De 7 leukste gratis musea van Nederland 2023

Uitstapjes met je gezin of partner worden steeds duurder. Kijk alleen al wat een dagje pretpark of dierentuin kost. Het spontaan ergens naartoe gaan is niet meer voor iedereen mogelijk.

Ook musea kunnen erg prijzig zijn, vooral de grote en bekende musea. Voor deze blog heb ik de 7 leukste en gratis musea in Nederland voor je in kaart gebracht.

Zo kun je toch een leuk en educatief middagje of dagje weg die niet in de papieren hoeft te gaan lopen.

De 7 leukste gratis musea van Nederland.

In Nederland zijn er ruim 20 musea waar je gratis entree hebt. Bij het ene museum is het 1x in de maand bij de andere alle dagen dat het museum open is.

Naast een beschrijving over de gratis musea heb ik ook de openingstijden voor je genoteerd. Met de corona regels kunnen ze dit gaan wijzigen check voor vertrek naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Bekijk snel de 7 leukste gratis musea.

Binnenvaartmuseum.

 Een museum in een schip! En ook nog het enige museum in Nederland over de binnenvaart. Het schip is de duwboot Rene Siegfried. Het binnenvaart museum in Dordrecht heeft grote vitrines waar je de geschiedenis van de binnenvaart kunt bekijken. Er zijn foto’s, modellen en gebruiksvoorwerpen.

Voor de Rene Siegfried ligt een grote drijvende container. Toen het schip nog werd gebruikt was de situatie hetzelfde alleen duwde het schip de container over de rivieren. Nu is de container één van de museumruimtes. Waar je de ontwikkeling van de binnenvaartschepen ziet.

Het museum is alleen geopend op donderdag en zaterdag. De toegang is gratis. Bekijk de openingstijden op de website van het binnenvaartmuseum.

Musea

Landschapmuseum

In dit museum krijg je een goed overzicht van de landschappen die je in Nederland kan vinden. In het museum vind je namelijk een tentoonstelling met allerlei informatie over de Nederlandse landschappen.

Het museum heeft binnen een tentoonstelling van diverse landschappen zoals bijvoorbeeld de boerensloot. Naast mooie foto’s is er ook een Aquarium waarin je kunt zien wat er leeft in een boerensloot.

Ook buiten is er van alles te zien. Het lijkt wel een Madurodam van landschappen. Waaronder de 11 typische Nederlandschapse landschappen. Zoals de Heuvels van Zuid-Limburg, de polders met molens en zelfs de waddeneilanden zijn nagebouwd.

Maar er is ook leven in het museum naast de dieren in het aquarium is er ook een das te vinden. Deze das leeft in een dassenbrucht.

Het landschapmuseum in Beek-Ubbergen is woensdag en zondag geopend. De winterperiode is het wel gesloten. Kijk op de website voor de actuele openingstijden.

Musea

SHIP

Het museum SHIP in IJmuiden is niet zomaar een museum het is een belevenis. SHIP ligt midden tussen de sluizen van IJmuiden en van het dak kun je ze allemaal zien. Op het dak heb je ook een goed uitzicht op de bouw van de nieuwe megasluis.

In plaats van alleen maar foto’s en afbeeldingen is het een interactieve tentoonstelling. Zo kun je met een speciale duikbril zien wat voor vissen er door de sluizen in IJmuiden heen zwemmen. Ook kun je helpen om een schip de haven binnen te loodsen. Genoeg te doen voor jong en oud. De maquettes laten je tot in detail zien hoe de grote nieuwe sluis wordt gebouwd.

Het museum SHIP is 7 dagen in de week geopend de tentoonstelling is gratis te bezoeken. Je hebt ook nog een mogelijkheid voor een rondleiding, hier moet je wel voor betalen. Het museum heeft ook een restaurant met een prachtig uitzicht. Bekijk de website voor de openingstijden en nog meer informatie.

Musea

Groninger Schaatsmuseum

Schaatsen is echt een sport die de Nederlanders in het bloed zit. Vooral de Noordelijke provincies staan erom bekend. Het Groningse Schaatsmuseum is gevestigd in Sappemeer.

Het museum heeft een bijzondere collectie aan eeuwenoude schaatsen, pamfletten, wintermutsen, tegeltjes, medailles en nog veel meer. Ook wordt je meegenomen terug in de tijd, want in de vijftiende eeuw werd er al geschaatst. Dit gebeurde met koeien- of paardenbotten die onder schoenen werd aangebracht. Dit werd toen in die tijd “Glis” genoemd.

Het Groninger schaatsmuseum geeft je een goede indruk hoe er vroeger in het Noorden geschaatst werd. Het museum is elke zondag geopend en op afspraak, kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Musea

Futureland

Het Futureland is gevestigd in de Havenstad Rotterdam. In het museum van Futureland ontdekt je hoe de uitbreiding van de Maasvlakte 2 tot stand is gekomen. Het land is namelijk vanaf de zeebodem omhoog gespoten. Ook krijg je een kijkje hoe de toekomst van de Rotterdamse haven eruit gaat zien.

Het museum/informatie centrum is vooral interresant voor families met kinderen. De reden hiervoor is dat er diverse interactieve elemenenten in het museum zijn verwerkt. Zoals de driedimensionale reis met de Future Flight. Je vliegt over de havens en bepaalt zelf de route en waar je wilt stoppen. Ook de levensgrote wereldbol is leuk om te bekijken.

Naast dat er veel onder de Maasvlakte verteld wordt krijg je ook informatie over de containers, kranen en schepen en allemaal wat zich nog meer afspeelt in één van de grootste havens ter wereld.

Het Futureland Museum heeft ruime openingstijden kijk voor de openingstijden en meer informatie op de website.


Bierreclame museum

Het Bierreclame museum is gevestigd in Breda. Het museum heeft een ruime verzameling van bierreclame’s. De verzameling bestaat onder andere uit: Reclameborden, bierglazen, viltjes en nog veel meer reclamematerialen.

‘Royaal bier voor in je paleis’, ‘Als drinkwater niet bruikbaar zijn enkele leuzen die je vind op de affiches die te vinden zijn in het museum. Deze collectie is de grootste collectie bierreclames van Europa uit de periode 1900 tot 1960.

Naast het museum heb je ook nog een mogelijkheid om een biertje te proeven in het kleurrijke café.

Het bierreclame museum is elke zondag geopend vanaf 11.00 uur. Bekijk de website van het museum voor nog meer informatie en mooie foto’s .


Het Amserdamse Kaasmuseum.

Het kleine Amsterdamse Kaasmuseum ligt op een steenworp afstand van het Anne Frank Huis. In het museum vind je alleen maar Nederlande kazen. Het museum is gevestigd in de kelder.

Het kan niet vergeleken worden met het grote kaasmuseum in Alkmaar, maar je krijgt wel een goed inzicht in de kaasproductie. In het museum heb je de mogelijkheid om een selfie te maken met een kaas. Als je na alle informatie zin in een stukje kaas hebt gekregen komt dat goed uit.

Op de begane grond, tevens de ingang van het museum bevind zich een kaaswinkel waar je verschillende kazen kunt proeven en kopen. Alle bekenden en minder bekende Nederlandse kazen zijn hier aanwezig.

Mocht je in de buurt zijn of een bezoekje aan Amsterdam brengen, is het zeker een aanrader. De winkel en het museum zijn 7 dagen in de week geopend. Kijk voor meer informatie op de website.


Vergelijkbare berichten