| |

De 7 beste plekken / landen om beren te spotten in Europa 2024

Dieren spotten wordt door veel mensen erg leuk gedaan en actief ondernomen. In Nederland kun je opzoek gaan naar vele mooie dieren die in het wild leven zoals bijzondere vogels, de otters, reeën, herten wilde zwijnen, zeehonden maar ook de wolf. Buiten de wolf en wilde zwijnen hebben wij niet veel gevaarlijk dieren in het wild leven. (Uiteraard kan elk dier in gevaar of bij bedreiging gevaarlijk worden).

In diverse landen in Europa leven wel diverse wilde dieren die best gevaarlijk kunnen zijn voor de mens waaronder beren. Op diverse plekken in Europa leven nog beren in het wild. Hoewel er veel mensen graag bij uit de buurt blijven gaan er ook mensen juist er op uit om de beren te spotten.

Goed te weten is dat er in Europa (zover bekend) alleen maar bruine beren leven in het wild. Bruine beren zijn over het algemeen niet gevaarlijk, en zal ook alleen toeslaan of agressief zijn als ze zich bedreigd voelen, een jongen bij zich heeft of zelf gewond is.

Voor deze pagina heb ik de 7 beste landen of plekken in Europa voor je op een rij gezet waar je bruine beren kunt spotten. De locaties worden uitgebreid beschreven en ook zijn er diverse tips toegevoegd.

Finland met Voigt Travel
De 7 beste plekken om de bruine beer te spotten

Finland

Finland is een land in Scandinavië waar de natuur een grote rol speelt en vele soorten dieren wild leven. Naast wolven, lynxen, elanden, veelvraten kun je ook bruine beren tegen komen. Beren zijn doorgaans schuwe bieren die vrij moeilijk te spotten zijn. In Finland zijn ze relatief makkelijk te spotten omdat ze in een gebied leven met weinig hoogte verschillen.

De meeste beren leven in de Taiga Wouden in Oost Finland. Je kunt ook beren tegen komen in het midden en het noorden van Finland. In Lapland

Hoeveel beren er leven in Finland is moeilijk te zeggen omdat er open grens is met Rusland waardoor de beren zich eenvoudig kunnen verplaatsen tussen Finland en Rusland. Het aantal wordt geschat rond de 1500 beren.

In de Regio Kuhmo bij de plaatsen Martinselkosen, Viiksimo en Vuokatti vind je diverse geschikte plaatsen om beren te spotten. Goede plaatsen in Lapland zijn Ruba en Isokenkaisen Klubi.

Voigt Travel is een goede partner als je beter wil spotten in Finland. Er worden regelmatig excursies georganiseerd waarbij je overnacht in een wildernishut waar je beren kunnen spotten. Ook heb je een mogelijkheid om met een gids in de nationale parken Archipelago, Lemmenjoki en Oulanka speciale berenroutes volgen. Onderweg om je hier trekkershutten en schuilplaatsen tegen waar je beren en andere wilde dieren kan spotten.


Italië

Italië is misschien niet het land waar je meteen aan denkt als het gaat om beren. Maar in de Abruzzen ongeveer 2 uur van Rome vind je een ongerept gerept berglandschap met meerdere wilde dieren waaronder de wolf en de beer. Met een gids kun jij samen opzoek nar de Marsicaanse beer die is een ondersoort van de bruine beer en komt alleen in Italië voor. De Marsicaanse beer is de meest bedreigde ondersoort van de bruine beer ter wereld.

Er leven een kleine 100 volwassen beren in Het nationale park van de Abruzzen. De kans om een beer te spotten in het nationale park is in vroeg in de ochtend en begin van de avond het grootste. Een verrekijker is wel aanbevolen zodat jij goed op afstand kunt blijven.


Roemenië

Roemenië is het land als het gaat om het spotten van de bruine beer. In Roemenië leven namelijk circa 6000 beren in het wild. Brasov is het dorp wat wordt gezien als de beren hoofdstad van Europa. In Brasov vind je verschillende bedrijven die je een plek in een schuilhut om de beren te spotten en te fotograferen.

De kans is groot dat jij in Roemenië een beer kan spotten omdat er een goed zicht is in de populatie van de beer en waar ze leven. Dit komt o.a. de door vele observaties bij de speciale voederplaatsen.

Het Nationale Park Cheile Nerei is een echte aanrader als je van de natuur houdt, dit prachtige natuurpark heeft mooie watervallen en de bekende Nera Kloof. In het nationale park leven ook vele wilde dieren waaronder de beer.

Roemenië heeft niet alleen vele beren die je kunt spotten, het is ook echt een vakantieland in opkomst. Steeds meer vakantiegangers kiezen voor strand, zon een zee vakantie in Roemenië. De lage prijzen en de mooie badplaatsen hebben hier zeker mee te maken. Wellicht kun jij je strand vakantie combineren met een jacht om de beren te zien. Een groot avontuur tijdens je ontspannen vakantie!

Wist je trouwens dat Roemenië ook zeer geschikt is voor je ski vakantie?

Er worden nog weinig pakketreizen aan geboden in Roemenië ik verwacht hier de komende jaren wel veel veranderingen in. Gelukkig kun je zelf ook eenvoudig een vakantie boeken naar Roemenië met Kayak.nl of Vliegwinkel.nl voor je vliegtickets en Trivago voor je hotels bijvoorbeeld.

Slovenië

Slovenië is een land waar vakantiegangers steeds meer voor kiezen. De prachtige natuur speelt hierbij vaak een grote rol. In de prachtige natuur van Slovenië leven meer dan 1000 bruine beren. Je denkt misschien dat is niet zoveel maar Slovenië is ook maar een klein land zelfs nog kleiner dan Nederland.

De beren leven in een klein gebied dit houdt in dat de kans op beren spotten wel groot is. De meeste beren leven in de regio Notjanska rond de stad Kocevje. In het bos waar de meeste beren leven is een groot netwerk aan schuilhutten. Door gebruik te maken van de schuilhutten is de kans veel grote om de schuwe bruine beren te spotten. Er zijn verschillende hutten, van hutten waar jij de beer alleen kan spotten in het wild tot professionele hutten speciaal voor wildlife fotografen.


Zweden

Zweden is ook een goede optie als het gaat om beren spotten. In Zweden leven ongeveer 300 beren, de meeste van deze beren leven in het midden van Zweden net iets ten noorden van de hoofdstad Stockholm.

Om de beren te spotten is een schuilhut een aanrader de beren zijn schuw dus je komt ze niet snel tegen tijdens een wandeling. Vanuit de schuilhut kun jij veilig wilde dieren spotten want niet alleen de beer leeft hier, je kunt hier ook veelvraten en wolven spotten.

Zweden wordt gezien als het land waar de meeste beren per vierkante kilometer. Qua schatting leven er 20 tot 25 beren per vierkante kilometer in het wild.

Een van de leukste plekken om beren te spotten is vanaf de unieke dijvende schuilhut. De drijvende fotohut is te vinden in de buurt van Backalund 

Voigt Travel is de specialist als het gaat om reizen naar Scandinavië. Ook als het om Zweden gaat worden er diverse mooie reizen aangeboden. Tijdens deze reizen is het mogelijk om beren te spotten.


Slowakije

Slowakije is wellicht ook een verrassing, het is een land dat niet bekend staat als vakantieland maar is wel zeker de moeite waard. Zeker als je van cultuur, historie en de natuur houdt. Een vakantie in combinatie met de hoofdstad Bratislava is een aanrader.

De natuur is nog veel onaangestast en dit draagt zeker bij aan de populatie van de veren. De meeste beren in Slowakije leven in het Tatragebergte. De Tatragebergte heeft een grillig landschap van granieten rotsen en scherpe toppen en wordt gezien als één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Europa. In dit prachtige natuurgebied leven vele wilde diersoorten waaronder wolven, gemzen, lynxen en beren.

De beren kun je spotten vanuit schuilhutten die aanwezig zijn in het Tatragebergte, maar een aanrader is een wandeltocht te maken met een gids ook tijdens de wandeling heb je een kans om beren en andere mooie wilde dieren te spotten. In het Tatragebergte zijn ook diverse prachtige grotten.

Spanje

Op 3 plekken in Spanje kun je beren spotten. In de Pyreneeën zijn in in 2005 vijf beren geplaatst inmiddels in de populatie uitgegroeid tot ongeveer 70 beren dit leven in het berggebied tussen Frankrijk en Spanje.

De plek met de meeste beren is het gebergte Picos de Europa. Hier leven meer dan 250 beren maar zijn hier moeilijker te spotten dan in de Pyreneeën. Een andere plek waar ook beren leven is bij Pola De Somiedo ongeveer 3 uur vanaf Picos de Europa.

Bij het natuurpark Somiedo kun je op berensafari. In het informatie centrum waar ook de berensafari begint is veel informatie te vinden over beren.

Wist je dat een natuurhuis in Spanje een goede keuze kan zijn als je op zoek wilt naar de beren en ook wilt genieten van de prachtige natuur en het leefgebied van de Beer.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Vergelijkbare berichten