Sahara
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
02/04/2024
6 min

De top 7 van mooiste woestijnen om te bezoeken 2024

02/04/2024
6 min

Op verschillende plekken in de wereld vind je woestijnen. Een woestijn is een gebied waar maximaal 200 millimeter water per jaar valt. Het beeld wat mensen hebben wij een woestijn is een uitgestrekte kale vlakte met zandduinen en waar de temperatuur overdag zeer hoog is. Dit klopt ook wel voor een aantal woestijnen maar je hebt ook woestijnen gematigde en de polaire zones.

De woestijn is een publiekstrekker voor toeristen, en in gebieden waar woestijnen zijn worden voor veel excursies aangeboden richting de woestijn. Maar welke woestijnen op onze aarde zijn nu het mooist en aantrekkelijk om te bezoeken.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste woestijnen voor je op een rij gezet. De woestijnen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. 

Namibwoestijn

In het Zuid-westen van Afrika aan de Atlantische kust vind je de namibwoestijn. De Namibwoestijn is gelegen in Angola en Namibië. Dit is niet zomaar een woestijn het is de oudste woestijn en behoort ook tot de grootste woestijnen. Per jaar valt hier tussen de 2mm en 85mm regen per jaar. (Gemiddeld in Nederland valt er 873 mm regen per jaar).

Namibië is een land waar steeds vaker voor wordt gekozen als vakantiebestemming die heeft o.a. met de Namibwoestijn te maken maar ook zeker met de prachtige natuur en de safariparken.  In de Namibwoestijn is de Dodevlei en de Sossuvlei een populaire attractie. 

De Sossusvlei is één van de hoogste zandduinen in de wereld en kan wel een hoogte bevatten van 300 meter. Bijzonder aan de duinen is de rode kleur. dit komt door de hoge concentratie ijzer in het zand. Vooral bij zonsondergang en zonsopgang is het een waar spektakel en de moeite waard om te bezoeken. 

Als je voor een vakantie kiest in Namibië of je wilt graag de Namibwoestijn bezoeken raad ik je een rondreis aan in Namibië. Zodat je in één reis de mooiste bezienswaardigheden van dit bijzondere land kan bezoeken.

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor Namibië

De Sahara

Bij een woestijn denken de meeste mensen aan de Sahara. De Sahara is de grootste zandstrand ter wereld. De Sahara is net zoals de Namibwoestijn gelegen in Afrika de Sahara is gelegen in Noord-Afrika en is gelegen in diverse landen. De oppervlakte van de Sahara is 9.200.000 km² dit is vergelijkbaar met de Verenigde Staten en China. 

De Sahara staat ook bekend als heetste woestijn. De gemiddelde temperatuur is 30 °C, de heetste temperatuur ooit gemeten in de Sahara woestijn is 58 °C. Ondanks deze hoge temperaturen kan het ´s nachts flink koud zijn met temperaturen onder het vriespunt. 

De Sahara bestaat zeker niet alleen uit zand, de meerderheid van de Sahara bestaat uit kale, rotsachtige plateaus, zoutvlakten, zandduinen, bergen en droge valleien. Op de Nijl na zijn de rivieren en beken seizoensgebonden, wel heeft de Sahara meer dan 20 meren. De meeste meren in de Sahara zijn zoutwatermeren. 

De Sahara is zeer geschikt voor excursies en activiteiten zoals de sterren bekijken, quad rijden, kamperen, zandboarden, wandelen etc. Als je wil genieten van de Sahara kun je dit goed combineren met een vakantie in Marokko of Egypte

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor Marokko en Egypte

Atacama Woestijn

De Atacama Woestijn is gelegen in Chili (Zuid-Amerika) en wordt officieel gezien de droogste woestijn te wereld. De afgelopen 100 jaar heeft het één keer geregend. Het landschap van de Atacama woestijn is heel divers van een maanachtig vulkaangebied tot uitgestrekte zoutvlakten. 

De Atacama woestijn heeft grote vulkanen en de hoogste geiser te wereld. De lokale bevolking noemt de woestijn ook wel ¨Valle de la Luna¨ (De Maanvallei). Bijzonder is dat er in de Atacama woestijn plekken zijn waar geen enkel leven is vastgesteld ook geen bacteriën. 

De Atacama Woestijn is eenvoudig te bezoeken, vooral de grootste vulkaan Ojos Del Salando en de heetwaterbronnen Puritama Hotsprings zijn populaire plekken van de woestijn en mag niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Chili en de woestijn. 

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor de Atacama Woestijn

Antarctica

Als je aan Antarctica denk, denk je niet meteen aan een woestijn, omdat een woestijn je doet denken aan zand en de hitte. Dit vind je niet in Antarctica, deze zandloze woestijn is de grootste woestijn ter wereld met een oppervlakte van 14 miljoen vierkante kilometer. 

Antarctica is gelegen rond de Zuidpool en is het koudste stukje aarde. In 2010 is een temperatuur gemeten van −93,2 °C. Door de extreme omstandigheden waaronder een gebrek aan water en de lage temperaturen is er geen parmante bewoning op Antarctica. 

Ondanks de omstandigheden en de temperatuur wil mensen wel graag een kijkje nemen bij de poolvlaktes. Dit kan bijvoorbeeld met een cruise vanaf Argentinië. 

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor Antarctica

Gobiwoestijn

De Gobiwoestijn wordt gezien als meest extreme woestijn ter wereld. De woestijn is gelegen in Zuid-Mongolië, Noordwest- en Noord-China. De Gobiwoestijn heeft een oppervlakte van ongeveer 1.295.000 km². 

De bijnaam van de Gobiwoestijn is de ¨regenschaduwwoestijn¨, de bijnaam is gekomen omdat de omdat Himalayagebergte die in de buurt licht van de Gobiwoestijn de regenval blokkeert. De woestijn bestaan uit het grootste deel  uit kale rotsen met af en toe zelfs sneeuw op de duinen. 

De temperatuur kan heel wisselend zijn met zeer koude periodes in de winter. In de winter kan het zelfs tot - 35 graden worden, terwijl het in de zomer wel 35 graden boven nu wordt. Dit zorgt dus ook voor de bizarre landschappen van de Gobiwoestijn. 

Een geliefde activiteit in de Gobiwoestijn is een tocht per kameel. Vanaf de hoofdstad in Mongolië (Ulaanbaatar) is de woestijn makkelijk te bereiken.

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor Mongolië

Wadi Rum

De Wadi Rum woestijn in Jordanië mag zeker niet ontbreken in de lijst van mooiste woestijnen ter wereld. Deze woestijn is gelegen in het Midden-Oosten en is veel meer dan alleen een zandwoestijn. De Wadi Rum woestijn heeft een ruig landschap en heeft niet zomaar de bijnaam ¨The Valley of the Moon¨ gekregen. 

Bij een bezoek aan de woestijn kun je bijzondere dingen tegen komen zoals de fascinerende rotstekeningen, inscripties en ruïnes. Veel zijn gemaakt en ontstaan door de oud bewoners van de woestijn de Nebateërs. 

De Wadi Rum woestijn is een populaire bestemming voor de toeristen je hebt hier bijvoorbeeld verschillende bedoeïenenkampen, waar je kunt overnachten en met een jeepsafari, te voet, per dromedaris een deel van het gebied verkennen. Het is zelfs mogelijk om met een luchtballon over de woestijn te gaan. Eind Juli vind er ook altijd een festival plaats in de woestijn het  Distant Heat Festival dit is een muziek festival met bekende dj´s,.

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor rondreizen naar de Wadi Rum woestijn

Rub’ al Khali

Rub’ al Khali betekend Het Lege Kwartier en is een immens grote woestijn dat ongeveer net zoals groot is als Frankrijk. Deze bijzondere woestijn is gelegen in Zuid Saoedi-Arabië  maar steek ook de grens over bij Jemen en Oman. 

De zandduinen die je hier kunt vinden kunnen wel een hoogte bereiken van 250 meter, de duinen verplaatsen ongeveer 10 meter per jaar. 

Bij een bezoek aan de Rub' al Khali woestijn mag Ubar niet overgeslagen worden.  De stad is volgens de mythe opgeslokt door de woestijn het zonk letterlijk zonder achter te laten. De verlaten stad wordt ook wel het Atlantis van Zand genoemd en staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoederenlijst. De woestijn te bezoeken is wel aan te raden om dit met een excursie of met een gids te doen. 

bekijk hier het prachtig vakantie aanbod voor rondreizen naar de Rub´ al Khali woestijn


Reacties
Categorieën