|

De top 7 van mooiste winterwandelingen in Nederland 2023

Een winterwandeling is wel iets anders dan tijdens de zomer, of het in voorjaar, een winterwandeling staat vaak garant voor rode wangen en een frisse neus. Maar is wel weer erg gezond voor je lichaam en geest. Met de juiste kleding moet jij de kou kunnen weerstaan en gaan genieten van de prachtige natuur.

Hoewel het niet vaak wit is van de sneeuw heeft de winter je toch veel te bieden als het om de natuur gaat. En hoe kun je nu beter van de natuur genieten dan met een goede wandeling? Om te zorgen dat je op prachtige plekken loopt tijdens je winterwandeling. Heb ik de 7 mooiste winterwandelingen in Nederland voor je op een rij gezet.

De winterwandelingen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de winterwandelingen. Ook worden er diverse tips geven.

Wandelen

Wandelroute Lappendeken Carolinahoeve – 5 kilometer (Veluwezoom)

De startplaats van de wandelroute Lappendeken Carolinahoeve aan de Dieptesteeg 25 in De Steeg (Rheden Gelderland). Deze wandelroute is zeer geschikt tijdens de wintermaanden. Je kans dat je nu sporen van wilde zwijnen tegenkomt is zeer groot, ´s nachts wroeten ze in de bodem opzoek naar eetbare wortels en insecten.

Je loopt tijdens de route van 5 kilometer over statige beukenlanen die eeuwen oud zijn, maar ook over de Rouwenberg waar ooit een mooi Jachtslot stond. Onderweg kom je een prachtige witte woning tegen dit is de Haverkist een oude dienstwoning boswachter van de Onzalige Bossen. De woning staat sinds 2017 op de Gemeente monumentenlijst.

 De Carolinahoeve is een voormalig landgoed waar nu een restaurant in is gevestigd waar je terecht kunt voor o.a. een kop koffie, een vers broodje of huisgemaakt gebak. In de wintermaand ook een goed adres voor een warme soep of chocomelk. Aan het einde van de route is een leuke speeltuin waar de kinderen hun laatste energie kwijt kunnen.


Hollands Duin – 4 kilometer

De duinen en het strand is altijd een leuke plek om te wandelen ook in de wintermaanden. Je ruikt hier de zilte lucht en je voelt hier de frisse zee wind.

De Hollands Duin in Noordwijk is één van de mooiste duingebieden van Nederland en tijdens de wandeling van een kleine 4 kilometer is ook tijdens de wintermaanden veel te beleven. De start is bij Langevelderslag 52 in Noordwijk en behoort tot het Nationale Park Hollandse Duin.

Tijdens de wandeling heb je een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte stranden, de duinen, en de zee. In de wintermaanden is de kans groot dat je een ree of een vos kan spotten tijdens deze wandeling.

Stevige wandelschoenen zijn wel aanbevolen tijdens de routes want je loopt over schelpenpaden en zandpaden. Honden zijn welkom op deze prachtige route. Tussen 15 augustus tot 15 maart mogen de honden op de paden los rond lopen.


Wandelroute Kaapse Bossen bij Doorn – 5 kilometer

De wandelroute Kaapse Bossen heeft als startpunt de parkeerplaats bij de Maarsbergseweg in Doorn. Deze wandelroute van 5 kilometer is ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Onderweg is het namelijk veel te ondernemen en te beleven, zoals klimbomen, een uitkijktoren en bijzondere stenen.

De wandeling neem je mee over de lanen en bospaadjes van de Kaapse Bossen. In de herfst maar ook in de winter zijn hier prachtige paddenstoelen, planten en vogels te bewonderen. De wandelroute Kaapse Bossen is één van de mooiste wandelingen en gedeeltes van het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug.

Mooie punten onderweg zijn de boswallen, het stuifzand maar ook de Helenaheuvel een shalet en theehuis Helenaheuvel dat in 1931 werd gebouwd. Maar ook kom je één van de vele Grafheuvels tegen die te vinden zijn in het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug.


Wandelroute Sint-Pietersberg – 5 kilometer

Zuid-Limburg is één van de mooiste wandelgebieden in ons land. Dat heeft ook zeker met de heuvels te maken maar ook de natuur is prachtig. Tijdens de wandelroute Sint-Pietersberg maak je een wandelin over het plateau van de Sint-Pietersberg kun je genieten van de weergaloze uitzichten over de maasvallei, de Oehoe-Vallei en de Jekkerdal. De Oehoe-Vallei is de het domein van de grootste uil van Europa. Met een beetje geluk je de Oehoe ook spotten.

Maar is nog veel meer te zien dan alleen een uil. Je loopt langs kalkhellingen wat al een prachtig gezicht is maar ook het fort waar je langs trekt is mooi dat geldt ook zeker voor de mergelhoeve. Dit allemaal zie je tijdens een wandelroute van 5 kilometer.

Ik kan me voorstellen dat je meer wilt zien, als het weer en je conditie het toelaat kun je ook kiezen voor een wandeling van 10 kilometer. Deze is te volgen via de rode route. De 5 kilometer route is via de groene bordjes te volgen.

Een goede tip is een kopje koffie of een lunch te nemen bij Bistro Hoffmanni in de ENCI-Groeve. Het startpunt van de route is Luikerweg 80 in Maastricht.


Heuvel op heuvel af – 10 kilometer (Mookerheide)

Bij heuvels wordt er meteen aan Zuid-Limburg gedacht. Maar ook in Noord-Limburg vind je heuvels misschien niet zo hoog maar wel uitdagend genoeg. De Mookerheide is niet alleen heuvelachtig maar ook een prachtig gebied met bossen, heuvels en beekjes. De beekjes kunnen prachtig spiegelen bij het winter weer.

De wandelroute Heuvel op Heuvel af is ongeveer 10 kilometer en het beste startpunt is de parkeerplaats aan de Rijksweg ter hoogte van de Witteweg in Plasmolen. Zoals de titel van de wandelroute je al doet vermoeden moet er wel geklommen en gedaald worden. De kiekberg van 77 meter is misschien wel een uitdaging maar je krijgt er een prachtig uitzicht voor terug weids en met geluk ook lekker winters.

Onderweg is er veel te zien op de plek waar de leggers van de twee jongere broers van Willem van Oranje werden verslagen door de Spanjaarden in 1574. Je vind hier o.a. een oude watermolen, nog oudere Romeinse Villa op de Sint-Jansberg en diverse hooglanders. Je wandel veel op prachtige kronkelpaadjes.


Woeste Route Salland – 16 kilometer

De woeste Route Salland is een stevige dag wandeling van 16 kilometer met een paar steile hellingen. Dit levert wel prachtige vergezichten op ver de dichte bossen, akkers, weides en heide. Stevige schoenen en een rugzak met eten en drinken is wel aanbevolen. Na afloop kun je ook uitstekend eten bij Herberg de Pas.

Herberg de pas is ook het startpunt van je route en is gelegen aan de Molenweg 2 in Haarle. Het bos gebied waar je door heen wandelen is de Sprengenberg een onderdeel van het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug.

De wandeling is heel gevarieerd van hoog naar laag, maar ook van droge gebieden naar natte gebieden en er zit ook veel verschil tussen de landschappen. De wandelroute is ook zeer geschikt tijdens de wintermaanden en is vooral mooi tijdens de witte dagen.

Naast de kans dat je schapen tegen komt, kun je ook veel andere dieren spotten en ook prachtige planten en bomen. Als de schapen niet in het veld lopen kun je ze zien in de schaapskooi waar je langs komt. Er lopen ook andere grazers in het gebied zoals Schotse Hooglanders en paarden. Een mooi bezienswaardigheid zijn de grafheuvels net voor de finish.

Honden zijn welkom op de wandelroute maar moeten wel aangelijnd zijn i.v.m. met de vele dieren. De route wordt niet aangegeven dus een route beschrijving is onmisbaar.


Boswandeling De Slotplaats – 6 kilometer

In het Friese Bakkeveen vind je het Landgoed De Slotplaats. Dit landgoed is het decor van de Boswandeling de Slotplaats van 6 kilometer. Dit is een prachtige wandeling vooral tijdens de wintermaanden.

Onderweg kom je verrassende dingen tegen zoals een Pingoruïne, een oude zuil, rabbatten, oude snelwegen en een sterrenschans met een uitzichtpunt. En dit zijn maar enkele voorbeelden. Na afloop van de route kun je even op adem komen in het prachtig landhuis waar het restaurant De Slotplaats is gevestigd.

Het adres voor de wandeling is Foarwurkerwei 3 in Bakkeveen


Wandelen

Vergelijkbare berichten