|

Wandelen in Drenthe? De 7 mooiste wandelgebieden en bossen 2023

Wandelen is een bezigheid dat steeds meer wordt ondernemen en gewaardeerd. Niet alleen in de eigen omgeving wordt veel gewandeld maar mensen rijden er ook een stukje voor of plannen een dag of juist een vakantie om een bepaald gebied, of regio te voet te verkennen. In heel Nederland hebben je prachtige gebieden waar je heerlijk kunt wandelen.

In Drenthe dat bekend staat om de hunebedden is ook een uitstekende provincie om eens heerlijk te wandelen. Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste bossen en wandelgebieden voor jou in kaart gebracht. Het was een moeilijk keuze met diverse Nationale Parken en Natuur 2000 gebieden. Maar er is een prachtige top 7 te voorschijn gekomen.

De gebieden worden uitgebreid beschreven en ook diverse tips gegeven zoals een prachtige aan te raden wandelroute in het bos of gebied. Dit allemaal om je een goed beeld te geven of het wandelbos / wandelgebied is voor jullie is.

Nationaal park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een pareltje. Het natuurgebied heeft bijna alles wat je verwacht van de natuur. Van heidevelden tot esdorpen, van bossen vol met wilde dieren tot grafheuvels en nog veel meer. Het is gelegen in het zuidwesten van Drenthe in de buurt van Dwingeloo en Spier.

De dieren die je hier o.a. kunt spotten zijn Schotse Hooglanders, adders, vogels, schapen, vlindersoort en reeën. Het bezoekerscentrum aan de zuidkant is ook een echte aanrader met veel informatie over de natuur van het Dwingelderveld.

De mooiste route en het meest bijzonder is de vlonderpaden route. Je loopt door een moeras gebied en heidevelden. De vlonderpaden route is zeer geliefd bij dagjes mensen families. Op zon- en feestdagen kan de route wel druk zijn.

Wandelroute Boswandeling Spier is de vlonderpaden route van 5,5 kilometer. De route begint en eindigt bij Natuurpoort Spier. Als je de witte route volgt kom je ook over het vlonderpad. De wandeling is zeer afwisselend en zeker de moeite waard.

Een andere blikvanger is het heidegebied die je ook zeker tegenkomt bij de Boswandeling Spier. Het natte heide gebied is ongeveer 40 km². Dit is het grootste natte heide gebied van West-Europa. In totaal zijn er 4 soorten heide te zien in het Nationale Park en elke heide heeft ook zijn eigen kleur paars die vanaf de maand augustus in bloei staat.


Hijkerveld

Ten noorden van het Drentse dorpje Hijken ligt het natuurgebied Hijkerveld. Dit is een uitgestrekte heidelandschap met vele vennen en veenrestanten. Het Hijkerveld is een bijzonder gebied met vele hoogtepunten waaronder de verschillende opgravingen uit IJzertijd, Bronstijd en de Nieuwe Steentijd.

In het gebied ligt ook het Landgoed Hooghalen en in het westen prachtige velden en een klein meer. Het leuke aan het gebied is dat je hier oog in oog kan komen te staan met de Schotse Hooglanders die hier rondlopen. Ook de Schoonbeker heideschaap kun je tegenkomen.

Midden in het gebied ook wel de Diependal genoemd vind je één van de mooiste vogelkijkhutten van Nederland. Deze vogelkijkhut is gelegen midden in een vogelreservaat gebied die alleen te bereiken is met een lange tunnel. Deze smalle tunnel heeft een lengte van 162 meter. Qua vogels vind je hier o.a. moeras- en watervogels. Regelmatig wordt hier een bijzondere vogel gespot.

Er zijn diverse leuke wandelingen in het Hijkerveld voor deze pagina heb ik de wandeling Eindje om wandelroute Hijkerveld geselecteerd. Je kunt kiezen tussen een wandeling van 4 en 7 kilometer. Beide routes zijn mooi en zeker de moeite waard.


De Hondsrug Unesco Global Geopark

In het noord-oosten van de provincie Drenthe vind je het unieke natuurgebied de Hondsrug. Het Unesco Geopark de Hondsrug is een groot gebied dat is gelegen tussen Coevorden en Groningen. Het is niet alleen een prachtig natuurgebied maar het heeft ook een archeologische, ecologische en culturele waarde.

Vanaf de prehistorie hebben verschillende bevolkingsgroep op de glooiende ruggen gewoond. Die zijn ontstaan in de voorlaatste eindtijd. De glooiende ruggen zijn tot stand gekomen door de stuwing van de rivieren in dit gebied.

Tijdens de wandeling in het gebied kun je ook bijzondere zaken tegenkomen waaronder de hunebed. Ook zijn de dorpen die gelegen zijn in de Hondsrug interessant zeker als je toe bent aan een kopje koffie of iets anders lekkers.

De natuur die je tegenkomt is ook zeer afwisselend. Van mooie bossen, zandruggen, veen en nog veel meer. Het hoogtepunt en het mooiste pad in het gebied is het Boomkroonpad. Via dit pad loopt je langs de toppen van de bomen het is een pad van ongeveer 125 meter met een fantastisch uitzicht over het gebied de Hondsrug en de bomen. In het gebied van het Buitencentrum Boomkroonpad kun je ook mooie wandelingen maken die eenvoudig te combineren zijn met het Boomkroonpad.


Nationaal Park Drentsche Aa

Het Nationale Park Drentsche Aa mag ook zeker niet ontbreken als het gaat om de mooiste wandelgebieden in Drenthe. Die Nationale Park ligt niet alleen in Drenthe maar ook in de provincie Groningen. Het grootste gedeelte van het Nationale Park ligt in de provincie Drenthe, de totale oppervlakte is ongeveer 106 km²

Het landschap is vele duizenden jaren geleden ontstaan door een samenwerking tussen de mens en de natuur. In het gebied vind je veel bijzondere planten en dieren. Ook vind je hier prehistorische monumenten en het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa. De beken hebben hier nog een natuurlijk loop die er al vele duizenden jaren liggen. De beek de Drentsche Aa die over de Hondsrug loopt is hiervan een goed voorbeeld.

In de voorlaatste ijstijd (Het Saalien) heeft het landijs Noord Nederland bedekt. Door de vergletsjering zijn er lage keileemruggen gevormd waaronder het Hondsrugcomplex. Aan het eind van het Saalien is het systeem van de Drentsche Aa ontstaan. Het landschap is de laatste 150 jaar niet tot nauwelijks veranderd. Ook in en na de tweede wereldoorlog bleef de eeuwenoude landschapsindeling met houtwallen op de essen bewaard.

Het Nationaal Park heeft een brede doelstelling, naast landschap en natuur zijn ook de landbouw en de leefbaarheid in de dorpen een belangrijk thema. Het Drentsche Aa gebied bestaat uit de oude Drents cultuur landschappen met graslanden, houtwallen, essen / akkers, heide, esdorpen, archeologische elementen, hunebedden, en landgoederen.

De vogelaar komt ook graag in het gebied en vooral bij de Vogelkijkhut Friescheveen. Hier worden regelmatig bijzondere vogels gespot en zorgt voor een leuke combinatie van wandelen en vogels spotten.

Een prachtige wandeling van ongeveer 7 kilometer is de Wandelroute Eexterveld. De route start bij de Parkeerplaats Anloërweg en is te volgen via de bruine route.


Holtingerveld

In het westen van de provincie Drenthe tussen de dorpen Havelte, Uffelte, Wittelte en Wapserveen vind je het natuurgebied Holtingerveld. Dit natuurgebied is een samenvoeging van een aantal aangrenzende Natuurgebieden zoals de Havelterberg, het Ooster- en Westerzand en de Uffelter Binnenveld.

Kenmerkend voor dit gebied zijn de heidevelden, de vennen en de stuifzandgebieden. Afgewisseld met mooie stukken bos. De hoogtepunten van het gebied zijn de 2 hunnebedden. Hunnebed D53 en D54.

De D53 is de eerste hunebed vanaf de weg die je tegenkomt en ook meteen de grootste met een lengte van 18 meter. Dit is tevens de één na grootste van Nederland.

Deze hunebed telt 21 zijstenen, 4 sluitstenen en 9 dekstenen. De D53 is in 1991 gerestaureerd. De D54 is ook een bijzondere hunebed ligt op een prachtig plek omgeven door heide. Deze hunebed is de enige hunebed die schade heeft opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers wilden op deze plek een vliegveld maken. Het vliegveld is tijdens de oorlog veel gebombardeerd, de sporen van de oorlog zijn nog in het natuurgebied te zien. De stenen zijn destijds verplaatst, na de oorlog in 1949 zijn de hunebedden weer opgegraven en opnieuw in elkaar gezet.

Ook leuk om te bezoeken is het bezoekerscentrum en de schaapskooi. Als je nog tijd over hebt kun je er ook voor kiezen om de vlindertuin te bezoeken. Oer is een leuk koffietentje die je vind bij de Toegangspoort van de Holtingerveld. Dit is ook een punt waarvan diverse wandelroutes te lopen zijn.

Vooral de route van 8,5 kilometer is een echte aanrader. Met deze route loop je langs de mooiste plekken van de Holtingerveld.


Orvelterzand

Orvelterzand is een natuurgebied dat deel uit maakt van het Orvelterveld. Het is een prachtig heidegebied en zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast heide vind je hier ook uitgesterkte bomen en een aantal kleine zandvlaktes. Dit unieke natuurgebied is misschien niet zo groot maar heeft je wel veel te bieden.

Sinds 1987 lopen in het gebied ook Schotse Hooglanders. Orveltezand was ook één van de eerste gebieden in Drenthe waar de Schotse Hooglanders is komen te grazen. Door dat er Schotse Hooglanders in het gebied lopen zijn helaas honden niet welkom.

Het Orvelterzand is goed te combineren met een bezoeken aan het museumdorp Orvelte met de kleinste dierentuin van Nederland.

Wil je langer genieten van dit prachtige natuurgebied en deze mooie omgeving kijk dan eens na de mogelijkheden van het Landal vakantiepark Orveltermarke.

Prachtig heideterrein ten noordoosten van Orvelte. Hier wandel je tussen de Schotse hooglanders. Let wel op dat je de hond niet meeneemt, deze zijn hier niet toegestaan! Landal Orveltermarke is een vakantiepark, waar veel activiteiten georganiseerd worden en een uitstekende uitvalsbasis om de natuur in te trekken. Het heeft een Avontureneiland dat nu ook Speelnatuur van OERRR is geworden. Kinderen kunnen hier klimmen, kanoën en vlotten bouwen, ravotten en vies worden!


Nationaal Park Drents Friese Wold

Op de grens van de provincies Friesland en Drenthe vind je het bijzondere nationale park Drents Friese Wold. Het Nationale Park wordt gekenmerkt door de groene heide, uitgestrekte zandvlaktes en dichte bossen. Door het gebied stromen de beken De Vledder Aa en de Tilgrup dit allen zorgt voor een grote diversiteit.

Ook het aantal dieren die je hier kunt spotten zijn heel divers van reptielen tot aan roofvogels ook lopen er vele Reeën en andere prachtige dieren rond. Het bezoekerscentrum bij Appelscha is een aanrader hier is ook een leuke blotenvoetenpad te volgen leuk met kinderen en families.

In het gebied zijn vele bezienswaardigheden te vinden en daarom verveeld een wandeling ook nooit in het Nationale Park Drents Friese Wold. De dorpen die er om heen liggen zijn ook interessant om te bezoeken leuk in combinatie met een flinke wandeling. Op zondagen in de zomervakantie heb je bijvoorbeeld een leuke markt in Appelscha.

De wandelroute Ganzenpoel laat de diversiteit goed zien van het gebied en is ongeveer 5 kilometer lang.


Summer sale

Vergelijkbare berichten