Lage Vuursche
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/05/2024
5 min

Wandelen bij Lage Vuursche? De 7 wandelroutes op de heuvelrug.

02/05/2024
5 min

Lage Vuursche is een bosgebied rondom het gelijknamige dorp Lage Vuursche. Het Dorp Lage Vuursche is klein en had in 2020 iets meer dan 200 inwoners. Het dorp valt onder de gemeente Baarn en ligt op de Utrechtse Heuvelrug tussen Hilversum, Bilthoven en Baarn.

Het dorpje is misschien maar klein, maar het bosgebied hiervan is erg populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Waarom het gebied bij Lage Vuursche zo in trek is lees je o.a in deze blog. Aan het eind van deze blog vind je 7 prachtige wandelroutes door het gebied met een uitgebreide beschrijving.

De Lage Vuursche.

De bossen in de omgeving van de Lage Vuursche zijn eigendom van Staatsbosbeheer, de boswachterij de Vuursche, maar ook Het Utrechts Landschap heeft delen in zijn beheer.

Het gebied van Lage Vuursche is erg divers. Verschillende stukken bossen met diverse bomen zoals de eik, de beuk,  naald- en loofbomen en vele anderen. Qua natuurlandschap vind je er ook drassige gronden en heide. Niet alleen de natuur maakt het gebied zeer divers, dit komt ook door de voormalige landgoederen en de grafheuvel die je onderweg tegen kan komen. Misschien nog wel het aantrekkelijkste en het leukste aan de Lage Vuursche is dat het een stilte gebied is, ondanks dat je tegen de drukte van de randstad aan zit. Een perfecte plek dus om eens goed te ontspannen.

Het kleine dorpje Lage Vuursche speelt een belangrijke rol bij de wandeltochten en fietstochten. Het beschermde stadsgezicht van het dorp met enkele achttiende- eeuwse huizen en rijksmonumenten is een prachtig gezicht dat je niet mag en kan missen tijdens de wandelingen. Daarnaast is het dorpje  ook een perfecte plek om even tot rust te komen na je wandelingen. Het dorpje mag misschien wel klein zijn, maar aan horeca ontbreekt het zeker niet.

De (voormalige) landgoederen en gebouwen die je in het gebied tegen kan komen tijdens je wandeling zijn:

  • Kasteel Drakensteyn (ligt dicht tegen het dorp aan).
  • Paleis Soestdijk
  • Landgoed Pijnenburg
  • De Ewijckshoeve
  • Langoed Eyckenstein
  • Kasteel De Hooge Vuursche
  • Klooster St. Elisabeth (Sinds 1983 in gebruik als Verpleeghuis)

Wandelroutes Lage Vuursche.

De meeste wandelpaden zijn onverhard, dus stevige en goede wandelschoenen bij nat / regenachtige weer zijn zeker aanbevolen. Hieronder vind je 7 prachtige wandelroutes.

Als je liever zelf het gebied wil verkennen raad ik je de wandelkaart nr. 23  Vuursche aan. De wandelkaart is gemaakt door Staatsbosbeheer en Falk.

Wandelroute Oertijd 10 kilometer.

De afstand van de wandelroute oertijd is een beetje onduidelijk, bij de start geeft het bord 8,50 kilometer aan en op de website van Staatsbosbeheer staat 10 kilometer. De route heeft een donkerblauwe markering en honden zijn aangelijnd toegestaan. Het startpunt is Theehuis 't Hooge Erf. Hoge Vuurseweg 11. 3749 AB Lage Vuursche.

Deze wandelroute neemt je mee langs de oude grafheuvels en de enorme bossen wat de Vuursche te bieden heeft. Midden in het bos waar verschillende routes beginnen en ook eindigen  (ook mountainbikeroutes en paardenroutes) kun je goed picknicken en heb je een café restaurant. Een mooie plek om even uit te rusten voordat je weer vertrekt.

Bekijk hier meer informatie over de route op de website van Staatsbosbeheer. 

Heuvelrugroute Lage Vuursche 11 kilometer.

De Heuvelrugroute heeft geen marketing, maar gelukkig is er wel een nauwkeurige en duidelijke routebeschrijving beschikbaar op de website wandelzoekpagina.nl. Startpunt van deze route is het parkeerterrein Karnemelksweg, Lage Vuursche Karnemelksweg, 3749 AH Lage Vuursche.

Deze route is de langste route van de 3, van ongeveer 11 kilometer. Deze route doet koninklijk aan omdat je door statige lanen met oude beuken loopt en je verschillende landgoederen tegen gaat komen. Maar ook zul je genieten van de weidse uitzichten over de boerenlanden.

In de herfst is deze route een echte aanrader, dan  kom je op deze route vele verschillende mooie paddenstoelen tegen. Ook de herfstkleuren maken de route extra speciaal. Goede schoenen zijn wel  aanbevolen voor deze route i.v.m. de onverharde paadjes.

Wandelroute Kasteeltuin 2,2 kilometer

Deze korte wandelroute van 2,2 kilometer begint bij de parkeerplaats de Kuil van Drakensteyn aan de Zevenlindenweg in Lage Vuursche. De route doet je vermoeden dat je door de tuinen loopt van Drakensteyn maar dit is niet het geval. Je loopt langs een hek waar vandaan de tuinen zichtbaar zijn.

De tuinen zijn niet meer toegankelijk maar nog wel zichtbaar. Je loopt niet alleen langs de kasteeltuinen maar ook door bossen en verschillende grafheuvels. Op deze korte route is de hond aangelijnd welkom. De route is eenvoudig te volgen via de rode markeringen.

Deze route is goed te combineren met de wandelroute de Stulp als je de route te kort vind.

Bekijk hier meer informatie over de route! 

Wandelroute Stulp 3,1 kilometer

Ook de wandelroute de Stulp is een korte route en goed te combineren met de kasteeltuinen route. Deze route is te volgen via de witte markeringen. Ook de Stulp route laat je langs het kasteel Drakensteyn lopen, door de boswachterij de Vuursche, en langs grafheuvels.

De zandpadden waarover je loopt zijn doorgaans goed begaanbaar en je hond mag ook mee wel aangelijnd. Het begin punt van deze ronde wandeling is de parkeerplaats / recreatieterrein de Kuil van Drakensteyn aan de Zevenlindenweg in Lage Vuursche

Wandelroute Nonnenland 2,5 kilometer

De Wandelroute Het Nonnenland is ook in de boswachterij de Vuursche. Het is voornamelijk op onverharde paden en laarzen zijn niet overbodig op deze route. Het kan er flink drassig zijn door de graslanden waar ook koeien kunnen lopen.

Je kunt de route volgen door de zwart / witte markering te volgen. Het begin punt is ook bij de Kuil van Drakenstein aan de Zevenlindenweg in Lage Vuursche. Honden mogen aangelijnd mee

Bekijk hier meer informatie over de route Nonnenland.

Schapendriftwandeling 3,9 kilometer

De Schapendriftwandeling begint niet in de Lage Vuursche maar in Baarn bij de parkeerplaats de Zeven linden. Je loopt wel door de boswachterij de Vuursche van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

De route is door de rode markering te volgen, op deze route zijn honden aangelijnd welkom. Je loopt zijn de route over landgoederen en door donker loof- en dennenbossen. Het bos wordt ook veel door mountainbikers gebruikt deze kun je tijdens de route wel tegen komen.

De route is gevarieerd en niet erg lang dus voor veel wandelaar mogelijk om te wandelen

Bekijk hier meer informatie over de Schapendriftwandeling.

Wandelroute Beukenwoud 2,8 kilometer

Ook de laatste  van de 7 mooiste wandelingen rondom de Lage Vuursche is een kort wandeling van 2,8 kilometer. De route is toegankelijk voor aangelijnde honden en is eenvoudig te volgen via de gele markeringen. De route begint en eindigt aan zwarteweg in Lage Vuursche bij de parkeerplaats Lage Vuursche.

Je loopt door het prachtige beukenbos en zonovergoten loofbomen bos, de route brengt je onder andere langs een tolhuisje. Hoewel het bos niet zo groot is valt er wel veel te zien en is het een leuke wandeling.

Bekijk hier de route Beukenwoud

Wandelen

Reacties
Categorieën