|

7 Tips voor de beginnende vogelaar (vogels spotten) 2023

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Uitkijktoren-vogelaar-vakantietop7.jpg

Jarenlang werd vogel spotten als suf gezien. Mede door de corona pandemie is het vogels spotten populairder geworden als ooit. Vaak in combinatie met het wandelen wat nu ook bijna iedereen lijkt te doen. . De reden dat er meer vogelaars zijn: Mensen willen rust en erop uit het liefst de natuur in.

Vogels spotten is erg toegankelijk wat je hebt in feite niets nodig dan je gehoor en je ogen. Je kunt het je zelf wel veel makkelijker maken met een verrekijker bijvoorbeeld en kennis. Het is een leuke activiteit om te combineren met het wandelen bijvoorbeeld gezellig met het hele gezin.

Naast vogels spotten is de kans ook groot dat je andere wilde dieren spot oftewel 2 vliegen in één klap. Om je een beetje op weg te helpen geef ik op deze pagina veel informatie over het vogels spotten. Dit doe ik onder andere door het geven van waardevolle tips.

De beginnende vogelaar

Naast de term vogelaar wordt vogelen en vogels spotter ook gebruikt. Vogelen is het bekijken en het spotten van vogels, een fanatieke vogelaar noteert in veel gevallen welke vogel, waar en wanneer deze gespot is.

Het leuke van vogels spotten is dat het eigenlijk vanzelf gaat en dat het steeds makkelijker wordt en je ook steeds meer vogels spot. Ook leer je de vogels op afstand herkennen en aan de vorm en de geluiden van de vogel.

Je kunt de vogels herkennen aan verschillende kernmerken, zowel aan het uiterlijk, hun zang, maar ook het gedrag van de vogels. Een beetje kennis van vogels is wel handig dit geld zowel voor de ervaren vogelaar als voor de beginnende vogelaar. Dit kan met apps, internet, maar ook met een zakvogelgids.

Het leuke van vogels spotten is dat iedereen het kan, je hoeft er ook geen speciale talenten voor te hebben. Je kunt vogels spotten op elke plek waar vogels zijn, hoeft hier niet speciaal voor naar een natuurgebied of een Nationaal Park. Ook bij jou in de tuin kun je vogels spotten.

Tijdens de jaarlijks vogeltelling in 2021 deden er ruim 198.197 tellers mee, er werden er 2759.139 vogels geteld. De mus is het meest geteld, gevolgd door de koolmees, pimpelmees en de merel.

Regels voor de vogelaar

In feite kun je overal en nergens vogels gaat spotten, toch zijn er wel een aantal regels / gedragscode opgesteld door Vogelbescherming Nederland om de rust in de natuur te waarborgen en de vogels niet in gebaar te brengen.

  • Verstoor het rust gebied niet van de vogels, blijf op de paden en ga met respect met de dieren en de natuur om.
  • Houd je altijd aan de wet en aan de geldende regels en voorschriften voor het gebied waar jij je in bevind.
  • Als je de vogels wil lokken zorg er dan in iedergeval voor dat het geen risico meebrengt voor de vogels, het belang van de vogel staat altijd voorop.

Alleen of samen vogels spotten

Vogels spotten kun je goed alleen doen, met je verrekijker in je eentje op zoek naar de vogels die je nog niet gespot hebt. Bij het vogels spotten is stil zijn een belangrijk onderdeel (dit geldt ook voor wild spotten), dit is in veel gevallen makkelijker als je alleen bent. Samen vogels spotten is ook geen probleem als je maar op de juiste momenten stil bent.

Naast met je maatje te gaan vogelen heb je ook diverse excursies waar je in groepsverband samen met een ervaren vogelaar vogels gaat zoeken en bekijken. De Vogelbescherming bijvoorbeeld organiseert jaarlijks diverse activiteiten.

Naast vogel activiteiten zijn er ook vogelreizen. Diverse organisaties houden zich hiermee bezig of je kunt natuurlijk zelf naar een vogelrijk gebied reizen of combineren met jouw eigen vakantie.

Voor vogelaars is door Vogelbescherming Nederland een gedragscode opgesteld om de rust in de natuur te waarborgen en de vogels niet in gevaar te brengen:

  • Het belang van de vogels staat altijd voorop. Verstoor daarom de vogels en hun leefgebied niet.
  • Wees een ambassadeur voor de vogels. Spreek anderen aan die zich niet aan de gedragscode houden.
  • Houd u altijd aan de wet en aan de in het gebied geldende voorschriften en regels.
  • Zorg ervoor dat het eventuele lokken van vogels geen risico voor de vogels met zich meebrengt.

Vogels spotten is niet alleen leuk!

Vogels spotten is niet alleen een leuke hobby, het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Het zorgt voor ontspanning, vaak op een zeer rustige plek, dit verlaagt je stress niveau en het werkt als een soort mindfulness. Daarnaast kom je ook extra in beweging. Als je alleen vanuit jouw luie stoel naar buiten kijkt om vogels in de tuin te spotten ga je er uiteraard niet veel meer van bewegen.

Maar als jij er op uit trekt verbrand je extra calorieën en kom je in beweging. Daarnaast profiteer je meteen van de gezonde buitenlucht, dit is helemaal het geval als je in een park of het bos loopt.

Daarnaast is het vogels spotten ook nog eens goed voor je hersenen, deze train je ongemerkt, want vogels spotters is het best een uitdaging en kan in het begin nog wel eens lastig zijn vooral zonder hulpmiddelen.

Wist je dat vogels spotten ook een erg leuke activiteit is met kinderen, geef ze een blaadje of een vogelboek en een verrekijker en ga met ze op zoek naar vogels. Voor de kinderen is dit niet alleen leuk, maar het is ook nog eens erg leerzaam, zowel leren ze een basiskennis over de vogels, maar ook over de natuur en extra vaardigheden.

De 8 tips voor de beginnende en gevorderde vogelaar.

Hoewel de meeste tips van toepassing zijn voor de beginnede vogelaar zijn er ook zeker tips waar de ervaren vogelaar ook iets aan heeft.

De tips en adviezen worden uitgebreid besproken, zodat je er ook echt iets aan hebt.

1. Koop een goede verrekijker.

Met het blote oog kun je uiteraard ook vogels herkennen vooral als de vogels dichtbij zijn. Maar bepaalde vogels lijken veel op elkaar en kunnen ook ver weg zijn. Dan is een goede verrekijker onmisbaar. Een goede verrekijker kan tussen de 7x en 10 x vergroten. In de blog over De 7 beste verrekijker voor de beginnende vogelaar ga ik uitgebreid in op de elementen van de verrekijker.

Hieronder vind je zeer goede verrekijkers die ook nog eens betaalbaar zijn. (Ook verrekijkers uit de top 6)

2. Zoek informatie over vogel spotten op het internet

Je kunt zelf alles uit willen gaan zoeken, maar waarom als de kennis voor handen ligt en ook vaak nog voor experts en ervaren vogelaars. Hieronder vind je 2 websites waar ik zelf regelmatig rond neus voor informatie over vogels, vogel spotten etc. Naast website kun je ook veel informatie vind op social media, kijk alleen maar naar de vogelaars facebook groepen.

Vogelaar Startpagina: Een verzamel website van verschillende websites en blogs die direct en indirect te maken hebben met vogel spotten.

Waarneming.nl: De database voor elke vogelaar. Je ziet een overzicht waar de zeldzame vogel te zien is. Ook kun je zoeken per gebied veel mogelijkheden op deze leuke website.

3. Vogelgidsen

Op het internet en apps zijn tegenwoordig veel informatie te vinden kijk maar naar de startpagina en waarneming.nl. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ondanks al deze mogelijkheden is een vogelgids eigenlijk onmisbaar en hoort elke vogelaar deze bij zich te hebben. Zelf heb ik er een aantal. Een kaart met de meeste voorkomende en boeken met bijzondere vogels in Nederland en Europa.

De leukste vogelgidsen heb ik je voor je geselecteerd en hieronder geplaatst.

4. Houd je waarneming bij en deel ze.

Wist je dat diverse vogelaars er een wedstrijd van maken wie de meeste vogels in een dag, maand of jaar gezien heeft? Uiteraard is niet iedereen fanatiek. Veel houden een lijstje bij als geheugensteun of omdat ze het gewoon leuk of interessant vinden welke vogels ze waar hebben gespot en hoe vaak.

Als jij een bijzondere vogel hebt gespot kun je dit ook aan melden andere vogelaars, die kunnen dat ook in hetzelfde gebied opzoek naar deze zeldzame vogel. Deel gerust je informatie de kans is ook groot dat jij informatie krijgt over mooie plekken waar je mooie vogels kunt spotten.

Als er een zeldzame vogel gespot is die bijna niet of helemaal niet voorkomt in Nederland en die wordt gemeld op bijvoorbeeld waarnemingen.nl kan dit een horde vogelaars op de been brengen. Ik heb dit wel eens mee gemaakt tijdens een wandeling (was toen zelf nog niet met vogel spotten bezig).

Je kunt de vogelwaarneming bijhouden in speciale boekjes maar ook op je computer bijvoorbeeld met een Excel bestand. Er zijn speciale facebookgroepen voor vogelaars hier worden ook veel waarnemingen gedeeld en ook jij kunt hier jouw waarneming delen.

Om het je zelf makkelijk te maken is het verstandig om de meeste voorkomende vogels uit je hoofd te leren, als je ze nog niet kent. Begin eerst met de meest voorkomende vogels in jouw regio. Dit is allemaal via Google eenvoudig te vinden en daarna kun jij je gaan oriënteren op de vogels in Nederland.

Zelf ben ik via de vogel minigids mij de meest voorkomende vogels in België en Nederland uit mijn hoofd aan het leren. De ene vogel is makkelijker te herkennen en te onthouden dan de andere maar oefening baart kunst.

5. Contact met andere vogelaars

Contact met andere vogelaars kan veel voordelen hebben het is niet alleen gezellig, het kan je motiveren, je kunt er veel van leren en samen zie je ook meer dan alleen. Via het internet kun je in contact komen met andere vogelaars, bijvoorbeeld weer de facebook groepen. Maar ook als je op zoek bent naar vogels, bij activiteiten en excursies.

Zonder dat je het zelf weet kan er binnen jouw familie, vrienden, buren en kennissenkring ook vogels spotters zijn. Niet iedereen is open over zijn of haar hobby’s of kun jij via via in contact komen met Vogelaars. Er zijn namelijk meer vogels spotters dan je zou verwachten.

6. Ga op zoek naar de beste plekken.

Zomaar ergens heen rijden kan voor veel verrassingen zorgen, maar het kan ook een domper worden dit is vervelend als je hiervoor veel tijd aan kwijt bent en niets of niets bijzonders kan spotten. Daarom kun je het beste van tevoren op zoek gaan naar de juiste plekken. De plekken met een vogeluitkijkpunt zijn vaak goede plekken. Op zoek naar bekende vogelgebieden, via het internet is dit vrij makkelijk te vinden. Bekijk ook onze blog over de mooiste vogelgebieden.

7. Vogelaars kleding

Misschien had je hier nog helemaal niet aan gedacht of heb jij de garderobe al vol met kleding die geschikt is voor het vogel spotten. Kleding helpt je niet alleen bij de weersomstandigheden, maar ook bij het vogel spotten. Vooral felle kleuren schrikken af en een vogel ziet je van heel ver al aankomen, felle kleuren kunnen wel met een telescoop. Vooral groene en bruine kleuren doen het goed (schutkleuren). Wist je dat een glimmende schedel ook al van ver zichtbaar is voor de vogels, een pet of hoedjes is aan te raden als dit bij jou het geval is.

Pas je kleding aan bij het weer type. Zorg bij een donkere dag (regen) voor goede regenkleding en kleding die de wind tegen houdt. In de winter draag je uiteraard ook andere kleding dan tijdens een zomerse dag.

Bekijk het assortiment eens van de Vrijbuiter. Zeer geschikte kleding voor de vogelaar en ook nog eens goed betaalbaar.

Vergelijkbare berichten