vogelgidsen
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/07/2024
5 min

De top 7 van de leukste vogelgidsen voor de vogelaar 2024

02/07/2024
5 min

Een vogelgids is eigenlijk onmisbaar bij het vogels spotten, vooral als je nog niet veel ervaring hebt en nog niet alle vogels gelijk herkend. Hoewel de boeken allemaal hetzelfde doel hebben is er nog veel diversiteit bij de vogelgidsen. Je helpen om bijzondere vogels te spotten en deze uiteraard ook te herkennen en waar je op moet letten bij het vogels spotten.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste, beste en handigste vogelgidsen van dit moment. De vogelgidsen worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over de vogelgids zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over de vogels ook eenvoudig bestellen.

Tip: Op zoek naar prachtige vogelreizen? Bekijk dan Natuurlijke reizen eens en laat je verrassen door het aanbod van Vogelreizen!

Roofvogelgids

Met deze vernieuwde gids kan iedere natuur- en vogelliefhebber alle Europese roofvogels op naam brengen.

De auteur heeft hiervoor meer dan 500 nieuwe, vaak unieke foto's verzameld. In de tekst beschrijft hij per soort een groot aantal handige kenmerken. Ter ondersteuning van een snelle en zekere determinatie heeft Lars Gejl voor het eerst vergelijkingsplaten samengesteld met foto's van de vogels in vlucht.

 De uitvoerige soortbeschrijvingen bevatten de volgende onderdelen: - De biologie van alle roofvogels

  • Beschrijving van de verspreidingsgebieden en trek
  • Tekeningen van de silhouetten en de jizz
  • Rui en kleden
  • Gelijkende soorten
  • Vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen naar de typische kenmerken per soort
  • QR-codes voor de geluiden van de roofvogels.

Lars Gejl is een van de beste natuurfotografen van de wereld en gespecialiseerd in vogelfotografie.

Vogelatlas van Nederland

De Vogelatlas van Nederland, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, toont de veranderingen en laatste stand van zaken m.b.t. de vogelpopulaties in ons land. Betrouwbare informatie die (ook internationaal) gebruikt wordt voor actuele vraagstukken zoals klimaatverandering, natuurbeheer en landbouw.

Een schitterend naslagwerk met fraaie foto’s en kaartjes en grafieken, waardoor je een inzicht krijgt in de actuele verspreiding van broedvogels en wintergasten en alle veranderingen daarin. Een must have voor zowel de algemene natuurliefhebber als professioneel geïnteresseerden. Dit boek is een prestigieus standaardwerk gebaseerd op 40 jaar vogelonderzoek.

ANWB Vogelgids van Europa

In de ANWB Vogelgids van Europa van Lars Svensson e.a. staan alle ruim 770 vogelsoorten die je op ons continent kunt tegenkomen. Kenmerkend is dat van elke soort alle gegevens over habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen overzichtelijk op één tekstpagina staan, tegenover de afbeeldingen.

Met een praktische opzet en meer dan 4000 gedetailleerde tekeningen in kleur is deze vogelgids de topper voor elke vogelliefhebber. Al jaren de meest verkochte veldgids in de Benelux

Een vliegende start - Beginnen met vogelen

Het ideale boek voor de beginnende vogelaar en enthousiaste natuurliefhebber. Ervaren vogelaar Jesse Zwart helpt je in dit vermakelijke boek vol mooie foto's, op weg in de wereld van vogels kijken.

Ervaren en enthousiaste vogelaar Jesse Zwart helpt je zeer toegankelijk op weg in de wondere wereld van vogels kijken. Hoe begin je? Waar en wanneer kun je het beste vogelen? Hoe herken je de vele verschillende vogelsoorten? Welke vogels blijven het hele jaar in ons land, welke zijn hier slechts af en toe te gast en waarom en hoe zingen ze eigenlijk?

Een interessant en vermakelijk boek, verrijkt met prachtige foto’s van bekende en minder bekende vogels. In een toegankelijke schrijfstijl leer je alles wat je moet weten om met plezier te vogelen. Leuke weetjes, handige ezelsbruggetjes en uitgebreide achtergrondinformatie worden afgewisseld met meeslepende verhalen van bijzondere, grappige en ontroerende persoonlijke belevenissen.

Het ideale boek vol aanstekelijk enthousiasme om je vogelhobby met een vliegende start te beginnen! Geschreven door ervaren vogelaar en professioneel vogelgids Jesse Zwart.

De gewiekste vogelgids

Leer met ‘De gewiekste vogelgids’ van Nico de Haan via een handig nieuw systeem vogels herkennen. De ideale vogelgids voor beginnende vogelaars! Fraai geïllustreerd door Elwin van der Kolk.

In ‘De gewiekste vogelgids’ presenteert Nico de Haan een uniek nieuw systeem om vogels te herkennen. De indeling op kleur, vorm, leefgebied, gedrag en geluid maakt dat het veel gemakkelijker wordt om een vogel te herkennen en de juiste naam bij de juiste vogel te vinden.

Met zijn jarenlange ervaring met het geven van vogelcursussen voor de Vogelbescherming als uitgangspunt, heeft De Haan de perfecte methode gecreëerd om beginnende vogelaars op weg te helpen. Een onmisbare gids voor iedereen die op een eenvoudige manier vogels wil leren herkennen. Met prachtige illustraties van vogel- en natuurschilder Elwin van der Kolk.

Alle vogels van Europa

Deze gids, boordevol foto's van hoge kwaliteit, is een aanwinst voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars. Het boek is praktisch ingedeeld en gericht op herkenning in het veld. Per soort biedt Alle Vogels van Europa talrijke foto's en een heldere soortbeschrijving, maar ook beknopte informatie over zang, habitat en verspreiding. Extra handig: pijlen die aangeven op welke kenmerken je moet letten, en vergelijkende foto's om sterk gelijkende soorten van elkaar te onderscheiden.

De meest complete vogelgids van Europa; Beschrijft alle 860 soorten in woord en beeld; Nadruk op onderscheidende kenmerken; Inclusief zeldzame dwaalgasten; Met goede detailfoto's en verspreidingskaarten. De perfecte veldgids voor amateurs en gevorderden.

Zakgids Vogels van Nederland en België

De ideale vogelgids voor wandelingen en vogelexcursies. Past in elke binnenzak en helpt je om alle algemene soorten broedvogels, zomeren wintergasten en doortrekkers gemakkelijk te herkennen. De allereerste zakgids die exclusief over vogelherkenning in Nederland en België gaat, zonder al te veel extra leesbagage.

Bevat compacte en overzichtelijke informatie over de belangrijkste uiterlijke kenmerken, gedrag, zang en habitat: ruim 300 inheemse vogelsoorten doeltreffend herkennen; slimme snel zoekers; veldkenmerken, vliegbeelden en verenkleedvariaties in kleur; verspreidingskaarten, trefkans per maand en kijktips; illustraties van Nederlandse biotopen; ruimte voor eigen waarnemingen; prettig formaat en gewicht.

Vormt samen met de Minigids Vogels van Nederland en België de ideale begeleider voor onderweg! Voor meer achtergrondinformatie raadpleeg Handboek Vogels van Nederland en Belgie. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek.

Autorondreizen

Reacties
Categorieën