De top 7 van mooiste bruggen in Nederland 2023

Nederland is een land met veel water en rivieren. Dit resulteert in vele bruggen, een brug is namelijk de eenvoudigste manier op van de ene naar de andere kant van het water te komen. Nederland is bedreven in het bouwen van bruggen de ene brug is nog mooier en complexer dan de andere.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 mooiste bruggen in Nederland. De bruggen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.Erasmusbrug

De Erasmusbrug is de één van de beroemdste brug van Nederland. Deze bijzondere brug verbind de wijk Kop van Zuid met het centrum en is gelegen over de Nieuwe Maas. De Erasmusbrug is vernoemd naar Desiderius Erasmus (De Nederlandse priester en humanist).

Ben van Berkel heeft de burg ontworpen in 1996, de burg wordt een tuibrug genoemd en is opgehangen aan die kabels die tuien heten. Deze tuien zijn bevestigd aan pylonen die de burg omhoog houdt doormiddel van de trekkracht. De hoogte van geknikte asymmetrische pyloon is 139 meter de lengte van de brug is 284 meter.

De Erasmusbrug is in 1997 geopend door Koningin Beatrix. De Prins Clausbrug in Utrecht ook ontworpen door Ben van Berkel is ook een tuibrug en heeft veel kenmerken van de Erasmusburg maar is lang niet zo bekend en beroemd. De Erasmusbrug wordt ook wel ¨De Zwaan¨ genoemd. door de asymmetrische pyloon.


De Nesciobrug

De Nescioburg staat ook bekend als de Paling brug. Deze brug is gelegen in Amsterdam en is de verbindingen tussen het Eiland IJburg met Amsterdam en Diemen. De brug heeft zijn naam te danken aan de prozaschrijver Nescio die in de 20e eeuw wandelingen maakte lang de Diemerzeedijk en hier ook veel over schreef.

Deze sierlijke brug is een fietser- en voetgangersbrug. Deze brug is één van de langste fiets- en wandelbruggen van Nederland met een lengte van 780 meter. De burg is een hangtuibrug en bestaat uit een hangconstructie. Het ontwerp van de brug is van Jim Eyre in samenwerking met Grontmij en Aryp. Deze bijzondere brug kreeg in 2006 de Nationale Staalprijs voor het ontwerp.

Zeelandbrug

De Zeelandbrug is de langste brug in Nederland met een lengte van ruim 5 kilometer. Deze verkeersbrug verbindt de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland met elkaar en is tevens een onderdeel van de Deltawerken. De Brug ligt over de Oosterschelde in Zeeland.

De weg over deze burg is de provinciale weg N256 en is gebouwd tussen 1963 en 1965. In 2005 werd de Zeelandbrug benoemd tot een rijksmonument.De Magere brug

De Magere brug in het centrum van Amsterdam is de bekendste brug van onze hoofdstad. Het is één van de bruggen die te vinden zijn bij de vele grachten. De brug is gelegen over de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht. In 1934 is de brug gebouwd en is gemaakt van hout. De kleur van de brug is wit.

Tot 1994 werd de Magere brug geopend en gesloten door 2 brugwachters die de brug omhoog trokken aan de haalketting. Vanaf toen is de brug gemechaniseerd en geautomatiseerd uit veiligheidsoverwegingen. Tot 2003 reden er ook auto´s over de brug. Tegenwoordig is de brug alleen nog voor voetgangers en fietsers.

De Magere brug is een Rijksmomument. Met Bevrijdingsdag wordt bij de brug jaarlijks een concert gehouden. De Magere Brug is ook diverse keren decor geweest in (Internationale) films zoas bij de James Bond film ¨Diamonds Are Forever¨


Waalbrug

De Waalbrug verbind het centrum van Nijmegen met het dorpje Lent. Deze brug van ruim 600 meter is gevestigd over de Waal. De Waalbrug ligt ongeveer 60 meter boven NAP. De brug is een boogbrug en valt onder de rijksmonumenten.

Bij de oplevering in 1936 was de Waalbrug langste boogbrug van Europa. Tot 1980 had de brug een groene kleur tegenwoordig is deze beige. Aan de westelijke kant van de Waalbrug ligt een busbaan. De brug heeft aan beide zijden een fietspad met een smalle voetgangersstrook.


Pythonbrug

De Pythonbrug is ook gelegen in Amsterdam en staat vooral bekend om de opvallende vorm van de brug. De brug lijkt op een voortbewegende python en is fel rood gekleurd. De officiële naam van deze voetgangersbrug is de ¨Hoge brug¨, vierhonderd meter naar het westen ligt de Lage brug.

De brug is gespannen over het Spoorwegbassin in het Oostelijk Havengebied en is de verbindingen tussen de Panamakade op het schiereiland Sporenburg met de Stuurmankade op het Borneo-eiland.

De Pythonbrug is een ontwerp van Adriaan Geuze en is in 2001 opgeleverd. De brug bestat uit staal, houten plankiers en beton ter ondersteuning. Op deze voetgangersbrug mogen ook fietsers met de fiets aan de hand.


Sint Servaasbrug

De Sint Servaarbrug in Maastricht is een zeer oude brug die stamt uit het einde van de 13e eeuw en is gebouwd in opdracht van kapittel van Sint-Servaas. Deze brug is gebouwd ter vervanger van de in 1275 ingestorte voorganger. Oorspronkelijk kreeg de brug 9 stegen bogen. Maar halverwege de 17e eeuw is één van de boen dichtgemetseld en is een onderdeel geworden van de kademuur.

De Sint Servaasbrug is door de eeuwen heen diverse keren gerestaureerd en door de komsten van de Wilhelmina burg is het drukte van het verkeer ook afgenomen over de brug. Deze oude brug is zelfs de oudste brug van Nederland en is door de restauraties in een goede staat.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *