Flixbus
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
02/02/2024
7 min

De 7 meeste gestelde vragen over Flixbus voor 2024

02/02/2024
7 min

De kans is groot dat je meer informatie wil over Flixbus, omdat je op deze pagina bent gekomen met de 7 meest gestelde vragen over Flixbus. Voordat ik met de 7 meeste gestelde vragen begin wil ik eerst wat over de achtergrond van het bedrijf vertellen.

In 2011 werd Flixbus in München opgericht door Jochen Engert, Daniel Krauss en André Schwämmlein. Flixbus valt onder de Duitse Holding FlixMobility. Na de liberalisering van het lange afstandsvervoer, die ervoor zorgde dat de monopolie van Deutsche Bahn in Duitsland ten einde was. In februari 2013 begon Flixbus met 3 lange afstandsbuslijnen.

Begin 2015 fuseerde Flixbus met het busbedrijf "MeinFernbus". In mei 2015 kondigde Flixbus de start van een landelijk busnetwerk in Frankrijk. Ook in 2015 kwamen de eerste grensoverschrijdende lijnen vanuit België. In juli 2015 begin de dochteronderneming Flixbus Italia met de opbouw van het netwerk in Italië. November 2015 begon ook de Nederlandse dochteronderneming Flixbus B.V. en begon het meteen met het opzetten van een landelijk lijnennet. In 2018 begon Flixbus ook in de Verenigde Staten. In 2019 Op 2 mei  werd bekend dat FlixBus Eurolines heeft overgenomen.

Het Bedrijf Flixbus had in 2019 wereldwijd 62 miljoen reizigers, Nederland was goed voor 3,1 miljoen reizigers die in naar, vanaf of in Nederland reisde.

1. Wat is Flixbus?

Flixbus is een aanbieder van busreizen over lange afstanden in Europa en rond enkele Amerikaanse steden. Het bedrijf Flixbus heeft zelf geen enkele bus in bezit maar werkt samen met kleine en middelgrote busbedrijven in Europa en Amerika. Flixbus stelt strenge eisen aan de samenwerking met de busbedrijven om aan de hoogste comfort, kwaliteit en niet onbelangrijk de Veiligheidsnormen te kunnen voldoen. Ondanks de hoge eisen van de partners streeft het bedrijf om de reizen aan te kunnen bieden voor de beste prijzen.

De busbedrijven waar Flixbus mee samenwerkt zijn verantwoordelijk voor dagelijkse exploitatie van de routes, terwijl Flixbus voor de Officiële vergunning zorgt die nodig zijn om op een internationale lange afstandsnetwerk te mogen opereren. Flixbus zorgt ook voor de netwerkplanning, marketing de klantenservice en de kwaliteitsmanagement.

FlixBus

2. Hoe werkt Flixbus?

Via de website van Flixbus kun jij van diverse opstapplaatsen een bus reserveren naar een bestemming in Europa. Dit kan een bestemming in Nederland, maar ook in een ander land. Op de website kun jij de verschillende tijden vinden wanneer de bus vertrekt ook zie je meteen de reisduur en de prijs die jij voor het ticket moet betalen.

Als jij een reis gekozen hebt die geschikt is voor jou, kun je deze meteen betalen en ontvang jij de tickets direct in je mailbox. Online kun jij de reis betalen via een creditcardbetalingen (zoals Visa of Mastercard), Paypal of met iDeal.

Als jij een account hebt of aanmaakt hebt kun jij ook zelf je ticket wijzigen of annuleren. Je kan in de meeste gevallen je ticket gratis annuleren, er vind geen terugbetaling plaats maar je krijgt een tegoedbon die een jaar geld is.

Naast reserveren op de website kun je ook kiezen om een reis te boeken via de Flixbus-app. Maar ook in de Flixshops en bij officiële   verkooppunten.

Je krijgt geen vaste plaats, wel kun je tegen betaling een stoel reserveren naar keuze, wil je hier niet voor betalen, dan is het gewoon een vrije plek opzoeken in de bus. Verstandig is het wel 15 minuten voor vertrek aanwezig te zijn.

Dieren zijn niet welkom in de bus,  geleidehonden wel (hulphonden).

3. Wat Kost een Ticket bij Flixbus?

Wat een ticket kost is afhankelijk van verschillende elementen en zaken. Het belangrijkste is natuurlijk waar de reis heen gaat. Het is logisch dat een reis van Amsterdam naar Rotterdam goedkoper is dan van Amsterdam naar Parijs. En deze ticket is weer goedkoper dan van Amsterdam naar Rome. Naast wat de afstand is, kan de dag en het tijdstip ook een grote rol spelen.

Een andere aankomst- of vertrekplaats in dezelfde stad of een dichtbij zijnde stad kan de prijs flink laten veranderen. Op sommige dagen is reizen goedkoper dan op andere dagen door de weeks is het bijvoorbeeld in veel gevallen goedkoper en dit geld ook voor incourante tijden.

Met een beetje puzzelen kun je veel geld besparen, vooral als je redelijk flexibel van reizen. Van te voren boeken kan vaak ook een stuk schelen ten opzichte een reis boeken voor dezelfde avond.

Volwassen betalen ook meer dan kinderen. Kinderen betalen voor dezelfde reis een lagere prijs. Mensen met een handicap / beperking (minimaal 50% handicapgraad) betalen ook een lagere prijs voor dezelfde tickets. Een begeleider of een geleidehond mag zelfs gratis meereizen.

Over het algemeen is Flixbus 60 tot 80 procent goedkoper dan reizen met de trein.

Hieronder een aantal voordeel van goedkope reizen naar steden in Nederland maar ook in Europa  met de Flixbus. De prijs is op basis van de gegevens op het moment van het maken van deze blog. De prijs die je ziet is de goedkoopste prijs voor deze reis voor 1 persoon.

VertrekplaatsAankomstplaatsKosten voor een ticket
AmsterdamRotterdam€ 3,99
AmsterdamAntwerpen€ 6,99
AmsterdamParijs€ 19,99
AmsterdamBerlijn€ 29,99
AmsterdamLonden€ 29,99
Prijzen februari 2024 (goedkoopste ticket)

FlixBus

4. Worden er nog extra kosten berekend bij het reserveren van een ticket? 

De prijs die de website aangeeft geld ook voor de bovenstaande prijzen is de prijs die je kunt gaan betalen. Dit is wel een kaal ticket om het maar zo te noemen. Je wordt van A naar B gebracht, je mag bagage meenemen, maar moet plaatsnemen op de nog beschikbare stoelen. Ook is de reis niet apart verzekerd. Als je niet extra voor de iDeal betaling wil gaan, moet je kiezen voor een creditkaart betaling of een betaling via PayPal.

Wil je een extra optie dan ga je ook meer betalen. Bijvoorbeeld voor een stoel reservering betaal je € 2,99. Wil je reizen zonder passagiers naast je betaal je € 4,25 dit kan op een goedkope lange busreis wel een aanrader zijn. Je hebt dan wel meer comfort en privacy.

Bij de verzekering heb je ook 2 opties naast het niet verzekeringen. Dat is de bagage verzekering van € 0,69 en de zorgeloos verzekering van € 2,99. Bij de zorgeloos verzekering ben je tot €1000,- verzekerd op het gebied van verlies, beschadiging en diefstal van bagage en gemiste aansluitingen met de Flixbus.

Je mag bij je reis 1 koffer en 1 handbagage meenemen voor de standaard prijs. Wil je meer meenemen betaal je € 3,99 per koffer.

Voor iDeal betaling betaal je ook extra dit is bepaald percentage wat je extra betaald. hoe duurder je ticket hoe meer je betaald voor iDeal. Creditcard en PayPal betaling betaal je niets extra's voor.

Flixbus vind duurzaamheid erg belangrijk en geef je daarom de mogelijkheid om geld te betalen voor de compensatie voor het vervuilen. De prijs afhankelijk van de reis dit zit tussen de 1 en 3% van je ticketprijs. Dit wordt ook wel "maak je reis klimaatneutraal" genoemd.

FlixBus

5. Welke service heb je in de bussen bied flixbus aan?

In de bussen waar mee Flixbus actief is bevind zich gratis wifi, ruime zitplaatsen met een comfortabele stoelen die individueel verstelbaar zijn. De bus is voorzien van stopcontacten, een toilet en eten en drinken gedurende de rit en reis.

Onderweg zullen regelmatig stops gemaakt worden zodat jij ook je benen kunt strekken en even een stukje kan lopen indien gewenst.

Per persoon mag je 1 ruimbagage meenemen van maximaal 20 kilo met een maximum grote van 80 x 50 x 30 centimeter. Je mag ook 1 handbagage per persoon meenemen van maximaal 7 kilo meter een maximum grote van 42 x 30 x 18 centimeter. Als je hier niet voldoende aan hebt kun je tegen betaling extra bagage meenemen.

Rolstoelen mogen gratis mee.

Kinderzitjes zijn beschikbaar op aanvraag, wil je hier gebruik van maken vraag dit dan op tijd aan.

Een andere service wat Flixbus is je bied is goedkoop reizen door Europa. Je kunt namelijk een pas kopen (Interflix) voor maar € 99,- je kunt met deze pas 5 reizen maken naar Europese Steden.  De pas is geldig in 20 landen met 1.000 bestemmingen. Deze pas wordt Interflix genoemd en is makkelijk te reserveren via de website

6. Vanaf welke plaatsen in Nederland kun je op stappen?

In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar je kunt opstappen als je wil reizen met een Flixbus. Hieronder vind je de op stapplaatsen of de plaatsen waar je naar toe kunt reizen in Nederland.

Plaats
Amsterdam
Arnhem
Breda
Delft
Den Haag
Eindhoven
Enschede
Groningen
Maastricht
Nijmegen
Roermond
Rotterdam
Utrecht

7. Naar welke bestemming kun je reizen met flixbus?

Het netwerk van Flixbus is zeer groot en is ook nog steeds groeiend. Op dit moment zijn er meer van 400.000 verbinden, ruim 2500 bestemming in meer dan 35 landen.

De West-Europese landen zijn vertegenwoordigd en hebben meerdere plaatsen waar je heen of vandaan kunt reizen. Maar ook in Oost-Europa zijn er diverse verbindingen en bestemming dit geldt ook voor het voormalige Balkan (Zuid-Europa).

In Noord-Europa kun je onder andere naar Noorwegen, Denemarken en Zweden reizen.

De Nadelen van Flixbus.

De prijs is erg goedkoop je kunt bijvoorbeeld al voor € 6,99 van Amsterdam naar Antwerpen en voor € 13,- meer zit je zelfs in Parijs. Het is ook echt de prijs die je betaald als je voor de standaard ticket gaat geen extra bagage zonder verzekering en betaald met PayPal of een creditcard. De Reistijd is vaak wel erg lang met de bus vooral als je het vergelijk met een Vliegtuig of een trein.

Met de treinreis je vanaf Amsterdam naar Rotterdam is de reistijd op het snelst 41 minuten tot 1.19 uur. Met de Flixbus is het minimaal 1.15 uur en normaal gesproken maximaal 1.55 uur. (zonder files en ongemak)

Met de trein naar Parijs vanaf Amsterdam is de reisduur vanaf 3 uur en 20 minuten. Over dezelfde reis met de flixbus doe je minimaal 6 uur 50 minuten. Dus je bent dubbel zolang onderweg. 7 uur naast een onbekende kan erg lang zijn.

Om de reis prettig te maken kan je er voor kiezen om 's nachts of 's avonds laat te reizen zodat je de nachturen in de bus zit. Je kunt dan proberen te gaan slapen en mist zo niets van de dag.

Houd er wel rekening mee dat de bussen vertraging kunnen krijgen bijvoorbeeld door files, rij stoptijden van de chauffeur die ongunstig vallen etc. Moet je dus ergens op tijd zijn neem dan indien mogelijk een bus eerder.

Het comfort is over het algemeen goed te noemen wel kan dit een beetje verschillen per bus omdat er gebruik gemaakt wordt van verschillende busbedrijven kan de comfort bijvoorbeeld de beenruimte per bus wel verschillen.

FlixBus

Reacties
Categorieën