Wandelen Zuid-Limburg
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/01/2024
4 min

Wandelen in Zuid-Limburg? Bekijk de 7 mooiste routes 2024

02/01/2024
4 min

Zuid-Limburg is niet voor niets één van de populairste streken onder de wandelaars. De landschappen, natuur en de architectuur hebben hier zeker een bijdrage in. Heuvels, dalen, bronnen, bloemenzeeën, kleine dorpjes, vakwerkhuizen en archeologische rijkdommen. 

Als je niet bekend bent in een streek is het altijd lastig om een mooie route te kiezen. Natuurlijk heeft elke route zijn charmes, maar er zitten wel grote verschillen in de routes. Om te zorgen dat je een mooie route kunt wandelen heb ik de mooiste routes in Zuid-Limburg voor je in kaart gebracht. 

De 7 mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg. 

Aan mooie routes geen gebrek in Zuid-Limburg. Denk hierbij aan de etappes van de LAW en de streekpaden. De routes van Staatsbosbeheer, maar ook de bergwandelingen, kroegjesroutes culinaire routes etc. 

Het was dan ook een hele klus om de 7 mooiste routes voor je te selecteren. Bij de route die geselecteerd is staat een beschrijving en er is link geplaatst met de route beschrijving. De meeste routes zijn wel voorzien van een duidelijke route aanduiding onderweg. 

Onder de routes heb ik een aantal wandelgidsen geselecteerd speciaal voor de regio Zuid-Limburg. Er zijn namelijk nog veel meer routes die je eigenlijk gelopen moet hebben in Zuid-Limburg. Deze mooie routes staan ook in deze gidsen. 

Bij de selectie heb ik naast de route en de bezienswaardigheden ook gelet op de afstand en ook de moeilijkheidsgraad, hier heb ik een mooie mix van gemaakt. Zodat er voor iedereen één of meerdere leuke routes te vinden zijn in deze lijst. 

Brunsummerheide, Verschillende wandelroutes vanaf Heerlen, 1 tot 5 kilometer.

Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Heerlen zijn verschillende routes uitgezet. Deze zijn aangegeven met gekleurde paaltjes de kortste route is 1 kilometer en de langste bijna 5 kilometer. 

De Brunsummerheide heeft een flinke heuvel die miljoenen jaren geleden zijn gevormd, toen de aardkorst in de omgeving verschoof. In dit gebied leven op dit moment vele verschillende diersoorten waaronder reptielen, kikkers, insecten en vele vogelsoorten, waaronder de specht. Een andere trekpleister is een grafheuvel uit de middeleeuwen en een oude landgraaf van ongeveer 10 kilometer lang.

Een andere reden dat er veel wandelaars na de Brunssumerheide trekt is het afwisselende natuurgebied met naaldbossen en loofbossen, maar je vind er ook open zandvlaktes, heide en karakteristieke vennen. Op de Brunssumerheide kun je ook de schaapskudde treffen.

Bekijk hier meer informatie over de routes en het begin punt! 

Dwars door het Geuldal, 6 km.

Het Geuldal is een groot dal, dwars door dit grote dal stroomt het riviertje de Geul. Dit riviertje wordt gevoed door maar liefst 130 zijbeken. De Geul is het snelst stromende riviertje van Nederland. Dit komt door het grote verval van 250 meter en de afstand van 56 kilometer. Op de wandelroute over weilanden en kerkpaden heb je een grote kans om sporen van de bever te zien. Deze sporen zijn te vinden bij de bomen langs de Geul. De knaagsporen zitten aan de onderkant van de bomen. Naast de prachtige natuur en de fruitbomen zie je ook prachtige vakwerkhuizen. Het is een prachtige wandelroute met veel hoogteverschillen in een heuvellandschap. De route is te volgen doormiddel van de rode paaltjes.  Het startpunt is bij de parkeerplaats in het centrum van het dorp Epen.

Bekijk hier meer informatie over de route Dwars door het Geuldal

Wandelroute Gerendal 6,3 kilometer.

Het Gerendal wordt door kenners niet voor niets 1 van de mooiste gebieden van Nederland genoemd. Deze route laat je als het moois zien. Zoals de kleurrijke orchideeëntuin, maar ook de hellingbossen, de hoogstamboomgaarden en de weilanden met grazende Mergelland schapen. Het beginpunt van deze prachtige wandelroute is in Schin op Geul. De route is aangegeven doormiddel van de rode paaltjes. In het boek van Twan Huys is ook veel aandacht besteed aan die prachtige gebied. 

Bekijk hier de route en meer informatie.

Wandelroute Sint-Pietersberg 10,8 kilometer.

Vroeger was de Sint-Pietersberg de plek waar mergel werd uitgegraven. Tegenwoordig is het een natuurgebied met bijzondere planten en dieren. De bijzondere dieren die je kunt treffen in dit gebied zijn vele vlinders, maar ook de Oehoe. De berg en omgeving zijn nog maar een paar jaar een populaire bestemming voor de wandelaar. Het mooie aan deze wandelroute is dat je niet alleen door de natuur wandelt. Je komt ook langs cultuurhistorie rond de groeve. Een echte bezienswaardigheid is het terrassenkasteel. De route start bij het Fort Sint Pieter die in 1701 is gebouwd om Maastricht te beschermen. De route is met rode paaltjes gemarkeerd.

Bekijk hier meer informatie over de route

Bergwandeling Vaalserberg 12 kilometer.

De bergwandeling Vaalserberg is voor Nederlandse begrippen een echte uitdaging. Je beklimt de hoogste berg van Nederland. De wandeling begint rustig door de velden langs de bosrand. In het bos gaat het flink omhoog. Je beklimt de Vaalserberg via de noordzijde. Onderweg zie je het landschap flink veranderen. Het is een pittige wandeling met veel beklimmingen en dalingen. Onderweg kom je ook langs het drielandenpunt waar veel te beleven is. Helaas zijn er geen bordjes die je de route vertellen, maar met de link hieronder kun je wel de route bemachtigen. 

Bekijk hier meer informatie over deze prachtige route.

Hoogtewandeling Valkenburg aan de Geul 15,9 kilometer.

De hoogtewandeling in Valkenburg aan de Geul is een pittige wandeling met veel hoogte verschillen. Dit levert wel regelmatig een prachtig uitzicht op. Niet alleen de uitzichten zijn mooi, onderweg kom je ook veel prachtige dingen tegen zoals: Hellingbossen, mergelwanden, Romeinse resten op de goudsberg, Kasteel schaloen etc. Helaas heeft deze mooie route geen bewegwijzering, maar bij onderstaande link vind je de route beschrijving in kaart, deze kun je uitprinten, maar ook downloaden en in een app gebruiken. Het beginpunt en eindpunt van de route is de stationsstraat in Valkenburg

Bekijk hier de route beschrijving en extra informatie.

Vuursteen wandelroute Eijsden-Margraten 23 kilometer

De Vuursteenroute is misschien wel 1 van de mooiste routes die er in Nederland zijn, maar het is wel een lange pittige tocht. De wandelroute leidt je langs verschillende vuursteenwinplaatsen in Eijsden-Margaten. De Vuursteen kom je overal tegen, zowel in gebouwen als in het landschap. Vuursteen was het goud van de prehistorische mens, en erg belangrijk in de ontwikkeling van de mensheid. Naast de mooie natuur is het ook nog eens een educatieve tocht. De route is te volgen via de Vuursteen markeringen op de zilveren schildjes. Het startpunt is bij de Dominikanenstraat 2 in Gronsveld. 

Bekijk hier extra informatie en de vuursteenroute.

Reacties
Categorieën