De 7 leukste steden in de provincie Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie Gelderland heeft veel diversiteit te bieden, kijk alleen maar naar de Betuwe en de Veluwe. Terwijl de Veluwe een prachtige natuur bied. Heeft de Betuwe weer schitterende fruitvelden.

Naast deze 2 prachtige regio’s heeft Gelderland nog veel meer te bieden, kijk maar naar de prachtige (hanze)steden en dorpen.

Voor een stedentrip ben je echt aan het goede adres in Gelderland. We hebben 7 prachtige plaatsten voor je uitgelicht, maar hadden er wel met gemak 10 kunnen selecteren.

De 7 leukste plaatsten in Gelderland!

Gelderland is een grote provincie en de keuze was ook moeilijk, maar deze plaatsten mochten niet ontbreken in de top 7. Hieronder vind je een korte beschrijving van de plaats en een rijtje met de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Harderwijk

Er is in Harderwijk veel meer te zien dan alleen het Dolfinarium. De historische binnenstad bijvoorbeeld met z’n rijke geschiedenis. Ook foodies zijn in Harderwijk aan het juiste adres. Naast de vele leuke restaurantjes en vistentjes, heeft Harderwijk ook restaurants met Michelinsterren. (’t Nonnetje en de Basiliek)

Persoonlijk vind ik de jachthaven, de boulevard en het strandje een echte aanrader. Bij het stand zit ook een leuke strandtent Walhalla genaamd.

De bezienswaardigheden in Harderwijk.

 • Palingmuseum: Hier leer je alles over de vangst van de paling, de Harderwijkse visserij geschiedenis, de techniek van het roken en nog veel meer.
 • Marius van Dokkum Museum: Dit museum is gevestigd in het markante historische gebouw. De schilder is zelf 1 dag in de week aan het schilderen in zijn atelier. Het werk van de Rembrandt van de Veluwe zorgt gegarandeerd voor een lach op je gezicht.
 • Shoppen: In Harderwijk kun je ook heerlijk shoppen zowel in de mooie binnenstad met knusse winkeltjes als op de boulevard. In de maanden juli en augustus zijn ook zondags de meeste winkels open.
 • Watersport: Harderwijk bied veel watersport mogelijkheden zoals zeilen, bootverhuur maar ook kiten, suppen of surfen. Ook veel vissers komen naar Harderwijk voor hun geluk en ontspanning!

Zutphen

Hanzestad Zutphen ligt aan de IJssel in de Achterhoek. Het historische centrum met eeuwenoude monumentale panden, oude ambachten en ateliers. Maar ook hippe en eigentijdse winkels, fijne koffie- en lunchplekjes en alles op loopafstand van elkaar.

De bezienswaardigheden in Zutphen:

 • Wijnhuistoren: Deze toren met een prominente plek in het centrum, werd in de 17e eeuw gebouwd. De toren is zaterdags te beklimmen. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Beklim de toren (alleen op zaterdag) om het uitzicht over de stad te bewonderen.
 • Stadswandeling: Het centrum van Zutphen leent zich perfect voor een stadswandeling. De stadswandeling kun je op eigen houtje doen of onder begeleiding van een gids. (met een gids is wel echt een aanrader)
 • Het Stedelijk Museum: Vertelt over de geschiedenis van Zutphen en de Achterhoek. Ontdek archeologische vondsten, kunstnijverheid, textiel, speelgoed, schilderijen en prenten.
 • Bibliotheek Broederenkerk:  Is gehuisvest in een kloosterkerk en werd een paar jaar geleden grondig opgeknapt. Nu is het een prachtige bieb met werkplekken, koffiecorner en fotogenieke plekken.

Apeldoorn

Te midden van de Veluwe ligt Apeldoorn, na Arnhem de grootste stad van Gelderland. In Apeldoorn vind je geen historisch centrum. Toch bied de compacte binnenstad genoeg winkels en horeca en een mooie grote markt op zaterdag.

De bezienswaardigheden in Apeldoorn:

 • Paleis het Loo: Is het voormalige jachtverblijf van de Koninklijke familie en is tegenwoordig een toegankelijk museum. Je kunt o.a. de koetshuizen, paardenstallen en diverse kostuums bezichtigen. Ook kun je de zorgvuldig ingerichte vertrekken bekijken, kortom een kijkje in het leven van ons koningshuis.
 • Apenheul: Beleef een dag tussen wel honderd loslopende en voorbij slingerende apen. Naast de apen zelf is er ook veel informatie over apen te vinden in het bezoekerscentrum. Je vind in het park ook andere dieren zoals schildpadden, neusberen, mierenmeters en nog enkele diersoorten.
 • Familie park Julianatoren: Vooral leuk voor kinderen tussen de leeftijd van 1 tot 10 jaar. Julianatoren is een kleinschalig park, erg overzichtelijk en er heerst een gemoedelijke sfeer. Veel attracties zijn gericht op kleine kinderen zoals de Jul’s Helicopterbaan en Moby Dick. Vanuit de uitkijktoren heb je een goed zicht over de Apeldoornse bossen en het park.
 •  CODA museum  in het Cultuurkwartier, met gevarieerde moderne tentoonstellingen en tal van (culturele) activiteiten voor jong en oud. Zo kan je er o.a. leren 3D-printen of een reis maken met een VR-bril.
 • Verspreid door de stad liggen, hangen en staan ruim 130 kunstwerken. Het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte biedt een gratis te streamen audiotour aan langs de meest bijzondere kunstwerken in Apeldoorn. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en oordopjes.

Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en heeft een rijke geschiedenis en diverse monumentale gebouwen.

De stad ligt in een groene omgeving. Dit komt mede doordat de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe binnen de gemeentegrenzen van Arnhem ligt. Arnhem heeft ook veel (stads) parken in totaal ruim 20.

De mooiste bezienswaardigheden van Arnhem:

 • Burgers Zoo: Deze dierentuin is 45 hectare groot en heeft veel verschillende leefgebieden zoals de woestijn, mangrove, bush en oceaan.
 • Het Nederlands Openluchtmuseum: Het Openluchtmuseum is een groot park. Hier zijn historische gebouwen, boerderijen en arbeiderswoningen te vinden. Je mag overal in en er zijn regelmatig diverse demonstraties. Vooral voor kinderen is er veel te doen.
 • Sonsbeekpark: Het park is 67 hectare groot en heeft een heuvelachtige karakter. Verder is er een grote diversiteit aan bomen en planten, kent het een groot aantal vijvers, fonteinen en twee watervallen. Aan de rand van het park is sinds 2004 het Nederlands Watermuseum gevestigd. Het park ligt op loopafstand van het centrum.
 • Winkelen: Arnhem is een prima winkelstad met diverse parkeergarages in en rond het centrum. Naast de bekende ketens,  vind je ook lokale, karakteristieke winkels met een uniek aanbod.

Elburg

Binnen de muren van de vierkante vestingstad Elburg waan je je terug in de tijd. Door de middeleeuwse stadspoort wandel je het oude stadscentrum in. Hanzestad Elburg is een voormalig vissersdorp met een prachtige (jacht)haven aan de rand van het centrum. Elburg heeft ook diverse museums.

Bezienswaardigheden in Elburg:

 • Wandelen: Elburg leent zicht perfect voor een wandeling door het middeleeuwse stadscentrum en bewonder de vele historische panden van het beschermd stadsgezicht.
 • Museum Elburg: Gevestigd in een 15e eeuws pand dat vroeger een klooster was. Het prachtige gebouw zelf is al een bezoekje waard. Het museum verteld over de geschiedenis van het vissersdorp.
 • Nationaal orgelmuseum: Is sinds 2014 gevestigd in het Arent thoe Boecophuis, een historisch pand uit 1393 ook wel bekend als stadskasteel. Het museum gaat over orgelbouw, orgels, orgelhistorie, schaalmodellen.
 • Grote of St. Nicolaaskerk: Deze imposante kerk werd in 1396 gesticht en is de belangrijkste kerk van Elburg. In de zomermaanden is de kerk te bezichtigen en kun je de toren beklimmen.
Elburg vanaf het water

Nijmegen

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de binnenstad weggevaagd, dankzij een geslaagde wederopbouw heeft Nijmegen haar levendige karakter weten te behouden. Dé blikvanger van Nijmegen is de Sint Stevenskerk, de oudste en grootste kerk van Nijmegen. Nijmegen is elk jaar het kloppende hart van de Internationale Wandelvierdaagse.

Bezienswaardigheden in Nijmegen.

 • Stadswandeling: Nijmegen neemt je mee naar het Kronenburgerpark, de oudste winkelstraat van Nederland, de Oude Haven en de Stevenskerk.
 • De Sint Stevenskerk Beklim de 200 treden van de toren en je hebt een geweldig uitzicht over de stad.
 • Natuurmuseum Nijmegen: Het museum heeft allerlei kennis en wetenswaardigheden over de Nederlandse natuur. Het museum bied interactieve tentoonstellingen, natuurtochten en excursies. Het museum ligt direct in het centrum
 • Honigcomplex: Is een tijdelijk bedrijfsverzamelgebouw gevestigd in de voormalige Honigfabriek. Het gebouw huisvest 150 culturele en ambachtelijke bedrijfjes. Het complex staat op de nominatie om in 2022 te worden gesloopt ten behoeve van woningbouw.
 • Hortus Nijmegen: De botanische tuin is in 1970 gebouwd. Hortus Nijmegen werd opgericht door biologen van de Katholieke Universiteit. Tegenwoordig is het een volwaardig park met uiteenlopende vegetatie, een vijverpartij met vissen, moerasgebied en heidegebied. In de thee tuin is er naast een hapje en drankje, ook regelmatig verschillende activiteiten en workshops.
Markt Nijmegen

Doesburg

Doesburg is een Hanzestad en wordt gekenmerkt door historie & cultuur en mosterd. In Doesburg kun je 150 monumenten vinden en verschillende museums.

Bezienswaardigheden in Doesburg.

 • Wandelen: Door de eeuwenoude straten met vele monumenten en geniet ook van de winkels bij van de lokale ondernemers.
 • Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek: In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. Je kunt de oude molens en bijbehorende apparatuur bezichtigen en leren hoe de boerenmosterd wordt gemaakt.
 • Grote of Martinikerk: Deze kerk is ongeveer 30 meter breed en 94 meter lang. De prachtige kerk heeft regelmatig activiteiten en concerten en is de hoofdkerk van Hanzestad Doesburg.
 • Lalique Museum: Is gewijd aan de juwelen en glaskunst van René Lalique (1860-1945). De werken van de meester uit de art nouveau en art deco periode zijn vervuld van symboliek en geheime details. Musea uit de gehele wereld, waaronder het Metropolitan museum of Art uit New York, geven werken in bruikleen aan het museum. Het museum is gehuisvest in een tweetal oude Rijksmonumenten.

Het vakantiepark in Gelderland: Landal Rabbit Hill, Nieuw-Millingen.

Landal Rabbit Hill ligt ook op de Veluwe in het plaatsje Nieuw-Millingen. Rabbit Hill is één van meest kindvriendelijke vakantieparken van Landal. Het park heeft veel sport- en speelvoorzieningen. Niet alleen het park bied veel vermaak het heeft ook een uitstekende ligging dichtbij Apeldoorn, Arnhem en Amersfoort.

Het park heeft een binnen- en buitenzwembad met een ligweide. Maar ook aan de volgende faciliteiten ontbreekt het niet: bowlingbaan, midgetgolfbaan, animatie team, dierenweide, een openluchttheater en nog veel meer. Uiteraard kun je ook goed een hapje en een drankje nuttige op dit prachtige park. Met

Het park heeft naast bungalows ook een camping met safaritenten. Qua accommodaties heb je keuze van 2 persoons tot 12 persoons, van normale, comfort tot luxe verblijven.

Bekijk hier meer informatie over het park en de actuele aanbiedingen.

Vergelijkbare berichten