Edinburgh
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
01/26/2024
9 min

De 7 leukste steden in Schotland voor een stedentrip 2024

01/26/2024
9 min

Schotland wordt gezien als één van de mooiste landen in Europa. Het heeft een prachtige en ook vaak nog een ongerepte natuur. Ook de rust en de ruimte zijn grote pluspunten van Schotland. Buiten een prachtige natuur en vele bezienswaardigheden heeft Schotland ook steden en dorpen die zeker de moeite waard om te bezoeken.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 meeste opvallende en leukste steden om te bezoeken. Vele steden zijn geschikt voor een citytrip of een dagje. De steden in de top 7 worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Naast een beschrijving over de stad, en de belangrijkste bezienswaardigheden geef ik ook tips betreft de reis voor een stedentrip en hoteltips.

Glasgow

Glasgow is misschien niet de hoofdstad van Schotland, maar wel de grootste stand van het land. De stad Glasgow heeft ondanks de rijke geschiedenis en de grote niet veel oude bouwwerken op een paar uitzonderingen na. De meeste gebouwen zijn van de laatste 200 jaar. De kathedraal van Glasgow is één van de uitzonderingen. Dit prachtige gebouw dateert uit de dertiende eeuw en is een gotische stijl gebouwd. In de kerk zijn het schip, het koort de pupitum en de crypte met de tombe van Sint Kentigern de pronkstukken. De universiteit van Glasgow is ook een oud en mooi gebouw.

Van de nieuwe bouwwerken vallen de Clyde audiorium en de Clyde Arc brug het meeste op. Glasgow is echt een stad van de mensen, in de stad zijn ook de 2 grootste voetbalclubs van het land gevestigd Celtic FC en Rangers FC. De stad heeft diverse musea, de musea die de moeite waard zijn om te bezoeken als je in Glasgow bent zijn: Kelvin Grove Art Gallery and Museum, Hunterian Museum and Art Gallery en het Riverside Museum.

Glasgow Botanic Gardens is ook een echte aanrader. Dit is een botanische tuin dat is gelegen aan de oever van de Kelvin. Deze botanische tuin staat bekend om zijn broeikassen en zijn collecties planten uit tropische en gematigde streken. De kassen zijn gebouwd in een Victoriaanse stijl.

Glasgow is niet alleen goed voor de vele bezienswaardigheden waar een deel van hier boven is besproken maar wordt ook gezien als ideale stad om te winkelen.  De belangrijkste winkelstraat van Glasgow is Buchanan Street. Het gebied rond Buchanan Street, vrijwel volledig autovrij en heeft naast vele bekende en leuke winkels ook enkele giga winkelcentruma.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor Glasgow

Edinburgh

Edinburgh is als sinds het einde van de middeleeuwen de hoofdstad van Schotland. Het centrum van deze stad stamt ook al uit deze tijd en is dus historisch te noemen. Hoewel het centrum middeleeuws is zie je hier geen kronkelige straatje met vele pleinen maar langgerekte stranden. De Royal Mile is hier een goed voorbeeld van, aan deze straat zitten vele steegjes.

Edinburgh is op heuvel gebouwd, tot de achttiende eeuw bestond de sta uit alleen het Fort op Castle Rock. In de loop van de jaren is er met de ruimte heel creatief om gegaan dit is een prachtig gezicht de op elkaar gebouwde woningen.

De stad Edinburgh is zeer populair als stedentrip zowel voor een dagje als voor meerdere dagen. Edinburgh heeft o.a. door de compactheid een prettige en veilige sfeer en is ook nog goed te betalen zeker als je het vergelijkt met de andere grote hoofdsteden. De binnenstad straalt historie uit en voegt ook echt iets toe. De stad leent zich ook erg goed om te shoppen.

De Royal Mile heb ik al genoemd, en is de meest belangrijke en toeritische straat van Edinburgh Het is ook de straat die loopt van Castle Rock naar het Holyrood Palace het koninklijk paleis. Naast deze 2 belangrijke bezienswaardigheden heeft Royal meer mooie bezienswaardigheden.

Tijdens het Edinburgh Festival is augustus is het hier extra gezellig maar ook druk de meeste festivals en activiteiten zijn dan ook te vinden op en rond de Royal Mile. Een gebouw wat je eigenlijk niet mag overslaan bij een bezoek aan Edinburgh is St Giles Cathedral. Als je van spanning houdt neem dan deel aan één van de Ghost tours. Je komt dan met een gids op plekken waar het moet spoken.

Net zoals Glasgow heeft Edinburgh ook vele musea. In het Royal Museum kun je de restanten vind van het beroemde gekloonde schaap Dolly. je vindt hier ook  klassieke en hedendaags kunst. Andere leuke musea zijn het camera museum, het Scottish National Gallery of Modern Art en het Scottish National Portrait gallery. Als je diverse musea wil bezoeken mag je hier wel een extra voor uittrekken de keuze is namelijk groot en er is meer dan alleen hier boven staat vermeld.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor Edinburgh

Perth 

Perth is een tijd lang de officiële hoofdstad van Schotland geweest tot dat Edinburgh deze titel overnam. Het is misschien niet meer de hoofdstad van Schotland maar zeker nog de moeite waard om te bezoeken. De stad is compact gebouwd en ligt aan de oevers van de rivier de Tay.

Het oude centrum is prachtig en heeft mooie geplaveide straten. In het weekend vind je in het centrum diverse markten, maar ook buiten de markten kan er goed gewinkeld worden in Perth. Het heeft een groot shoppingcenter waar ook bij slecht weer tassen vol gekocht kan worden.

Perth is bekend als de Fair City naar de The Fair Maid of Perth (1828) door Sir Walter Scot, dit is een zeer elegant huis en zeker niet de enige bezienswaardigheid in deze voormalig hoofdstad.  In Perth vind je ook een schitterend paleis, musea, kunstgalerieën, indrukwekkende tuinen, goede uitgaansgelegenheden en een racebaan.

Het Scone Palace is de plek waar de Schotse Koningen worden gekroond en samen met Balhousie Castle 2 bezienswaardigheden die niet overgeslagen mogen worden. Balhousie Castle is een kasteel en museum gebouw in 1631.

Hierboven heb je al gelezen dat Perth zeer geschikt is voor feestgangers, maar ook foodies zitten hier op de goede plek. Naast de Schotse keuken zijn hier diverse keukens en stijlen waarvan je kunt gaan genieten.

Als je in de buurt bent is Perth echt te moeite waard om eens te bezoeken. Het is een kleine stad waar 2 dagen ruim voldoende is. En bij een overnachting kun je ook genieten van de uitgaansgelegenheden.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor

Inverness

Bij de oostkust van Schotland vind je het stadje Inverness. Het is gelegen aan de monding van de rivier de Ness. Inverness heeft een lange en rijke geschiedenis. De Brucht van Koning Duncan staat hier al sinds de 11e eeuw. De stad Inverness heeft veel geleden aan de roerige geschiedenis van Schotland.

Ondanks de lange geschiedenis vind je hier de meeste gebouw uit de 19e eeuw en sinds 2000 mag Inverness zich officieel een stad noemen. Toch wordt het al jaren beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Highlands.

Het Caledonisch kanaal is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Inverness. Dit kanaal verbindt een aantal meren met elkaar van de Schotse oostkust tot aan de westkust waardoor er een handelsroute is ontstaan door Schotland heen.

Sinds 2005 is er ook recreatie mogelijk op het kanaal en een leuke manier om een aantal mooie plekken van de stad en Schotland te bekijken. Een andere bezienswaardigheid is de oude Inverness Castle wat tegenwoordig dient als rechtbank. Andere leuke plekken in Inverness zijn de Moray Firth,  de Victoriaanse markt,  St Andrew kathedraal  en de rivier Ness.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor Inverness

Dundee

Dundee is de op drie na grootste stad van Schotland. De stad is gelegen in het oosten van Schotland ook deze stad is gelegen aan de Firth of Tay en staat in verbinding met de Noordzee. Dundee heeft nooit een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland en is sinds de negentiende eeuw sneller gaan groeien.

in 2018 opende het  V&A museum haar deuren dit is het eerste design museum van Schotland en echt iets voor de liefhebbers. De Dundee Law Hill is een uitgebluste vulkaan en heeft een hoogte van 152. Hier vind je een oorlogsmonument maar vanhier heb je ook een prachtig uitzicht over de kleine stad. Claypotts Castle is ook leuk om te boeken.

De bekendste winkelstraat is High Street. Hier vind je diverse leuke winkels, restaurants en terrasjes. In de Overgate Mall vind je de bekende Britse winkels als Boots, Topshop, Primark, New Look en River Island. Ook de zijstraatje van High Streed zijn de moeite waard.

In Dundee wordt er in mei Dundee Design Festival gehouden. In de hele stad worden er dan leuke initiatieven georganiseerd op verschillende bijzondere locaties in de stad. Waaronder Pop-up stores, performance art en de inwoners van Dundee weten gezamenlijk zelfs een kartonnen stadspoort op te tuigen. Leuk om mee te maken als in je mei in de buurt bent of van design houdt.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor Dundee

Aberdeen

Aberdeen is een kustplaats aan de oostkust van Schotland. Het is een oude universiteitsstad en heeft zelfs 1 zeer oude universiteit. De oudste van de twee is opgericht in 1495 dit is de University of Aberdeen. Een andere interessante bezienswaardigheid is de St Machar’s Cathedral. Deze voormalige kathedraal stamt uit de veertiende eeuw die sinds de Reformatie in 1560 dienstdoet als parochiekerk. Een leuk musea in Aberdeen is het maritiem museum en de Aberdeen art Gallery.

Naast deze en vele andere bezienswaardigheden moet Aberdeen het ook van de sfeer gezellig, winkels en het uitgaansgelegenheden hebben. De stad heeft mooie winkelpleinen en goede modewinkels. Ontelbaar veel bars en restaurants van topklasse. Maar ook zeer levendige clubs en muziekgebouwen.

Wat ook goed te vermelden is dat Aberdeen maar liefst 45 parken heeft. Dus na een avondje stappen kun je rustig bij komen in 1 van de vele mooie parken die de stad heeft.

Aberdeen is zeer geschikt voor een weekendje, Ook op Aberdeen kun je eenvoudig vliegen vanuit Nederland en België, Aberdeen is qua vlucht wel duurder dan veel andere schotse steden. Ook het aanbod van hotels is minder groot en over het algemeen is duurder. Dit maakt de stad niet minder aantrekkelijk.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor

Stirling


Stirling is ook een stad in het oostelijk deel van Schotland. De stad is gelegen aan de rivier de Forth, en is gesitueerd rond een steile rots waarop je het kasteel en het historische stadscentrum vind.

Het kasteel boven op de rots is omringd door zee oude huizen en zorgt voor een prachtig plaatje en foto´s. Het kasteel zelf is één van de hoogtepunten van de stad en mag zeker niet overgeslagen worden. De oudste delen van het kasteel dateren uit de 12e eeuw. Het grootste gedeelte is een stuk jonger. Kasteel is ook echt de moeite waard om te bezichtigen met een gids. Die je dan ook meteen veel over de rijke geschiedenis van Stirling verteld.

Stirling heeft meer oude gebouwen zoals de Stirling old Bridge uit de vijftiende eeuw en de Cowane’s Hospital. Ook leuk om te bezoeken is Old Town Jail een oude gevangenis. Hier worden regelmatig rondleidingen gehouden.

Dit zijn maar enkele bouwwerken en bezienswaardigheden in de stad Stirling. Deze stad en al haar mogelijkheden zorgt dat je hier makkelijk 1 à 2 dagen kunt vermaken.

Bekijk hier de hotels en aanbiedingen voor Stirling

Reacties
Categorieën