| |

De top 7 van de leukste stedentrips in Portugal

Portugal is een perfect vakantieland voor de winterzon of tijdens de andere vakanties. Het land is veelzijdig, vol met culinaire als culturele hoogtepunten, waarbij een aantal steden zeker niet overgeslagen mag worden.

Als je aan steden als het om Portugal gaat heb je het al snel over de bekende steden Porto en Lissabon maar er zijn ook vele leuke onbekende steden. Om te zorgen dat jij tijdens je vakantie geen top steden over slaat of de juist keuze maakt als het gaat om de stedentrip heb ik de 7 leukste en mooiste steden van Portugal voor je op een rij gezet.

De steden in de top 7 worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Per stad heb ik ook een aantal tips toegevoegd, zoals hoteltips.

Lissabon

Een open deur natuurlijk, maar wel onmisbaar. Lissabon is de hoofdstad van Portugal en tevens de grootste stad van het land. Lissabon ligt vlak bij de Atlantische Oceaan en is daarmee een uitermate geschikte bestemming voor een welverdiende strandvakantie. In voorstad Santa Maria de Belém vindt u het Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) en de Torre de Belém, die allebei op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. In het klooster ligt onder meer de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.

Het grote aantal bezienswaardigheden en de betaalbaarheid maken het verblijf prettig. Lissabon is vergeleken met veel andere hoofdsteden in Europa goedkoop te noemen. Dit geldt eigenlijk voor bijna heel Portugal.

De bekendste attracties en hotspots zijn: Oceanarium het grootste binnen aquarium van Europa. Het Jerónimos Klooster is niet alleen een prachtig gebouw maar ook één van de drukste bezienswaardigheden in de stad. Het Pantheon, een prachtig monument. Het kasteel van São Jorge gigantische fort kent zijn oorsprong al sinds de tweede eeuw voor Christus.

Uiteraard zijn dit niet alle bezienswaardigheden, er is veel meer te beleven. Een andere tip is een ritje op de iconische tramlijn 28, deze lijdt je in 50 minuten langs de mooiste en belangrijkste plekken van Lissabon. Je gaat bergop en langs de smalste straatjes, een prachtige beleving.

Een ander groot voordeel van Lissabon is dat het dicht bij de Atlantische Oceaan ligt, je kunt je stedentrip eenvoudig combineren met een dagje strand.


Braga

Braga is één van de oudste steden van Portugal en is gelegen in het noorden. Deze stad is de meeste heilige stad van Portugal. Dit zie en merk je ook als je door Braga loopt. De Portugezen zien Barga als de stad waar gebeden wordt.

In het kleurrijke centrum vind je nog veel kathedralen de oudste en voor vele ook deze mooiste is de Kathedraal Sé. Kathedraal Sé stamt uit de 12e eeuw en is een inspiratie geweest voor vele andere kathedralen in Portugal. Drie andere bijzondere en belangrijke heiligdommen zijn de Bom Jesus, Sameiro en de Falperra. Vooral de Bom Jesus do Monte mag overgeslagen worden. De bijzondere trap voor de kerk werd vroeger door de pelgrims beklommen op hun knieën.

De Kabelbaan van Bom Jesus do Monte is ook een echte aanrader dit is de oudste kabelbaan ter wereld die gebruik maakt van waterbalans. Het traject is 274 meter en duurt minder dan 4 minuten. De kabeltrein bestaat uit 2 cabines met elk 30 zitplaatsen. Deze attractie mag niet overslagen worden, tijdens de rit kun je nog eens rustig van al het moois van de stad genieten.

Zoals de typische kenmerken van Braga: de typische huizen die komen uit de middeleeuwen en klassieke pleinen met prachtige standbeelden. Braga is zeer geschikt voor de liefhebbers kapelletjes, kerken en kathedralen.


Porto

Porto is gelegen aan het noordwesten van Portugal aan de Costa Verde. De prachtige havenstad staat bekend om zijn kleurrijke gebouwen, smalle steile steegjes, historische plekken en adembenemende stranden. Dit maakt Porto tot een zeer aantrekkelijk stad voor een citytrip of een dagje tijdens je vakantie in Portugal.

Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal en heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Deze stad met historie had vroeger de namen Cale en Porucale.

Het oude centrum (Riberia) is één van de allermooiste plekken van Porto en staat niet voor niets op de werelderfgoederenlijst van UNESCO. Het leuke aan deze plek is dat je nog veel waterpompen zien deze wijk is namelijk nog maar zo’n tien jaar voorzien van een watervoorzieningen vandaar al deze pompen. Verder vallen de gekleurde huisjes er op.

Bij een bezoekje aan Porto mag een glaasje port niet overgeslagen worden, want Porto is de enige plek waar de echte portwijn vandaan komt. Winkelen is ook zeer goed mogelijk in deze havenstad, Rua da Santa Catarina is de meest geschikte plek als het om het winkelen gaat. In Porto is ook genoeg historie en cultuur aanwezig kijk alleen maar naar de imposante kerk Santo cultuur snuiven gebeurt in Santo Ildefonso. In deze laatste wijk vind je imposante kerk Santo Ildefonse en de Dom Luis I brug.


Coimbra

Tijdens de middeleeuwen in Coimba een eeuw lang de hoofdstad van Portugal geweest. Het is gelegen tussen de twee grootste steden van het land Lissabon en Porto aan de oevers van de rivier de Mondego.

Coimbra staat bekend om de schitterende kathedralen en kloosters. Het klooster Santa Cruz uit de 12e eeuw is hier een goed voorbeeld van. Dit klooster werd gebouwd in opdracht van de eerste koning van Portugal Afonso Henriques. Het bijzondere aan het klooster zijn de witte muren en pilaren met de rode daken en middeleeuwse gevels met gedetailleerde randen en grote deuren.

Een ander gebouw met veel historie is de universiteit van Coimbra, het is de oudste universiteit van Europa. Uiteraard is er meer te zien en te beleven dan mooie kathedralen, kloosters en oude gebouwen. De pleinen bijvoorbeeld zijn ook zeker een bezoekje waard. Het belangrijkste plein in Coimbra is de Praça do Comercio, aan het plein ligt de São Bartolomeu-kerk, een kerk met een rijke geschiedenis.


Sintra

Sintra is een stad gelegen aan de voet van de Sintragebergte. Tussen de 13e en 19e eeuw had de Portugese koningen hun zomerresidentie in Sintra. Sintra betekend maan en wordt gezien als een magische en mysterieuze plaats en heeft terecht een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het stadje wordt ook wel eens het Versailles van Portugal genoemd met de immense paleizen. Het koninklijke paleis in de hart van de stad genaamd Palácio Nacional. Dit paleis komt uit de 14e eeuw en is het grootste paleis in Sintra en staat bekend om de twee melkfles-vormige schoorstenen.

Het kasteelachtige Palácio da Pena ligt net buiten het centrum een bijzonder bouwwerk met een gele toren en typische middeleeuwse details. Niet alleen de paleizen zijn de moeite waar om Sintra te bezoeken die geldt ook voor het kloosters. zoals de Convento dos Capuchos.

Het leuke aan Sintra is dat het op een heuvel ligt je ziet al van verre de vele torens van de prachtige gebouwen maar ook vanaf Sintra heb je en prachtig uitzicht over de omgeving. Wist je dat je ook uitstekend kunt winkelen in Sintra? en dat het Parque dos Castanheiros zeer geschikt is voor een wandeling of een gezellig picknick.


Évora

Évora is een stad gelegen in het zuidoosten van Portugal en heeft ook een plekje de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In de stad is het wilde verleden goed terug te zien er zijn sporen van de Romeinen, Visioten en de Moren. Alle drie hebben een tijdje geregeerd in Évora en ook veel mooie bouwwerken achtergelaten. De mooiste voorbeelden hier van zijn de 18 kilometer lange Romeinse aquaduct, de Romeinse tempel van Évora, de Arabische huizen met typische mozaïeken, de Moorse blauwe daken en een aantal moskeeën.

In de 12e eeuw werd Évora heroverd door de Portugezen. Na de verovering werden er stadsmuren rondom de stad gebouwd maar ook Kathedralen en kloosters zoals het klooster Convento dos Lóios, de kathedraal de San Franciscokerk.

De stad kun je het beste te voet verkennen en als je alles wilt zien of heel veel is het aan te raden om een hotelletje te reserveren.


Faro

Faro de hoofdstad van de Algarve, deze zeer oude stad dateert al uit de ijzertijd (zo’n 800 jaar voor Christus). Ondanks de rijke historie wordt deze stad veel vergeten als het om de mooiste steden van Portugal gaat. Veel gebouwen zijn nog in de oude klassieke sfeer, zoals de oude stadsmuur, het stadhuis, maar ook een hospitaal.

Dat deze gebouwen nog bestaan mag wel een wonder genoemd worden de stad is namelijk drie keer verwoest door aardbevingen. Bisschop Dom Francisco Gomes maakt zich sterk voor de ontwikkeling van de stad en heeft een ook een standbeeld gekregen op het hoofdplein bij de binnenhaven.

Faro kun je zeer goed verkennen te voet en zijn stadswandeling uitgezet die je langs talloze straatje leiden. Je komt langs vele sinaasappel bomen maar je kunt tijdens de wandeling ook genieten van de haven en even uitwaaien op het strand.

Faro heeft diverse bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en een uitstekende horeca. Maar misschien wel het aller leukste is het natuurgebied Ria Formosa wat behoort bij Faro. Dit is een beschermd natuurgebied er wordt gezien als één van de allermooiste van Portugal. Dit natuurgebied wordt gezien als vogelparadijs en is de place to be voor de vogelaar. In de wintertijd wordt hier regelmatig meer dan 20.000 vogels geteld. Het is een echt watervogel gebied.


Vergelijkbare berichten