| |

De 7 mooiste kerstmarkten (kerststeden) in Nederland voor 2023

De Kerstmarkt is één van onze favoriete markten. Voor de kerstmarkten wordt er vaak veel gereisd, zelfs naar andere landen in Europa om de mooiste en leukste kerstmarkten te bezoeken. Maar wist je dat je soms helemaal niet zover hoeft te reizen voor een leuke kerstmarkt?

In Nederland zijn er vele kerstmarkten bijna ieder dorp of stad heeft wel minimaal 1 kerstmarkt, is het niet in het dorp zelf, dan vaak wel in een gebouw of in een verzorgingstehuis etc. Vele markten zijn het niet waard om daar een verre afstand voor te rijden en je een middag te kunnen vermaken. De markten in de top 7 van mooiste kerstmarkten in Nederland zeker wel. Op deze kerstmarkten zie je ook veel toeristen van buiten Europa.

De top 7 van de mooiste, leukste en gezelligste kerstmarkten in Nederland, wordt uitvoerig beschreven om je een goed beeld te geven van de kerstmarkt. Zodat jij zelf eenvoudig de keuze kan maken of de kerstmarkt iets voor jou is.

In de grotten van Valkenburg.

Nederlands bekendste en drukste kerstmarkt zijn ongetwijfeld de kerstmarkten in de grotten van Valkenburg. De grotten zijn sowieso al een leuke bezienswaardigheid en de kerstmarkt maakt er helemaal iets speciaals van. Valkenburg ademt vanaf half november kerst uit, het centrum is mooi versierd en je vind ook in de winkels veel kerstartikelen. Valkenburg wordt niet voor niets de kerststad van Nederland genoemd.

De grotten die een kerstmarkt hebben in Valkenburg zijn de Gemeentegrot, de Fluweelengrot en de mergelrijk. De Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn rolstoelvriendelijk. De grotten zijn vol gehangen met allemaal lichtjes. De kraampjes verkopen luxe producten en uiteraard decoratie en kerstartikelen. Uiteraard zijn er ook verrassingen en ontbreekt het niet aan kerstmuziek.

De Wilhelminagrot is ook een echte aanrader. Hier wordt het kerstverhaal verteld, deze grot heeft volgens velen de mooiste kerststal van Europa.

Als je naar Valkenburg gaat tijdens de kerstmarkten valt er zeer veel te beleven, buiten de kerstmarkten heeft Valkenburg ook veel bezienswaardigheden. In deze sfeervolle periode zijn de vergezichten nog mooier dan anders, overal lichtjes. De kabelbaan geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om rustig te genieten van al het moois wat er te zien is in Valkenburg.

Valkenburg wordt gezien als één van de mooiste en bijzonderste kerstmarkten van Europa en was ook niet zomaar genomineerd voor de European Best Christmas Markets 2020.

Omdat je veel kerstmarkten en andere bezienswaardigheden hebt in Valkenburg is een hotel wel aanbevolen als je alles wilt zien en ook ’s avonds wil genieten van de sfeer en alles lichtjes als het donker is.

Sauna & Wellness resort Thermae 2000 is de crème de la crème een andere goede optie en een stuk betaalbaarder is Parkhotel Valkenburg. Dit is een 4 sterren hotel met een prachtige ligging op loopafstand van het centrum.

De kerstmarkt wordt gehouden van 18 november 2022 t/m 8 januari 2023.


Dickens by Night (Drunen)

Voor de 6de keer wordt Dickens by Night gehouden in Drunen. Het centrum wordt omgetoverd tot een kersttafereel waar je nog lang over praat en aan denkt. Drunen is ook een prachtig decor voor het spektakel. Het publiek wordt meegenomen naar een prachtig verhaal uit de Vicotriaans tijdperk. Door de straten zie je diverse optredens en leuke acts.

Op en rond het oude Raadhuis vind je een leuke luxe kerstfair met vele kraampjes. Uiteraard ontbreekt er ook geen glühwein en lekker eten zoals een varken aan het spit en marshmallows voor de liefhebbers.

Door de straten en op de kerstmarkt vind je vele personages zoals zwervers, schoorsteenvegers, dronkaarden en nog veel meer. Met de vuurkorven en de kerstkoren zorgt het voor een bijzondere en prettige sfeer.

Dickens by Night wordt gehouden op zaterdag 17 december van 17.00 tot 20.00 uur en zondag 18 december van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Vooral de zaterdag in het donker is een echte aanrader voor jong en oud.


Kerstmarkt in Maastricht

Zuid Limburg is goed vertegenwoordigd in de lijst met mooiste kerstmarkten van Nederland. De kerstmarkt van Maastricht wordt gehouden van 1 december t/m 31 december 2022

De kerstmarkt op het Vrijthof heeft je veel te bieden. Naast een gezellige kerstmarkt met kerstchalets heb je nog een grote overdekte schaatsbaan (1000m2), een reuzenrad van 45 meter (vooral ’s avonds heb je een prachtige uitkijk met alle lampjes) en een draaimolen met een etage. Kinderen kunnen zich ook goed vermaken met de overdekte reuzenglijbaan, uiteraard zijn er nog meer traditionele activiteiten en entertainment.

Op de kerstmarkt hangt veel sfeer, dit komt ook mede door de gezellig drukte die hier altijd aanwezig is, Het aanbod van de kerstmarkt is ook zeer uitgebreid en je kunt hier zeer mooi cadeaus kopen voor onder de kerstboom.

Maastricht heeft iets magisch tijdens de kerstperiode. Uiteraard niet alleen de kerstmarkt is de moeite waard, maar ook het shoppen in Maastricht en de vele bezienswaardigheden in deze prachtige stad in het zuiden van het land.

Als je toch in Maastricht bent, dan raad ik je aan om een hotel te boeken en lekker 2 dagen te genieten van deze prachtige stad tijdens de kerstperiode. Amrâth Grand Hotel de l’Empereur is een zeer goede keuze, dit is een luxe 4 sterren hotel in het centrum van de stad.Drijvende Kerstmarkt – Leiden

Leiden heeft de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Op een plateau in de Nieuwe Rijn wordt de kerstmarkt gehouden. En niet zomaar eentje. Je vind hier maar liefst 75 versierde kerstchalets. De kerstchalets presenteren de mooiste kerstproducten en aanverwante artikelen.

Deze kerstmarkt heeft in 2016 nog de award gewonnen van allerbeste kerstmarkt van Europa.

Om er een extra groot feest van te maken staat er een kermis op de kade. Daarnaast is leiden ook een prachtige stad in Zuid-Holland om te bezoeken voor een citytrip.

Golden Tulip Leiden Centre is zeer geschikt voor een citytrip in Leiden. Gelegen in het centrum en een uitstekend 4 sterren hotel.

Helaas wordt de drijvende markt in 2022 kleiner en op het land gehouden dit houdt niet in dat de kerstmarkt niet de moeite waard is om te bezoeken. Alleen het extra van de drijvende kerstmarkt is 2023 weer te bewonderen.

De Kerstmarkt wordt gehouden van 14 tot en met 23 december op de Hooglandse Kerkgracht.


Country & Christmas Fair (Utrecht)

De Country & Christmas Fair in de tuinen van Kasteel De Haar is meer dan alleen een kerst markt. Het wordt gezien als één van de luxere kerstmarkten van Nederland. Naast vele kerst artikelen en kerst gerelateerde producten is er ook veel te koop op het gebied van country, brocante en het buitenleven. Een perfect combinatie op een schitterende locatie in de Tuinen van Nederlands grootste Kasteel.

Het kasteel is een perfect decor voor deze bijzondere Christmas fair. De stands die lekker verwarmd zijn zorgen dat jij je goed kunt vermaken, ook als het een dagje minder mooi weer is. Ook is er gedacht aan de innerlijke mens, er zijn diverse lekkernijen en horecapunten waar jij even bij kunt komen van al het moois wat je te zien krijgt.

Om het helemaal sprookjesachtig te maken is er ook nog een spectaculaire watershow te zien op het landgoed.

De kerstmarkt is van dinsdag 22 t/m zondag 27 november.


Dickens Festijn Deventer.

Op 10 en 11 december is Deventer 2 dagen het toneel voor het Dickens Festijn. Tijdens dit festijn doen verschillende straten je denken aan een 19 eeuwse stad van Charles Dickens. In het historische bergkwartier waar je gratis naartoe kunt gaan zijn in totaal 950 personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver te zien.

Tijdens het Dickens Festijn is er in de Lebuïnuskerk van Deventer een kerstmarkt, dit is een prachtige overdekte kerstmarkt in een bijzondere eeuwenoude kerk. Naast de kerst kraampjes loop je hier ook langs verschillende kerststallen. Erg leuk om de kerstmarkt te combineren met het Dickens festijn. Het Dickens Festijn trekt in normale jaren 100.000 bezoekers in 2 dagen.

Deventer heeft weinig mogelijkheden als het om het overnachten gaat, het leukste hotel is Postillion Hotel Deventer. Dit 4 Sterren hotel ligt aan de rand van de stad. Met het openbaar vervoer is het centrum eenvoudig te bereiken ook voor de wandelaar is het een geringe afstand.


Winterdroom Orchideeënhoeve (Luttelgeest)

Van 1 t/m 31 december 2022 is de Orchideeën Hoeve nog mooier dan anders en helemaal in de kerstsfeer. Overdag kun je genieten van de magische wandeling door de jungletuin, de hangende bloementuin, de vlinder en vogeltuin en van de vele dieren die je nog meer tegen komt. Ook is er een speciale Jungleshow die zeker de moeite waard is.

In de avond wordt het pas echt magisch met duizenden lampjes en kaarsen. Daarom is het ook aan te raden om één van de kaarsjes avonden te bezoeken deze worden gehouden op vr. 9 t/m zo. 11, wo. 14 t/m zo. 18, do. 22, vr. 23 en di. 27 t/m vr. 30 december 2022.

Naast dit spektakel vind je ook een gezellig kerstmarkt met de mooiste producten. De selectie voor de kerstmarkt is streng zodat er alleen maar mooie kramen en handelswaar geshowt en verkocht wordt.

Het grote voordeel is dat het overdekt is en in combinatie met de winkel, de (dieren / bloemen) tuin is het een onvergetelijk uitje.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *