|

De 7 mooiste kerstmarkten (kerststeden) in Nederland voor 2022.

De Kerstmarkt is één van onze favoriete markten. Voor de kerstmarkten wordt er vaak veel gereisd, zelfs naar andere landen in Europa om de mooiste en leukste kerstmarkten te bezoeken. Maar wist je dat je soms helemaal niet zover hoeft te reizen voor een leuke kerstmarkt?

In Nederland zijn er vele kerstmarkten bijna ieder dorp of stad heeft wel minimaal 1 kerstmarkt, is het niet in het dorp zelf, dan vaak wel in een gebouw of in een verzorgingstehuis etc. Vele markten zijn het niet waard om daar een verre afstand voor te rijden en je een middag te kunnen vermaken. De markten in de top 7 van mooiste kerstmarkten in Nederland zeker wel. Op deze kerstmarkten zie je ook veel toeristen van buiten Europa.

De lijst met kerstmarkten is samengesteld op basis van de markten van 2019 en eerder. Of al deze markten doorgaan is nog niet bekend. Kijk daarom eerst goed de website van de kerstmarkt na of bij de informatie van de gemeente betreft de kerstmarkten of het door de huidige corona regeling door kan gaan.

De top 7 van de mooiste, leukste en gezelligste kerstmarkten in Nederland, wordt uitvoerig beschreven om je een goed beeld te geven van de kerstmarkt. Zodat jij zelf eenvoudig de keuze kan maken of de kerstmarkt iets voor jou is.

De kerstmarkten in de grotten Valkenburg.

Nederlands bekendste en drukste kerstmarkt zijn ongetwijfeld de kerstmarkten in de grotten van Valkenburg. De grotten zijn sowieso al een leuke bezienswaardigheid en de kerstmarkt maakt er helemaal iets speciaals van. Valkenburg ademt vanaf half november kerst uit, het centrum is mooi versierd en je vind ook in de winkels veel kerstartikelen. Valkenburg wordt niet voor niets de kerststad van Nederland genoemd.

De grotten die een kerstmarkt hebben in Valkenburg zijn de Gemeentegrot, de Fluweelengrot en de mergelrijk. De Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn rolstoelvriendelijk. De grotten zijn vol gehangen met allemaal lichtjes. De kraampjes verkopen luxe producten en uiteraard decoratie en kerstartikelen. Uiteraard zijn er ook verrassingen en ontbreekt het niet aan kerstmuziek.

De Wilhelminagrot is ook een echte aanrader. Hier wordt het kerstverhaal verteld, deze grot heeft volgens velen de mooiste kerststal van Europa.

Als je naar Valkenburg gaat tijdens de kerstmarkten valt er zeer veel te beleven, buiten de kerstmarkten heeft Valkenburg ook veel bezienswaardigheden. In deze sfeervolle periode zijn de vergezichten nog mooier dan anders, overal lichtjes. De kabelbaan geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om rustig te genieten van al het moois wat er te zien is in Valkenburg.

Valkenburg wordt gezien als één van de mooiste en bijzonderste kerstmarkten van Europa en was ook niet zomaar genomineerd voor de European Best Christmas Markets 2020.

Omdat je veel kerstmarkten en andere bezienswaardigheden hebt in Valkenburg is een hotel wel aanbevolen als je alles wilt zien en ook ’s avonds wil genieten van de sfeer en alles lichtjes als het donker is.

Sauna & Wellness resort Thermae 2000 is de crème de la crème een andere goede optie en een stuk betaalbaarder is Parkhotel Valkenburg. Dit is een 4 sterren hotel met een prachtige ligging op loopafstand van het centrum.

De kerstmarkt wordt gehouden van 12 november 2021 t/m 9 januari 2022.


Kerstmarkt in Dordrecht

De kerstmarkt in Dordrecht is de grootste kerstmarkt van Nederland. De Stad Dordrecht wordt altijd overschaduwd door Rotterdam en onderschat. Maar als het om de kerstmarkten gaat hoort Dordrecht zeker bij de leukste kerstmarkten van Nederland.

In normale omstandigheden staan ruim 350 kraampjes met vooral kerstartikelen en gerelateerde producten zoals cadeau’s, lekkernijen, etc. Ondanks het grote aantal kramen is er veel aandacht besteed aan een gevarieerd aanbod.

Ook het randprogramma is zeer interessant. Naast de vele versiering zoals de kerstbomen en de vele lichtjes. Ook vind je straatmuziek (optredens), straatartiesten, speciale activiteiten voor kinderen en natuurlijk houten kersthuisjes.

Nieuw is de versierde binnenstad en havengebied door met van lichtinstallaties. Hier worden prachtige winterse sprookjes op de gebouwen geprojecteerd.

De binnenstad en het havengebied in een winters sprookje. Lichtinstallaties versieren talloze gebouwen. Het leuke aan de kerstmarkt is dat het op meerdere locaties afspeelt, dus je kunt ondertussen genieten van de prachtige historische stad Dordrecht. De locaties waar het kerstspektakel afspeelt is het Stadhuisplein, de grote kerktuin, de vismarkt, de Grote Markt en het Waagplein.

Omdat er zoveel te zien is, is een overnachting wel aanbevolen. Een leuk hotel is Van der Valk Hotel Dordrecht. Met een prachtig zwembad op de 14de etage. Een ontbijt is hier wel een aanrader, het hotel heeft namelijk de prijs van Beste hotelontbijt van Nederland 2017 gewonnen.

Helaas is bekend geworden dat de kerstmarkt in 2021 niet doorgaat in de bovenstaande vorm, waarschijnlijk komt er wel een alternatief, zodra die bekend is volgt er meer informatie.


Kerstmarkt in Maastricht

Zuid Limburg is goed vertegenwoordigd in de lijst met mooiste kerstmarkten van Nederland. De kerstmarkt van Maastricht wordt gehouden van 26 november t/m 31 december 2021.

De kerstmarkt op het Vrijthof heeft je veel te bieden. Naast een gezellige kerstmarkt met kerstchalets heb je nog een grote overdekte schaatsbaan (1000m2), een reuzenrad van 45 meter (vooral ’s avonds heb je een prachtige uitkijk met alle lampjes) en een draaimolen met een etage. Kinderen kunnen zich ook goed vermaken met de overdekte reuzenglijbaan, uiteraard zijn er nog meer traditionele activiteiten en entertainment.

Op de kerstmarkt hangt veel sfeer, dit komt ook mede door de gezellig drukte die hier altijd aanwezig is, Het aanbod van de kerstmarkt is ook zeer uitgebreid en je kunt hier zeer mooi cadeaus kopen voor onder de kerstboom.

Maastricht heeft iets magisch tijdens de kerstperiode. Uiteraard niet alleen de kerstmarkt is de moeite waard, maar ook het shoppen in Maastricht en de vele bezienswaardigheden in deze prachtige stad in het zuiden van het land.

Als je toch in Maastricht bent, dan raad ik je aan om een hotel te boeken en lekker 2 dagen te genieten van deze prachtige stad tijdens de kerstperiode. Amrâth Grand Hotel de l’Empereur is een zeer goede keuze, dit is een luxe 4 sterren hotel in het centrum van de stad.Drijvende Kerstmarkt – Leiden

Ondanks dat de Drijvende kerstmarkt die normaal 12 dagen duurt niet doorgaat krijgt het tocht een vermelding in de top 7 van beste kerstmarkten van Nederland. Deze kerstmarkt heeft in 2016 nog de award gewonnen van allerbeste kerstmarkt van Europa.

Leiden heeft de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Op een plateau in de Nieuwe Rijn wordt de kerstmarkt gehouden. En niet zomaar eentje. Je vind hier maar liefst 75 versierde kerstchalets. De kerstchalets presenteren de mooiste kerstproducten en aanverwante artikelen.

Om er een extra groot feest van te maken staat er een kermis op de kade. Daarnaast is leiden ook een prachtige stad in Zuid-Holland om te bezoeken voor een citytrip.

Golden Tulip Leiden Centre is zeer geschikt voor een citytrip in Leiden. Gelegen in het centrum en een uitstekend 4 sterren hotel.


Country & Christmas Fair (Utrecht)

De Country & Christmas Fair in de tuinen van Kasteel De Haar is meer dan alleen een kerst markt. Het wordt gezien als één van de luxere kerstmarkten van Nederland. Naast vele kerst artikelen en kerst gerelateerde producten is er ook veel te koop op het gebied van country, brocante en het buitenleven. Een perfect combinatie op een schitterende locatie in de Tuinen van Nederlands grootste Kasteel.

Het kasteel is een perfect decor voor deze bijzondere Christmas fair. De stands die lekker verwarmd zijn zorgen dat jij je goed kunt vermaken, ook als het een dagje minder mooi weer is. Ook is er gedacht aan de innerlijke mens, er zijn diverse lekkernijen en horecapunten waar jij even bij kunt komen van al het moois wat je te zien krijgt.

Om het helemaal sprookjesachtig te maken is er ook nog een spectaculaire watershow te zien op het landgoed.

De kerstmarkt is van dinsdag 23 t/m zondag 28 november.


Dickens Festijn Deventer.

Een pareltje in deze lijst is het Dickens Festijn in Deventer. Die normaal 2 dagen gehouden word op een zaterdag en zondag. I.v.m. met de regels kun je dit jaar nog langer genieten van het festijn (in een afgeslankte versie)  8 t/m 19 december. Als je alles over de versie van 2021 wilt weten bekijk hier dan de Website van het Dickens Festijn.

Normaal gesproken is Deventer 2 dagen het toneel voor het Dickens Festijn. Tijdens dit festijn doen verschillende straten je denken aan een 19 eeuwse stad van Charles Dickens. In het historische bergkwartier waar je gratis naartoe kunt gaan zijn in totaal 950 personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver te zien.

Tijdens het Dickens Festijn is er in de Lebuïnuskerk van Deventer een kerstmarkt, dit is een prachtige overdekte kerstmarkt in een bijzondere eeuwenoude kerk. Naast de kerst kraampjes loop je hier ook langs verschillende kerststallen. Erg leuk om de kerstmarkt te combineren met het Dickens festijn. Het Dickens Festijn trekt in normale jaren 100.000 bezoekers in 2 dagen.

Deventer heeft weinig mogelijkheden als het om het overnachten gaat, het leukste hotel is Postillion Hotel Deventer. Dit 4 Sterren hotel ligt aan de rand van de stad. Met het openbaar vervoer is het centrum eenvoudig te bereiken ook voor de wandelaar is het een geringe afstand.


Winterfair Garderen

De laatste markt is zeker niet de minste markt in de top 7 van leukste kerstmarkten in Nederland. De Winter Fair in Garderen wordt in 2021 ook in een andere vorm gehouden dan in 2019 en de jaren ervoor. Normaal gesproken wordt er in de maand november en december. Op verschillende dagen een grote winterfair gehouden in de Beeldentuin van het Veluwse Zandsculpturenfestijn.

Naast dat er bijzondere en luxe producten verkocht wordt op de winterfair in Garderen zijn ook alle standhouders verkleed in Dickens-stijl. Diverse koren en muzikanten treden op. Uiteraard is er ook genoeg versnaperingen te krijgen om voorkomen dat je niet dorstig of hongerig wordt. Uiteraard kun je ook de zandsculpturen bezichtigen en de Nachtwacht.

De afgeslankte vorm gaat er als volgt uit zien: van 6 november t/m 11 december is Veluwse Zandsculpturenfestijn in Winterse sferen. Er zullen diverse bedrijven en hobbyisten aanwezig zijn, die artikelen verkopen. Dit zijn grotendeels de bedrijven die ook altijd op onze winterfair stonden, maar dan verdeeld over 4 weken en in kleinere vorm.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.