Bilbao
Spanje
Ramon Kuiters
Spanje
01/26/2024
5 min

De top 7 van de leukste bezienswaardigheden in Bilbao 2024

01/26/2024
5 min

Bilbao niet de stad waar je meteen aan denkt bij een stedentrip of een vakantie in Spanje. Bilbao is een gemeente en tevens de grootste stad van Baskenland en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het is een stad dat gerust een verborgen parel genoemd mag worden als het om de prachtigste onbekende steden in Europa en Spanje gaat.

De prachtige heuvels, en groene omgeving zijn alleen al de moeite waard om naar Bilbao te gaan en dan hebben we het nog niets eens over de stad zelf gehad, waar het een walhalla is van culturele bezienswaardigheden. De 7 mooiste bezienswaardigheden worden uitgebreid beschreven op deze pagina. 

Voordat ik met de 7 mooiste bezienswaardigheden begin eerst nog een aantal reis en hoteltips betreft Bilbao. 

Eén van de goedkoopste stedentrips naar Bilbao boek je via Vakantiediscounter. Uiteraard kun je ook zelf je reis regelen met bijvoorbeeld Kayak.nl voor je vliegtickets, hotels en huurauto. 

Occidental Bilbao is één van de mooiste hotels in Bilbao. Dit prachtige 4 sterren hotel met zwembad ligt nabij het metro station die je naar de stad brengt. De oude stad ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het Occidental Hotel Bilbao. Onderweg kom je al vele leuke plekjes tegen. 

Casco Viejo (het historisch centrum)

De Casco Viejo is het historisch centrum van Bilbao. Het oudste stadsdeel is Las Sietes Calles, de zeven straten (Barrencalle Barrena, Berrencalle, Carnicería Vieja, Belosticalle, Tendería, Artecalle en Somera) die ooit het centrum van Bilbao vormde. In Casco Viejo vind je vele bezienswaardigheden een aantal staan ook in de lijst van de 7 leukste bezienswaardigheden van Bilbao. De oude gezellige wijk heeft ook diverse restaurants en barretjes. Ook in de late uren is het hier heel gezellig. 

Een aantal van de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken als je in Casco Viejo bent zijn de Kathedraal van Santiago, Plaza Nueva, San Nicolas en het Arriage Theater. Typisch voor de het oude centrum zijn de gekleurde huizen en de smalle straten. 

Een echte aanrader is om te gaan genieten van een drankje en een tapas. Ook een leuk is een escape tour door de stad. Je verkent Bilbao zo op een leuke, unieke en actieve manier.

Guggenheim museum Bilbao

Sinds de komst van het Guggenheim museum in 1997 is de oude industriestad interessant geworden voor toeristeren. Het Guggenheim museum in Bilbao is één van de vier guggenheim musea te wereld en trekt jaarlijks veel bezoekers naar de stad. 

Het gebouw is al een plaatje met de titanium buitenkant die is ontworpen door architect Frank O. Gehry. Minstens zo opvallend en interessant is de Puppy van kunstenaar Jeff Koons. Deze 12 meter hoge Terriër puppy is helemaal vol met bloemetjes. Door het eigen irrigatiesysteem blijven de bloemetjes mooi. Tweemaal per jaar krijgt het puppy een nieuwe bloemen vacht. 

Het museum zelf is vooral geschikt voor liefhebbers van de moderne kunst, het museum is groot en heeft veel wisselende expostiies. Je vind de moderne kunstcollectie verdeeld over 20 galerijen. In het Guggenheim museum vind je naast moderne kunst ook werk van Picasso en Salvador Dali. 

Het werk wordt op een leuke en creatieve manier tentoongesteld. 

Hoewel het Guggenheim museum het museum van Bilbao en misschien wel heel Spanje is, blijft het andere museum Museo de Bellas Artes van Bilbao (het Museum voor Schone Kunsten) met ruim 8000 ook een echte aanrader

Santiago Kathedraal

Santiago Kathedraal is een immens grote kerk met een bijzondere geschiedenis. De eerste kerk op deze plek werd gebouwd rond 1300 toen Bilbao nog niet meer was dan een dorpje. De kerk werd toen al goed bezocht ter ere van de heilige jacobus en werd een popularie tussenstop voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. 

De huidige kerk stamt uit de 14e en 15e eeuw. Officieel is kerk sinds 1950 pas een kathedraal en sinds 1985 is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal staat ook op de Spaanse Euromunten 1,2 en 5 cent. 

Je kunt de kathedraal bezoeken wat niet alleen de buitenkant is imposant maar ook het interieur is geweldig om te zien. Ook leuk om te bezoeken is de kloostertuin. De kathedraal is gelegen in het Casco Viejo. 

Mercado de la Ribera

De Mercado de la Ribera uit 1929 is één van de grootste overdekte versmarkt van Spanje en Europa. De oppervlakte is ruim tienduizend vierkante meter. Je kunt het niet zo gek bedenken of het is wel te koop op de versmarkt. Want naast vis, schelpdieren, fruit, vlees, vleeswaren, groente, brood, patisserie er zijn ook vele lokale specialiteiten te koop. Uiteraard kunt je hier ook terecht voor een hapje eten of om iets te drinken. 

Een dag of een middag vermaken op de mercado de la Ribera is een echte aanrader en ook geen enkel probleem. Niet alleen de markt is leuk om te bekijken, ook het schitterende glas ramen moeten bewonderd worden. 

De markt is gelegen in het centrum aan het water door deze unieke locatie trekt het vele bezoekers en toeristen. 

Teatro Arriaga

Het Arriage Theater (Teatro Arriaga) is gelegen in het oude historische centrum (Casco Viejo). Dit bijzondere theater is vernoemd naar de Spaanse componist Juan Crisóstomo Arriaga. De bouw is begonnen aan de eind van de 19de eeuw. Het wordt vooral gebruikt als operahuis en heeft een neo-barokke style. 

Het pad is regelmatig getroffen door branden en overstromingen (ligt vlak bij de Nervion rivier) maar is steeds weer zo authentiek mogelijk herstelt. Van binnen is het een plaatje en ook zeker de moeite waard om een prachtige voorstelling te bezoeken als het mogelijk is.

Plaza Nueva

Plaza Nueva is een neoklassiek plein dat is gelegen in het hart van Casco Viejo het historische centrum. Het is aangelegd in 1821, het levendige plein wordt omringd door gebouwen. De gebouwen bestaan uit de onderste verdiepen uit bogen. Onder deze bogen vind je diverse barretjes, winkeltjes en restaurants. 

Het plein is ook regelmatig het decor voor festivals, concerten, rommelmarkten en andere evenementen. Zondags is het vaak gezellig druk en lijkt het wel een ontmoetingsplaats voor vele. 

Street art in Bilbao

Streetart is nog niet zo heel lang te zien in de Bilbao. Het was altijd wel een beetje aanwezig maar niet in de grote van order zoals nu het geval is. Het is begonnen als een initiatief en is uitgegroeid tot iets heel bijzonders. Want aan de street-art van Bilbao hebben diverse kunstenaars maar ook amateurs uit de hele werd gewerkt om hun kunst te laten zien. 

Op vele verschillende plekken zie je de meest interessant werken. Bepaalde wijken hebben heel veel street-art zoals de wijk San Fransico. Vooral rondom Plaza Tres Pilares vind je vele mooi street-art werken. 

Ook leuk is om de kunstroute te volgen in Bilbao die kan op eigen gelegenheid maar ook met een gids dan wordt je ook nog veel verteld over de kunstwerken en het street-art in Bilbao. 

Reacties
Categorieën