Camping It Soal
Campings
Ramon Kuiters
Campings
01/17/2024
8 min

De top 7 van de leukste campings in Friesland aan het water 2024

01/17/2024
8 min

Friesland is de ideale provincie voor je vakanties. Friesland heeft alles te bieden wat je zoekt tijdens je vakantie. Mooie stranden, prachtige dorpen, leuke bezienswaardigheden en een voortreffelijke natuur met uitgestrekte velden en prachtige meren, kanalen en vaarten.

In Friesland zijn er diverse campings met een grote diversiteit. Van watersportcampings tot aan kampeerplekken bij de boer.

Friesland trekt veel watersport liefhebbers, dit komt door de vele mogelijkheden en de grote hoeveelheid aan water in de provincie. Speciaal voor de water en watersport liefhebber heb ik de 7 mooiste campings aan het water voor je geselecteerd.

{

De Friese meren

Wie aan Friesland denkt al snel aan de Friese meren. De Friese meren is een toeristisch gebied, het ligt in het zuidwesten en het midden van de provincie Friesland. Ook buiten deze regio vind je verschillende wateren.

In totaal vind je meer dan 25 meren in de provincie. Hieronder vind je een rijtje met de grootste en bekendste meren van Friesland. Je vind achter de Nederlandse naam tussen haakjes de Friese benaming. Deze benaming is de officiële sinds maart 2007.

  • Slotermeer (Sleattemer Mar)
  • Groote Brekken (Grutte Brekken)
  • Tjeukemeer (Tsjûkemar)
  • Sneekermeer (Snitser Mar)
  • Lauwersmeer
  • Heegermeer (Hegemer Mar)
  • Fluessen (Fluezen)


De 7 mooiste Campings aan het water in de provincie Friesland.

Doordat er veel water is in Friesland zijn er veel campings die direct of in de buurt liggen van het water. Voor onze selectie hebben we gekozen voor campings die direct of op maximaal 500 meter van een meer / water of een strand liggen.

Naast de naam van de camping vind je hier ook een uitgebreide beschrijving van de camping en de directe omgeving. Ook vind je een link voor nog meer informatie over de campings of om direct te reserveren.

Bekijk hier onder snel de mooiste campings bij het water.

Camping It Wiid.

Camping It Wiid ligt centraal in Friesland in een prachtig waterrijk gebied. De camping It Wiid ligt in de plaats Earnewâld. Het plaatsje ligt tussen Leeuwarden en Drachten ten zuiden van Burgum in de Alde Feanen het Nationaal Park.

De camping is doorsneden en omring door kanaaltjes en wateren. De boten kunnen overal aanmeren en in de inhammen zijn de jachthaventjes gevestigd. Je krijgt het gevoel dat je op een eiland zit.

De standplaatsen liggen op kleine velden. De meeste plaatsen zijn gedeeltelijk beschut door de begroeiing. Veel plaatsen liggen direct aan het water met de mogelijkheid om gelijk in het water springen om te zwemmen.

Campers hebben een speciale plek op de camping. De ligging is midden op de camping. Op de camping zijn ook diverse vakantiehuizen te huur die staan op aparte eilandjes.

Ook aan faciliteiten ontbreekt het niet. Er is een groot buitenzwembad met een waterglijbaan. Ook is er voor de allerkleinste een mogelijk te zwemmen in hun eigen bad met speeltoestellen. Kinderen kunnen ook heerlijk spelen in de mooi speeltuin die de camping heeft. Ook niet onbelangrijk voor de kinderen en volwassen is dat er wifi op de hele camping beschikbaar is.

Wil je de de buurt en de meren verkennen pak dan één van de huurboten die de camping aanbied. Naast huurbootjes heb je ook een mogelijk om te leren zeilen. De camping heeft namelijk ook een zeilschool.

Tijdens het hoogseizoen is er een recreatieteam aanwezig die diverse activiteiten organiseert voor de kinderen en volwassenen.

Ook buiten de camping zijn er veel mogelijkheden. Het dorpje waar de camping ligt is gezellig en van oorsprong een dorp van boeren, vissers turfmakers en rietsnijders, dit vind je ook terug in het dorp. Op 18 kilometer afstand vind je Leeuwarden met een dierentuin en een prachtig centrum waar je heerlijk kunt shoppen. Ook vind je diverse musea in Leeuwarden.

Bekijk hier meer informatie over de camping It Wiid

Camping It Soal.

De Camping It Soal staat niet voor niets in de top 7 van de mooiste campings aan het water in de provincie Friesland. De camping is een echte watersportcamping die ook nog eens aan het strand ligt.

De camping heeft voornamelijk vaste standplaatsen. De toeristische plaatsten liggen verspreid over de camping. Er zijn ook huur mogelijkheden op de camping. Er staan 5-persoons chalets op de camping te huur. Een aantal van deze chalets liggen direct aan het water.

Ondanks dat de camping als watersportcamping bekend staan zijn er ook veel faciliteiten voor kinderen. Naast de diverse speeltuintjes en het zandstrand waar het water ondiep is zijn er nog veel meer mogelijkheden voor vermaak. Een skatebaan, surf- en kiteschool een reactieteam die naast vele kinderen activiteiten ook heeft gedacht aan de ouders en andere volwassenen. De meeste activiteiten spelen zich af in het reactiegebouw "The Fun Factory".

Ook aan de inwendige mens is gedacht. De campingwinkel is perfect voor de dagelijkse boodschappen. Wil je een dag niet koken of lekker genieten dan heb je keuze uit 2 restaurants waarvan 1 een strandpaviljoen is.

Wil je een dagje buiten de camping genieten dan is dat zeker mogelijk. De Camping It Soal ligt in het leukste plaatsje Workum. Mede bekend door de tv serie Dokter Tinus. Het dorp is prachtig en heeft diverse bezienswaardigheden. Maar ook in de omgeving heb je mooie steden en dorpen met diverse activiteiten denk alleen al aan Sneek en de Sneekweek. Maar ook Makkum en lemmer is een bezoekje waard.

Bekijk hier meer informatie over de camping It Soal en laat je verrassen

Camping De Zeehoeve.

Camping de Zeehoeve is een familiecamping dichtbij Harlingen. De camping ligt achter de zeedijk bij een klein zandstrand. Je hebt een prachtig uitzicht op de Waddenzee. De camping is erg geschikt voor de kleine pleziervaart, wandelaars en voor vissers.

Op de camping zijn er veel staanplaatsen voor hutjes, tenten, campers en caravans. Je kunt je eigen kampeerspullen meenemen, maar het is ook mogelijk een accommodatie te huren. De camping heeft een animatieteam die diverse entertainment bied. De kinderen kunnen zich ook perfect vermaken op het sportveld of in de speeltuin.

De camping is voorzien van een snackbar en een restaurant, ook kun je vers brood verkrijgen. Naast de mogelijkheden op de camping en het strand zijn er ook veel activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving.

De prachtige stad Harlingen is op enkele kilometers, de havenstad heeft veel historie te bieden. Je kunt er ook heerlijk winkelen en het heeft een mooi museum. Via Harlingen kun je ook met de veerboot naar Vlieland of Terschelling. Het gebied leent zich ook perfect voor een dagje op de boot. Via de receptie kun je kano's huren.

Bekijk hier meer informatie over Camping Zeehoeve en de laatste aanbiedingen


Camping Hindeloopen.

De camping Hindeloopen is een echte gezinscamping. Je kunt hier perfect genieten van je vakantie. De toeristische standplaatsen bevinden zich op velden, meestal omringd door groensingels. Per 2 standplaatsen heb je een kraan en een eigen vuilwaterafvoer.

De camping heeft een surf- en kitesurf school, ook worden er boten verhuurd. Voor de kinderen is er een overdekte speeltuin en een kinderboerderij.

Het plaatsje Hindeloopen ligt op loopt afstand en is voorzien van leuke restaurants waar je van een lekker hapje en drankje kunt genieten.

Deze watersportcamping is erg geschikt voor de watersporter, de camping ligt namelijk gelijk aan het IJsselmeer. Ook staat de camping in verbinden met de Friese meren. Een ideale plek voor mooie boottochtjes of om vanuit de boot te gaan vissen.

Bekijk hier meer informatie over de camping Hindeloopen en laat je verrassen

Recreatie Centrum De Holle Poarte

Recreatie Centrum De Holle Poarte is een camping in het mooie Makkum. De ligging van de camping is bij zee en een recreatieplas. Op het park kan stacaravans en bungalows gehuurd worden. Uiteraard kun je ook komen met je eigen campingspullen. De standplaatsen hebben een afbakening met enige schaduw.

De camping heeft ook diverse faciliteiten zoals een buitenzwembad, speeltuin, animatieteam en een sportterrein. Qua horeca vind je er diverse restaurants, een snackbar en pizzeria.

Een vakantie voor de zon genieter, maar ook voor de actieve vakantieganger. Er zijn namelijk diverse excursies te reserveren vanaf de camping.

In de omgeving hoeft je je ook zeker niet te vervelen. Denk alleen al aan de plaatsten Makkum, Workum en Sneek. Op het IJsselmeer kun je uiteraard verschillende activiteiten doen. Maar ook Noord Holland ligt op een kleine afstand.

Bekijk hier meer informatie over de recreatie Centrum De Holle Poarte en laat je verrassen

Vakantiepark Bergumermeer.

Het vakantiepark / vijf sterren camping is een kindvriendelijke vakantie verblijf. De camping heeft uitstekende voorzieningen en vele activiteiten.

De goede voorziening zijn onder andere ruime staanplaatsen en comfortabele huuraccommodaties. Op de camping annex vakantiepark is er plek voor caravans, campers, vouwwagens en tenten. De standplaatsen zijn omringd door groen dit is niet alleen een mooi gezicht maar het bied ook nog eens schaduw. De huuraccommodaties zijn voor 4 en 6 personen.

Een groot voordeel van de sanitaire voorzieningen zijn dat ze een apart gedeelte voor kinderen hebben. Deze gedeelte is helemaal ingericht en versierd voor de kids. Daarnaast zijn de voorziening schoon en ruim.

Voor eten en drinken hoef je zeker niet van het park. Er is namelijk een campingwinkel. Ook zijn diverse mogelijkheden voor een hapje en een drankje bijvoorbeeld bij de snackbar of de restaurants.

Op deze kindervriendelijke camping ontbreekt er niets qua faciliteiten. Er is een zwemparadijs met waterattracties die zowel voor jong als oud geschikt zijn. De camping heeft een speelparadijs en een buiten speeltuin. Het animatieteam zorgt voor leuke activiteiten voor de kinderen en volwassenen. Ook zijn er diverse sportmogelijkheden zoals midgetgolf en kun je een bootje huren.

De camping Bergumermeer ligt dichtbij Burgum aan de Burgummer Mar, tussen Drachten en Leeuwarden in. Door deze perfect ligging zijn er veel bezienswaardigheden en activiteiten in de natuur. Een perfecte plek voor een onbezorgde vakantie.

Bekijk hier meer informatie over de vakantiepark Bergumermeer en laat je verrassen

Waterpark Yn'e Lijte.

Als zevende heb ik waterpark Yn'e Lijte geselecteerd, maar deze watercamping is zeker niet de minste van het rijtje campings. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor het huren van een prachtige accomodatie. De toeristische standplaatsen voor het kamperen bevind zich op een langwerpige open velden.

Het park ligt op een eiland in het Pikmeer, door het park bevind zich de openbare weg dichtbij de plaats Grou. Je kunt met de watertaxi naar het stadje Grou. (niet het hele jaar is de watertaxi beschikbaar).

Op deze groene camping is een zwembad met een diepte van 70 centimeter zeer geschikt voor kinderen. De camping en het vakantiepark is zeer geschikt voor de watersport liefhebber en de natuurliefhebber ook voor mensen die rustig willen kamperen is het een ideale plek. De naam van de camping Yn'e Lijte betekend Fries voor in de luwte.

Naast dat je hier heerlijk kunt varen en veel mogelijkheden hebt, kun je in de omgeving van Grou ook uitermate goed fietsen. Dit komt mede door de vele mooie fietsroutes.

Grou is een prachtig plaatsje met een leuk centrum met vele restaurants waarvan zeven aan het water. Maar ook plaatsen als Drachten, Burgum en Leeuwarden zijn snel en goed te bereiken. Hier zijn ook vele bezienswaardigheden mocht je een dagje is anders willen doen dan varen.

Bekijk hier meer informatie over de Waterpark Yn´e Lijte en laat je verrassen

Reacties
Categorieën