| |

De 7 mooiste stadswandelingen in Nederland voor 2023

Bij een wandeling wordt vaak aan een bos of een natuurgebied gedacht. Maar wist je dat een stadswandeling net zo ontspannend en mooi kan zijn. Je ziet misschien niet veel bomen en een prachtig natuur, maar gebouwen en de geschiedenis van de stad of dorp kunnen minsten zo indrukwekkend zijn.

Nu is niet elke stad en dorp is even geschikt en mooi voor een stadswandeling. Om te zorgen dat je voor de juiste dorpen en steden kiest heb ik een top 7 gemaakt met de mooiste stadswandelingen in Nederland.

De stadswandelingen worden uitgebreid beschreven, wat je kunt verwachten, hoe je deze wandeling het beste kan volgen, hoelang de wandelroute is, etc. Naast deze informatie geef ik ook regelmatig tips over de stad of het dorp en bespreek ik de belangrijkste bezienswaardigheden van de plaats.

Wandelen

Stadswandeling Deventer (9 kilometer)

Koekstad Deventer is uitermate geschikt voor een mooie stadswandeling. Deventer heeft je veel te bieden, tijdens de 9 kilometer lange stadswandeling zie je de vele gezichten van Deventer. Je loopt bijvoorbeeld langs de uiterwaarden van de IJssel, maar ook door de karakteristieke straten en steegjes van het historische centrum. Maar je uiteraard ook langs de Waag komt het mooiste gebouw aan de brink in Deventer.

De wandeling neemt je ook mee langs het vogeleiland een prachtig plek om te picknicken of te lunchen, en het park Het nieuwe Plantsoen waar je ook vele dieren kunt treffen. Na afloop is een terrasje pakken of een ijsje eten op de brink wel een aanrader. De gezellige binnenstad verdiend zeker een extra bezoekje. Sla de Walstraat zeker niet over om deze beter te bekijken. Hier is ook elke jaar een groot Dickenfestijn tijdens de kerstperiode.

De stadswandeling beging bij het station op het stationsplein 5. In de buurt zijn wel diverse parkeerplaatsen als je met de auto wil komen.


Stadswandeling Leiden (4,3 kilometer)

De stadswandeling in Leiden begint bij de Schipholweg en eindigt hier ook. Leiden is een prachtige stad met een rijke historie en vele mooie musea. Het is ook zeker aan te raden een museum te combineren met de stadswandeling van 4,3 kilometer.

Leiden is een stad uit de 17de eeuw en wordt ook wel de stad van Rembrandt genoemd. Vele gebouwen uit deze tijd zijn nog helemaal intact dat maakt leiden ook zo interessant. De binnenstad is zeker bijzonder te noemen met de vele autovrije straten, vele grachten, idllische bruggetjes en vele (kleine) pleintjes. Ook vind je hier tientallen binnenhofjes en drijvende terrassen.

En dan heb ik het nog niet eens over de prachtige bouwwerken gehad die je ook tegen komt. Je komt tijdens de 4 kilometer ogen en oren te kort als je alle wil zien en mee maken tijdens de stadswandeling. Naast het bezoeken van een museum is het shoppen en een boottochtje maken ook aanbevolen. Een dagje leiden in combinatie met de stadswandeling is zo voorbij.


Stadswandeling Den Bosch (10 kilometer)

Den Bosch staat misschien wel bekend om de Bossche Bollen maar heeft je nog veel meer te bieden. Tijdens de stadswandeling van 10 kilometer krijg je een goed beeld van de stad en kom je oog in oog te staan met de vele pareltjes die in Den Bosch te vinden zijn. De wandeling is misschien wel lang maar verveeld geen moment. Dit komt ook door de diversiteit van alles wat je te zien krijgt.

Je kunt genieten van de oude stad, de nieuwe gebouwen die modern zijn, maar ook de groene stroken en de buitengebieden komen langs tijdens de wandeling. Je ziet bijvoorbeeld het Citadel een oud verdedigingswerk), de Sint-Janskathedraal maar ook kom je langs de Dieze, de Jeroen Boschtuin, door de Zusters van Orthenpoort, het Zuiderpark en nog veel meer.

De route begint bij het station en eindigt hier ook weer. Het adres van het begin en eindpunt is Stationsplein 147. Leuk na de stadswandeling is een boottochtje door Den Bosch zo kom je op plekken waar je bij de stadswandeling niet terecht komt en kun je meteen even uitrusten na de lange wandeling.


Stadswandeling Zutphen (4 kilometer)

Zutphen is een prachtige oude Hanzestad dat zich uitstekend leent voor een stadswandeling. De stadswandeling in Zutphen is misschien niet zo lang maar onderweg is veel te zien en te lezen dat je hier gerust een paar uur voor uit kunt trekken. De nadruk in de stad ligt in de periode van de Hanze (circa tussen 1250 en 1450). Maar ook buiten deze periode zijn er prachtig bouwwerken gemaakt of nog sporen van te vinden.

Een groot voordeel van Zutphen is dat bijna alle bezienswaardigheden (en dat zijn er veel) op loopafstand van elkaar liggen. Ook leuk is dat er naast de eeuwenoude monumentale panden, oude ambachten en ateliers. ook hippe en eigentijdse winkels en fijne koffie- en lunchplekjes te vinden zijn in het historische centrum. Dit kun je eenvoudig combineren met de stadswandeling maar ook nog na de stadswandeling kun je nog even na genieten in de stad als je zou willen.

Je kunt met de auto komen na Zutphen en zijn er diverse parkeerplekken maar ook de trein is een goede optie. De route van de stadswandeling begint en eindigt bij het station aan het stationsplein in Zutphen


Stadswandeling Groningen (7 kilometer)

Bij de mooiste stadswandelingen in Nederland mag Groningen sowieso niet ontbreken. De studentenstad is veelzijdig en dat ga je zeker zien en mee maken tijdens de stadswandeling van 7 kilometer die net zoals de andere steden begint bij het station, aan het stationsplein 4 in Groningen.

Hoewel Groningen nog veel oude gebouwen heeft zoals de monumentale panden en de middeleeuwse koopmanshuizen hebben de Universiteiten wel gezorgd voor een verjonging en verhipping van de stad. Die zie je onder andere terug in de moderne architectuur.

ik zou niet alles verklappen wat je te zien krijgt tijdens de wandeling maar het volgende krijg je iedergeval te zien. Het historische stationsgebouw waar de start en de finish is van de stadswandeling, Der Aa-Kerk, de kerk die genoemd is naar het riviertje de Aa. Deze kerk heeft de kleuren geel en blauw, een andere bijzondere kenmerk van de kerk is dat de torenspits is gemaakt van hout

Na de stadswandeling is winkelen en een terrasje pakken een aanrader, uiteraard kun je dit ook combineren met de stadswandeling. Ook één van de musea bezoeken is goed te combineren met de stadswandeling. Andere leuke gebouwen en plekken zijn de prinsentuin, de Martini toren, de korenbeurs, Stadhuis Groningen en de Heilige Geest- of Pelstergasthuis


Stadswandeling Haarlem (7 kilometer)

Haarlem staat in de boeken als de vijfde monumenten stad van Nederland. Vele monumenten kom je dan ook tegen tijdens de 7 kilometer lange stadswandeling door de hoofdstad van Noord-Holland. De route begint en eindigt op het stationsplein bij het NS Station. Dit is al één van de mooie gebouwen die je tijdens de route tegen komt.

Naast het stationsgebouw heeft Haarlem nog meer imposante gebouwen zoals kerken, ook aan culturele gebouwen is er geen gebruik in Haarlem. Je hebt hier bijvoorbeeld het Frans Hals Museum, Concertzaal De Philharmonie en de Toneelschuur. Een plek wat ook zeker indruk gaat maken is de Grote Markt in Haarlem, dit plein wordt gezien als één van de mooiste en bekendste plein van Nederland.

Wat veel bezoekers van Haarlem zo mooi vinden aan deze stad is de combinatie van de jongere archtiectuur en de oude gebouwen. Deze mix sluit perfect aan op elkaar. De gebouwen staat vaak naast elkaar en lijken soms wel samen gekomen in 1 pand. Persoonlijk vind in de Koepelgevangenis één van de mooiste gebouwen in Haarlem hier kom je ook langs met de stadswandeling.

Na de stadswandeling mag een middagje shoppen eigenlijk niet ontbreken, Haarlem is de laatste jaren al 3 keer uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. Als je er dan tocht bent kun je er maar beter gebruik van maken.


Stadswandeling Utrecht (4 kilometer)

De laatste stadswandeling in de lijst is Utrecht. Een prachtige korte stadswandeling van ongeveer 4 kilometer. Tijdens deze korte wandeling krijg je wel en goed beeld van Utrecht en is het goed opletten dat je niets moois mis. De stadswandeling begint bij de Bubble Cloud (het station) bij de ingang van Hoog Catharijne. Dit bijzondere bollendak van de Bubble Cloud is het nieuwe icoon van Utrecht geworden.

Vanuit dit bijzondere gebouw loop je zo het historische centrum van Utrecht in. Waar je langs vele monumenten en lommerrijke grachten komt. Onderweg kom je ook de Domkerk tegen. Deze kerk werd vanaf 1254 gebouwd en in 112 meter hoog. Je kunt hier niet omheen kijken.

Utrecht heeft meer mooie kerken zoals de St. Pieterskerk, minderbroerdersklooster en de St. Janskerk. Welke gebouwen je tijdens de stadswandeling tegenkomt en ook zeker de moeite waard zijn, is het Huis Drakenborch, het stadskasteel Oudaen. Ook prachtig is het Het Vredenburgkwartier.

Omdat de stadswandeling niet zo lang is kun je onderweg lekker lang de tijd nemen bij de mooie gebouwen en deze ook bezoeken als je dat leuk vind. Ook winkelen en een terrasje pakken is een goede optie.


Vergelijkbare berichten