Friesland-fietsvakantie
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/18/2024
10 min

De top 7 van de leukste fietsvakanties in Nederland 2024

01/18/2024
10 min

Nederland is een echte fietsland, de omstandigheden om te fietsen zijn uitstekend. In Nederland ligt er bijna 35.000 kilometer aan fietspad. In de provincie Gelderland en Noord-Brabant liggen de meeste kilometers aan fietspaden. Maar ook buiten deze procvincie kunt heerlijk en goed fietsen. 

Persoonlijk ben ik erg blij met de fietspaden door de bossen en de Nationale Parken in Nederland. Zo kom je met de fiets ook op de mooiste plekjes en niet alleen als wandelaar. 

Nederland leent zich dan ook perfect voor mooie dag fietstochten maar ook voor fiets vakanties is Nederland erg geschikt. Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste, mooiste fietsvakanties in ons eigen land. De vakanties worden uitgevoerd beschreven en de vanaf prijs wordt gemeld en wat er allemaal inbegrepen is voor deze prijs. 

Voordat we met de 7 leukste fietsvakanties beginnen wil ik je nog even het volgende vertellen. Je kunt zelf ook eenvoudig een fietsvakantie uitstippelen en er hotels bij zoeken. Met bijvoorbeeld Fletcher en Trivago vind je veel goedkope hotels. De reizen die wij hebben uitgezocht voor jouw zijn georganiseerd fietsvakanties met  hotel en mogelijke fietsroutes.

[[Showindex]]

De 7 daagse Elfstedentocht. 


Een prachtige 7 daagse rondreis langs de elf steden die bekend zijn van de Elfstedentocht. Je fietst veel langs het water in de prachtige provincie Friesland. Waar alles net iets anders is. Friesland heeft uiteraard meer te bieden dan alleen maar water, het is een zeer gevarieerd landschap met bossen, heide, vennen, duinen en nog veel meer. Ook kom je door de meeste mooie schilderachtige dorpjes waar je nog mooie restanten en een roemrijk verleden treft. 

Een prachtige fietstocht waar je ook echt iets ziet van de provincie Friesland. De rondreis fietstocht van 7 dagen heeft 6 fiets dagen. De dagen zijn van 30 tot 75 kilometer per dag (indicatie). Waardoor er nog tijd genoeg is voor ontspanning en mooie bezienswaardigheden als je nog extra wilt genieten van jouw fietsvakantie. 

Je overnacht in 3 en 4 sterren hotels, waar je kunt genieten van een ontbijt en het avondeten, je ontvangt uiteraard de prachtige fietsroute. Daarnaast hoef jij je geen zorgen te maken over je koffers en je bagage, dit wordt voor jouw naar het hotel gebracht. Zodat jij ontspannend zonder teveel bagage kunt genieten van jouw vakantie. 

Bekijk hier de prachtige 7 daagse Elfenstedentocht fietsvakantie

Fietsvakantie de Lutten

De Fietsvakantie in De Lutten is 5 dagen. Je hebt keuze uit een 4 sterren en een 3 sterren hotel. Je toert elke dag vanaf hetzelfde punt waar je aan het einde van de route ook weer uit komt. De 3 fietsroutes en 1 wandelroute wordt hieronder uitgebreid toegelicht. Je verblijft op basis van half pensioen (ontbijt en diner), maar je krijgt wel een lekkere lunchpakket mee dus ook voor de lunch hoef je niet te zorgen. 

Het 4 sterren Hotel Landgoed De Wilmersberg, heeft een mooie ligging op de heuveltop en heeft al meerder keren de prijs gewonnen van ‘fraaiste terras van Overijssel’. Op het landgoed vind je prachtige Engelse Tuinen met de zeldzame boom Aboretum.

Het 3 sterren Hotel ’t Kruisselt is gevestigd in een voormalige textielvilla en ligt verscholen achter eeuwenoude eiken. In de mooie tuin ligt een 9 holes golfbaan. 

De fietsroute

Naar Ootmarsum 47 km

Je eerste fietsroute gaat over de stuwwallen in de omgeving van Oldenzaal. Eerst kom je door Oldenzaal met z’n robuuste basiliek Plechelmus. Daarna fiets je even langs het kanaal Almelo-Nordhorn om vervolgens een bezoek te brengen aan Ootmarsum. Het stadje stamt uit de dertiende eeuw en ademt nog veel van de sfeer van vervlogen tijden. Dan kom je langs de watermolen en het kasteel van Singraven. Na het gezellige De Lutte kom je nog langs het Arboretum Poortbulten.

Naar Hertme en Twickel 66 km 

Deze fietsroute gaat over rustige fietspaden door de dorpjes Saasveld, Hertme en Zenderen. Vervolgens kom je over een prachtig fietspad langs de Doorbraak om daarna een bezoek te brengen aan het landgoed Twickel, met het gelijknamige kasteel. Op de  terugweg kom je door het lieflijke stadje Borne om daarna langs de Gammelkerbeek terug te keren naar Oldenzaal.

Naar Enschede 53 km 

Deze route gaat over het uitgestrekte terrein van de voormalige vliegbasis Twente naar Enschede. Het rijke textielverleden van Enschede leeft voort in het industriële erfgoed in en rond de stad. Je komt door de wijk Roombeek, uit de as van de grote vuurwerkramp in het jaar 2000 herrees hier een prachtige nieuwe wijk. Op de terugweg fiets je door Losser en langs de grensrivier de Dinkel.

Wandelroute naar Oldenzaal 11 km 

Tijdens deze wandelroute breng je een bezoek aan Oldenzaal. In het gezellige centrum vind je de  robuuste Plechelmusbasiliek en museum het Palthehuis. Je wandelt terug over de Tankenberg en door het cultuurlandschap Elfterheurne met loofbos, weilanden met houtwallen, graanakkers en schilderachtige beekdalen. 

Bekijk hier meer informatie over de Fietsvakantie De Lutten en laat je verrassen

5 Daagse Fietsreis Ontspannen Door Drenthe

Deze 5 daagse individuele rondreis in de provincie Drenthe. Je maakt tijdens je fietsreis kennis met de Nationale Parken de Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold. Naast de prachtige bossen kom je vennen, veen- en moerasgebieden, heidevelden en zandduinen tegen. Met een beetje geluk kom je ook vele dieren tegen. 

Naast de natuur kom je onderweg ook veel geschiedenis en cultuur tegen denk hierbij aan de hunebedden, de esdorpen met typische boerderijen en het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Kortom een prachtige fiets vakantie waar je helemaal tot rust komt. 

Je overnacht op basis van logies en ontbijt, bij in de reis zitten ook 2 avondmaaltijden. Jouw bagage wordt voor jouw naar het hotel gebracht dus hier heb je geen omkijken naar. Je fiets per dag tussen de 45 en 60 kilometer. Hierdoor blijft er ook nog tijd over om eens af te stappen en te genieten van al het moois wat je tegenkomt.  De route ontvang je op een duidelijk kaart met informatie. 

Bekijk hier de prachtige 5 daagse Fietsvakantie in Drenthe


Fietsvakantie Eibergen

Deze prachtige fietsvakantie van 5 dagen is vanaf de standplaats Eibergen in Gelderland. Je verblijft in het Hotel de Kastanjefabriek is gevestigd in een mooi gerenoveerd, eeuwenoud fabriekspand. De kamers zijn ruim en comfortabel en je kunt genieten van de prachtige tuin. 

Je verblijft hier op basis van logies en ontbijt, Half pensioen is eventueel wel mogelijk. Hieronder vind je de 5 prachtige fietsroutes die je de mooiste plekjes van de Achterhoek laat zien. De fietsroutes zijn heel afwisselend en tussen de 34 en 42 kilometer per dag. Je start bij het hotel en dit is ook je eindpunt. 

Rondrit naar Haaksbergen 42 km

Je fietst langs de fraaie watermolens van Eibergen en Haaksbergen. Via het natuurgebied Het Buurserzand en Rekken, waar je in het dorpscafé kunt genieten van een verfrissing, fiets je terug.

Rondrit naar Winterswijk 42 km 

Deze route gaat naar het Zwillbrocker Venn net over de Duitse grens. In dit natuurgebied broeden meer dan honderd verschillende vogelsoorten, waaronder een kolonie flamingo’s. In Zwillbrock vindt je een bijzondere barokkerk (17e/18e eeuw). Via Winterswijk, met in de 16e eeuwse hervormde kerk fraaie fresco's, fiets je weer naar Eibergen.

Rondrit naar Borculo 34 km

Op deze fietstocht ga je naar Borculo met o.a. een brandweermuseum, een kristalmuseum en een museum gewijd aan de tornado die het plaatsje in het begin van de 20e eeuw trof. Je komt langs het Tolhuis bij de Lebbenbrugge, een 15e eeuws boerenhuis. Aan de muur van het Tolhuis hangt nog een bord met de laatste tolprijzen.

Rondrit naar Groenlo 34 km

Deze route gaat naar Groenlo en het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde. Hier wordt je geïnformeerd over het boerenleven in voorbije eeuwen en kun je ook pannenkoeken eten. Een bezoekje aan het 'Grolsche' vormt een aangename afsluiting: op het terras bij de bakker op de markt kun je genieten van een kop koffie en vers gebak.

Rondrit naar Neede 35 km

Deze rondrit leidt je langs het Needse Achterveld (moerasheide) en de Needse Berg, waar haaientanden en walvisbotten zijn gevonden. Vanuit Neede fiets je langs de Berkelstuwen terug.

Bekijk hier de fietsvakantie Eibergen en laat je verrassen


Fietsvakantie Limburg Culinair

Je hebt keuze uit een 4 daagse fietsvakantie of 6 daagse. Voor deze blog heb ik gekozen voor een 4 daagse fietsvakantie, omdat de 6 daagse fietsvakantie niet alleen in Nederland fietst maar ook een stukje in België. De eerste dagen komen redelijk overeen alleen de daagse is 2 dagen langer.

De overnachting zijn op basis van half-pension  Ontbijt en een 4 gangen diner. De 4 en 6 daagse fietsreis is een rondreis, voor de bagage wordt gezorgd dus je kunt ontspannen elke dag aan je fiets toch beginnen. Hieronder vind je de route met een korte omschrijving wat je tegen kan komen onderweg. Uiteraard krijg je ook een uitgebreide routebeschrijving mee tijdens je fietsvakantie. 

Dag 1 Aankomst in Weert en evt. rondrit 20 km

Jouw fietsvakantie begint en eindigt in het levendige en schilderachtige stadje Weert. Het voormalige Penitentenklooster in het centrum herbergt een stijlvol en eigentijds hotel. Naast een museum met een rijke collectie religieuze kunst bezit de stad twee prachtige kerken, de laatgotische St. Martinuskerk en de 16e eeuwse kerk van het Franciscaner klooster.
Na aankomst kun je een korte rondrit maken door het bosrijke landschap ten noorden van Weert.

Dag 2 Van Weert naar Herten-Roermond 45 km

Je begint met een leuke, afwisselende route door de dorpjes Ell en Swartbroek, voordat je het kanaal Wessen-Nederweert oversteekt. Na het dorp Heythuisen fiets je door de bossen langs het prachtige Leudal. Daarna kun je op de hoge Maasoever bij Neer genieten van het prachtige panorama over de Maasvallei, voordat je zuidwaarts fietst door de uiterwaarden naar het middeleeuwse kasteel van Horn. Door het verrassend grote , waterrijke gebied van de Maasplassen bij Roermond arriveer je bij uw hotel in Herten-Roermond, heerlijk rustig gelegen aan de Maasdijk.

Dag 3 Van Herten-Roermond naar Tegelen 32 of 45 km

De volgende dag doorkruis je het historisch centrum van bisschopstad Roermond. We vermelden hier slechts de twee prachtige kerken, de St. Christoffelkathedraal en de Romaanse Munsterkerk. Jouw fietsroute gaat (gedeeltelijk) langs de Maas verder naar Tegelen. Al eeuwen wordt langs de Maas klei gewonnen voor de steen- en pottenbakkerijen. Je komt langs de imposante kasteelruïne van Kessel. De lange route maakt een leuke omweg via de oude binnenstad van Venlo. Je verblijft en dineert in kasteel Holtmühle, een gerestaureerd 17e eeuws kasteel in Tegelen.

Dag 4 Van Tegelen naar Weert 41 km en vertrek

De laatste etappe van deze fietsvakantie fiets je door de Heldense bossen en over de Keuperheide richting het bezoekerscentrum van het Nationaal Park De Groote Peel. Het is zeer de moeite waard om een korte rondwandeling door dit bijzondere natuurgebied te maken. Hierna is het niet ver meer naar jouw hotel in Weert.

Bekijk hier meer informatie en de beschikbaarheid van de fietsvakantie Limburg

De 7 daagse Fietsreis Rondje IJsselmeer

Het rondje IJsselmeer wordt gezien als een van de mooiste lange afstand fietsroutes van Nederland. Deze 7 daagse rondreis brengt je langs vele leuke steden en dorpen. Die allemaal direct of indirect is het verleden of heden te maken hebben met het IJsselmeer. Je bezoekt steden zoals Enkhuizen, Volendam, Harderwijk, Amsterdam en Kampen.

In de steden kun je de mooiste bezienswaardigheden bezoeken en genieten van de rijke historie. Naast de steden en het IJsselmeer fiets je ook veel langs en door de prachtige groene bossen. De afstanden per dag verschillen tussen de 38 en 68 kilometer per dag. De bagage wordt voor jouw naar de hotels gebracht. 

Je overnacht 6 nachten in 3 en 4 sterren hotels op basis van logies en ontbijt. Je kunt met een volle maag de fiets op. Voor de fietsroute krijg je kaartmateriaal en een duidelijke route beschrijving In Zwartsluis, Nunspeet en Lemmer kun je gebruik maken van het zwembad. 

Bekijk hier de Fietsreis Rondje IJsselmeer en laat je verrassen

Fietsvakantie Heelsum

Tijdens de fietsvakantie van 5 dagen (4 nachten) verblijf je in het prachtige Fletcher hotel Klein Zwitserland. Je kunt kiezen voor logies en ontbijt of voor een half pension. Klein Zwitserland heeft je veel te bieden naast hotelkamers met veel comfort, je kunt ook gebruik maken van het zwembaden de wellness faciliteiten.  Het hotel ligt in Heelsum tussen de Veluwe en de Neder-Rijn een perfect gebied voor wandelingen en fietstochten. Je vindt hier de bossen, heidevelden en zandverstuivingen van de Veluwe en de uiterwaarden, moeraslanden en stuwwallen langs de Neder-Rijn.  Ook bezoek je het Nationale Park de Hoge Veluwe en het Park de Veluwezoom (de Posbank).

En niet alleen de natuur is mooi wat je onderweg tegenkomt ook de parken en de landgoederen zijn een lust voor het oog. 

Kasteel Doorwerth 19 km

Dit is een korte fietsroute voor op de aankomst- of vertrekdag. Langs de Nederrijn fietst u naar kasteel Doorwerth, een prachtige waterburcht in de uiterwaarden. Over de bosrijke stuwwal rij je naar Oosterbeek en via Wolfheze keer je terug in Heelsum.  

De Hoge Veluwe 56 km

Over fietspaden door bossen en heidevelden fiets je naar de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo. In het nationale park vind je te midden van de natuur het jachtslot Sint Hubertus, museum het Museonder en het wereldvermaarde Kröller-Müllermuseum met zijn beeldentuin en de grootste privécollectie van Van Goghs ter wereld. Bij Schaarsbergen verlaat je De Hoge Veluwe en via Doorwerth fiets je terug naar je hotel.

Veluwezoom 52 km

Via de prachtige Arnhemse parken Mariëndaal, Sonsbeek en  Klarenbeek bereik je bij kasteel Rosendael Nationaal Park Veluwezoom. Hier rijdt je over glooiende fietspaden door bos en heidevelden naar het befaamde uitzichtpunt bij de Posbank. Je verlaat de Veluwezoom bij Velp. Door het centrum van Arnhem en langs de Nederrijn fiets je terug naar jouw hotel. 

Utrechtse Heuvelrug 55 km

Onder de Wageningse Berg steek je per veer de Nederrijn over. Aan de zuidkant van de rivier fiets je over de dijk met mooi uitzicht op natuurgebied De Blauwe Kamer, de 52 meter hoge Grebbeberg en Rhenen. Bij Elst ga je weer naar de noordoever en door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bereik je Rhenen. Hier fiets je  vlak langs de stuwwal. Door de Wageningse uiterwaarden kom je terug bij Hotel Klein Zwitserland.  

De Fietsvakantie Heelsum iets voor jou? Bekijk hier meer informatie en de laatste aanbiedingen

Reacties
Categorieën