| |

Wandelen in Noord-Holland? De 7 mooiste gebieden / bossen 2023

Wist je dat je prachtig kunt wandelen in Noord-Holland. Het leuke van Noord-Holland is dat je zo veel diversiteit hebt. Mooiste stadswandelingen, strandwandelingen, duinen, bossen, en nog veel meer.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 mooiste wandel gebieden en bossen in de provincie Noord-Holland. De gebieden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de gebieden.

Wandelen

Bergerbos

Tegenwoordig is dit oude bos niet zo heel groot meer dit was vroeger wel anders. De bodem van het bos bestaat uit oude duinen en in het westzijde gedeeltelijk uit jonge duinen. Het bos mag misschien niet zo groot zijn maar je vind hier wel veel diversiteit zoals heidevlaktes, zandvlaktes en oude bossen.

Het bos heeft mooie plekjes voor zowel een picknick maar ook als je van de omgeving wil genieten bij bankje BE 19 heb je een prachtig uitzicht op de oude duinen. Dit prachtige bos die zich uitstekend leent voor wandelingen ligt tussen Bergen en Bergen aan Zee. Dit sprookjesachtige bos heeft een aantal wandelpaden, onverharde slingerpaadjes maar ook statige lanen.

Het Bergerbos is ook uitstekende wandelplek voor met je hond van 15 juni tot 15 maart mogen de honden hier bijna overal loslopen. Van 15 maart tot 15 juni moeten de honden (kort) aangelijnd zijn i.v.m. broedseizoen.

Een goede plek om te parken is bij restaurant Duinvermaak, vanaf hier starten ook diverse wandelingen. Het is zelfs mogelijk vanaf hier in een lange wandeling naar het strand van Bergen aan Zee te wandelen.


Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is ten westen van Haarlem gelegen tussen Zandvoort en IJmuiden. Dit Nationaal Park is een uitgestrekt duingebied van 3800 hectare (38 km²). Het gebied bestaat uit woeste duinen, verschillende landgoederen en uitgestrekte stranden. Een uitstekende plek om te wandelen en te fietsen.

De landgoederen is het Nationale Park zijn sinds de tweede wereldoorlog in beheer van Natuurmonumenten. Hierover waren ze eigendom van verschillende (Amsterdamse) kooplieden, en werd het landgoed gebruikt om te jagen. Landgoed Beeckestijn is het waard om te bezoeken, het landgoed bestaat uit verschillende bos en tuinen. Een andere bijzondere plek is de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen, waar veel oorlogsslachtoffers begraven zijn.

De duinen zijn kalkrijk en heeft een waardevolle flora en fauna met vele dieren en zeldzame plantensoorten. Voor de vogelaar is dit ook een uitstekende locatie met 100 verschillende soorten vogels waaronder de zangvogel, maar ook damherten, vossen en reeën zijn hier te spotten.


Het Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos is een bos in het zuidwesten van Amsterdam vlak bij Amstelveen. Het bos is zo’n 935 hectare groot en is rond 1927 aangelegd onder de naam Boschplan. Het doel van het bos

Het Amsterdamse Bos is tussen 1934 en 1970 aangelegd en ligt ten zuidwesten van Amsterdam en ligt tussen de Ringvaart bij Schiphol en Amstelveen. De gemeente Amsterdam is eigenaar en beheerder van het bos.

Het Amsterdamse Bos is 22 keer groter dan het Vondelpark in Amsterdam. Er staan duizenden bomen, er is 19 hectare aan Moeras(bos) en er zijn 116 bruggen in het bos. In het bos zijn 7 wandelroutes uitgestippeld die je door de verschillende landschappen van het bos leidt. Het bos kun je ook verkennen met de fiets of te paard. Ook is het bos zeer geschikt om tot rust te komen en te genieten van een picknick.

Het ontwerp van het Amsterdamse Bos is een combinatie Engelse Landschapsstijl en de Duitse volksparken. In het bos vind je vele voorzieningen en activiteiten dit zorgt er ook voor dat veel mensen vanuit de randstad het bos opzoeken voor ontspanning en rust.

Er zijn teveel voorzieningen en activiteiten in het bos om alles op te noemen de belangrijkste / mooiste licht ik hier onder toe.

  • De Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt midden in het bos en bestaat uit o.a. uit een kinderboerderij, kaasmakerij en heeft een speeltuin
  • Fun Forest: Slinger van boom naar boom door het Bos via touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen. Er zijn verschillende routes voor jong en oud.
  • Bostheater: In de zomer geeft het Bostheater avondvoorstellingen in het Openluchttheater
  • 2 Kinderbaden: Voor kleine kinderen zijn twee speelbaden in het bos aanwezig. Bij de baden vind je een kiosk, picknickbanken, speeltoestellen en openbare toiletvoorzieningen.
  • De kano– en waterfietsverhuur bij de de Grote Speelweide. Huur hier een kano of waterfiets en ontdek het Bos op een unieke manier.

Ilperveld

Het Ilperveld is een heel ander natuurgebied maar minsten zo mooi dit unieke natuurgebied bestat uit moeras en water. Het prachtige natuurgebied ligt in de gemeente Landsmeer niet ver van Amsterdam het ligt er net boven.

Het veenweidegebied is een uitgestrekt (stil) watergebied, en wordt gekenmerkt door honderden veen eilanden. Dit maakt het gebied naast het wandelen ook zeer geschikt om via het water te verkennen. Het bezoekerscentrum organiseert diverse excursies die de moeite waard zijn. Op verschillende plekken kun je hier kano´s of roeiboten huren, het gebied is ook zeer geschikt om te suppen.

Het meeste bijzondere aan het Ilperveld is de rijkdom van beschermde dieren en planten. Je vind hier vele beschermde planten en dieren waaronder de Noordse woelmuis, moeras vogels zoals de Karekiet en de roerdomp, maar ook bloemen zoals de koekoeksbloem, het lepelblad en de gleuveld hertshooi


Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is één van de grootste natuurgebieden van ons land. Het gebied is zo´n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. Het heeft een totale oppervlakte van 5.300 hectare. Je vind het Noordhollands Duinreservaat tussen de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee en de Schoorlse Duinen.

Het gebied bestaat uit duinen, strand, binnenduin randbossen en enkele kleinere natuurgebieden. De Noordhollands Duidreservaat is ontstaan als waterwinningsgebied voor verschillende delen van Noord-Holland. Tegenwoordig is het opengesteld voor publiek en is het een populaire recreatieplek ook voor wandelaars. Je hebt wel een duinkaart nodig om toegang te krijgen tot het gebied, daarin tegen is het parkeren wel weer gratis. De duinkaart kun je online kopen.

In het noordelijke deel van je ruige en hoge duinen, hier is ook een bijzondere overang van kalkarm naar kalkrijk zand. Het middelste gedeelte bestaat ook uit ruige duinen en hier vind je ook de hoogste duin van 38,5 meter. Het zuidelijke deel bestaat uit twee infiltratiegebieden en is vrijvlak en bestaat voornamelijk uit bos.

Op de kruisberg in Heemkerk vind je een uitkijktoren. Deze uitkijktoren is een echte aanrader vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Noordhollands Duinreservaat en de omgeving.


Het Zwanenwater

Het zuiden van de mooie badplaats Callantsoog vind je het natuurgebied het Zwanenwater. Het Zwanenwater is ongeveer 604 hectare groot, het bestaat uit duinvalleien, duinen, graslanden, duinheide en duinmeren. Een zeer geschikt gebied voor de natuurliefhebber en de vogelaar.

In het gebied leven ongeveer 100 vogelsoorten waaronder de lepelaars, dodaars en de zomertaling. Naast vogels zijn hier ook veel vlinders te vinden en ruim 450 soorten planten en bloemen waaronder de orchidee en je vindt hier meer dan 900 soorten paddenstoelen.

Naast de planten, vogels en paddenstoelen heeft het zwanenwater nog iets bijzonders namelijk de 2 grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Bij deze meren staat ook vogelkijkhutten zodat je de vogels makkelijk en beter kun spotten.

Er zijn diverse wandelingen mogelijk bij het Zwanenwater, en is gratis te bezoeken voor leden van Natuurmonumenten, niet leden kunnen een dagkaart kopen bij de ingang. Dit is zeker de moeite waard.


Schoorlse Duinen

Net boven het Noordhollands Duinreservaat vind je Nederlands hoogste duingebied bij het plaatsje Schoorl. Rond 1900 is het gebied ontstaan toen Staatsbosbeheer op deze zandvlakte is begonnen met de aanplanting. Tegenwoordig broeden er tientallen vogelsoorten en groeien er mooie paddenstoelen. Het gebied bestaat nu uit naald- en loofbossen, heide, zandvlaktes en duingebieden.

Dit maakt het wandelen in de Schoorlse Duinen extra leuk de diversiteit. Het wandelen gaat ondanks de beklimmen wel makkelijk met de ruim 60 kilometer aangelegd wandelpaden. Twee lange afstand wandelpaden doorkruisen het gebied, het Groot Frieslandpad en het Nederlands Kustpad.

Wat je niet mag overslaan bij een bezoek aan de Schoorlse duinen is de klimduin, deze duin is 51 meter hoog. Het is een zware beklimming maar je krijg er een prachtig uitzicht voor terug een cadeautje van de natuur.Vergelijkbare berichten