De 7 mooiste visplekken in Nederland voor 2023

Vissen vangen is natuurlijk één van de hoofdzaken als je gaat vissen, maar een heerlijk rustige plek op een prachtige locatie in de natuur is ook een echte pre. Je wil natuurlijk ook genieten tijdens het vissen. Op mooie visplekken kun je niet alleen mooie vissen vangen maar ook de andere dieren in de natuur kunnen je verrassen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 mooiste, beste, en leukste visplekken in Nederland voor 2022. De visplekken worden uitgebreid beschreven en uiteraard ontbreekt het ook niet aan tips. Bij de selectie is niet alleen na de visstand gekeken, maar ook de ligging en de bereikbaarheid.

Voordat ik begin met de 7 mooiste visplekken in Nederland wil ik je eerst een aantal niet te mogen boeken over vissen / de hengelsport laten zien.

De Waddeneilanden

Als het om goede visplekken gaat hoef je niet altijd rond plassen, meren, beken en rivieren te zijn, de zee bied ook vele mogelijkheden als het om het vissen gaat. Waar kun je beter op zee vissen dan vanaf de Waddeneilanden?

De Waddeneilanden hebben je veel te bieden zoals zandheuvels een prachtige en een rustige natuur en ook nog eens één van de mooiste uitzichten van Nederland. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende soorten vissen gehad in totaal zijn hier plus minus 90 verschillende soorten vissen te vinden.

Vanaf het strand kun je perfect strandvissen met de kans dat je een zeebaars vangt. Buiten de zeebaars kun je vanaf de kust ook zeer goed vissen op de platvis en de wijting maar ook de makreel en de geep zijn goed te vangen.

De beste plek om vanaf het strand te vissen is net achter en in de branding. Rondom de Waddenzee kun je uiteraard ook zeer goed met een bootje varen er zijn ook verschillende mogelijkheid vanaf de Waddeneilanden denk hierbij aan de charterboten


Zeeland

Zeeland is net zoals Friesland een echte waterprovincie. Veel water betekend vaak ook dat er veel mogelijkheden zijn als het om vissen gaat en dit geldt zeker voor Zeeland. De provincie Zeeland zou alleen al de 7 plekken van de mooiste visplekken in Nederland kunnen vullen, vandaar dat ik ook voor de hele provincie heb gekozen.

Plekken die er bovenuit springen als het om visstekjes gaat zijn: Het Veerse meer, het Grevelingenmeer, de Westerschelde en de Oosterschelde. Uiteraard kun je ook perfect vanaf het strand vissen in Zeeland een goede plek hiervoor is Zoutelande. Niet alleen een leuke badplaats maar ook een goede visplek. Je kan hier o.a. tong, geep, zeebaars en schar vangen.

Van de bovenstaande visplekken wil ik Oosterschelde toelichten. De Oosterschelde in het grootste en het natste Nationale park van Nederland. Jaren lang bevatte de Oosterschelde zowel zoet als zout water maar door de indamming is het water volledig zout geworden. Hieronder is er onder andere veel bruinvissen te waarnemen en dit geld ook voor zeehonden.

Zomers kan hier gevist worden op de zeebaars, geep, gul, makreel, platvissen en wijting. Een voordeel van Oosterschelde is dat hier zowel van de kant als vanuit de boot goed kan vissen. Ook regelmatig zie je hier mensen vissen vanuit een kajak. Rustig weer is wel aanbevolen als je vanuit een boot wil vissen.

De laatste jaren is er ook steeds vaker melding gedaan dat er haaien rond zwemmen in de Oosterschelde, ze zwemmen hier niet alleen je kunt zo ook nog vangen. Deze haai soorten zijn niet gevaarlijk voor de mens let wel op de scherpe tanden.


Zuid-Limburg

Wat voor Zeeland geldt en ook voor Zuid-Limburg er zijn vele plekken die zeer geschikt zijn om te vissen in Zuid-Limburg. Het grote aantal beken, rivieren en meren tussen de glooiende heuvels en de beboste natuur zijn niet alleen schitterende visstekjes maar bevatten ook een hoge visstand. Plekken buiten de beken, rivieren en meren waar je goed kunt vissen, zijn de verschillende (kasteel)vijvers in Zuid-Limburg. Zoals de kasteelvijver in Elsloo en Limbricht.

Witvissen en forelvissen zijn hier in grote aantallen aanwezig, uiteraard kan je hier ook andere vissoorten vangen. De mooiste plekken die zeker aan te aanraden zijn als het om vissen gaat zijn: De Maas, de Mulderplas en in de omgeving van het plaatsje Well.

Het goede nieuws voor de provincie Zuid-Limburg is dat je aan de Maas en de bij meeste zijplassen mag vissen met de VISpas. Een prachtige plek waar je sinds 2019 grotendeels met een vispas mag vissen is de Tungelroyse Beek. In deze 26 kilometer lange beek is witvis goed te vangen.


Amsterdam

Amsterdam is vast niet de plek waar je meteen aandacht als het om de mooiste viswaters gaat. Maar Amsterdam kan je nog wel eens verbazen als het om mooie visstekjes gaat. Een verrassing zijn de Amsterdamse grachten naast vele fietsen en andere rotzooi zijn hier ook vele vissen te vinden en te vangen. De vissoort die je in de grachten het meeste tegenkomt is de witvis. Maar ook de voorn en de brasem is te vinden in de Amsterdamse Grachten.

Eén van de beste en leukste visplekken in Amsterdam is bij de rivier het IJ. Het IJ loopt van het Markermeer en het IJmeer door het hart van Amsterdam naar het Noordzeekanaal. Het IJ staat bekend om de snoekbaars ,aar ook de baars en de snoek is hier te vangen. Op het IJ kan je zowel van de kant als vanaf een boot vissen de mogelijkheden genoeg.

Een andere goede plek is de Gaasperplas, deze plas is te vinden ten het zuiden Amsterdam Zuid-Oost. Deze recreatieplas is 72 hectare groot en heeft een diepte tot wel 35 meter. Je mag hier ook vissen vanuit roeiboten met en electromoter en bellyboten.


Het Groene Hart

Het Groene hart is een groot gebied tussen Amsterdam, Gouda, en Utrecht. Een prachtige plek om helemaal tot rust te komen en ook nog eens een goede plek als het om het vissen gaat. Je vind hier nog een grote levendige vispopulatie met vissen zoals de karper, snoek en diverse witvissen. Op de grote sloten en vaart kun je ook brasem vangen.

De meeste geliefde plekjes zijn de viswateren rondom de veenweidepolders van het Groene Hart. Deze vind je voornamelijk ten zuiden van de Oude Rijn rond Zoeterwoude, Hazerswoude, Boskoop, Reeuwijk, Bodegraven. Maar ook rond de Krimpenerwaard, rond Stolwijk en de Lopikerwaard rond Gouda, Stolwijk, Haastrecht en Oudwater.

Het grote gebied is vanuit veel grote steden in de Randstad goed te bereiken, als je hier wilt vissen check van te voren wel waar je wel en niet mag vissen en onder welke voorwaarden die voorkomt een hoop gedoe en eventuele boetes.


De Biesbosch

De Biesbosch is een Nationaal Park gelegen in de provincie Zuid-Holland en Noord-Brabant. Dit prachtige Nationale Park behoort tot de mooiste plekjes van Nederland. Naast de vele wilde dieren zoals, bevers, reeën en vogels vind je hier ook allerlei vissoorten.

Een groot deel van de Biesbosch bestaat uit water het water is zoetwater en is een uitstekend habitat voor de vissen. In de Biesbosch vind je onder roofvissen, karpers als de witvis. Door de begroeide oevers kan het lastig zijn om van de kant te vissen. Daarin tegen kun je uitstekend vissen vanaf het water. Geen eigen boot je kunt ook een fluisterboot of een kajak huren.

Door de grote oppervlakte kan het lastig zijn een goede plek te zoek waar veel vissen zwemmen. Heb je geen idee waar je moet gaan vissen of wil je niet op zoek gaan naast de beste vis plek dan kun je ook kiezen voor de visvijver “De Biesbosch” Je kunt hier meerval, steur en karper vangen.

Door de grote oppervlakte van de Biesbosch moet je vaak goed zoeken waar de vissen zich precies bevinden. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen en wil je gewoon vissen vangen zonder uren te moeten zoeken en wachten? Dan kan je terecht bij Visvijver “De Biebosch” waar je karper, meerval en steur kan vangen.

Wist je dat je ook diverse natuurhuisjes kan huren direct of heel dichtbij het water zodat je vanuit je huisje kan vissen? Bekijk hier de verschillende accommodaties!


Het Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse meer is is een diep en helder, half zoet en half zout water in Zuid-Holland. Je vind het Oostvoornse Meer bij Oostvoorne in het Rijnmondgebied. Het Oostvoornse meer staat bekend bij veel sportvissers als walhalla voor forelvissers.

Het is niet te vergelijken met een forelvijver het gebied is 270 hectare groot en door het brakke water bevinden zich hier een aantal soorten die het hier goed doen. Het visbestand bestaat voornamelijk uit regenboogforellen en bruine forellen, je vind hier ook andere soorten zoals de meerforellen, Elzasser Saiblingen, zalmen, bot en haring.

Door deze vissen en het type water is het een uniek visgebied in Nederland en Europa en ook zeer geliefd bij de visliefhebbers. Het gebied leent zich ook perfect voor het vissen met de vliegenhengel als je dit niet beheerst kun je ook met een werphengel en kunstaas aan de slag. Bij deze vistechnieken is een waadpak wel aanbevolen.

Om de vispopulaite op peil te houden en te laten groeien wordt er elk jaar diverse vissen uitgezet en geld het Catch and Release. Dit betekend dat wat je vangt ook meteen weer terugzet in het water.

Als je wil vissen op het Oostvoornse Meer moet je wel aan een aantal regels voldoen je mag bijvoorbeeld geen gebruik maken van gemotoriseerde vaartuigen en bepaalde tijden mag je alleen met kunstaas vssen. Bekijk de regels voor de Oostvoornse Meer eerst goed voordat je hier gaat vissen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *