De 7 gouden tips om te survivallen in Nederland 2022

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog met 7 tips voor het survivallen. Het survivallen met al zijn varianten wordt steeds populairder in Nederland. Dit heeft meerdere oorzaken o.a het leven in de natuur met zo min mogelijk maar ook door de survivalrun parcoursen.

Voor deze blog heb ik mij verdiept het survivallen, heb ik de tips op een rij gezet en de belangrijkste informatie voor jou in kaart gebracht.

Wat is survivallen?

Het woord survival betekend in het Engels overleving. Het survivallen is een tocht of een training midden in de natuur waar je probeert te overleven met zo min mogelijk middelen.

Activiteiten tijdens de survival zijn vaak lange wandelingen, kampvuren stoken, varen met vlotten of kano’s, vissen, onderkomen bouwen etc. Het gebied waar het meeste gesurvivald wordt zijn de bergen en heuvellanden. De Ardennen, de Alpen en Scandinavië zijn gebieden waar veel wordt gesurvivald. Er zijn ook verschillende organisaties die survivaltochten aanbieden.

Survival wordt ook steeds meer als een sport gezien. Hierbij moet je al rennend een parcours afleggen met verschillende hindernissen. Van touwbruggen, houthakken, modderplassen etc. Het parcours is vaak enkele kilometers die je binnen 2 uur moet volbrengen. Dit wordt survivalrun genoemd. Voor kinderen zijn er vaak speciale banen die ook minder lang zijn.

Waar kun je survivallen in Nederland?

De Nederlandse natuur en regelgeving maakt Nederland niet tot het beste survivalland van Europa. Met de regelgeving bedoel ik dat je niet overal mag kamperen/ overnachten hetzelfde geld voor een kampvuur. Ook zijn er strenge regels als het over jagen op dieren gaat, dit zijn maar enkele van de regels die het overleven in de natuur lastiger maakt in Nederland. Een aantal activiteiten zijn wel mogelijk met een vergunning. Dus zoek voor je survival goed uit wat wel mag en niet mag en waar je een vergunning voor nodig hebt.

Toch kun je goed overleven in de Nederlandse natuur. Er is namelijk veel eten te vinden, denk hierbij niet alleen aan de dieren (konijnen, fazanten etc.) maar ook aan de planten. Hier zijn ook diverse boeken over geschreven in het laatste hoofdstuk vind je meer informatie over de boeken. Pas wel op dat er een aantal planten een beschermde status hebben in Nederland. Als je wil weten om welke planten het gaat bekijk dan de rode lijst.

In Nederland heb je verschillende natuurkampeerterreinen waar je perfect kunt overleven en toch midden in de natuur bent. Wil je meer informatie over de natuurkamperterrein bekijk dan hier de website.

In Nederland word er wel door vele commerciële bedrijven uitjes georganiseerd met als thema survival en zijn er diverse survivalrun parcoursen. In Limburg heb je nog wel diverse survivaltochten met mooie parcoursen en zelfs een tocht door de grotten.

Ook worden er in Nederland vele soorten cursussen gegeven als het om survivallen gaat. Cursussen over voedsel in de natuur, hoe je een kampvuur moet maken met weinig mogelijkheden, onderkomens bouwen etc.

De 7 gouden tips voor het survivallen.

Hieronder vind je de 7 beste tips als het om survivallen gaat. Deze tips zijn ook gericht op survivallen in het buitenland.

Ouderwets Navigeren.

Als je GPS geen ontvangst heeft of het laat afweten en je hebt geen powerbank bij je dan zijn het kompas en kaarten een goede optie. Op die manier kun je de weg ook terug vinden. Al heeft dit wel even oefening nodig. Daarom is het verstandig om naast het vertrouwen op de handige moderne gadgets ook kennis te hebben hoe je met een kompas en kaart de weg terug vind. Ook kun je een beroep doen op de hemel en de horizon als je de weg terug wilt vinden. Overdag kun je op de stand van de zon oriënteren de zon komt in het oosten op en gaat onder in het westen. S’nachts kun je je richten op de Poolster. De Poolster maakt deel uit van het sterrenbeeld de Kleine Beer is het ideale punt als je noordwaarts wil trekken.

Leer eetbare planten herkennen

Er worden niet voor niets veel cursussen gegeven welke dingen je uit de natuur kunt eten en welke niet. Ook in het vorige hoofdstuk heb ik er al aandacht aan besteed. Het verschil tussen eetbare en niet eetbare planten kan letterlijk een kwestie van leven of dood zijn. Over het algemeen geld dat het beter is om veel kleine plantjes/bladeren/vruchten te eten dan een grote fruitboom omhakken. Hier verspil je veel energie mee. En vele kleintjes maken 1 grote.

Noodsignalen herkennen en uitsturen.

Als het echt niet meer wil of je bent gekwetst / gewond geraakt dan zit er soms niets anders meer op dan een noodsignaal uit te sturen. Tegenwoordig met een mobiele telefoon kun je eenvoudig je locatie versturen en bellen. Als je in een gebied bent waar je geen bereik hebt of zonder mobiel op pad bent kun je het op de natuurlijke manieren doen. Dit kan met rookpluimen. Maak hiervoor een zo groot mogelijk vuur. Een tweede optie is het spiegelsignaal. Dit kan ook s’nachts. De licht weerkaatsing van een spiegeltje kan vanaf verscheidene kilometers opgemerkt worden.

Lichtgewicht uitrusting

Eén van de belangrijkste zaken bij survival is een goede en lichte uitrusting. Hoe minder je meeneemt hoe prettiger dit is. Wat je niet bij je hebt hoef je ook niet te dragen. Neem natuurlijk wel die dingen mee die je nodig hebt of verwacht nodig te hebben. Bij veel producten en zaken kun je kiezen voor lichte materialen of multifunctionele dingen. Denk hierbij aan een lichtgewicht slaapzak of een zakmes.

Water

Water en eten is het allerbelangrijkst als het gaat om overleven. Je kunt een voorraadje water meenemen, het nadeel is wel dat je dit wel mee moet nemen en iedere liter is 1 kilo. Als je water op is zul je op zoek moeten naar water. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden, denk hierbij aan regenwater, sneeuw en dauw. Dit zijn goede waterbronnen. Water uit schone beekjes kun je ook goed drinken, koken is wel aanbevolen, je weet nooit of er bacteriën in zitten. Je kunt ook zuiveringstabletten meenemen die tabletten zuiveren het water ook. Wist je dat je ook water uit planten kan halen? Doe een plastic zak om een tak met veel bladeren. Wacht een paar uurtjes en het zal je verbazen hoeveel water er in de zak zit. Het water is goed drinkbaar en je krijgt het water, omdat planten net zoals mensen ook transpireren.

Knopen leggen

Knopen leggen is een vaardigheid die je nodig hebt voor als je gaat survivallen. Veel survivallaars hebben dit al geleerd bij de scouting of met werkzaamheden. Als je nog niet goed verschillende knopen kan gaan leggen is je er in verdiepen wel aan te raden. Op het internet kun je veel vinden over de verschillende knopen, maar er is ook een prachtig regen.

De onmisbare benodigdheden.

Welke uitrusting je meeneemt is natuurlijk ook afhankelijk van je doel en survival tocht. Hieronder vind je de meest voorkomende en noodzakelijke benodigdheden voor het survivallen.

De boeken over survivallen.

Hieronder vind je de beste boeken als het om survivallen gaat.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *