Wandelen in de regen
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/06/2024
10 min

Wandelen in de regen? Wat is de beste uitrusting + 7 onmisbare tips.

02/06/2024
10 min

Als het regent zie je maar weinig mensen buiten en bijna helemaal niemand als het gaat om wandelen. Wat is de reden dat weinig mensen wandelen in de regen? Is het gevaarlijk? ongezond? Of zijn er juist voordelen van wandelen in de regen?

Persoonlijk vind ik wandelen in de regen leuk, het is heerlijk rustig, vind het regen prachtig klinken, de kletterende regendruppels op de bladeren, de grond en mijn regenjas. Daarnaast is er ook een hele verandering in de natuur, een andere geur, (deze mysterieuze geur heet "petrichor") de komst van andere dieren die je normaal minder snel ziet, en de kleuren veranderen ook nog eens in de natuur.

Kortom er valt veel te vertellen over wandelen in de regen, de belangrijkste informatie over wandelen in de regen vind je op deze pagina. Wat je kunt verwachten is veel informatie over de gevaren, nadelen, maar ook de voordelen van de regen tijdens de wandeling. De beste uitrusting en tips zijn het wandelen in de regen.

Wandelen in de regen

Je kunt er net zoals ik kiezen voor een wandeling in de regen. Wandelen in de regen hoeft geen enkel probleem te zijn als jij je hier goed voorbereid qua kleding, de route en de afstand, dan kan juist heerlijk ontspannend zijn.

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als jij met stralend mooi weer weg gaat en onderweg een helse bui op je hoofd krijgt en geen mogelijkheid hebt om goed te schuilen voor de regen. Dan is de lol er snel af en is het ook zeker niet ontspannend. Daarnaast kan het juist gevaarlijk zijn.

De nadelen en gevaren van wandelen in de regen.

Helaas zijn er gevaren, deze gevaren zijn gelukkig met een goede voorbereiding nihil. Maar ondanks de goede voorbereiding zoals de juist uitrusting, een veilige route een niet te lange afstand, voldoende eten en drinken, droge kleding etc. zijn er nadelen en gevaren.

Regen is erg vervelend, denk hierbij aan natte kleren, glibberige wegen, beslagen bril en regendruppels. Voor de glibberigheid kan gevaarlijk zijn. De kans op uitglijden is grote tijdens de regen en natte ondergronden. Goede schoeisel geschikt voor natte ondergronden en een goede grip.

Een ander nadeel is dat de kans op blaren een stuk groter wordt, vooral als je voeten en sokken nat worden. De kans op wrijving is een stuk groter als je voeten en sokken nat zijn.

Gelukkig zijn voor de meeste problemen een zeer goede oplossing, in het hoofdstuk uitrusting ga ik hier dieper en verder op in. Ook staat er bij tips veel informatie die je kan helpen om wandelen in de regen prettiger te maken.

Hieronder lees je diverse gevaren die kunnen voorkomen en ontstaan bij het wandelen in de regen;

Onderkoeling

Het grootste gevaar van wandelen in de regen is onderkoeling. Veel mensen verwachten dat onderkoeling alleen mogelijk is bij lage temperaturen zoals in de winter. Dit is zeker niet het geval. Onderkoeling kan al plaats vinden bij temperaturen onder de 15 graden. Dit komt omdat niet alleen de temperatuur een rol speelt, maar ook de regen en de wind. Vocht (regen) en wind hebben ook een grote invloed op onderkoeling.

Bij kou probeert het lichaam altijd de lichaamstemperatuur te verhogen en het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. De bloedtoevoer naar de huid wordt daarom minder. Met rillen en kippenvel wordt er geprobeerd de warmte te produceren. Als dit allemaal niet werkt kan je onderkoeld raken.

Er wordt over onderkoeling gesproken als je lichaamstemperatuur onder de 35 graden zakt. Als je onderkoeld raakt zakt ook de temperatuur van de huid, pezen, spieren en ligamenten. Ook de doorbloeding neemt af, dit vergroot de kans op blessures. Naast blessures kan onderkoeling ook de volgende symptomen veroorzaken: bleke huid, klappertanden, spierkramp, onregelmatige hartslag, stijging van de bloeddruk en rillen. Krijg je te maken met onderkoeling? Zoek dan meteen de warmte op, trek droge en warme kleding aan, drink iets warms, ga niet gelijk onder een (warme) douche staan.

Onweer

Regen is vervelend dit geld ook zeker voor het onweer, en daarbij is onweer ook nog eens erg gevaarlijk vooral als je aan het wandelen bent. Als het onweert of de onweer begint zoek dan zo snel mogelijk een schuilplaats. In sommige gevallen kan het zijn dat er geen schuilplaats aanwezig is. (bijvoorbeeld in een open veld) Wat moet je dan doen om je jezelf in veiligheid te brengen.

Ten eerste is het belangrijk indien mogelijk om niet onder een boom te gaan schuilen. Ben je in het bos zoek dan zo snel mogelijk een open plek en vermijd de bosrand. Ben je in een open gebied zoek dan een zo laag mogelijke plek uit. (een greppel of sloot bijvoorbeeld). Ga gehurkt zitten met de armen om je benen en je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar. De kans dat je getroffen wordt daar de bliksem is klein. Voor de zekerheid verwijder je alle metalen in je kleding. Gebruik ook geen mobiele telefoon en ga niet schuilen bij metalen afrasteringen of het water. Want water en metalen geleiden. Als je samen bent met een groep ga je dan verspreiden.

Onweer in de bergen

Als je wandelt in de bergen en je hoort de onweer in de verte. Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk afdaalt. Uiteraard wel op een verantwoordelijk manier. De bliksem zoekt namelijk altijd het hoogste punt op. Vandaar dat je ook moet schuilen op een laag gelegen plek in een open gebied. Daal zo snel mogelijk na een lager gebied en open gebied of naar een schuilplaats indien mogelijk. Vermijd ook in de bergen alles wat met metaal en ijzer te maken heeft. Denk hierbij aan topkruizen, ijzeren hekken of kabels.

De voordelen van wandelen in de regen.

Voor veel mensen is het onbekend dat wandelen in de regen ook voordelen heeft. Bij sommige voordelen moet je wel positief ingesteld zijn. Hieronder lees je alle voordelen die je kunt ervaren tijdens het wandelen in de regen

Je hebt het bos voor je alleen.

Uiteraard heb je niet alleen een bos voor je alleen, ook parken, stranden en andere natuurgebieden zijn rustig, stil en uitgestorven als het om mensen gaat. Persoonlijk wandel ik ook graag als het licht regent, één van de voordelen is dat het lekker rustig is. Hierdoor kun je in alle rust van de natuur en je wandeling genieten. De dingen om je heen worden vaak ook intenser als je wandelt in de regen, zoals de geuren en de kleuren.

Dieren.

In de regen verschuilen veel dieren zich. Gelukkig zijn er ook dieren die zich juist laten zien als het gaat regen of als de grond vochtig is. Dieren die je kunt spotten als het regenachtig is zijn o.a.: Slakken, salamanders en kikkers.

Frissere / schonere lucht.

Uit onderzoek is aangetoond dat lucht schoner is tijdens en na zware regenval. Als regendruppels door de atmosfeer vallen, zijn ze in staat honderden deeltjes (verontreinigende) stoffen zoals; roet, huidschilfers, bacteriën aan te trekken voordat deze de grond raken of ingeademd worden.

Regenboog.

Zonder regen geen regenboog. Je kan alleen een regenboog tegenkomen als het regent, dus wil je graag weer eens een regenboog zien kun je dus ook kiezen om te gaan wandelen tijdens de regen.

Uiteraard moet op deze dag de zon zich wel laten zien. Helaas heb je niet bij elke regenbuit ook een regenboog dus een beetje geluk heb je hierbij wel nodig. Daarin tegen is het resultaat wel weer de moeite waard.

Energieverbruik.

Uit een Japans onderzoek is aangetoond dat een fysieke activiteit zoals wandelen in de regen en kou meer energie kost en je dus ook meer calorieën en vet brandt dan bij droger weer. Dus wil je extra calorieën verbranden en vind je het niet erg om in de regen te lopen dan is dit misschien wel een extra goede reden om te gaan wandelen bij regenachtig weer.

Je extra uitrusting zorgt er ook voor dat je extra gewicht meeneemt tijdens het wandelen, dit zorgt ook voor een extra verbranding, ook verlies je vocht tijdens het wandelen in de regen. Vaak komt dit ook door de extra kleding en niet altijd de juiste kleding.

Regen koelt af.

Regen zorgt voor afkoeling. Zoals we hebben gelezen kun je al onderkoeld raken bij 15 graden of lager. Toch kan de regen ook een prettige manier van afkoeling zijn als het heel warm weer is. Een klein buitje kan zeker voor verfrissing zorgen, vooral bij een hitte golf of hoge temperaturen.

De beste wandeluitrusting voor de regen.

Nat worden en onderkoeling zijn vervelende aspecten als je lekker en ontspannend wil wandelen. Gelukkig kan de juiste uitrusting je beschermen tegen onderkoeling en het nat worden. Een uitspraak die je veel hoort van wandelaars is "slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel".

Regenkleding.

Regenkleding zorgt ervoor dat je niet nat wordt tijdens een stevige regenbui. Zorg er wel voor dat je regenkleding ademt of je goed vocht afvoerende onderkleding draagt. Ondanks de regen is de kans groot dat je gaat zweten met regenkleding gaan. En als het vocht niet weg kan kun je alsnog drijfnat en koud worden. Het materiaal Gore-Tex kan een goed keuze zijn.

Gore-Tex producten bevatten een membraan waardoor ze winddicht, waterdicht en ademend zijn. Dit zorgt ervoor dat je droog blijft tijdens een regenbui en door het ademend vermogen van het materiaal minder snel last krijgt van transpireren.

Als je nog een regenjas moet kopen zou ik kiezen voor een extra lang model, dit zorgt ervoor dat ook je bovenbenen droog blijven bij het wandelen als het regent.

Het is ook verstandig om met koud weer met verschillende lagen kleding te gaan werken. Ga je een lange wandeling tegemoet of meerdere dagen, dan is het verstandig om extra kleren mee te nemen denk hierbij aan een broek, sokken en een shirt of trui / jack.

Bekijk hier een groot assortiment regenkleding

Wandelschoenen.

Als je regelmatig wandelt terwijl het regent zou ik hier ook zeker rekening mee houden bij het aanschaffen van je wandelschoenen. Waterdichte schoenen zijn een goede optie. Dit voorkomt natte voeten en sokken. Natte voeten wordt vaak ook nog eens erg koud. Dus goede wandelschoenen zijn erg belangrijk. Goede wandelschoenen die passen voorkomen ook blaren.

De betere waterdichte wandelschoenen

Rugzak.

Bij het kiezen van een rugzak zou ik zeker kijken naar materialen die waterdicht zijn. Als dit niet het geval is en je wilt toch graag de rugzak meenemen, kun je ook altijd nog kiezen voor een regenhoes. Zelf nat worden is vervelend, maar het misschien is nog wel het meest frustrerende dat je reserve kleding en andere belangrijke spullen nat zijn geworden. Dit geldt ook voor je wandelkaart of gids, zorg ook dat deze niet nat wordt. Er zijn wel speciale wandelkaart hoezen te koop.

Bekijk hier de Wandelrugzakken

Andere accessoires:

Andere accessoires die je kunnen helpen om de wandeling in de regen prettig te laten verlopen zijn:

De 7 beste tips voor, na en tijdens het wandelen in de regen.

Hierboven heb je al veel informatie en adviezen gelezen, maar als extra aanvulling wil ik je nog een paar belangrijke tips geven voor het wandelen in de regen.

Nuttig iets warms.

Bij regenachtig en koud weer is het altijd goed om iets warms te nuttigen, dit kan uiteraard je eigen meegebrachte koffie of thee zijn, maar als je de mogelijkheid hebt neem dan ook eens een soepje.

Uiteraard kun je ook soep meenemen vanuit huis in een thermoskan. Soep is niet alleen warm, het levert ook vocht op en het zout en de voedingsstoffen zijn goed voor je tijdens de tocht.

Blijf bewegen.

Als het regent is het verstandig om zoveel mogelijk te blijven lopen en te bewegen. Als je stilstaat koel je namelijk eerder af. Doe desnoods wat oefeningen en stretch bewegingen als je ergens schuilt voor de regen.

Pas op de ondergrond kan glad worden.

Met wandelschoenen met een goede grip heb je niet zo snel last van uitglijden. Maar toch is het verstandig om uit te kijken voor natte stenen, wortels en modderplassen. Van uitglijden wordt niemand vrolijk en je kunt je ook ernstig bezeren.

Wandeltocht aanpassen.

Mocht het weer erg slecht worden of de wegen waarop je loopt, kan het verstandig zijn om je route aan te passen. Ook van tevoren kun je kiezen voor een andere route, bijvoorbeeld met meer verharde paden.

Als je op een route beschrijving loopt kan het nog wel eens een zoektocht worden als je een een kortere of makkelijkere route wilt gaan lopen.

Daarom is het altijd verstandig om een GPS of telefoon bij je te hebben, zodat je ook kunt kiezen voor een alternatieve route zonder te verdwalen. Een telefoon meenemen zou ik altijd doen, zodat je in noodsituaties kan bellen of een signaal kan versturen. Ook kun je met bijvoorbeeld WhatsApp je locatie versturen.

Snel regenkleding aantrekken.

Dit klinkt vrij logisch, maar veel wandelaars vinden regenkleding niet prettig en het is best wel een gedoe als je een heel pak aan moet trekken. Dus wachten ze zo lang mogelijk af of de regenkleding wel echt nodig is. Het beste kun jij je regenkleding aantrekken voordat het gaat regenen. Zo blijft je kleding droog, je hoeft je tas niet te openen tijdens de regen en je koelt ook minder snel af.

Weerbericht.

Het weerbericht kan je helpen. Het weerbericht is een voorspelling, dus het kan wel anders uitpakken. Toch kan het verstandig zijn om het weerbericht regelmatig te checken, helemaal als je een wandeltocht in de bergen hebt, in het buitenland wandelt of er kans is op onweer. (vooral als je in de bergen loopt)

Na de wandeling.

Na de wandeling is het verstandig om zo snel mogelijk droge kleren aan te trekken en wat te eten en te drinken om sneller te herstellen na je wandelprestatie. Laat je natte kleren drogen op een natuurlijke manier. Veel wandelkleding kan niet tegen verwarmingen. Dit geld ook voor je wandelschoenen. Neem niet gelijk een warme douche als je nat en koud bent geworden, bij een warme douche gaan je poriën open staan en verlies je nog meer warmte. Zorg dat je lekker bent opgewarmd en pak dan pas een douche of een lekker warm bad.

Wandelen

Reacties
Categorieën