Sneek
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/17/2024
7 min

De top 7 van de mooiste dorpen en steden in Friesland

01/17/2024
7 min

Wie op zoek is naar een betoverend stukje Nederland met een uniek karakter, kan zijn hart ophalen in Friesland. Deze provincie, doordrenkt van historie en omgeven door adembenemende natuur, herbergt enkele van de mooiste steden en dorpen van het land.

In deze blog neem ik je mee op een ontdekkingsreis langs de charmante grachten, eeuwenoude kerken en pittoreske pleinen die Friesland zo bijzonder maken. Of je nu geïnteresseerd bent in de rijke cultuur, de prachtige natuurlijke omgeving of gewoon wilt genieten van de lokale gastvrijheid, hier ontvouwt zich een reis vol ontdekkingen.

 Bereid je voor op een reis door de mooiste steden en dorpen van Friesland en laat je betoveren door de unieke schoonheid van deze bijzondere regio!

Lemmer

Lemmer is één van de populairste watersportplaatsen in het zuidwestelijke deel van Friesland. Het heeft een ideale ligging, omdat  het aan de Friese meren en aan het IJsselmeer ligt.

Lemmer is ontstaan in de dertiende eeuw en groeide door de ligging aan de voormalige Zuiderzee uit tot een belangrijke handelspost en werd later de thuishaven van een vissersvloot met meer dan 150 schepen. Met de komst van de Afsluitdijk kwam hier een einde aan.

Tegenwoordig is Lemmer een gezellige toeristenplaats met een prachtige jachthaven, authentiek historisch sluizencomplex en een gezellig centrum.

Het centrum is niet alleen gezellig, er valt ook veel te zien door de prachtige boten die altijd in de haven en ook in het centrum liggen. Op loopafstand van bet centrum heb je het Lemmer strand.

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Lemmer is Het Ir. D.F. Woudagemaal, dit is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het oude stoomgemaal in het jaar 1920. Dit stoomgemaal is te bezoeken en een belevenis voor jong en oud. Niet alleen leuk, maar ook zeer leerzaam. Het Woudagemaal is 1 van de 10 Unesco Werelderfgoederen die Nederland heeft.

Lemmer heeft ook 2 bijzondere musea's namelijk het Duikmuseum Lemmer en het Indian Motorcycle Museum. Het motorcycle museum heeft ruim 40 Indian motorfietsen uit de eerste helft van de vorige eeuw en talloze accessoires.

Bekijk hier het prachtige Hotel Iselmar in Lemmer

Woudsend

Woudsend heeft een kleine dorpscentrum  met twee molens en drie kerken. Dwars door het dorp stroomt de rivier de Ee. Woudsend staat bekend als watersportdorp en ligt op de route van de Elfstedentocht, maar behoort niet tot de elf steden.

De 2 molens staan niet alleen centraal in het dorp, maar hebben ook een mooie geschiedenis.

De oudste molen in Woudsend is de molen “Het Lam”. Deze molen is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw. Deze molen wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor het malen van meel.

De tweede molen is te vinden op de oever van de Ee. Deze molen, De jager is gebouwd in 1719 en is een houtzaagmolen. Ook deze molen wordt nog steeds gebruikt.

Het dorp leent zich perfect voor een dorpswandeling. Bij de VVV kun je een dorpswandeling route ophalen. Deze draagt de naam Kuier troch Wâldsein. Tijdens deze wandeltocht kom je langs alle verschillende bezienswaardigheden van het dorp. Iedere maandag in de maanden juli een augustus kan deze wandeling kan ook met een gids gelopen worden.

Harlingen

Harlingen is een stad en heeft maar een kleine 15.000 inwoners.  Deze mooie stad voelt wel echt als een dorp aan. Het heeft een unieke en authentieke uitstraling en een prachtige ligging.

Het ligt namelijk aan de Waddenzee en een groot aantal havens. Vanaf Harlingen kun je de veerboot nemen naar Terschelling en Vlieland. Deze Waddeneilanden zijn binnen de 2 uur te bereiken.

Naast dat de havens veel bezocht worden voor de veerboten zijn ze ook zeer populair voor plezierboten.  Over boten gesproken! Harlingen is de grootste thuishaven van de Bruine Vloot. In zowel de Noorder- als Zuiderhaven liggen veel authentieke zeilschepen aangemeerd.

Maar ook het historische centrum van Harlingen is een bezienswaardigheid op zich. Vooral de grachtengordels vol typisch Hollandse gevels en de nog overgebleven pakhuizen strelen je netvlies. Diverse panden in het centrum van Harlingen zijn beschermde monumenten.

Harlingen heeft diverse mooie bruggen zoals  aan de Rozengracht De Kerkpoortsbrug. Deze uit 1863 stammende draaibrug wordt nog steeds met de hand bediend.

Maar ook de jaarlijkse visserijdagen in Harlingen zijn een bezoekje waard. Het evenement is altijd eind augustus of begin september.

Door de vele mogelijkheden in Harlingen leent deze plaats zich ook perfect voor een weekend.

Bekijk hier het aanbod in Harlingen en laat je verrassen

Sneek

Sneek en het Sneekermeer zijn belangrijke plekken voor waterliefhebbers van Nederland. De stad zelf is een gezellige plek waar allerlei activiteiten plaatsvinden zoals de welbekende Sneekweek. Ieder jaar worden er een week lang zeilwedstrijden georganiseerd op het Sneekermeer en wordt de stad omgetoverd tot één groot festivalterrein.

Maar gelukkig heeft Sneek veel meer te bieden dan alleen de Sneekweek. En kun je het hele jaar prachtig varen door Sneek en op het Sneekermeer. Het heeft namelijk een historische binnenstad waar je perfect een stadswandeling kunt maken. Maar als je Sneek bezoekt mag je het Het Fries Scheepvaart Museum zeker niet missen.

1 van de bekendste bezienswaardigheden in Sneek is de Waterpoort. De Waterpoort is een herkenbaar symbool en wordt ook door verschillende bedrijven zoals door de Sneeker zeilmakerij Gaastra verwerkt(zowel in de kleding als in de zeilen). Maar ook in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan zie je de waterpoort terug.

Op afspraak kun je ook het Beerenburg distilleerderij bezoeken. Eén van de oudste panden (anno 1484) van Sneek, wordt al meer dan 140 jaar Weduwe Joustra Beerenburg wordt gemaakt.

Wil jij overnachten in Sneek? Bekijk hier de mogelijkheden en aanbiedingen

Dokkum

Deze voormalige handelsstad heeft een rijke historie waar nog veel van terug is te zien. De binnenstad staat vol met rijksmonumenten, grachtenpanden, bolwerken, vestingwallen en oude fabrieken.

De vestingstad Dokkum heeft internationale bekendheid doordat de heilige Bonifatius in de omgeving van Dokkum is overleden. In het museum Dokkum is daarom ook een tentoonstelling van Bonifatius te bewonderen. Naast het museum is er ook een Bonifatiuspark, met de Bonifatiuskapel, bron en kruiswegstatie.

Dokkum is onderdeel van één van de Friese Elfsteden en heeft een functie voor de hele omgeving. Ondanks dat  Dokkum maar ongeveer 13.000 inwoners heeft, heeft de stad wel een echt stadsgevoel.

Door de rijke historie is een stadswandeling echt een aanrader. Hier zie je de vele bezienswaardigheden waaronder De IJsfontein deze staat op de markt in Dokkum. Deze fontein is gemaakt in het teken van de ”11 fountains”. In elke elf steden van Friesland is een fontein gebouwd.

Maar ook het Weeshuis De Abdij, het Sonnemapleintje en de Waegh kom je tegen bij je stadswandeling.

Op zoek na een hotelletje in Dokkum? Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod!

Hollum

Hollum is één van de vier dorpen die gelegen is op het Friese Waddeneiland Ameland. Dit meest westelijk op Ameland gelegen dorp is een goed voorbeeld van hoe het leven op dit Waddeneiland is. Ameland is te bereiken met de veerboot. Hollum ligt op ongeveer tien minuten fietsen van de veerpier af.

Doordat het niet gelijk aan de veerpier ligt zoals Nes is Hollum een stuk rustiger in de zomer dan Nes.  Hollum telt meer dan vijftig rijksmonumenten en een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht. Centraal staat de vijftiende-eeuwse Sint-Magnuskerk. Een ander bekend monument is De Verwachting; een windmolen die pas in 1991 gebouwd is.

Het strand is prachtig en je waant je even op een buitenlands eiland. Vanaf deze plek heb je een goed uitzicht op de zonsondergang aan het einde van de dag en op het eiland Terschelling dat op enkele kilometers van Ameland ligt.

Bekijk hier de vakantiewoningen in Hollim

Leeuwarden

Ook Leeuwarden is ideaal voor een stadswandeling zowel zelfstandig als met een gids. Een andere leuke rondleiding met gids is De Blokhuispoort dit was tot 2008 een strafgevangenis.

Tegenwoordig is het in gebruik als verzamelgebouw voor creatieve bedrijven, maar de bewaarders van vroeger laten je graag zien hoe het er vroeger aan toe ging. Tijdens een rondleiding krijg je een kijkje in het gevangenisleven. Maar ook het leven in het proefverlof is een aanrader na het bezoek aan de Blokhuispoort.

Leeuwarden was in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het is een leuke stad voor een stedentrip als een dagje. Want Leeuwarden heeft veel meer te bieden dan  alleen de start en finish van de Elfstedentocht!

Naast een gezellig centrum met winkelstraten, grachten en leuke restaurants heeft Leeuwarden veel prachtige musea die een bezoekje waard zijn.

Maar Leeuwarden heeft nog veel meer te bieden bijvoorbeeld shoppen, varen over het kanaal, schaatsen in de Elfstedenhal of picknicken in de Prinsentuin behoren tot de mogelijkheden.

Stedentrip naar Leeuwarden? bekijk hier het aanbod en laat je verrassen!


Reacties
Categorieën