|

De 7 leukste dorpen en steden in de Belgische Ardennen 2023

Welkom en bedankt voor de je bezoek aan de blog met de 7 leukste plaatsten in de Belgische Ardennen. Met mijn ouders ben ik toen ik nog klein was naar het plaatsje Dinant op het vakantiepark Parc Les Etoiles op vakantie geweest. Ik was nog klein, maar herinner me het klimmen nog goed.

De Ardennen staat ook op de verlanglijst met de camper. Het is namelijk een prachtige streek, ook zeer geschikt voor mooie fiets en wandeltochten. De Ardennen is een middelgebergte in het zuidoosten van België. De Ardennen ligt ook in Noord-Luxemburg en een klein deel in Frankrijk.

Voor deze blog zijn we op zoek gegaan naar de leukste plaatsten in het Belgische gedeelte van de Ardennen.

De 7 leukste dorpen en steden in de Belgische Ardennen.

De Ardennen worden vaak verdeeld in twee gedeelten. Het hoger gedeelte en het lager gedeelte in de Ardennen. De hoge Ardennen liggen ten oosten van Ourthe. De hoogste berg in de Ardennen is 694 meter. Dit is de Signaal van Botrange gelegen in de Hoge venen. De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, de heuvels (bergen) zijn over het algemeen niet hoger dan vijfhonderd meter.

Op zoek naar de mooiste plaatsten in de Ardennen hebben we niet gekeken naar het hoge en het lage gedeelte. Waar wel naar gekeken is zijn de bezienswaardigheden, het plaatsje zelf en nog veel meer. Bij de plaats heb ik een beschrijving toegevoegd en de belangrijkste bezienswaardigheden heb ik er aan toegevoegd. Ook zijn er diverse foto’s geplaatst van de plaatsten.

Spa

Spa is één van de bekendste kuuroorden in Europa. Er werd lang geloofd dat het water van Spa een geneeskrachtige werking had. Spa werd hierdoor zelfs zo populair dat de naam van de stad uitgroeide tot een begrip. Het woord Spa wordt nog steeds gebruikt als een naam voor een kuuroord.

Spa heeft meer te bieden dan het kuuroord het heeft namelijk ook een belangrijk toeristisch centrum. De mooiste bezienswaardigheden zijn de Ninglinspo: De Ninglinspo is een unieke wandeling in de Ardennen langs de enige bergrivier van België. Het circuit van Spa-Francorchamps. Naast de Dierentuin Forestia zijn ook de Grot van Remouchamps en Gileppe stuwdam een bezoekje waard.


Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonië. De rivieren de Samber en de maas komen samen in Namen. Op verschillende plekken in de stad heb je een prachtig uitzicht op de rivieren. Ook een stadwandelingen langs de rivieren is een echte aanrader.

De levendige stad wordt gekenmerkt door mooie kerken, musea en bezienswaardigheden De grootste trekpleister is de Citadel van Namen. Gelegen op een hoogte van 100 beter boven de Maas. De Citadel van Namen bood vroeger bescherming tegen aanvallen. Tegenwoordig kun je het gangenstelsel verkennen, genieten van het uitzicht en alles te weten te komen over de geschiedenis.

Andere trekpleisters in de stad zijn  het Egypte Museum, Belfort van Namen, Kathedraal van Saint-Aubain en het Koningin Fabiola Pretpark.


Malmedy

Malmedy is een stad in een groene omgeving waar de rivieren de Warchenne en Warche aanvloeien. In Malmedy is naast de natuur veel te zien en te beleven. Zo is er een klooster uit begin 18de eeuw genaamd Malmundarium tegenwoordig bied het onderdak aan verschillende musea. In het centrum van Malmedy vind je nog een zeer oude kathedraal. De Kruisweg in Malmedy is één van de mooiste plekken van de stad met een geweldig uitzicht. Wat je ook zeker niet mag missen als je in Malmedy bent is het Kasteel Reinhardstein, open voor publiek en op een prachtige locatie gelegen.


La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne  is een stad aan de oever van de Ourthe. Het heeft een charmant centrum met een prachtige natuur in de omgeving en is erg geliefd bij de toeristen. Het Kasteel van La Roche-en-Ardenne is een echte trekpleister, je kunt het kasteel bezoeken het heeft namelijk verschillende kamers en een kerker. In de bewakingstorens zie je de schietgaten en heb je een prachtig uitzicht. Met kinderen is Parc à Gibier ook een echte aanrader. Dit is een leuke dierentuin wordt ook als gezien als wildpark.

Ook voor de actieveling is het een prachtige plek, er zijn namelijk verschillende uitdagende mountainbike routes. Een beetje ervaringen en vaardigheden zijn wel gewenst. Maar ook voor kajakkers is er voldoende uitdaging.

Als laatste tip geef ik je het toeristische treintje dat je langs alle bezienswaardigheden leidt, het startpunt van de trein is op het Place du Bronze.


Dinant

Dinant is één van de noorderlijkste plaatsten in de Ardennen. Het stadje Dinant heeft een opvallende citadel die gelijk opvalt. De Citadel heeft een grote rol gespeeld in de middeleeuwen, één van de vele elementen die de rijke geschiedenis van Dinant laat zien. Ook Maison Leffe laat oudheid zien deze voormalig klooster heeft tegenwoordig een andere functie dan vroeger. Nu kun je er o.a. slapen verschillende biertjes proeven in het biermuseum van Leffe.

Dinant heeft meer te bieden dan Maison Leffe en het Citadel. Je vind er ook de volgende bezienswaardigheden. De Charles de Gaulle Brug in Dinant wordt gekenmerkt door de gekleurde saxofoons en is een belangrijk punt van de stad geworden. Maar ook de grot van Dinant en het wapenmuseum zijn een bezoekje waard.


Houffalize

Houffalize wordt ook wel bloemenstad genoemd en is gelegen aan de rivier de Ourthe in het uitgestrekte Natuurpark van de Twee Ourthes. Dit natuurreservaat heeft een oppervlakte van 76.000 hectare. Voor de natuurliefhebber echt een aanrader, want het park heeft je veel te bieden.

Houffalize ligt in een heuvelachtige omgeving en is erg geliefd bij wandelaars en mountainbikers. Ook wordt hier elk jaar een wereldbekerwedstrijd gehouden.

Naast de natuur heeft Houffalize je nog veel meer te bieden zoals: Houtopia een prachtige speeltuin die voornamelijk bestaat uit hout. Zoals de naam als doet vermoeden. Hier kunnen kinderen zich makkelijk een middag vermaken terwijl de ouders lekker kunnen uitrusten.


Bouillon

Volgens vele behoort Bouillon tot de mooiste steden van de Ardennen. De bekenste bezienswaardigheid in Bouillon is zonder twijfel het middeleeuwse Kasteel. Het kasteel kun je bezoeken en een bezoekje aan het kasteel mag je zeker niet overslaan als je in Bouillon bent. Vanuit de hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Semois en de lager gedeeltes van de stad.

Bouillon heeft meer te bieden dan alleen een prachtig kasteel. Zoals: Le Tombeau du Géant (het graf van de reus). De dierentuin Parc Animalier de Bouillon met vijf honderd dieren waaronder de Siberische Tijger. Maar ook Museum Ducal in Bouillon met zijn schitterende collectie Islamitische- en Middeleeuwse kunst is een aanrader.


Vakantieverblijven.

Er is een groot aanbod qua hotels, vakantieparken, campings etc. Hieronder vind je een paar pareltjes.

Village les Gottales

Landal Village les Gottales is een kleinschalig vakantiepark met knusse prachtige vakwerkhuisjes. Het Landal park is gelegen op de top van de Mont St. Jacques. Je hebt vanaf hier een geweldig uitzicht over de Ardennen. Het park is uitermate geschikt als je van rust, ruimte en natuur houdt, maar ook voor kinderen en outdoor sporters is er voldoende te beleven.

Het park heeft 41 prachtige torens en bungalows in de stijl van oude vakwerkhuizen. Er zijn accommodaties voor 2 tot 6 personen. Voor kinderen is er een sportveld en een speeltuin.

De omgeving leent zich perfect voor wandelingen, fietstochten, kanotochten en vissen. Een heerlijke vakantie om tot rust te komen en te genieten van de Ardennen.


Trivago

Voor hotels raad ik je Trivago aan. Trivago heeft een overzicht van de goedkoopste appartementen en hotel van grote aanbieders. Zodat je snel kunt zien waar je favoriete accommodatie het goedkoopste is of de beste voorwaarden heeft. Zo zijn er al leuke hotels en appartementen vanaf € 41,- per kamer of per nacht in de Ardennen.


Tui.

Ook Tui heeft een mooi aanbod van vakantieverblijven in de Ardennen. Zowel busvakanties, hotels, vakantieparken en campings. De aanrader vind ik zelf Vakantiepark Vallée Les Etoiles. Waar ik zelf ruim 20 jaar geleden ook ben geweest.


Boeken

Hieronder vind je de mooiste boeken over de Ardennen.

Vergelijkbare berichten