Doorkijk Kerk
België
Ramon Kuiters
België
02/02/2024
10 min

De 7 mooiste verborgen / onbekende plekken in België 2024

02/02/2024
10 min

Op de blog van vakantietop7.nl vind je veel over de mooiste plekken en dorpen in Nederland, maar de mooiste plekken in België mogen zeker niet ontbreken. België is voor vele Nederlanders dichterbij dan het hoge noorden, dus ook zeer geschikt voor een dagje weg.

Maar de 7 mooiste plekken die ik voor jou op een rij hebt gezet zijn ook zeker geschikt als je op vakantie bent in het mooie België. Bij de mooiste verborgen en onbekende plekken in België heb ik bewust gekozen om niet voor steden en dorpen te gaan, maar de speciale plekken die echt de moeite waard zijn om voor te reizen.

De 7 bijzonderste plekken in ons zuidelijk buurland worden uitgebreid beschreven en toegelicht om je een goed beeld te geven, zodat jij weet of je het mooie plekje wil overslaan of er juist heen wil gaan en niet wil missen.

Reading between the Lines (doorkijk kerk) 

De Reading Between The Lines is een transparante kerk in Borgloon, Deze bijzondere plek wordt ook vaak de Doorkijk Kerk genoemd. De kerk is een ontwerp van de architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh.

Verstopt tussen de appelbomen in een prachtig landschap vind je de kerk waar je door heen kunt kijken. De constructie is 10 meter hoog en bestaat uit 100 lagen staal en weeg maar liefst 30 ton. De kerk is altijd mooi om te bezoeken maar bepaalde periode en tijden zoals de zonsondergang maakt de kerk nog specialer.

Als de zon schijnt op / door de kerk krijg je een prachtig schouwspel en een mooi foto en film moment. Zo zie je bij een zonsondergang de zon door de verschillen lagen heen zakken.

De kerk is gelegen in Borgloon dit ligt ruwweg tussen SInt Truiden en Tongeren ongeveer 40 minuten van Maastricht af. De doorkijk kerk is gratis te bezoeken leuk voor gezinnen en stellen en tevens een zeer romantische plek.

Het doorkijk kerkje ligt midden in het bekende bloesem gebied de Haspengouw, en leent zich halverwege april en mei zeer goed voor een fietstocht. Deze periode is de streek op zijn mooist.

Grotten van Han

De Grotten van Han zijn niet zomaar grotten, het wordt gezien als één van de grootste grottenstelsel van Europa. De onderaardse grotten in Han-Sur-Lesse (Nabij Rochefort) worden gevormd door de rivier de Lesse.

Het grottenstelsel is kilometerslang en heeft vele druipstenen, rotsformaties en mysterieuze gangen. In de grotten zijn diverse schatten gevonden die stammen uit de prehistorie.

In de Tweede Wereldoorlog hadden de groten ook een belangrijke functie ze werden gebruik als schuilkelder. Tegenwoordig hebben ze een andere bestemming gekregen en is het één van de bekendste bezienswaardigheden van België.

Je kunt namelijk een kijkje nemen onder de grond in deze prachtige grotten. Je kunt kiezen voor een wandeling langs de verschillende bezienswaardigheden in de grot, een andere optie is een antiek treintje.

Het treintje neemt je mee door de grotten. De grotten zijn goed verlicht dus er valt veel te zien. De  tochten in de grotten gaan onder begeleiding van een gids die je tevens veel kan vertellen over de omgeving, de geschiedenis en de grotten zelf.

Naast de Grotten van Han is ook een Wildpark. Dit is ook echt een aanrader als je hier bent. 250 hectare puur natuur, in het hart van het UNESCO Global Geopark Famenne-Ardenne die je te voet of met een Safaricar kunt verkennen.

In totaal lopen hier ongeveer 650 dieren je kunt hier zelfs de Europese Big Five spotten:  de bizon, de wolf, de bruine beer, de lynx en de veelvraat.

Hallerbos

Het Hallerbos ligt bij het plaatsje Halle ten zuiden van Brussel. Dit bos laat zien dat de natuur beeldschoon is in België. Dit bosrijke gebied wordt niet voor niets de "Blue Forest" genoemd, dit is vanwege de wilde boshuacinten die elk voorjaar in grote getale in bloei staan.

Tijdens deze kort bloei periode is het een sprookje als je door het Hallerbos wandelt. Het lijkt wel een tapijt vol bloemetjes om je heen. Voor bij zonsopgang is het een aanrader, deze periode van de dag is het bos toch vaak op het mooist.

Het Hallerbos is een beschermd natuurgebied in België en wordt zeer goed onderhouden en zoveel mogelijk intact gelaten. Het Hallerbos wordt al in 686 genoemd in de geschiedenisboeken. Toen was het een onderdeel van het landgoed de heilige Waltrudis. (beschermheilige van de stad Bergen).

Het bos is de laatste jaren wel een echte publiekstrekker vooral als de wilde hyacinten in bloei staan. Vanaf eind maart kun je het beste de website in de gaten houden, deze geeft precies aan wanneer de hyacinten in bloei staan.

Buiten deze bloei periode is het bos ook een echte aanrader, er wonen namelijk vele verschillende diersoorten, je vind hier bijzondere planten en er zijn prachtige wandelroutes en tevens minder druk.

De 7 Reuze trollen - De Schorre in Boom

Op het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in boom vind je 7 reuze trollen. Het domein  heeft een grote van 75 hectare en wordt gebruikt voor recreatie, sport en evenementen. Het recreatiedomein is aangelegd rond oude kleiputten die niet operationeel meer zijn.

Het gebied is bij een groot aantal mensen bekend om het wereldberoemde festival Tomorrowland. Maar als de duizenden bezoekers weggaan blijven er 7 over. Namelijk 7 houten trollen. De trollen zijn ontworpen door Thomas Dambo. Ondanks dat ze behoorlijk groot zijn is het toch een zoekplaatje om ze alle 7 te vinden.

Het is een prachtige plek om te wandelen en tevens op zoek te gaan naar de 7 trollen die goed verscholen zitten in het bos. Ook een super leuk uitje want naast de zoektocht naar de 7 trollen is er ook nog een blotevoetenpad.

Kortom genoeg te beleven tijdens de zoektocht naar de bijzondere trollen.

Spookstad Doel

Hoewel in aankondigde dat je hier geen dorpen of steden vind heb ik toch 1 uitzondering gemaakt namelijk spookstad doel. Je kunt het ook niet echt als dorp en stad zien met vele bezienswaardigheden. Het lijkt meer dat je op een verlaten filmset rond loopt of in een verlaten stad in Amerika waar al jaren geen leven meer is.

Vlakbij Antwerpen ligt de spookstad Doel, je vindt hier verlaten gebouwen, vervallen en door planten overgenomen huizen. Ook vind je veel graffiti op de muren en gesneuvelde ramen. Bij het betreden van de stad krijg je een raar gevoel of er een ramp heeft plaatst gebonden.

Deze spookstad was ooit een bloeiend kunstenaarsdorp en heeft een rijke geschiedenis die zeker zeven eeuwen terug gaat. De Bewoners van Doel moesten plaats maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven en een nieuwe kerncentrale. Tegenwoordig woont er bijna niemand meer. De tientallen die er nog wonen strijden altijd nog om de behoud van Doel.

In het uitgestorven dorp is nog wel een café gevestigd, voor de toeristen, de bewoners en de medewerkers van de Kerncentrale. De spookstad is vrij toegankelijk op doordeweekse dagen van 6 tot 18.00 uur.

Montagne de Bueren

De Montagne de Bueren is een straat, maar niet zomaar een straat. De straat bestaat uit een trap van 374 treden in het centrum van Luik. Deze straat verbindt de wijk Féronstrée et Hors-Château met Au Péri en de toegang naar de citadel van Luik. De lengte van de straat is 260 meter, het hoogste gelegen deel ligt op 194 meter.

Deze bijzondere trap is tussen 1875 en 1880 aangelegd. Deze trap is aangelegd ter herinnering aan de 600 Franchimontezen die om het leven zijn gekomen tijdens de Slag om Luik in 1468. De naam verwijst naar Vincent van Buren,  Vincent was één van de aanvoerders van de strijd. Naast de Montane de Bueren wordt de trap ook de "600 escaliers" genoemd

Elk jaar wordt er op de eerste zaterdag van oktober de trap verlicht met 3000 kaarsen. De gelegenheid hiervan is de plaatselijk wijkfeesten in Luik. Een andere leuke bijzonderheid van de Montagne de Bueren is dat een deel van de spoorlijn 34 van Hasselt naar Luik onder de trappen door loopt.

De trappen zijn populair in Luik en ook zeker de moeite waard om te bewonderen, bovenaan de trap heb je een prachtig uitzicht over de stad hiervoor moet je wel eerst de 374 trappen afleggen. Het is flink uitdaging maar je krijgt er zeker iets mooi voor terug. Vergeet geen foto te maken om te bewijzen dat je de ene langste trap van België hebt beklommen.

Het Gravensteen

Het Gravensteen is een waterburcht gelegen in de stad Gent. Het is de enigste overgebleven burcht buit de Middeleeuwen in Vlaanderen, het verdedigingssysteem is vrijwel intact gevallen. De burcht heeft een zeer turbulente geschiedenis meegemaakt waaronder de complexe politieke en sociale geschiedenis in Gent.

Het gravensteen is een belangrijke trekpleister voor de stad Gent en mag zeker ook niet overgeslagen worden als je in Gent of Oost-Vlaanderen bent. De Brucht is niet alleen prachtig van de buitenkant, maar je kunt ook de binnenkant bewonderen. De burcht geeft je een compleet beeld van de riddercultuur van vroeger in België. In de Brucht Het Gravensteen vind je ook een historische wapencollectie die zeker de moeite waard is.

De burcht is mede bekend geworden door de "Slag om het Gravensteen". Deze heeft plaats gevonden op 16 november 1949, toen Gentse studenten de burcht bezetten. De reden hiervoor was een protest tegen de verhoging van de bierprijs en het feit dat de politie de witte helmen zou vervangen door blauwe kepies, zodat ze moeilijker te onderscheiden waren van postbodes en taxichauffeurs. De politie, brandweer en rijkswacht werden ingeschakeld om het Gravensteen te ontruimen.

Vakantie Tips:

Voor het zuidelijke gedeelte van Nederland ligt België binnen hand bereik, voor het midden en het noorden van Nederland is België toch een aantal uren reizen. Een dagje België is dus ook niet erg voor de hand liggend, een vakantie of een stedentrip is wel een goede optie.

Om je te helpen heb ik hieronder 2 super leuke vakantieparken uitgebreid toegelicht en geeft ik een aantal hoteltips.

Goedkope hotels kun je eenvoudig boeken via Hotelspecials.nl. Deze aanbieder heeft vele interessante hotels met bijzonder locaties, maar ook budget hotels voorals je voordelig op vakantie wil.

Een andere optie is Trivago. Dit is een zoekmachine voor hotels, je krijgt een overzicht van diverse hotels van verschillende aanbieders. In het overzicht kun je eenvoudig zien wel aanbieder de beste actie heeft en de laagste prijs. Je kunt deze eenvoudig een keuze maken en betaal nooit meer teveel.

Center Parcs de Haan

Center Parcs de Haan heeft een geweldig ligging. Het is gelegen in het  plaatsje De Haan. De Haan ligt aan het populaire strand tussen de bekende badplaatsen Knokke en Oostende. Het strand is op wandelafstand van het park.

Het park is flink gerenoveerd en is er heropend in 2020. Je vind hier 519 bungalows in 3 luxe niveaus. Comfort, Premium en VIP. De vernieuwde bungalows zijn in het thema strand wat goed past bij de locatie van het park.

Alle bungalows zijn verzien van veel comfort en de nodige luxe. De VIP huisjes springen er wel bovenuit met veel extra's waaronder een infrarood sauna.

Aan faciliteiten ontbreekt het zeker niet. De Market Dome is de centrale plek met een supermarkt, winkeltjes en verschillende restaurants. Het zwembad onder de naam Aqua Mundo heeft een golfslagbad, wildwaterbaan, glijbanen, buitenbad, bubbelbaden en een speciaal kindergedeelte. De interactieve glijbaan en de golfslagbad zijn wel de blikvangers.

Op het park zijn diverse kleine speeltuintjes, de grootste en ook de mooiste is de indoor speelhal. Dit is een grote indoor speelwereld waar kinderen zich uren kunnen vermaken. Uiteraard zijn Orry en zijn vriendjes ook van de partij bij Center Parcs De Haan. Vervelen wordt erg moeilijk, zeker met de vele activiteiten en de workshops die worden aangeboden.  Ik vond vooral het aanbod van watersport erg verrassend.

Op een half uurtje rijden ligt het charmante Brugge. Het is een UNESCO werelderfgoedstad, wat zeker de moeite waard is voor een bezoek. Daarnaast ligt de Haan dichtbij de de mooiste stranden van België en badplaats Knokke.

Bekijk hier het prachtige aanbod van Center Parcs De Haan

Center Parcs Vossemeren

Center Parcs Vossemeren is gelegen in Lommel net aan de andere kant van Nederlandse grens bij Valkenswaard.

Het park heeft vele activiteiten voor jong en oud. Een grote indoorspeelhal met een rivier je waant je hier in de jungle. Dit komt mede door de beplantingen. Maar ook de piratenboot, waterkanonnen, vlotvaren en zelf een prachtig klimparcours zorgt voor een jungle sfeer. Sinds 2018 is er ook een escaperoom en adventuregolf.

Niet alleen binnen is er veel te doen dit geld ook voor buiten. Er zijn twee grote meren waar je watersport activiteiten kunt beoefenen. Zoals kanoën, windsurfen, banaanvaren etc. Ook kun je hier heerlijk op het strand of in de speeltuinen spelen.

Het zwembad Auqamundo is ook een echte aanrader voor het hele gezin. Met een wildwaterbaan, glijbanen, koraalbad en nog veel meer kun jij je hier niet vervelen.

Ook qua verblijven is er heel veel keuze zowel bungalows als hotelkamers. Naast de standaard verblijven in verschillende luxes zijn er ook speciale kinderverblijven waar het werkelijk aan niets ontbreekt voor de kinderen.

Je kunt je wekenlang vermaken op het park maar als je een dagje weg wil zijn er gelukkig ook mogelijkheden in de omgeving. De Duitse Militaire begraafplaats is een indrukwekkende plek. Veel grote plaatsten zijn in een korte tijd te bereiken zoals Eindhoven, Turnhout, Antwerpen Sittard en Genk.

Bekijk hier het prachtige aanbod van Center Parcs Vossemeren


Reacties
Categorieën