| |

De top 5 van de beste wandel GPS 2023 (uitgebreide uitleg)

Als je regelmatig wandelt is je het misschien wel eens opgevallen dat verschillende wandelaars gebruiken maken van een GPS (global positioning system). Ook wordt de GPS veel gebruikt bij het populaire Geocaching. Geocaching is het zoeken van een schat aan de hand van GPS coördinatoren. Deze activiteit is vooral erg populair geworden tijdens de corona-pandemie. Dit zie je ook terug in de populariteit van de GPS ontvangers.

De GPS Ontvanger is een apparaat waar je dus naast de weg ook op zoek kan gaan naar bepaalde coördinaten. De ontvanger houdt precies bij waar jij bent, hoe snel jij je verplaatst en naar welke richting jij toe moet om ergens te komen. Het GPS apparaatje ontvangt deze signalen via satellieten. Door contact te maken met meerdere satellieten weet de GPS nauwkeurig waar jij bent en op welke hoogte.

Het GPS systeem is afkomstig uit Amerika en werd vroeger alleen gebruikt in het leger. Het is een tegenhanger van het Russische systeem GLONASS en het Europese systeem Galileo dat nog niet zo lang bestaat.

Op deze pagina lees je alle informatie over de GPS dat je moet weten als jij een GPS ontvanger wil kopen. Naast deze informatie heb ik ook de 5 beste modellen van dit moment voor je op een rij gezet uitgebreid beschreven. Om je een goed beeld te geven heb ik er ook een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie, zoals de waardering en de recensies van de gebruikers. Via de link kun je de GPS ook eenvoudig bestellen.

Wat kunnen GPS-ontvangers?

Het is belangrijk om te weten wat je precies van een GPS ontvanger kan en mag verwachten. Dit bepaald in grote lijnen als of een GPS ontvanger geschikt is voor jou.

Een GPS kan een routepunten in zijn geheugen opslaan en je van en naar deze routepunten brengen, dit wordt gedaan doormiddel van een pijl dat je op het scherm van je GPS kan volgen. Dit is de basis functie van de GPS apparaten. De meeste GPS apparaten hebben tegenwoordig veel meer extra’s. Ze kunnen je ook veel informatie geven over de snelheid, de hoogte waar jij je bevind of heen moet, de afstand bereken, zelfs de snelste weg weergeven etc.

Hieronder lees je de belangrijkste functies van de GPS:

Trackpoints

Trackpoints is eigenlijk niets anders dan van punt naar punt. Onderweg kun jij je wandelroute automatisch laten opslaan. Dit doet de GPS apparaat door middel van routepunten (trackpoints). Een reeks van honderden trackpoints zorgt er voor dat er een wandelroute ontstaat. De route wordt opgeslagen en deze kun je eventueel downloaden naar je computer. De opgeslagen bestand is een gpx-bestand. Dit bestand kun je delen met anderen of eventueel later weer op je GPS zetten.


Waypoints: interessante punten

Waypoints zijn interessante punten. Bijvoorbeeld een schat. een restaurant, een uitzichtpunt of een bezienswaardigheid. Dit punt kun je opslaan in je GPS apparaat, deze punten worden waypoints of POI (Points of Interest) genoemd. De waypoints kunnen ook opgeslagen zijn in een route die gedownload hebt. Deze meeste GPS toestellen hebben hier een speciale knop voor om snel en eenvoudig een waypoint aan te maken


Complete wandelroutes

Je hebt gelezen dat je zelf routes kan maken aan de hand van trackpoints. Maar je kunt ook routes van anderen op je GPS zetten en deze dan wandelen. De routes kun je eenvoudig downloaden op het internet. Bij onze blogs over wandelroutes geef ik regelmatig links door waar je een gpx bestand kan downloaden en deze via de computer op de GPS zetten. Basecamp is een programma van Garmin waar je GPS tracks op je GPS zet.


Kaarten voor je GPS

Om de route te kunnen volgen heb je een kaarten nodig op jouw GPS. De GPS apparaten hebben standaard als een aantal basiskaarten maar je kunt ook kaarten toevoegen aan je GPS bijvoorbeeld de kaarten van andere continenten of van de hele wereld. Veel GPS apparaten die je in Nederland en België koopt hebben al de (gedeelte) kaarten van Europa. De kaarten zijn in de meeste gevallen 1 op 100.000.

TopoActive Europa-kaarten

De meeste Garmins hebben tegenwoordig TopoActive Europa-kaarten op het apparaat staan. TopoActive staat bekend om zijn gedetailleerde kaarten waarop de wandelpaden staan van 46 Europese landen. De kaarten zijn zeer geschikt voor de wandelaar. Bij vele Garmins zijn de TopActive Europa-kaarten geïnstalleerd is dit niet het geval, dan kun je ze kopen voor ongeveer € 50,- en installeren op je GPS.

De 46 landen van de TopoActive Europa-kaarten zijn: De Garmin TopoActive Europa-kaarten bevat topografische dekking voor de volgende 46 landen in Europa: Albanië, Andorra, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland (alleen Kaliningrad), San Marino, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Vaticaanstad, het Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland.

Open Street Map

Open Street Map is de grootste en bekendste gratis als het gaat om de gratis kaart voor je GPS. Naast Open Street Map zijn er meerdere gratis kaarten aanbieders.

Open Street Map is een goed alternatief als je niet voor de kaarten wil gaan betalen. Het kan de eerste keer een beetje lastig zijn de kaarten te downloaden, maar met de duidelijk uitleg is het goed te doen.

Wat is de prijs van een GPS?

De prijs verschillen tussen de GPS toestellen zijn groot te noemen. Dit betekend niet dat de ene GPS veel beter is dan de andere. De prijsverschillen worden voornamelijk veroorzaakt voor de extra opties van de apparaten, denk hierbij aan luchtdruk meters, grotere schermen, digitale kompas, robuuster toestel en een betere waterdichtheid.

Bij de 5 beste GPS apparaten onderaan de pagina lees je de alles over de extra mogelijkheden van de GPS toestellen.

Belangrijk om te weten.

In de bovenstaande uitleg heb ik het regelmatig over Garmin, Garmin is de marktleider als het gaat om GPS apparaten. Er zijn ook wel andere GPS aanbieders maar komen niet in de buurt als het gaat om goede Wandel-GPS.

Een GPS niet alleen kostbaar met het kost ook even tijd voor dat de GPS onder de knie hebt, houdt hier wel rekening mee als je niet bekend met een GPS. Lees daarom goed de handleiding door, maar ook op het internet is veel informatie te vinden over het gebruiken van een GPS voor de eerste keren. Verwacht niet meteen dat je na de eerste keer al kneepjes kent, het heeft even tijd en oefening nodig.

De 5 beste GPS Ontvangers voor de Wandelaar (2022).

Nu je de belangrijkste zaken weet, en waar je op moet letten bij de aankoop is het tijd voor de 7 beste GPS ontvangers van dit moment te presenteren. De GPS ontvangers worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over de GPS. Via de link kun je de GPS ook eenvoudig bestellen.

eTrex®10 – Wandelnavigatie – GPS Toestel voor Hiken en Geocaching – Wereldkaart

Stevige Handheld GPS met geavanceerde functies

 • Een wereldkaart
 • 2.2″ monochrome scherm, makkelijk in gebruik en in elk licht situatie te gebruiken
 • Werkt via GPS en GLONASS satellieten.
 • Zeer geschikt voor geocaching
 • 25 uur werkzaam met 2 AA batterijen

eTrex 10 heeft een verbeterd scherm van 2,2 inch, dat onder alle lichtomstandigheden goed is te lezen. De eTrex 10 is duurzaam en waterdicht; gemaakt om de elementen te trotseren. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface geniet u meer van het buitenleven en minder tijd aan het opzoeken van informatie.

De eTrex 10 heeft een legendarische stevigheid en is bestand tegen stof, vuil, vocht en water. Deze legendarische navigator is werkelijk bestand tegen de elementen.

Dit is het goedkoopste model en een goed instap model ook zeer geschikt voor iedereen die de GPS alleen wil gebruiken voor geocoaching. Neem wel extra batterijen mee als je op pad gaat je weet nooit wanneer de batterijen leeg zijn.


Garmin Oregon 700 – World

Garmin Oregon 700: Robuust handheld GPS/GLONASS-toestel met ingebouwde Wi-Fi® en meer

Dankzij de nieuwe, verbeterde antenne voor optimale GPS- en GLONASS-satellietontvangst kun je met de Garmin Oregon 700 de natuur nog beter verkennen en de mooiste plekken ontdekken. Dit krachtige navigatietoestel is onmisbaar bij al je buitenactiviteiten – of je nu gaat wandelen, fietsen, geocachen, kajakken of paardrijden.

Voorzien van multilink draadloze connectiviteit (Wi-Fi, Bluetooth en ANT+), ondersteuning voor Active Weather met bewegende radaroverlays, 1-jarig abonnement op BirdsEye satellietbeelden en een ingebouwde 3Garmin Oregon 700-assig kompas met barometrische hoogtemeter.

De leukste geocaches via Geocaching.com

Dankzij de draadloze verbinding met Geocaching.com is het met de Garmin Oregon 700 gemakkelijker dan ooit om volop te genieten van allerlei geocache-avonturen. Je kunt instellen dat je toestel automatisch wordt bijgewerkt met de nieuwste caches. Coördinaten handmatig invoeren of cachegegevens afdrukken op papier is verleden tijd.

Meer connectiviteit, minder complexiteit

Dankzij de uitgebreide draadloze functionaliteit van de Garmin Oregon 700 is het gemakkelijker dan ooit om software bij te werken, actuele weersinformatie te ontvangen2 en avonturen te uploaden naar onze Garmin Connect online community. Je kunt zelfs LiveTrack locatiegegevens of geocache-ontdekkingen delen via Wi-Fi of smartphone. Smartphone meldingen via Bluetooth verbinding biedt je de mogelijkheid om direct op het toestel e -mails, sms-berichten en meldingen te ontvangen. Zo kun je ook als je er eens helemaal tussenuit gaat toch op de hoogte blijven.

 • Ultragevoelige dual-band GPS- en GLONASS-satellietontvangst voor betere prestaties in moeilijke omgevingen dan met alleen GPS
 • Versterkte antenne voor betere ontvangst en prestaties; Kompas met 3 assen, versnellingsmeter en barometrische hoogtemeter
 • 3-inch touchscreen met dubbele oriëntatie (staand of liggend) dat ook in zonlicht leesbaar is
 • Uitgebreide draadloze connectiviteit (met Wi-Fi, Bluetooth® en ANT+®); ondersteunt Active Weather en Geocaching Live
 • Smartphone meldingen via Bluetooth® en automatische uploads naar de Garmin Connect™ online community
 • Inclusief 1-jarig abonnement op BirdsEye satellietbeelden
 • Dekking: Wereldwijze basiskaart

Garmin GPSMAP 64x GPS tracker

 • Verken de wereld met betrouwbare navigatie in uw hand
 • Robuust en waterbestendig ontwerp met knopbediening en een in zonlicht afleesbaar kleurenscherm van 2,6″
 • Weet altijd waar u zich bevindt met een uiterst gevoelige ontvanger met Squad-Helix antenne en ondersteuning voor multi-GNSS (GPS, GLONASS en Galileo) en een 3-assig kompas met barometrische hoogtemeter beschikbaar op de GPSMAP 64sx modellen
 • Draadloze connectiviteit via Bluetooth® en ANT+® technologie beschikbaar op de GPSMAP 64sx modellen
 • Batterijduur: Tot 16 uur in GPS-modus

Navigeer naar uw volgende avontuur met de GPSMAP 64x serie van handheld navigatietoestellen. Of u nu wandelt, fietst, klimt of aan geocaching doet, u kunt meer ontdekken met het beste Garmin handheld navigatiesysteem in uw hand. De serie ondersteunt nu ook multi-GNSS.

Uw locatie behouden en Kaarten toevoegen
Met 8 GB intern geheugen en een microSD™ kaartsleuf voor nog meer opslag kunt u nog meer kaarten downloaden.

Dankzij de Quad-Helix antenne, de uiterst gevoelige ontvanger en de ondersteuning voor meerdere wereldwijde navigatiesystemen (GPS, GLONASS en Galileo) kan de GPSMAP 64x snel en nauwkeurig aangeven waar u zich bevindt, zelfs onder uitdagende omstandigheden.

Satellietbeelden
De GPSMAP 64x serie ondersteunt ook BirdsEye satellietbeelden (abonnement vereist) waarmee u satellietbeelden kunt laden en kunt integreren met uw kaarten.

Met de GPSMAP 64sx handhelds kunt u uw waypoints, tracks, routes en geocaches draadloos delen met andere compatibele toestellen. U kunt uw vrienden deelgenoot maken van uw favoriete wandeling of geocache zonder eerst uw toestel aan te hoeven sluiten op uw computer: druk gewoon op de “verzendknop” om uw informatie te verzenden naar een andere Garmin handheld.

Blijf verbonden
Met smartphone meldingen kunt u draadloos e-mails, sms-berichten en meldingen ontvangen van uw compatibele toestel. Blijf verbonden zonder dat u in uw rugzak naar uw smartphone hoeft te zoeken.

Maak het leuk
De GPSMAP 64x serie biedt papierloos geocachen. Upload GPX bestanden rechtstreeks naar uw toestel en bekijk belangrijke informatie zoals locatie, terrein en hints van Geocaching.com.


GPSMAP 78

Topklasse maritieme GPS-handheld

De Garmin GPSMAP 78-serie is de nieuwste toevoeging van Garmin aan de serie van maritieme GPS-handhelds. De modellen uit deze serie hebben een moderne behuizing, zijn voorzien van rubberen strips aan de zijkant voor extra grip, en zijn ideaal voor het navigatie in de buitenlucht. Het topmodel uit de serie, de GPSMAP 78s, biedt de gebruiker extra functies zoals een 3-assen elektronisch kompas en draadloze gegevensoverdracht tussen compatibele units.

Helder scherm, eenvoudige bediening en hooggevoelige GPS-ontvanger.

Dankzij het heldere, transflectieve kleuren LCD-scherm met wit achtergrondlicht zijn de gegevens op elke toestel uit de GPSMAP 78 serie goed af te lezen in alle omstandigheden. Net zoals de eerdere generatie toestellen uit de GPSMAP serie beschikken zij over een eenvoudig bediening via een toetsenbord en een moderne, robuuste en waterbestendige behuizing. De GPSMAP 78 modellen hebben een batterijlevensduur van zo’n 20 uur op 2 AA batterijen en wegen slechts 219 gram. Elke GPSMAP 78 is uitgerust met een hooggevoelige GPS-ontvanger met HotFix™ voor een snelle positiebepaling.

Mogelijkheid tot het gebruik van optionele cartografie

Door het interne geheugen van 1,7 GB en een microSD geheugenkaartuitsparing kunt u op de toestellen uit de GPSMAP 78-serie optionele cartografie laden, zoals BlueChart® g2 digitale zeekaarten, topografische kaarten of CityNavigator wegenkaarten. Tevens kunt u zo’n 2.000 waypoints, 200 routes en een tracklog van zo’n 10.000 punten en 200 opgeslagen tracks opslaan. De GPSMAP 78 serie is voorzien van een wereldwijde basiskaart met schaduwreliëf en is tevens compatibel met Garmin custom maps. Hiermee kunt u eenvoudig papieren en elektronische kaarten omzetten naar digitale kaarten voor uw Garmin GPS-handheld.

Extra opties op de GPSMAP 78s

De GPSMAP 78s heeft als extra opties een instelbare gebruikersprofielen en een drie assen elektronisch kompas, dat altijd de juiste koers weergeeft, ook als u stil staat. Bovendien kunt u met de GPSMAP 78s draadloos tracks, waypoints, routes en geocaches uitwisselen met compatibele toestellen uit de Oregon, Dakota, Colorado en Foretrex toestellen.


Etrex Touch 35 WW

eTrex Touch 35 is het navigatietoestel voor het gezin, voor buitenactiviteiten en avonturen in de bergen, ideaal voor iedereen die erop uit wil in de natuur, van recreatieve fietsers en wandelaars tot beginnende geocachers en bergbeklimmers.

De eTrex is al 15 jaar het meest populaire en succesvolle GPS-toestel voor recreatief gebruik. Met de nieuwe hoogtemeter ondersteunt het toestel nu ook activiteiten in de bergen, zoals bergbeklimmen en mountainbiken. Slimme meldingen van uw smartphone1 ontvang je direct op het toestel, zodat u onderweg verbonden kunt blijven. Trek erop uit en geniet met het hele gezin! eTrex wijst je de weg, waar je ook gaat.

 • Garmin navigatietoestel voor het hele gezin, gemakkelijk en soepel te bedienen, met touchscreen en hoogtemeter.
 • Geoptimaliseerd voor meerdere activiteiten – maak uw keuze en trek erop uit!
 • Helder 2,6-inch capacitief kleuren touchscreen
 • Barometrische hoogtemeter en kompas met 3 assen en kantelcompensatie
 • Download recreatieve paden en routes die je kunt volgen
 • Ondersteuning voor ANT+ sensoren en smartphone-meldingen

Met het gebruiksvriendelijke touchscreen kunnen ook uw kinderen overweg. Even erop tikken en je kunt op pad! De activiteitenprofielen bieden je direct toegang tot aangepaste profielen voor bijvoorbeeld wandelen, fietsen en geocachen, dus welke activiteit je ook kiest. Je kunt met het hele gezin volop genieten van de natuur en buitenactiviteiten, in de wetenschap dat je in veilige handen bent.

Kaarten zullen nog gedownload moeten wordent. Het grote interne geheugen van 4 GB en de microSD kaartsleuf bieden meer dan voldoende ruimte voor extra kaarten, naar keuze te variëren van topografische kaarten tot maritieme kaarten.

Ga geocachen
Beleef opwindende outdooravonturen met GPS-schatzoeken ofwel geocachen. De eTrex Touch is voor de geocacheliefhebber van alle gemakken voorzien, met papierloze geocache-aanwijzingen, scoretotalen en recente logs die direct op het toestel worden opgeslagen – afdrukken is niet nodig.

eTrex Touch 35 wordt geleverd met een ingebouwd elektronisch kompas dat de richting naar jouw bestemming aangeeft, ook als je stilstaat – wat goed van pas komt als je even uitrust van jouw geocache-avonturen.

Betrouwbare eTrex kwaliteit
eTrex Touch is het nieuwste product in de fameuze eTrex GPS handheldserie. Deze producten zijn een wereldwijd succes, van de vrieskou op de polen tot de verzengende hitte in Afrikaanse woestijnen en de tropische jungle van Zuid-Amerika. eTrex is alle omstandigheden de baas en de eTrex Touch is even robuust en duurzaam.

eTrex Touch ondersteunt GPS en GLONASS, zodat je beschikt over twee krachtige satellietsystemen om snel en nauwkeurig uw positie te bepalen, ook onder de zwaarste omstandigheden. Laat eTrex het werk voor je doen – je hoeft alleen te kijken waar je bent en de aanwijzingen te volgen. Daarnaast bevat het ook een barometrische hoogtemeter, zodat je veiliger kunt navigeren in de bergen en over nauwkeurige hoogtegegevens beschikt.

Het toestel heeft een robuuste behuizing, is IPX7-waterbestendig en voorzien van een kraswerend scherm. De lange batterijduur van 16 uur en de in het veld vervangbare standaard AA-batterijen (niet meegeleverd) garanderen optimale flexibiliteit als u op pad bent.

eTrex Touch biedt ook alle klassieke eTrex functies, zoals jacht- en visinformatie, sporthorloge, zon- en maanstanden, zonsopgang en zonsondergang en nog veel meer.

Compacte en veelzijdige metgezel
Het handige toestel is gemakkelijk in jouw zak mee te nemen of op het stuur te bevestigen. Bovendien is het formaat zo ontworpen dat ook kinderen er gemakkelijk mee kunnen omgaan. Dankzij het bevestigingssysteem op de achterkant kan de eTrex Touch met speciale steunen voor boten, auto’s, rugzakken en meer vrijwel overal gemakkelijk worden bevestigd.

Blijf verbonden
Met de eTrex Touch 35 kun je jouw waypoints, sporen, routes en geocaches direct draadloos delen met compatibele Garmin toestellen. Dankzij de functie Smart Notifications hoef je nooit een sms, e-mail of melding van uw compatibele smartphone te missen, behalve als je ze niet wil ontvangen.


Vergelijkbare berichten