Auto-File
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/28/2024
5 min

De top 7 van de beste tips voor de zwarte zaterdag 2024

01/28/2024
5 min

Zwarte zaterdag is een term dat verwijs naar het ergste auto ongeluk in de Franse geschiedenis. Dit gebeurde op de drukke zaterdag van 31 juli 1982. Bij dit ongeluk waren meerdere auto´s en een bus betrokken er kwamen 53 mensen om het leven onder wie 44 kinderen. 

De term Zaterdag wordt gebruikt bij de drukste zaterdagen in de zomervakantie. Het is dan extra druk in de landen Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk. Zwitserland en Italië omdat we dan massaal op vakantie gaan. Maar ook in Nederland en België kan het dan extra druk zijn. 

De drukste zaterdagen vallen meestal in het laatste weekenden van juli en de eerste weekenden van augustus. De drukte begint meestal al op de vrijdag. Om de zwarte zaterdagen te overleven heb ik voor deze pagina de 7 beste tips voor je op een rij gezet. 

De tips worden uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven en je ze ook eventueel gelijk in de praktijk kunt brengen. 

1. Reis niet op een zwarte zaterdag

Uiteraard heel logisch en misschien wel een beetje flauw, het is natuurlijk niet altijd mogelijk om de zwarte zaterdag te vermijden, als jij de donderdag of zondag kunt gaan reizen is dit wel aanbevolen het veel minder druk op deze dagen dan op de vrijdag en de zwarte zaterdag zelf. Dit is misschien helaas niet altijd mogelijk omdat je vaak op vaste dagen op campings en vakantieparken moet inchecken. 

Reis je wel op zaterdag dan kunnen de onderstaande tips wellicht van pas komen en check vooraf en tijdens de reis continu de verkeersinformatie. Google maps is ideaal als routeplanner en bied je ook betere routes aan indien mogelijk. 

2. Vertrek niet ’s nachts

Als je weet dat het zaterdag overdag heel druk kan worden is het verleidelijk om midden in de nacht te gaan vertrekken. Je kunt dan vaak de eerste uren goed opschieten maar komt uit eindelijk toch gewoon in de file terecht, met het nadeel dat je minder slaap hebt gekregen door je nachtelijk actie. 

Het is beter om uitgerust op reis te gaan zeker als je een lange rit voor de boeg hebt. Wat je beter kunt doen is laat in de ochtend of begin van de middag kan vertrekken. De kans is groot dat je dan achter de files aanrijdt en op de plekken aankomt als de file net is opgelost of minder lang is. De kans op doorrijden is nu veel groter. 

3. Reis in twee dagen

Een ontspannen rit is altijd prettig een ander groot voordeel is dat je ook niet moe en uitgeput aan komt op je bestemming. Moet je meer dan 1000 kilometer rijden is het misschien verstandiger om hier 2 dagen over te doen. Je hebt dan meer tijd en kunt ook voldoende rusten. Een dag eerder vertrekken kan dus een goede optie zijn. 

Als je kiest om er 2 dagen in plaats van 1 dag over de route te doen. Probeer ongeveer op de helft van je route een overnachting te boeken. Als je met de caravan of camper reist, kun je er ook voor kiezen om op een camperplaats of camping te overnachten. In de zomer periode is het vaak verstandig om deze van te voren te reserveren of op tijd aan te komen. 

In Duitsland kun je bijvoorbeeld kiezen voor een autohof. Dit is een grote parkeerplaats vlakbij de autobaan vaak binnen een kilometer of 2 van de afslag. Hier vind je naast een tankstation vaak ook een restaurant en andere faciliteiten die 24 uur open zijn. Je hebt hier in de meeste gevallen ook een mogelijkheid om te douchen en het toilet te bezoeken. Een Autohof is niet gratis maar wel veilig en een goed alternatief voor een camping of een camperplaats. 

4. Genoeg eten en drinken in de auto

Als je vast staat in de file kun je geen kant op en het kan lang duren voordat je bij de eerste tankstation of wegrestaurant / afslag bent. Wat je zeker niet wil is dat je drinken en eten te kort hebt, want vooral vocht is erg belangrijk zeker als het warm weer is en warm in de auto. Auto´s met airco kunnen het vaak wel lekker koel houden maar als je geen airco hebt in de auto kan de temperatuur flink oplopen. Naast vocht is af en toe zout en zoetigheid ook aan te raden. 

Neem jij je huisdieren mee op reis vergeet ze dan ook niet om ze regelmatig te voorzien van drinken, vocht is ook zeer belangrijk voor de dieren. 

5. Rij nooit met slippende koppeling

In de vakantie wordt de auto anders gebruikt dan normaliter, er wordt meer van de auto gevraagd, vaak hoge temperaturen, zwaarder beladen en de kans is ook groot dat je door de bergen komt te rijden. De koppeling heeft in de bergen maar ook bij het file rijden veel te leiden daarom is het belangrijk om dat koppeling zo min mogelijk te gebruiken en ingedrukt te houden. 

Als je in de file staat zet je auto dan in zijn vrij, in plaats van de koppeling in te houden en laat de koppeling snel en goed opkomen en raak de koppeling niet aan tijdens het rijden. Bij het overmatig gebruik maken van de koppeling kan dit leiden tot rook, de eerste keren is dit vaak onschuldig maar dit kan ook leiden tot het beschadigen en het kapot maken van de koppeling en dit is doorgaans een zeer dure reparatie. Een dure reparatie na de vakantie wil je niet graag hebben, wat je nog minder graag wilt is stil komen te staan tijdens je reis. 

6. Tolbadge

In verschillende landen moet je tol betalen om over de snelwegen te mogen rijden. Dit geldt voor bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Zwitserland en Oostenrijk. Bij drukke dagen en vaak helemaal bij de zwarte zaterdagen staan er vaak dikke files om tol te betalen of een tolbadge te kopen. Indien het mogelijk is kun je dit vooraf regelen. Je kunt voor Oostenrijk een tolbadge van te voren online bestellen. Dit scheelt je een tolbadge te kopen aan de Duitse grens of bij een tankstaton in Oostenrijk en Duitsland hier is het vaak druk met mensen die ter plaatse een toldage of vignet kopen. 

Bij sommige landen kun je van te voren je tolbadge regelen of betalen met een credit kaart dit werkt ook sneller. Dit kan je veel tijd schelen bij de tolwegen zowel bij het oprijden als het verlaten van de tolwegen. 

7. Extra tips

Hieronder vind je nog een paar belangrijk tips die je veel ergenissen kan besparen en tijd kan schelen.

  • Vermijd drukke tankstation: De Tankstation direct aan de autobaan zijn vaak druk met mensen die naar het toilet willen, iets kopen of tanken. Het kan daarom verstandig zijn een dorpje in te rijden en daar te tanken. Dit is vaak niet alleen goedkoper maar ook minder druk. Op deze manier kun je geld en tijd besparen. 
  • Opgeladen ipads, telefoons of ander vermaak voor de kinderen. Niets is er vervelende dan kinderen die zich niet kunnen vermaken dit kan ook veel stress op leveren bij de chauffeur en beide ouders. Zorg daarom voor opgeladen ipads en telefoons maar ook voor anders vermaak. 
  • Check je auto: Voor een lange reis is het verstandig om je auto een beurt te geven of zelf de belangrijkste zaken te checken zoals de vloeistoffen (waaronder je olie), de banden en de airco. 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Reacties
Categorieën