Tulpen Plukken
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/04/2024
6 min

De top 7 van de mooiste tulpenvelden / routes in Nederland 2024

02/04/2024
6 min

We zijn altijd opzoek naar mooie plekken en leuke activiteiten. We kijken hier vaak voor over de grens. Bij uitstapjes of activiteiten wordt vaak gedacht dat dit in de papieren gaat lopen en veel geld kan gaan kosten. . Dit hoeft allemaal niet. Je hebt namelijk in Nederland een prachtig uitje die in veel gevallen gratis is of weinig kost. Namelijk de tulpen velden.

De tulpentijd loopt van eind maart tot half mei, de tulpenvelden zijn het mooiste rond half april. In de eerste week van mei wordt een begin gemaakt met het afknippen van de tulpen. Dit wordt gedaan zodat de bloembol al zijn energie kan steken in het groeien. Hoe groter de bloembo, hoe beter dit is zodat deze uiteindelijk verkocht kan worden. De tijd van de tulpen kan soms iets verschijnen bij een strenger winter zijn de tulpen later bij een zacht winter kunnen de tulpen eerder in bloei staan.

De dagje na de tulpen is een perfect uitje in het voorjaar met het hele gezin. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 mooiste tulpenvelden en tulpenroutes. De locaties en routes worden uitgebreid beschreven.

De Bollenstreek.

De Bollenstreek is de bekendste streek als het om de tulpen gaat. Dt is het gebied van ongeveer boven Leiden tot aan Haarlem. De meeste tulpenvelden vind je rondom Hillegom, Noordwijk en Lisse. Lisse is uiteraard bekend van de Keukenhof.

De Keukenhof is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland en trek elk jaar  duizenden bezoekers van over de hele wereld. Die komen allemaal hier naar toe om de  miljoenen tulpen en andere bloemen te bewonderen. Elk jaar worden de tuinen aangelegd en aangekleed in een thema. In het park vind je diverse bloemenshows, tentoonstellingen en zijn er wekelijk acitviteiten. De Keukenhof vraagt een entree als je deze wil bezoeken.

. De Bollenstreek heeft meer mooie plekjes dan alleen de Keukenhof je vind verschillende tulpenvelden door het hele gebied vooral bij de bovengenoemde plaatsen. Er worden jaarlijks routes uitgezet zowel voor de auto als speciale fietsroutes waarbij je optimaal kunt genieten van de tulpen en andere bloemen zoals de narcissen en hyacinten. De op website van Bollenstreek.nl vind je meer informatie over de routes.

In de Bollenstreek heb je ook verschillende pluktuinen dit kan bijvoorbeeld bij Annemieke's Pluktuin aan de Haarlemmerstraat 15a in Hillegom. De Tulperij aan de Oude Herenweg 16B, in Voorhout zijn excursies mogelijk waar je alles te weten over de tulp en andere bloemen. Ook buiten het tulpen seizoen is hier van alles te doen zoals andere excursies en workshops.

In de regio van de Bollenstreek zijn er ook diverse Bloemencorso's verschillende dorpen hebben in het voorjaar een bloemencorso. De grootste optocht is van Noordwijk naar Haarlem op 20 April 2024. Deze begint om 09.15 uur in Noordwijk en eindigd rond 21.00 uur op de Grote Markt in Haarlem.

De Noordoostpolder. 

De Noordoostpolder mag niet onderschat worden als het gaat om de bloembollen gebieden. Het heeft maar liefst ruim 2000 hectare aan bollenvelden en voornamelijk allemaal tulpen. Je vind de meeste tulpenvelden in het begin rondom Emmeloord maar ook in het zuid-oostelijk gedeelte van Flevoland zijn de tulpen te bewonderen in de buurt van Dronten, Zeewolde en Lelystad maar ook en oosten van Almere zijn steeds meer velden te vinden.

De Tulpenfestival is echt een aanrader, je rijdt niet alleen langs prachtige velden tijdens een mooie route die elk jaar weer anders is maar onderweg zijn er ook diverse activiteiten zoals een festivalletje. Bekijk de website voor meer informatie in 2024. Bij de laatste update van deze pagina is de datum voor 2024 nog niet bekend maar vind altijd plaats van eind april tot begin mei.

De Tulpenroute Flevoland is een andere route maar ook zeker de moeite waard laat aan de andere kant van de provincie je de mooie tulpenvelden zien.

De mooiste pluktuin is aan de Steenwijkerweg 36 in Marknesse. Deze Tulpenpluktuin ligt aan de doorgaande weg tegenover een boerderijwinkel en is een echte aanrader om deze te combineren met bijvoorbeeld het Tulpenfestival.

Een ander niet te mogen missen tulpen attractie is het Tulpeneiland gelegen voor de kust van Zeewolde. Dit is een schiereiland in de vorm van een tulp en hier worden maar lief 15.000 bollen gepland. Het eiland is altijd een mooi plaatje maar met de tulpen in bloei is het adembenemend.

De Kop van Noord-Holland

Op deze pagina besteed ik aandacht aan de kop van Noord-Holland maar ook in West-Friesland en in Laag-holland zijn er vele tulpenvelden te vinden. Met de kop van Noord-Holland wordt alles vanaf Schagen en Medeblik in de provincie Noord-Holland bedoeld. In de kop van Noord-Holland vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland. De tulpen en andere bloemen groeien hier goed dit komt door het duingebied.

Er zijn diverse wandelingen en fietstochten waarbij je langs de bloemenvelden komt. Het centrum van de tulpenvelden ligt bij Breezand. Het Land van Fluwel in Sint Maartenzee is een klimpark met een speeltuin met een uitkijktoren. Vanaf deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de tupenvelden die tegen het Land van Fluwel aanlicht. In het park kun je ook alles te weten komen over de tulp weten te komen. Dit kan in het Dutch Tulip Experenience. Je kunt hier ook tulpen plukken. Tulpen plukken kan ook bij bij de Floratuin aan de rijksweg 85 in Julianadorp.

De bloeiende Zijpe is een tulpenfestival in de Zijpepolder is een aanrader. Bij dit festival worden er meerdere activiteiten georganiseerd, zoals in lopen tussen de bollenvelden, fietstochten en wandeltochten als de bloemenvelden. Maar ook een bloementour met een boemeltreintje.

In Anna Paulowna en Breezand zijn tijdens de tulpenperiode diverse bloemendag. De dorpen staat ook geheel in teken van de tulp, de straten en bruggen worden versierd met bloemen. In de polderduin wordt ook wel de kleine keukenhof genoemd, hier zijn een groot aantal bloemenmozaïeken

Goeree Overflakkee

Goeree Overflakkee is een plek waar veel tulpen te vinden zijn maar nog niet massaal is ontdekt door toeristen en dagjes mensen. Deze onbekende bollenstreek is gelegen in Zuid-Holland op een eiland.

De tulpenvelden zijn goed te verkennen met zowel de fiets als met de auto. je hebt route van 38 tot 50 kilometer. Elke route laat je een ander deel van het eiland zien waar uiteraard ook tulpen te vinden zijn. Zelf geen mogelijkheid om een fiets mee te nemen?  Je kunt een fiet huren in Stellendam en Middelharnis.

In Goeree Overflakkee kun je op verschillende plekken tulpen plukken die kan bij één van de vestingen van La Fleur.

Groningen

Bij tulpenvelden denk je niet snel aan de provincie Groningen. Maar in het Noord-Oosten van Nederland zijn zeker tulpen te vinden. De velden zijn iet zo uitgestrekt en veelvuldig aanwezig als in de Bollenstreek, Noord-Holland of in Flevoland maar als je in de buurt woont is het zeker de moeite waard.

Het leuke van deze streek is dat je naast de tulpen ook veel gele kleine bloemetjes kunt bewonderen. Deze bloemetjes vormen de basis voor koolzaadolie.

Plekken waar je Tulpenvelden in de provincie Groningen kunt vinden zijn: Uithuizermeeden, Oosternieland, Woldendorp, Kloosterburen. In Oost-Groningen vind je veel koolzaadvelden bij plaatsen zoals Termunten, Nieuw-Scheemda, Drieborg en in Zuidbroek.

Zeeuws-Vlaanderen

In Zeeuw-Vlaanderen vind je tulpenvelden rondom de gemeentes Terneuzen en Hulst. De meeste velden zijn te vinden rondom de plaatsen Graauw, Lamswaarde en Absdale. Doordat de velden dichtbij bij elkaar liggen kun je de velden ook goed met de fiets en lopend verkennen.

Ook in Zeeland / Zeeuws-vlaanderen kun je pluktuinen vinden van de organisatie La Fleur. Heel bijzonder is de mogelijkheid met de helikopter over de tulpenvelden. Met Prince Helicopters kun je vlucht maken over de tulpen vanaf € 39,95 per persoon. Dit kan vanaf Terneuzen maar ook in andere plaatsen in Zeeland

Midden-Drenthe

Ook in de regio Midden Drenthe vind je diverse tulpenvelden. Het aantal bloembollenkwekers is de laatste jaren toegenomen in deze regio. Vooral rondom de plaatsen Smilde, Hijken, Hijken en Beilen vind je prachtige kleurrijke velden met tulpen. Elk jaar wordt hier ook een route uit gezet zodat je de mooie velden allemaal eenvoudig kunt bewonderen.

De tulpen velden zijn niet alleen overdag te aanschouwen maar er worden ook enkele keren een nacht route georganiseerd dan worden de tulpentuin mooi verlicht zodat je ook in het donker kunt genieten van alle kleuren en de mooie tulpen.

In Midden-Drenthe is ook een tulpen pluktuin deze vind je in Beilen aan de Brunstingerveld. Een voordeel van deze regio is dat het nog niet bekend is al tulpen regio ondanks de mogelijkheden je kunt dus nog in alle rut van alles genieten.


Reacties
Categorieën