Besparen op je festivalbezoek: 7 gouden tips voor 2025
Festivals bezoeken het kan en mag weer in 2022, dit is een groot feest want vele Nederlands zijn gek op festivals te bezoeken. Het aanbod van festivals is groot van kleine tot grote festivals, van een dag tot meerdaagse festivals, speciale thema´s en nog veel meer.
Een deel van de festivals zijn gratis, maar het grootste gedeelte vraagt een entree. Het is niet alleen de entree die het duur kan maken ook de drankjes, het eten, de merchandise, het vervoer, de overnachtingen etc.
Gelukkig kun je op veel elementen en onderdelen besparen en het zo duur maken als je zelf wil. Om je daar een beetje mee te helpen heb ik de 7 beste gouden tips om geld te besparen tijdens een bezoekje aan een festival.
Weet je wat het grootste voordeel is van het besparen op festivals? Dat je dan voor het zelfde budget meerder festivals kan bezoeken of een dagje langer, als dat geen feest is! De 7 onmisbare tips om geld te besparen worden uitgebreid beschreven.
Gratis festivals / toegangskaarten.
In Nederland zijn diverse gratis festivals, je bespaart op deze manier geld op je toegangkaarten. Dit geldt kun je weer besteden aan het eten of drinken of besparen. Helaas zijn niet alle festivals gratis en de grote festivals zijn vaak meerder dagen, dit betekend dat je dan ook voor meerdere dagen entree moet betalen en soms ook nog voor het overnachten op een camping bijvoorbeeld.
Kleinere en de minder bekende festivals kunnen net zo gezellig en leuk zijn, en zijn in veel gevallen ook een stuk voordeliger. Je kunt er dus voor kiezen om voor een kleine of goedkoper festival te kiezen. Maar als jij na een speciaal festival wil, kun je ook proberen om goedkoper kaarten te gaan scoren. Voor veel festivals zijn er winacties, de kans dat je deze wint is erg klein maar meedoen kan altijd natuurlijk.
Veel festivals hebben ook vroegboekkortingen net zoals bij de reizen. Je kunt dan voor goedkopere prijs ruim van te voren je kaarten reserveren en bestellen. Bij sommige festivals zijn er ook groepskortingen die kan aantrekkelijk zijn als je met een groepje naar het festival gaat of mensen kent die er ook heen willen en dan samen tickets kopen.
Een andere optie zijn de kaarten kopen via officiële kortingswebsite. Voorbeelden hiervan zijn:
Niet elk festival bied kortingskaarten aan op één van de bovenstaande website maar het is zeker de moeite waard om de website in de gaten te houden als jij regelmatig een festival of evenement bezoekt of naar een speciaal festival wil. De kortingen kunnen soms wel oplopen tot 25%.
Goedkoop vervoer
Als het festival in de buurt is of in de plaatst waar jij woont kun je kiezen om bijvoorbeeld met de fiets te gaan of je te laten brengen en ophalen. Dit is vaak een goede optie je hoeft dan niet een parkeerplek te zoeken, kan een borreltje drinken, ook kun je besparen op de parkeerkosten.
Als het niet in de buurt is, moet er een andere oplossing voor het vervoer gezocht worden, een bob zoeken kan een goede en vaak de goedkoopste oplossing zijn, als dit mogelijk is zijn er gelukkig nog andere opties.
Het openbaar vervoer voor studenten kan dit een hele goede optie zijn die kunnen gratis of met een korting reizen. Met een grote groep is er ook nog een mogelijk een korting te krijgen hier zijn wel regels aan verbonden en niet altijd van toepassing helaas.
Met grotere groepen kan het ook aantrekkelijk zijn om een taxibusje te huren. De prijzen zijn vaak wel fors vooral als het om afstanden gaat. Maar als je het met z´n allen kan delen kan het mee vallen.
Bij grote festivals zijn er ook verschillende organisaties die busreizen organiseren van bepaalde standplaatsen of plaatsen waar je vandaan kunt reizen naar het festival. Deze busreizen zijn vaak goed betaalbaar en je wordt bij het festivalterrein afgezet en weer opgehaald.
Andere opties zijn carpoolen en de kosten delen, een auto lenen of huren, mocht er geen auto zijn maar wel een chauffeur.
Eten & Drinken
Tijdens het festival kun je uiteraard gaan eten en drinken bij één van de stand op het festival. Het eten is niet altijd van even lekker en culinair en vaak ook nog eens onbetaalbaar. Bij het overnachten op een festival heb je vaak de mogelijkheid om te barbecueën, of eenvoudig gerechten te maken, denk hierbij aan een soepje of knakworsten opwarmen. Uiteraard kun je ook een koelbox en broodjes meenemen zodat je zelfs broodjes kan maken.
Helaas is het niet toegestaan bij elk festival of eigen eten en drinken mee te nemen. Mag je het wel meenemen kun je hier dus veel geld op besparen, je moet uiteraard wel iets meer meenemen en slepen, maar dit zorgt wel voor een grote besparing.
Als je genoodzaakt bent op te eten en te drinken op het festival zoek dan na de goedkoopste en de beste oplossing. Patat is vaak de goedkoopste optie en voed ook nog redelijk goed.
Een lekker drankje hoort natuurlijk bij een festival maar is vaak ook aardig prijzig. Water is vaak de goedkoopste optie, bij veel festivals zijn en waterpunten waar je gratis drinkwater kan tappen. Neem daarom je eigen waterfles mee, of koop één een flesje water en gebruik deze hier na om water bij te vullen. Als je veel water drinkt kun je veel geld besparen op dure drankjes en geeft ook vaak een vol gevoel, dit scheelt weer eetlust.
Als een festival in een dorp of stad (centrum) of als er horeca in de buurt is kan het ook aantrekkelijk zijn om buiten het festival de horeca te bezoeken. Dit is vaak een stuk goedkoper dan het eten op het festival. Na het eten kun je weer terug naar het festival en verder feesten.
Lever aan het eind je munten in
De meeste festivals hebben meerdere punten waar je munten kunt kopen, koop eerst bijvoorbeeld een aantal munten je kunt altijd munten bijkopen. Het verkopen is vaak een stuk lastiger.
Gelukkig kun je bij steeds meer festivals kun jij je gekochte munten weer inleveren (terug verkopen). Dit kan heel aantrekkelijk zijn als je nog diverse munten over hebt gehouden. Als jij de munten niet bij de organisatie kan inleveren tegen geld, kun je misschien je munten verkopen aan mede festivalgangers. Als dit niet mogelijk is bewaar dan de munten voor het volgende jaar hoeft je dan minder munten te kopen
Maar probeer ze eerst in te ruilen voor geld want dit betekend dat je toch extra geld overhoudt van het festival. Het is ook zonde om de laatste muntjes weg te geven of op drinkt terwijl je genoeg hebt gehad.
Werken tijdens een festival
Waar de meeste mensen feesten tijdens een festival is er ook een groep dat druk aan het werk is zodat de rest van de mensen kunnen genieten van het festival. Veel festivals draaien op vrijwilligers maar ook diverse festivals draaien op betaalde krachten. Je kan proberen een baantje te krijgen bij het festival, bij veel festivals zijn er verschillende baantjes en werkzaamheden en kun je voor bepaalde uren gaan werken. Je hoeft dus niet bij elk festival de hele dag te werken.
Werken bij een festival heeft voordelen vooral als jij niet de hele dag hoeft te werken maar de eerst shift of 1 dag hoeft te werken. Je mag in de meeste gevallen tijdens de andere uren en dagen gratis naar binnen, soms krijg je ook nog een aantal munten en je krijgt er geld voor (als het een betaalde baan is). Dit zijn veel voordelen en je kunt dus ook geld besparen en verdienen tijdens een festival.
Omdat er veel werkzaamheden zijn bij een festival is er vaak wel één of meerdere baantjes die jij leuk vind.
Goedkope campingspullen
De grote meerdaagse festivals hebben één of meerder campings op het terrein of vaak in de buurt. Dit kan heel aantrekkelijk zijn je hoeft maar één te reizen, de kaartjes voor en weekend of meerdere dagen zijn in verhouding ook een stuk goedkoper in veel gevallen, je mag iedergeval op de camping (uitzonderingen nagelaten) je eigen eten en drinken meenemen. Hier kun je ook van profiteren tijdens het festival en eventueel zelfs koken of iets opwarmen.
Als je kiest voor een overnachting op een camping kies dan voor goedkope campingspullen. Bol.com heeft vaak diverse aanbiedingen als het gaat om goedkope tenten, luchtbedden en slaapzakken. Vaak gebruik je deze spullen maar een paar keer per jaar of in totaal. Dan is het zonde om hier kapitalen aan uit te geven. Misschien kun je ook campingspullen lenen van familie of vrienden. En als laatste optie je kunt misschien bij iemand slapen in de tent of caravan of samen kampeerspullen kopen dit scheelt je minimaal de helft.
Overige tips:
Hieronder volgen een aantal kleine tips waar je wellicht ook iets aan kan hebben als jij geld wil besparen tijdens het bezoek aan het festival.
- Laat je pin pas thuis: Neem een x bedrag mee en op is op. Sommige festivalgangers houden hier niet van je kunt dan ook een reserve bedrag meenemen (noodfonds). Sta je sterk in je schoenen en wil je graag de pinpas mee hebben, stel dan een vast budget in en houdt je er aan.
- Koop geen dure festival outfits of merchandise: De kleding en merchandise zijn vaak erg mooi maar ook prijzig. Op het internet zijn deze artikelen vaak goedkoper verkrijgbaar. Zijn er geen goed acties en goedkope producten en niets wat je echt graag wil hebben, houdt dan het geld in je portemonee. Veel merchandise en kleding zijn ook tweedehands te koop mensen die graag van hun impuls afkoop af willen voor een aantrekkelijke prijs.
- Gratis muntjes: Als je er op let en je ogen ophoudt op het festival kun je regelmatig muntjes vinden of geld. De plekken waar het meeste te vinden is bij de muntenautomaat of bar. Ik heb veel op festivals gewerkt (het leveren van springkussen en attracties) en regelmatig vond ik muntjes, geld, sleutels en andere bezittingen, zowel bij als in het springkussen / attractie.