|

De top 7 mooiste wandelgebieden in de provincie Groningen 2023

Bij mooie wandelgebieden wordt niet snel aan de provincie Groningen gedacht. Terwijl naast het wadlopen Groningen je nog veel meer te bieden heeft. Prachtige wandelgebieden met veel en ruimte en rust.

De 7 mooiste wandelgebieden in de provincie Groningen heb ik voor je op een rij gezet. De wandelgebieden worden uitgebreid toegelicht. Bij veel wandelgebieden worden ook nog extra tips gegeven zoals de mooiste wandelroutes, zodat je een goed beeld krijgt of het gebied aan jouw wensen voldoet.

Na het laatste wandelgebied vind je de mooiste wandelboeken voor de provincie Groningen.

Wandelen

Het Nationaal Park Lauwersmeer

Vroeger stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. In 1969 werd er in verband met angst voor overstromingen een dam gebouwd. Op de vroegere zeebodem is een prachtig nieuw landschap ontstaan. Er zijn vele dierensoorten te vinden in het Nationaal park Lauwersmeer, maar het wordt gezien als een echt vogelparadijs.

Lauwersmeer bevind zich op de grens van Friesland en Groningen. Het Nationaal park bied veel mogelijkheden zoals wandelen, varen, fietsen en je kunt er ook zwemmen. Er is zelfs een hondenstrand. Diverse mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Je komt met de juiste weersomstandigheden ook wind- en kitesurfers tegen.

In het Activiteitencentrum Lauwersnest vind je veel informatie over de (trek)vogels. Vanaf hier zijn er ook diverse mooie routes, waaronder de kabouterroute voor kinderen.

De wandelroute Kollumeroord van 10 kilometer is een prachtige route die begint van de parkeerplaats van de Kwelderweg west. Je loopt langs de randen van het Lauwersmeer en door de grasland. Bij de rietvelden is er een grote kans dat je moerasvogels kan spotten.

Klik hier om op de pagina van Lauwersmeer alle wandelroutes te bekijken en de route te downloaden. De routes variëren van 1,5 tot 10 kilometer in lengte.


Natuurreservaat de Onlanden

Het Natuurreservaat Onlanden ligt net zoals op de Nationaal Park Lauwersmeer op een grens gebied. Niet op het grens gebied van Friesland maar van Groningen en Drenthe. Het Natuurreservaat is niet alleen een mooie gebied om te wandelen en tot rust te komen maar het heeft ook nog een belangrijke functie.

Natuurreservaat de Onlanden dient ook als waterbergingsgebied voor de stad Groningen en wordt gezien als weidse moeraslandschap. Het natuurgebied is rijk aan verschillende diersoorten, waaronder enkele hele bijzondere. Namelijk de bruine Kiekendief, de Zeearend, Exmoorpony’s, de Roerdomp en de Grote Zilverreiger.

Vanuit de uitkijktoren kun je extra goed genieten van de Onlanden en op de achtergrond kun je zelf de skyline van Groningen zien. De uitkijktoren is maar liefst 25 meter hoog.

De onlanden ligt ongeveer op 9 kilometer vanaf de Stad Groningen. Een tip voor de pauze is de Onlanderij. Je kunt parkeren bij de Onlanderij Madijk 1 in Eelderwolde. Vanaf hier kun je ook de wandelroute de Onlanden lopen een route van 6,6 kilometer. Een leuke variërende route. bekijk hier de route.

De parkeerplek is bij de Onlanderij waar je ook goed een drankje en een hapje kunt doen na of voor je wandeling.


Noordlaarderbos

Het Noordlaarderbos kan gezien worden als een sprookjesbos met een rijke geschiedenis. De Middeleeuwse karrensporen herinneren je aan de oude handelsroute tussen Coevorden en Groningen, die vroeger intensief gebruikt werd. Daarnaast vind je er ook nog verschillende grafheuvels die minimaal 2500 jaar moeten zijn.

Bij het Nivon Natuurhuisje in de buurt vind je de galgenberg die wordt ook wel het “Heilige Bergje” genoemd. Bij het Natuurhuisje kun je ook je auto parken en is een uitstekende plek om je wandeling te beginnen.

In het Noorlaarderbos Leven diverse roofvogels waaronder de sperwer, havik en de ransuil. Ook de steenmarter en de das leven in dit mooie wandelgebied. Deze dieren zijn moeilijk te spotten met veel geluk zie je ze bij een zonsondergang.

In dit gemengde bos met heuvels waar je erg goed kunt wandelen en kan genieten van dit bijzondere bos waar vele verhalen over bestaan. Het bos is ook goed te combineren met wandeling in de Vijftig Bunder een kleine heide gebied.


Landgoed Nienoord

Bij het Landgoed Nienoord wordt meestal gedacht aan het familiepark. Dit is een leuk uitje met kinderen, maar je kunt hier ook prachtig wandelen. Je loopt namelijk door de landerijen, kleurrijke tuin en de bossen. De wandeling gaat over gras-, zandpaden en boslanen. In de herfst zijn er vele paddenstoelen te vinden.

In totaal zijn er 3 wandelroutes over het landgoed van 2,2, 3,5 en 5,4 kilometer. Uiteraard kun je zelf ook je eigen route kiezen. Honden zijn welkom bij de wandelingen op het landgoed Nienoord

De oorspronkelijk borg wordt gebouwd in 1525 en werd in 1846 verwoest door een brand. Alleen de poort van de oude borg is nog overgebleven.

Bij het informatiecentrum is een grote parkeerplaats waar je ook gebruik kunt maken van het toilet. Je vind hier veel informatie over het landgoed en routekaarten van de omgeving Leek. Ook is er een Grand Café aanwezig.


Slochterbos

Achter het Landgoed Fraeylemaborg vind je het Slochterbos. Bij het landgoed vind je ook een parkeerplaats voor je auto.

Een wandeling in het Slochterbos is leuk in elk seizoen maar vooral in de herfst en zomer. Want in het najaar is er namelijk een kabouterpad te vinden het bos en kun je appeltjes rapen. Daarin tegen hoor je in het voorjaar en zomer weer prachtige zangvogels en kun je genieten van het Blote Voeten Pad in het Slochterbos.

Een zeer goede plek om even tot rust te komen en te genieten van de natuur. Je vind door het bos ook verschillende mogelijkheden om te picknicken. Vind jij het maar een gedoe om alles mee te nemen. Kun je ook goed tot rust komen in het restaurant de Boerderij. Met mooi weer is het terras een perfecte plek.

Een bezoekje aan het bos kun je goed combineren met het mooie park van Landgoed Fraeylemaborg.


Appelbergen

Appelbergen was ook ooit onderdeel van de handelsroute tussen Groningen en Coevorden (net zoals het Noordlaarderbos. Het leuke aan dit wandelgebied is dat de landschappen heel divers zijn. Je vind hier bossen, Heide, Stuifzanden, moerassen en vliegdennen.

Naast mooie landschappen zijn er ook veel bijzondere dieren te spotten. Denk hierbij aan reptielen zoals slangen (adder, ringslag), levendebarende hagedis.

Als je wil genieten van dit mooie stukje bos kun je parkeren bij het Paviljoen Appelbergen in Glimmen. Dit is tevens een goede uitvalbasis voor een hapje en een drankje.

Appelbergen heeft uitgezette wandelroutes zoals de gele route (een leuke route van ongeveer 1,5 uur). Uiteraard kun je ook zelf je route kiezen en de appelbergen verkennen. Voor minder validen is er ook een verhard zandpad.


Noordpolderzijl

De Noordpolderzijl is geen natuurgebied, groot landgoed of bos maar een dijk, wad en een visserhaven. Het is een oase van rust en ruimte waar je heerlijk tot rust kan komen en kan ontsnappen uit de drukte.

De Noordpolderzijl is in het uiterste noorden en heeft het kleine open zeehaventje van Nederland. Je hebt hier een prachtig weids uitzicht over het wad, met het zicht op de wandeleilanden en het Duitse Borkum.

De kleine wandeling van ongeveer een 1 kilometer is zeer geliefd. Wandelroute Noordpolderzijl kwelders. Aan het einde van de route is Cafe ’t Zielhoes een perfect plek om even bij te komen. Dit is het bekende cafe waar ooit Bob Dylan een kopje koffie dronk.

Vind je de wandelroute te kort er is ook een wandelroute van ongeveer 10 kilo genaamd Wandelroute Ontdek Usquert en Noordpolderzijl. Klik hier voor de wandelroute


De 4 mooiste wandelboeken voor de provincie Groningen.

Hieronder vind je de 4 mooiste wandelboeken voor de provincie Groningen. De boeken worden aangeboden met een link van Bol.com


Wandelen

Vergelijkbare berichten