Munster
Duitsland
Ramon Kuiters
Duitsland
01/22/2024
7 min

De top 7 van de leukste Duitse steden net over de grens 2024

01/22/2024
7 min

De Nederlanders die relatief dichtbij de Duitse grens wonen maken regelmatig een uitstapje naar Duitsland. Vooral voor het eten, de boodschappen maar ook de brandstof rijden we graag naar Duitsland. Maar Duitsland heeft ons nog veel meer te bieden ook het fietsen en wandelen is een goede optie net over de grens. De dierentuinen bijvoorbeeld zijn niet alleen mooi maar ook nog eens goed betaalbaar, de attractieparken zijn spectaculair en uitdagend.

De Duitse steden zijn veelal heel anders dan de Nederlandse steden maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken. Voor deze pagina heb ik de 7 leukste steden net over de grens met Nederland voor je geselecteerd. De steden liggen zowel over de grens in het noorden als in het zuiden. Naast een uitgebreide beschrijving van de Duitse stad heb ik ook een aantal tips toegevoegd.

Bad Bentheim

Net over de grens bij Oldenzaal (Overijssel) vind je het leuke stad Bad Bentheim. Bad Bentheim is bekend van het middeleeuwse kasteel (Burg Bentheim), als kuuroord plaats en de Bentheimer zandsteen.

Het kuuroord in Bad Bentheim is gebouwd in het begin van de 18e eeuw als medisch kliniek met kuur faciliteiten. Inmiddels is het uitgebouwd tot een groot wellnesscentrum met bos van 1000 hectare. Het bronwater in het kuuroord is rijk aan zwavelwaterstof, calciumsulfaat en andere mineralen. Dit kuuroord was ook altijd zeer geliefd bij de oranjes.

Het middeleeuwse kasteel is gebouwd omstreeks 1020 en heeft tegenwoordig ook een museum. Het kasteel is gebouwd van zandsteenblokken. Naast het museum kun je ook het kasteel bezoeken met een gids of op eigen houtje.

Andere leuke bezienswaardigheden zijn  Rooms-katholieke kerk uit 1670, het Geologisch Openluchtmuseum, het zandsteenmuseum en het Braziliëmuseum. Ook de binnenstad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast het winkelen zijn de terrasjes ook echt een aanrader.

Een paar dagen vermaken in Bad Bentheim en de omgeving is geen probleem je kunt namelijk prachtig fietsen in deze regio.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Bad Bentheim

Papenburg

Papenburg is een prachtige stadje in het noord van Duitsland en ligt dichtbij de Nederlandse plaats Bourtange. De Duitse stad Papenburg staat bekend om de Meyer Werft. Dit is een grote scheepswerg waar luxe cruiseschepen gebouwd worden. Deze cruiseschepen zijn bijna 300 meter lang en kunnen meer dan 12 verdiepingen hoog zijn. Het te water laten gaan van zo´n groot cruiseschip trekt ook altijd vele toeschouwers.

Dat de scheepsbouw belangrijk is in Papenburg zie je ook terug in het centrum van de stad. De lange mooie gracht ligt vol met oude en bijzondere schepen. Diverse schepen zijn te bezichtigen van binnen, Is dat niet leuk?

Het winkel aanbod is leuk en heel divers je hebt er kleine speciaalzaken maar ook één van de grootste schoenenwinkels van Duitsland. Fijn aan het centrum is dat je gratis kunt parkeren en zo ook rustig van de binnenstad kunt genieten. Want buiten het winkelen en de horeca is er ook nog veel te zien in het centrum.

De mooiste bezienswaardigheden zijn: De neogotische stijl gebouwde Sint-Antoniuskerk, maar ook de neoromaanse Michaëlskerk en de neogotische St. Nicolaaskerk zijn bijzondere kerken. Ook leuk is de Windmolen Meyers Mühle en Forum Alte Werft is een kunstgalerie van jonge talentvolle kunstenaar.

Bekijk hier de het prachtige hotel Park Inn bv Radisson Papenburg

Aken (Aachen)

Aken ligt tegen de Zuid Limburgse grens aan bij Vaals. De stad Aken is een voormalige Keizerstad en heeft als grootste publiekstrekker een schitterende Dom. De dom werd in opdracht van Karel de Grote gebouwd. Niet alleen de buitenkant is imposant de binnenkant doet je ook verbazen van schoonheid. De dom is ook de laatste rustplaats van Karel de Grote en de plek waar 30 Duitse koningen werden gekroond. De Dom van Aken staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Aken heeft je nog meer te bieden dan alleen de Dom van Aken. Het centrum is historisch en bestaat uit zowel kleine winkelstraatjes met boetiekjes en grote bekend winkelketens. Deze mix met het prachtige van de stad maakt het winkel gezellig en bijzonder. De horeca en de Akense specaliteiten mogen niet overgeslagen worden, Akense pinten, taaitaai, honingkoek, rijstevlaai, en bloedworst zijn hier enkele voorbeelden van.

Aken staat ook bekend om de interessante musea en de warmwaterbronnen, ook aken is een kuuroord waar jij helemaal kunt ontspannen en je zelf verwennen. Dit zijn maar enkele mogelijkheden in deze schitterende stad, een overnachting in Aken of in de buurt is ook wel aanbevolen als je alles wilt zien en niks moois wilt missen.

Een Tip is om Aken te bezoeken rond kerst. Je hebt namelijk een prachtige kerstmarkt in Aken. Je vind hier honderden kramen verdeeld over het centrum op verschillende pleintjes en in de straten.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Aachen

Münster

Münster ligt niet direct aan de grens zoals de andere steden maar is met ongeveer 60 kilometer vanaf Winterswijk en Enschede zeer goed te bereiken. De stad Münster is zeker de moeite waard om een stukje voor te rijden. Münster is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, gelukkig zijn een aantal prachtig bouwwerken staand gebleven, zoals kerken musea en oude herenhuizen.

Een prachtige plek wat zeker een bezoekje verdiend is de Domplatz die is een prachtig plein in het oude centrum. Münster is ook zeer geschikt voor een stadswandeling naast de pleinen, mooie gebouwen zijn er ook vele smalle straatje. Een stadswandeling kan goed gecombineerd worden met shoppen. Münster heeft vele diverse winkeltjes, een groot aanbod als het gaat om horeca en terrassen. Een leuke plek om de avond door te brengen in de voormalige voorraadschuren bij de stadshaven, naast gezellige eten kun je hier ook zeer goed uitgaan en vind je hier ook bioscopen.

Wist je dat Münster maar liefst 80 kerken heeft de kerken waar je niet om heen kunt zijn de St. Paulusdom en de St. Lambertikerk. Voor gezinnen is munster ook een aanrader bezoek dan zeker de prachtige All-Weather Dierentuin waar je ook goed terecht kunt bij minder goed weer. Ook tijdens de kerst periode is het extra genieten in Münster, de Duitse stad heeft meerder kerstmarkten en lijkt wel een waar sprookje.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Münster

Kleef (Kleve)

De Duitse stad Kleef is gelegen bij de grens van Nijmegen. Kleef is misschien een kleine stad maar wel zeer geliefd bij de Nederlanders. Vooral zaterdags kan het hier gezellig druk zijn met winkelend publiek. De straat met de meeste winkels is de Große Straße, het leuke aan deze winkelstraat is dat het een voetgangerszone is. Naast vele winkels ontbreekt het ook zeker niet aan restaurants en terrasjes.

Ook voor iedereen die niet van winkelen houdt kan komen genieten in Kleef het stadje heeft namelijk ook diverse bezienswaardigheden waaronder diverse musea zoals: museum Haus Koekkoeken het museum Kurhaus. Kasteel Schwanenburg en de Stiftskirche zijn ook een bezoekje waard. Lekker ontspannen en toch genieten kies dan voor park Forstgarten

Kleve heeft ook een prachtige omgeving en daarom kan het een goede keuze zijn om hier te overnachten en de andere dag of dagen te gaan genieten van de omgeving. Dit kan zeer goed wandelend of fietsend. Ook heb je in de omgeving leuke bezienswaardigheden o.a. museumkasteel Schloss Moyland en Xanten waar je nog rest kan zien van de  Romeinse nederzetting.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Kleve

Nordhorn

Net over de grens bij Twente vind je een klein stadje namelijk Nordhorn. Nordhorn staat bekend bij de Nederlanders om de plek waar je goedkoop kunt winkelen. Het leuke aan het centrum van Nordhorn is dat het centrum op een eiland ligt en volledig wordt omring door de rivier de Vechte. Je kunt de stad dus ook zeer goed verkennen via het water bijvoorbeeld met een rondvaart.

Nordhorn heeft meer te bieden dan winkelen en bootje varen, de stad heeft ook een prachtige dierentuin. De dierentuin is de laatste jaren verder uitgebreid en gemoderniseerd en ook nog eens goedkoop als je het vergelijkt met Nederland. Een zeer geschikte keuze voor gezinnen met kinderen.

De stad heeft ook diverse musea voor de liefhebber en een prachtig stadspark waar je helemaal tot rust kan komen. Als laatste wil ik je wijzen op Kloster Frenswegen aan het rand van een bos.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Nordhorn

Kevelaer

Kevelaer zou voor vele de grote onbekende zijn in deze lijst toch trekt deze stadje ongeveer 800.000 bezoekers per jaar. De Duitse stad ongeveer 30 kilometer van Venlo is één van de grootste bedevaartsplaatsen in Duitsland en Europa.

Kevelaer staat bekend als Maria-bedevaartsoord. In het centrum op het grote plein staan de Gnadenkapelle en de Basilika St. Maria. In de directe omgeving vind je winkels met veel religieuze artikelen, restaurants en een paar hotels. Kevelaer wordt goed bezocht door de pelgrims maar is niet zo massaal en commercieel als Lourdes en kan dus zeker gezien worden als goed alternatief dichtbij huis.

De omgeving van Kevelaer is zeer geschikt voor mooie fietstochten en goed te combineren met de bedevaartsoord. In de winter vind je hier een verrassend leuke kerstmarkt.

Bekijk hier Hotel Klostergarten en laat je verrassen

Reacties
Categorieën