Wandelen Beerze Ommen
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/01/2024
6 min

Wandelen bij Ommen en Beerze (Vechtdal). De 7 mooiste routes 2024

02/01/2024
6 min

Vandaag 14 april 2023 heb ik weer een heerlijke wandeling gemaakt in de buurt van Ommen en Beerze, Dit keer bij het Landgoed Eerde en de Archemer Esch. 

Vandaag heb ik gekozen voor de parkeerplaats de Steile Oever. De parkeerplaats was druk maar tijdens het wandelen ben ik weinig wandelaars tegen gekomen, hierdoor kon ik extra goed in stilte genieten van deze prachtige omgeving

Hieronder vind je meer informatie over Beerze en Ommen maar ook de wandelmogelijkheden en de mooiste routes. 

Algemene informatie over Beerze

Beerze is een buurtschap in de gemeente Ommen en telt nog geen 200 inwoners. Hoewel het nu een klein dorpje is had het vroeger wel een belangrijke functie. Van 1905 tot 1932 had Beerze een stopplaats aan het spoorlijn Zwolle - Stadskanaal. Ook was Beerze een pleisterplaats voor vechtschippers met hun zompen op hun route van Duitsland naar Zwolle. De Schippersherberg "De Goede Vrouwe" was een bekende stop in deze tijd. Tegenwoordig is hier een "natuurcamping de Roos" gelegen. 

In het dorp vind je tegenwoordig een authentiek karakter met monumentale hallenhuis boerderijen. Sinds 1992 heeft Beerze een beschermd dorpsgezicht. Beerze staat bekend om zijn campings naast de natuurcamping de Roos zijn er meerdere campings. De bekendste is de Beerze Bulten. Maar je hebt ook nog Camping Wilrod, Camping De Vogelsanghen en Camping Zandman. 

Ook de veel wandelaars zijn bekend met Beerze en de omgeving hier ga ik bij de wandelinformatie over Beerze en Ommen verder op in. 

Algemene informatie over Ommen.

Ommen is een stad en de hoofdplaats in de gelijknamige gemeente. Ommen ligt aan de Overijsselse Vecht in de streek Salland en het Vechtdal. De plaats Ommen is al bekend sinds 1100 en in 1248 kreeg het stadsrechten. 

Ommen is vooral zomers een erg levendige stad met vele evenementen en activiteiten. Ook in Ommen en de omgeving vind je vele campings en andere vakantie verblijf mogelijkheden. Ook staat Ommen bekend om zijn wandel- en fietsroutes.  

Het voordeel van Ommen is dat het ook goed te bereiken is met het Openbaar Vervoer. In de buurt van Ommen ligt de plaats en gemeente Dalfsen waar veel wandelpaden elkaar kruisen. Dalfsen is ook een echte wandelgemeente. 

Wandelmogelijkheden in de buurt van Ommen en Beerze.

Ommen is in 2013 niet voor niets wandelgemeente van het jaar geworden. 

Naast Ommen en om Beerze heen vind je het natura 2000 gebied Vecht- en Beneden Reggebied.  Vecht- en Beneden Reggebied ligt in 2 verschillende landschappen. Het ene gebied is een rivierengebied (de uiterwaarden van de Vecht en de Beneden-Regge) het andere gedeelte zijn de hogere zandgronden. In dit gedeelte vind je de volgende delen. De Boswachterij Ommen, Beerze, het landgoed Eerde en de Archermer- en Lemelerberg.

De bosgebieden staan bekend om zijn linden, wilde kers, kastanjes, eiken en nog veel meer boomsoorten. Maar je vind hier ook jeneverbesstruiken, heideveldjes, veenputten, gloeiende landschappen, zandverstuivingen, landgoederen en pittoreske dorpjes zoals Beerze. Natuurlijk mag je de vecht niet vergeten deze staat centraal voor deze streek en zorgt voor een bijzonder rivierduinlandschap. 

De Ommense Sahara.

De sahara bij Ommen ligt tussen de buurschappen Junne en Zeesse. Het is een zandverstuiving en word ook wel de Ommense Sahara genoemd. Het gebied behoorde ooit bij het Landgoed Eerde. De Baron van Pallandt liet in 1840 de bossen rond deze zandverstuiving verminderen. Inmiddels is Staatsbosbeheer de eigenaar van het gebied. in 2018 is het gebied aangepakt. Het waren 2 kleinere zandverstuivingen. Het bos tussen deze 2 zandverstuivingen is grotendeels verwijderd alleen bepaalde boomgroepen met een belangrijk waarde zijn blijven staan. Nu kan het zand beter stuiven. De Sahara is hierdoor ook grote geworden en ziet er mooier en indrukwekkende uit. Deze zandverstuiving is erg populair bij wandelaars. 

Wandelroutes in Ommen en Beerze.

De wandelroutes in de omgeving van Ommen en Beerze behoren tot het wandelnetwerk en zijn voorzien van bewegwijzeringen. Er zijn ruim 70 bewegwijzerde routes, ruim honderden kilometers aan wandelingen. De routes worden duidelijk aangegeven met gekleurde pijlen. Ook kun je vele routes makkelijk combineren. 

Er zijn al mooie routes van 2 kilometer maar ook lange routes voor de geoefende wandelaar vind je in dit gebied. 

De 7 Mooiste routes in de omgeving van Ommen!

Het was lastig kiezen uit de vele routes in de omgeving Beerze en Ommen, maar ik heb de 7 mooiste routes voor je geselecteerd. Naast de route en het aantal kilometers heb ik ook een beschrijving toegevoegd wat je kunt verwachten.

Wandelroute Meertjes 5 kilometer.

Deze prachtige route heb ik zelf ook gelopen. De donkerblauwe route van 5 kilometer vanaf de Steile Oever. Deze parkeerplaats ligt aan de Hammerweg tussen Ommen en Den Ham. Het is een afwisselende route langs 2 meren, je gaat over de hoge Besthmenerberg van 32 meter hoog.  Onderweg kom je een hoge uitkijk toren tegen en net buiten de route zijn ook vogeluitkijktorens. Kortom genoeg te beleven en te zien. Honden zijn toegestaan op de route.

Bekijk hier alle informatie over de route van Staatsbosbeheer.

Route Landgoed Beerze 4 kilometer.

Landgoed Beerze is een prachtige wandeling voor het hele gezin. Het startpunt is in Beerze bij de parkeerplaats Beerzerpoort 4. Het is een afwisselende route van iets meer dan 4 kilometer door de bossen bij Beerze. 

Dit natuurgebied is 400 ha groot. Naast de bossen loop je ook langs de heide, stuifduinen en het oude huis Beerze. Tijdens deze route is de kans groot dat je de bijzondere planten en dieren gaat spotten.  Zoals de zandhagedis, de raaf, de nachtzwaluw, vlinders en blauwe bloemen. Ondanks de hoogte verschillen is de wandelingen geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Je loopt over verharde paden en zandwegen. 

Klik hier voor meer informatie over de route en de routebeschrijving.

De Besthmenerberg wandelroute 7 kilometer

Het begin van de route is bij camping Ommerland voorheen Besthmenerberg adres is Besthemerberg 1 in Ommen. Het is een route van Staatsbosbeheer die je door het boswachterij van het Vechtdal leidt. Honden zijn welkom op deze mooie route van 7 kilometer mits aangelijnd. De route is via de gele markeringen te volgen. De laatste berichten zijn dat de route niet helemaal goed staat aangegeven. (Als het goed is wordt dit snel opgelost). Onderweg kom je een gevarieerd bos, heidevelden en heuvels tegen tevens loop je door het gehucht Besthmen heen. Het hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk de uitkijktoren met prachtig uitzicht over het gebied. Het is een ronde wandeling dus je komt weer terug op de plek waar je gestart bent. 

Bekijk hier meer informatie over de route 

Landgoedwandeling Ommen 14 kilometer

Deze prachtige wandeling is 14 kilometer lang, het is een rondwandeling. Het begint het eindigt bij het Station in Ommen. Vanuit het station kom je al vrij snel in het bos, tijdens de route ga je langs diverse landgoederen. Onderweg kom je vele bezienswaardigheden tegen, zoals een openluchttheater en uitkijktorens. Het pad waar je over loopt is voor het grootste gedeelte onverhard. Honden zijn welkom, mits ze aangelijnd zijn. 

Klik hier voor meer informatie en de route beschrijving van de route.

Het Vechtdalpad van Ommen naar Mariënberg 18 kilometer.

Het Vechtdalpad van ongeveer 19 kilometer is uitermate geschikt om het Vechtdal en Ommen te ontdekken. De lange afstandsetappe is een onderdeel van de route Samtgemeinde Emlichheim. De route ligt in het Nederlandse gedeelte van Zwolle naar Gramsbergen het is de 4de etappe als je deze tocht loopt. Deze route wordt door vele als mooiste etappe beschouwt van de Samtgemeinde Emlichheim.

Je loopt vanuit Ommen Station naar het station in Mariënberg. Dit maakt het extra makkelijk omdat je niet weer terug komt op het startpunt maar vanaf hier wel makkelijk terug of verder kunt reizen. Je loopt door prachtige bosgebieden met veel diversiteit waaronder paar heuvel beklimmingen. Onderweg heb je verschillende mogelijkheden om een stop te maken. Bereid je goed voor het is een lange wandeling maar zeker de moeite waard. 

 Klik hier om de route te downloaden of uit te printen.  

Wandelroute Eerdersveld 5,8 kilometer

Deze mooi route begint op de parkeerplaats Meiersbos aan Hammerweg in Ommen. De route is 5,8 kilometer lang en eenvoudig te volgen door de gele markeringen die je onderweg tegen komt. Je mag de hond aangelijnd meenemen. De route neemt je mee door het bos, langs weilanden met staande knotbeuken. Ook vind je hier een eenzame jeneverbes die je doet denken aan de heide. Die hier lang geleden was. Als je geluk heb kom je veel dieren tegen waaronder reeën de kans is wel het grootste zijn de zonsopgang en in de schemering. Doe wel goede wandelschoenen aan wat de route kan drassig zijn, bij veel regenval. 

Bekijk hier de route van Staatsbosbeheer

Wandelroute Bosontwikkeling

De route begint op de parkeerplaats van de Sahara aan de Beerzerweg in Beerze. Ooit was hier een heel groot gebied stuifzand. Ondanks de ontwikkeling van een gevarieerd bosgebied genaamd de boswachterij Ommen vind je hier nog een stukje stuifzand. Dit stuifzand wordt ook wel de Sahara genoemd. 

Door het ontwikkelde bosgebied vind je hier veel diversiteit als het gaat om planten- en dierensoorten. De route is 5,1 kilometer lang en honden zijn aangelijnd welkom op deze route. De route is gemarkeerd met de rode paaltjes. Het is een prachtig  bos gebied met als hoogte punt de Sahara. Je komt maar langs een klein stukje maar kan makkelijk een grote gedeelte door Sahara wandelen. 

Bekijk hier meer informatie over de route.


Reacties
Categorieën