Cesky Krumlov
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
01/20/2024
9 min

De top 7 van de leukste steden Tsjechië 2024 (Stedentrip)

01/20/2024
9 min

Tsjechië is een geliefd vakantieland, het land is niet alleen goedkoop voor Nederlandse begrippen maar heeft ook een prachtige natuur en plaatsen en bezienswaardigheden. Praag is zonder twijfel de bekendste stad in Tsjechië, en behoort tot de mooiste steden van Europa. Maar de andere onbekendere steden zijn ook prachtig en hebben je veel te bieden.

Vele steden zijn geschikt voor een stedentrip maar ook zeker voor een dagje. De Tsjechische steden in onze top 7 worden uitgebreid beschreven, en er is veel aandacht voor de leukste bezienswaardigheden. Ook worden er diverse tips gegeven zoals een reisgids en een hotel tip.

Praag

Praag vind je regelmatig in onze top 7 lijstjes, de stad wordt al sinds de middeleeuwen gezien als één van de allermooiste. Het heeft de bijnamen: "De gouden stad", "De stad met de honderd torens" en "De kroon van de wereld".

Het historische centrum van de hoofdstad van Tsjechië staat niet voor niets op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO. Praag heeft ook het grootste historische centrum ter wereld. Het centrum is van Praag is bijna helemaal autoluw, waar je rustig kunt genieten van al het moois dat Praag te bieden heeft.

De stad Praag is gelegen aan de romantische rivier de Moldau. Vanaf de bekende gotische Karelsbrug heb je een prachtig zicht op de Moldau. Laat je hier tevens samen schilderen of tekenen door één van de vele straatartiesten op de Karelsbrug.

Het oude centrum heeft tal van mooie gebouwen en bouwwerken, een ware lust voor het oog. De bezienswaardigheden die niet overgeslagen mag worden zijn:

Het nationaal Museum, de uitkijktoren Petrin die 60 meter hoog is. De oude Sint-Vituskathedraal van ongeveer 650 jaar en De Praagse Burcht. Ook voor het winkelen zit je goed in Praag. Praag heeft zich de laatste jaren echt ontwikkeld als winkelstad. Het heeft diverse mooie winkelcentrums en ook bekende winkelketens zijn te vinden in het centrum.

Een ander groot pluspunt is dat Praag nog goed betaalbaar is zeker als je het vergelijkt met andere grote hoofdsteden van Europa.

De leukste hotels voor een romantische stedentrip zijn:

  • Occidental Praha Wilson: Dit luxe 5 sterren hotel is gelegen aan het Wenceslasplein. Ondanks alle luxe en de romantische sfeer is het hotel ook nog eens goed betaalbaar.
  • Hotel INNSIDE by Meliá is een stijlvol 4 sterren hotel dat bekend staat om de prachtige ligging. Het hotel ligt in het hart van Praag, op loopafstand van het Oude Stadsplein en de Karelsbrug.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov is een kleine stad met ongeveer 14.000 inwoners. Het mag misschien niet zo grote stad zijn maar behoord zeker tot de mooiste steden van Tsjechië. De stad ligt in de regio Zuid-Bohemen en is gelegen aan een lus van de rivier Moldau.

Cesky Krumlov is een oude stad en stamt uit 1240. In deze tijd werd ook de burcht Chrumlov gebouwd. In de jaren hierna in de stad langzaam ontwikkeld om de burcht heen. Het kasteel Český Krumlov (Schwarzenberg) is nog steeds het middelpunt van de stad.

Het kasteel schwarzenberg heeft 5 binnenhoven, een baroktheater, diverse zalen en een prachtige kasteeltuin. In het kasteel is ook een historisch museum ondergebracht die de moeite waard is om te bezoeken. De hoge toren beklimmen is ook een aanrader vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. In de gracht van het kasteel leven nog beren. Dit is een eeuwen oude traditie (maar vind het niet meer van deze tijd) het publiek vind het nog steeds prachtig.

Dit is misschien wel de populairste bezienswaardigheid maar zeker niet de enigste. De smalle straatjes, leuke pleintjes, grappige winkeltjes zijn al een bezienswaardigheid op zich, andere leuke aanraders zijn het de musea waaronder het martelmuseum, Raadhuis uit ca. 1580, De Synagoge en Joodse begraafplaats, Sint Vituskerk ( ook wel Sankt Veitskirche, kostel Svatého Víta genoemd) deze kerk is gebouwd tussen 1407 en 1439 en het Minderbroeders- en Klarissenklooster in een mooie barokke stijl.

Een stadswandeling is echt een aanrader die kun je zelfstandig doen maar ook met een stadsgids. Wil je overnachten in Ceske Krumlov kijk dan eens bij Trivago, het aanbod is groot en tevens zeer betaalbaar.

Brno

Brno is een bijzonder en fascineerde stad dit zou je niet meteen verwachten als je bij het binnen rijden voornamelijk flats ziet die je aan de sovjet stijl en tijd doet denken. Het centrum is prachtig en dit werd ook goed zichtbaar bij het programma Wie is de Mol dat in 2021 voor een gedeelte in Brno afspeelde.

Brno is de tweede stad van Tsjechië, het heeft geen rijke historie zoals vele andere steden in de lijst met de mooiste steden van Tsjechië, het is een echte studentenstad waar het bruist en heel gezellig is. Naast de terrasjes met goedkope drankjes is er ook veel te zien in de stad.

Waar je niet om heen kunt en mag is het Kasteel van Brno Spilberk Castle. Het kasteel ligt net iets buiten het centrum maar is lopend vanaf het centrum goed te bereiken, De tuin / park van het kasteel is prachtig aangelegd. Beklim het kasteel en geniet van het uitzicht over de mooie stad Brno.

Over een mooi uitzicht en een beklim gesproken dan moet je zeker Old Town Hall Tower. Deze toren ligt midden in het centrum en geeft je een zeer goede mogelijkheid om de kathedraal, en Spilberk Castle goed op de foto te zetten.

Onder de groentemarkt is een groot netwerk aan tunnels en ondergrondse kamers genaamd Labyrint pod Zelným trhem. Deze kamers en tunnels werd in de Middeleeuwen gebruikt voor de opslag van voedsel en wijnen. Je kunt de gangenstelsel met een gids bezoeken, de gids kan je dat meteen alles over de geschiednis van Brno vertellen.

Dit zijn maar een paar voorbeeld van alle bezienswaardigheden een paar wil ik je nog even noemen zoals het oude stadhuis de Kathedraal, Jakubské plein en de 10-z bunker ooit gebouwd door de Nazi´s en later door de communisten omgebouwd tot nucleaire schuilplaats.

Tijdens een wandeling door Brno zou je de bijzondere architectuur opvallen. Wist je trouwens dat je ook uitstekend kan winkelen in deze studenten stad? Brno heeft vele leuke boetiekjes.

Qua hotel is het 3 sterren hotel Dvořákova een aanrader. Dit betaalbare hotel ligt op kruip afstand van het centrum. Dus ´s avonds na een paar borreltje kun je zelfstandig weer bij het hotel komen.

Kutná Hora

Kutná Hora is voor velen een verrassing in de ijst van mooiste steden in Tsjechië. De stad Kutná Hora was in de middeleeuwen samen met Praag één van de belangrijkste steden. Praag is flink door gegroeid tot een wereld stad, terwijl Kutná Hora de charmes van de middeleeuwen niet heet verloren. Kutná Hora heeft een prachtig historisch centrum en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst

De twee meeste opvallende bezienswaardigheden zijn de Sint Barbara kerk en de Kathedraal van Onze Lieve Vrouw. De welvaart vanaf eind van de 13e eeuw kwam dankzij de vondst van zilvererts, dit is nog steeds te zien in het centrum. Toen de zilvererts op was in 16e eeuw verdween ook de welvaart in Kutná Hora.

Kutná Hora is tegenwoordig een gezellig klein stad met een interessant museum het Tsjechische Zilver Museum. Het leuke aan het museum is dat je kunt afdalen naar de zilvermijnen die onder de stad liggen. Je kunt zo een kijken nemen in het leven van een mijnwerker.

Overnachten in Kutná Hora kijk eens bij Trivago! Een leuk assortiment met hotels maar ook appartementen.

https://tc.tradetracker.net/?c=14392&m=12&a=382223&r=&u=%2Fnl%2Fsrl%2Fhotel-dvo%25C5%2599%25C3%25A1kova-brno-br%25C3%25BCnn%3Fsearch%3D100-2085360%3Bdr-20220216-20220217

Pilsen 

De stad Pilsen wordt ook wel Plzeñ genoemd. Pilsen is zeer geschikt voor een stedentrip en ligt op ongeveer 800 kilometer van Nederland. Pilsen is de 4de grootste stad van Tsjechië. De stad is bekend van de pils. Je kunt de enorme brouwerij Pilsner Urquell ook bezoeken.

Een rondleiding is een aanrader je leert meer over de geschiedenis van het bier, het ontstaan, welke ingrediënten. Tijdens de rondleiding kom je ook in de ondergrondse gangen. Bijna in elke horecagelegenheid in Pilsen kun je een Pilsner Urquell bestellen. Bij een bezoek aan Pilsen mag een Pilsner Urquell niet overgeslagen worden.

Andere leuke bezienswaardigheden zijn de grote Synagoge. Deze synagoge is rijk gedecoreerd en heeft een hoogte van 45 meter, en is hiermee de derde hoogste synagoge ter wereld. De gotische Sint-Bartholomeüskathedraal heeft de hoogste kerkhoren van Tsjechië. Bij goed weer kan je vanuit de toren het Boheemse Woud op 70 kilometer verder op zien liggen.

Pilsen is rijk aan moderne architectuur, die is prachtig om te zien en deze bouwwerken zijn fotogeniek. De laatste leuke bezienswaardigheid / activiteit die ik wil benoemen (er zijn er nog velen) is Purkmistr een bierspa. Een leuke ervaring voor spa en bier liefhebbers. Ontspan in een houten bad met warm water en hopextracten, als bierliefhebber is dit een goed moment om een biertje te drinken.

Bekijk hier de leukste hotels in Pilsen 

Karlovy Vary

Karlovv Vary is bij de meeste menen bekend als Karlsbad. Het is gelegen aan de grens met Duitsland en is één van de bekendste kuuroorden ter wereld. De eer van deze bekendheid is te danken aan de natuurbronnen onder de stad. Deze bronnen brengen het warme mineraalwater naar de oppervlakte.

Karlovy vary staat bekend om de kuuroorden maar heeft je nog veel meer te bieden. Het lijkt wel of je terug bent in de 19e eeuw met de prachtige achitectuur. en de kastleen in de omgeving. Een aanders is de plaatstelijke theater en de bossen die om Karlovy Vary liggen.

Karlovy Vary is niet alleen nu geliefd bij de mensen Wolfgang Amadeus Mozart, Napoleon Bonaparte en Johann Wolfgang von Goethe schijnen ook van Karlovy Vary hebben gehouden. Wist je dat de James Bond film Casino Royale hier (gedeeltelijk) is opgenomen.

Hotel Savoy Westend is één van de mooiste hotels in Karlovy Vary en heeft vele wellness (spa) faciliteiten

Oloumouc

De stad Olomouc is gelegen in de streek Moravië. Ook de stad Olomouc heeft een rijke historie tot 1640 was het de hoofdstad van Moravië.  De historische binnenstad staat op de werelderfgoedlijst en heeft na Praag de belangrijkste monumenten zone van Tsjechië. De kolom van de heilige drie-eenheid is het bekendste monument.

Olomouc wordt gezien als barokke stad, een andere kenmerk van de stad zijn de gekleurde huizen en de vele fonteinen. De belangrijkste bezienswaardigheden is de zijn: St. Wenceslas kathedraal en de bedevaartsplek Svaty Kopeĉek. In deze stad zijn ook de gezellige brouwerijen, wijnbars en de vele restaurants zeker de moeite waard om te bezoeken. De lokale specialiteit is de stinkkaas tvarůžky.

Bij Trivago zijn voornamelijk appartement en pensions te huur.

Reacties
Categorieën