|

De 7 mooiste bossen en natuurgebieden in Friesland 2023

Friesland wordt gezien als de water en watersport provincie van Nederland. Maar onderschat ook zeker niet de andere natuurgebieden in de provincie. Friesland heeft ook diverse mooi bossen die zich erg goed lenen voor fietstochten, wandelingen maar ook zeer geschikt zijn voor natuurliefhebbers.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 mooiste natuurgebieden en bossen in Friesland. De bossen en natuurgebieden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven of het natuurgebied en of bos geschikt is voor jouw.Nationaal Park Lauwersmeer

Vroeger stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. In 1969 werd er in verband met angst voor overstromingen een dam gebouwd. Op de vroegere zeebodem is een prachtig nieuw landschap ontstaan. Er zijn vele dierensoorten te vinden in het Nationaal park Lauwersmeer, maar het wordt gezien als een echt vogelparadijs.

Lauwersmeer bevind zich op de grens van Friesland en Groningen. Het Nationaal park bied veel mogelijkheden zoals wandelenvarenfietsen en je kunt er ook zwemmen. Er is zelfs een hondenstrand. Diverse mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Je komt met de juiste weersomstandigheden ook wind- en kitesurfers tegen.

In het Activiteitencentrum Lauwersnest vind je veel informatie over de (trek)vogels. Vanaf hier zijn er ook diverse mooie routes, waaronder de kabouterroute voor kinderen.

De wandelroute Kollumeroord van 10 kilometer is een prachtige route die begint van de parkeerplaats van de Kwelderweg west. Je loopt langs de randen van het Lauwersmeer en door de grasland. Bij de rietvelden is er een grote kans dat je moerasvogels kan spotten.

Klik hier om op de pagina van Lauwersmeer alle wandelroutes te bekijken en de route te downloaden. De routes variëren van 1,5 tot 10 kilometer in lengte.


Natuurgebied Beetsterzwaag

Tussen Drachten en Heerenveen vind je het mooie natuurgebied Beetsterzwaag. Dit oude natuurgebied was vroeger al populair en werd veel bezocht door mensen van adel en hoge stand. Vanaf de 19e eeuw zijn de grond bezitter begonnen met het aanplanten van de planten en bossen.

Het bosgebied heeft een prachtige landschapsstijl met veel afwisselingen zowel als het om de bomen gaat als het landschap. Je vind hier naald- en een loofbos, maar ook grasland, heide en water. In het natuurgebied van Beetsterzwaag vind je ook een bijzonder park die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Park Huize Olterterp. In dit adellijke park met slingeren zandpaden en mooie plekjes voel jij je zelf een beetje koninklijk.

Een mooie wandelroute in het natuurgebied Beetsterzwaag is ¨Als bomen konden spreken¨. Tijdens de wandelroute kom je lang 14 bomen met veertien personage uit de Friese Volksverhalen. Er is ook een boekje war je meer kunt lezen en te weten kunt komen over deze 14 personages.


Oranjewoud

Vlakbij de mooie stad Heerenveen vind je de Koninklijke bossen van Oranjewoud. Het bos ligt aan de Oranje Nassaulaan in Heerenveen. Het Oranjewoud is niet zomaar een bos, maar bestaat uit een verzameling van parken, landgoederen en landhuizen. Kenmerkend voor dit mooie bos zijn de kleine paden en de groene weggetjes. Naast de mogelijkheid om door dit schitterende bos te lopen kun je hier ook een leuk museum bezoeken Museum Belvedère. Rondom het museum vind je een museumpark in de barokke stijl.

In het bos zijn verschillende wandelroutes zodat jij deze Koninklijk bossen kunt verkennen. Houd jij van wandelen en wil je niets missen? Kies dan voor het Rondje Parklandschap Oranje Woud dit is een mooie wandelroute van ongeveer 9 kilometer lang.


Nationaal Park De Alde Feanen

Het Nationaal Park de Alde Feanen is een mooi natuurgebied dat goed te verkennen is met de boot misschien wel de beste manier. Het gebied is een prachtig uitgestrekt natuurgebied met vele dieren. Zoals otters, roerdompen, reeën, aalscholvers en ooievaars.

Het nationale park heeft vele leuke verborgen plekjes waar je kunt picknicken. Een mooie plek kiezen wordt lastig wat er zijn er vele. Wat ook lastig kiezen wordt is de route je hebt vele vaarroutes in dit park. Onderweg kom je langs en door moerasbossen, rietvelden, veenplassen 

Als je geen eigen boot hebt kun je het altijd ééntje huren. Van te voren reserveren is wel verstandig wat het gebied is populair. Maar ook met een Sup of een kano kun je hier goed het water verkennen.

Het gebied is groot met bijna 4000 hectare en is één van grootste moerasgebieden van West Europa. Ondanks dat het een waterrijk gebied is, kun je ook goed wandelen en fietsen in het Natiinaal Park de Alde Feanen. De Wandelroute Wilkeslân van 5 kilometer en Pontjesroute Eernewoude van 45 kilometer zijn hier uitstekende voorbeelden van.


Natuurgebied Peazemerlannen

Het Natuurgebied Peazemerlannen ligt in het noord van Friesland bij Peasens en Moddergat. Dit bijzondere natuurgebied is ongeveer 485 hectare groot en onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee. Het is een overgangsgebied tussen de zeedijk en de slikvelden van de Waddenzee.

Dit natuurgebied is ontstaan door een extreme zware storm in 1973. Deze storm sloeg een gat in de dijk met de Waddenzee. Het herstel van dit gat werd te duur geacht, hierdoor kreeg de Waddenzee vrij spel in het Noordelijke deel van de Polder. In het ontstane kwelderlandschap liggen een zomerpolder, een kwelder en kwelderwerken, dit zijn veel bezochte gebieden voor verschillende vogelsoorten. De Vogelaar kan hier ook mooie vogels treffen zoals de rotgans, brandgans, kluut, kieviten, groenpootruiters, Zilverplevieren en nog veel meer.

Een prachtige wandelroute is de Wandelroute Peazemerlannen. Een wandelroute van ongeveer 8 kilometer lang, tijdens de route kom je lang de pier maar ook langs de kwelders. Het is een ronde wandeling en je komt weer terug in het dorp.


Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Drenthe en Friesland dit je een mooi Nationaal Park Het Drents-Friese Wold. Dit nationaal park staat bekend om de dichte bossen, uitgestrekte stuifzanden en groene heide. In het park vind je nog vele esdorpen. Door het park stromen de beekjes Tilgrup en Vledder Aa.

Het leuke aan het Nationale Park is dat het heel divers is en je veel leuke dieren kan spotten. Naast de vele schapen die er rond lopen kun je ook runderen, reeën, vele vogels en kamsalamanders tegen komen.

Er zijn vele wandelroutes die je hier kunt volgen vanaf verschillende plekken zowel in Friesland en Drenthe. Het bezoekerscentrum Appelscha is een goed startpunt bijvoorbeeld. Het bezoekerscentrum geeft je veel informatie over het nationaal park maar heeft ook een blote voetenpad route.

In het weekend is er markt in Appelscha (zaterdags en zondags) en goed te combineren met een fietstocht of een wandelroute.


Rysterbosk

In het zuid-westen van Friesland vind je het Rijsterbos in het Fries Rysterbosk. Dit loofbos heeft een oppervlakte van 172 hectare en is één van de bekendste Friese Bos. Het bos is gelegen tussen het IJsselmeer en het dorp Rijs. Dit bos is in de 17e eeuw aangelegd als hakhoutbos door een Amsterdams regentenfamilie De Wildt. Deze famiie woon in het gebouw Huize Rijs. Dit gebouw wordt ook wel slot genoemd. De tuin van het huis maakt deel uit van het Rijsterbos.

Het Rijsterbos wordt gekenmerkt door de historische bezienswaardigheden het mooie uitzicht op het IJsselmeer en de beukenlanen. De slottuin bij Huize Rijs is verhard en rolstoelvriendelijk. Voor kinderen zijn er verschillende speelmogelijkheden in het bos en is er een kabouterpad een leuke wandelroute voor het hele gezin. Ook leuk aan dit bos zijn de dassenbruchten en de honderden paddenstoelen soorten.


Vergelijkbare berichten