De top 7 van de mooiste molens in Nederland 2024

Veel toeristen zien Nederland echt als het land van de molens. Dit is uiteraard niet zonder reden Nederland heeft in totaal 1200 molen waarvan 100 watermolens. In de provincie Zuid-Holland vind je de meeste Molens. Het dorp Kinderdijk wordt gezien als het Molendorp van Nederland.

Daarin tegen heeft de provincie Utrecht de minste molens. Het aantal molens zegt niet meteen ook waar de mooiste molens staan. Maar welke molens zijn nu eigenlijk het mooiste in Nederland.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 mooiste molens in Nederland. De molens in de top 7 worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven of de reis naar de molen de moeite waard is om deze te bezoeken.

Voordat ik met de top 7 begin heb ik de mooiste boeken over molens in Nederland voor je op een rij gezet.

Waarlandsmolen

De Waarlandsmolen is gelegen in Waarland, dit dorp ligt ten noorden van Alkmaar. Deze molen is rond 1530 gebouwd en is een achtkante binnenkruier. Rond 1850 is de scheprad vervangen door een houten vijzel, hierdoor kwam er ruimte in de Molen en kon hier gewoond worden. Het huisje in de molen is klein en heeft 2 bedstedes tot 2008 is de molen bewoond geweest. Deze prachtige molen die zeker een bezoekje waard is, is de oudste poldermolen van Nederland. De Stichting Westfriese molens is de eigenaar van de molen en heeft de molen ook gerestaureerd.

De Waarlandsmolen en het Molenhuijs kan bezichtigd worden op zondagen in mei t/m september en in juli en augustus ook op de zaterdagen.


Torenmolen van Gronsveld

De Torenmolen van Gronsveld is een middeleeuwse torenmolen en is één van de 4 overgebleven torenmolens van Nederland. Deze torenmolen is gelegen in de Maastrichtse wijk Vroendaal. Het is niet de oudste nog bestaande torenmolen van ons land, maar wel de enige torenmolen met een zogenaamde buitenkruier. Dit is een soort houten ¨staart¨ die van de molenkap naar de grond loopt. Dit was gemaakt zodat de molenaar de kap daarmee buiten kon ronddraaien tot de wieken de wind ving.

De graag Jodokus Maximiliaan van Bronkhorst ¨Heer van Gronsveld¨ gaf opdracht voor het bouwen van de molen. De bouw duurder van 1618 tot 1623. Leuk aan deze molen is dat er voor de molen een diepe waterput van 16 meter staat die is gebouwd in 1616.


Houtzaagmolen De Rat

Houtzaagmolen De Rat staat in de Friese stad IJlst. De achtkante stellingmolen is nog één van de weinige nog werkende houtzaagmolens. De zagen maken robuuste planken van de stammen die buiten in het water wachten tot ze gezaagd kunnen worden. Dit productieproces is elke zaterdag te bewonderen en vanaf mei tot september ook op de woensdag, donderdag en vrijdag te bezichtigen.

De molen werd op deze plek gebouwd in 1828, de molen komt uit de zaanstreek waar het gebruikt werd als balkenzager. Naast de molen staat de molenaarswoning.


De Kilsdonkse Molen

De Kilsdonkse Molen staat in het Noord-Brabantse Dinther. De Molen in Dinther is een unieke molen omdat het een combinatie is van een watervlucht-korenmolen en een watergedreven oliemolen. De watermolen perst olie en de korenmolen werkt op water en water.

Het scheelde niet veel of deze bijzondere watervlucht molen was roemloos verdwenen. Na de veertien eeuw raakte de molen in verval. In 2007 t/m 2009 is de molen helemaal gerestaureerd en is er ook gewerkt aan de herinrichting van de rivier de Aa met een omleiding vanaf de stuw naar de molens.


De Grafelijke Torenmolen

De Grafelijke Korenmolen is een torenmolen in Zeddam gelegen in de provincie Gelderland. Deze molen is waarschijnlijk al gebouwd voor 1441 en is de oudste nog bestaande windmolen van Nederland. In de kap van de molen zit hout van een boom dat al voor 1440 is omgehakt.

Deze bijzondere molen heeft dikke muren en oude vloerenplanken. Deze torenmolen van Zeddam staat in de Top-100 van de Nederlandse monumentenlijst en is een bezoek dan ook zeker waard!


Molen de Noord

Molen de Noord is de hoogste molen van de wereld en is één van de 5 stadsmolens in Schiedam. De huidige Molen De Noord is gebouwd in 1803, de molen is gevestigd aan de Noordvest 38 in Schiedam. De molen heeft een hoogte van 33,3 meter.

Tegenwoordig zit er een een restaurant gevestigd in de molen. Het restaurant heeft de naam Restaurant de Noordmolen. Een aanrader is niet alleen deze molen te bezichtigen maar ook de andere molens in Schiedam. De molen de Walvisch is nu museum met een winkeltje ook zeker de moeite waard om te bezoeken.


Molen de Gooyer

Je verwacht het misschien niet maar het is echt waar Amsterdam heeft een prachtige oude molen. Molen de Gooyer is een stellingmolen uit het jaar 1814. De Gooyer staat op een vierkant huis. De Gooyer is de hoogte houten molen van Nederland. Het is niet goed te zien maar de molen is echt van hout.

Tegenwoordig zit een Brouwerij gevestigd in de molen Brouwerij het IJ heeft een terras aan het water. Het terras is een goede plek om de biertjes te proeven en genieten van deze bijzondere molen. De Amsterdammers noemen de molen zelf een Funenmolen.


Vergelijkbare berichten