De 7 leukste dorpen in de provincie Overijssel 2023

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog met de 7 leukste dorpen in Overijssel. Overijssel is een natuurrijke provincie in Noord-Oost Nederland. De grootste en mooiste steden in deze provincie zijn Deventer en Zwolle. Terwijl de oosterburen juist in grote getalen Enschede bezoeken.

Zelf ben ik geboren in Almelo. In het ziekenhuis waar nu het all-in hotel Preston Palace gevestigd is. Almelo heeft een rijke, bijzondere en interessante geschiedenis met leuke bezienswaardigheden. Maar in het lijstje van de mooiste plaatsten zal je Almelo niet vinden.

Overijssel heeft een prachtige cultuur, natuur, historie, plekken en bezienswaardigheden. Dit konden wij aflopen zomer ook wel merken dat Overijssel in trek was. Het was een drukke zomer qua toerisme 2020 voor de provincie Overijssel. Daarom leek het mij een goed moment voor iedereen die nog niet bekend is met de mooie plaatsten in Overijssel om er eens een blog aan te wijden.

Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, België en Duitsland

De mooiste dorpen in de provincie Overijssel.

Overijssel is lang uitgerekt in het oosten en ligt het tegen Duitsland aan. Maar het heeft ook een grens met de provincies: Gelderland, Friesland, Flevoland en Drenthe. Naast Nederland wordt er ook veel dialect gesproken. Elke plaats en regio heeft zijn eigen dialect, hoewel veel woorden wel op elkaar lijken is het net iets anders.

In 2019 telde Overijssel ruim 1,1 miljoen inwoners die verdeeld zijn over de 25 gemeentes. De Gemeente Hardenberg en Steenwijkerland zijn de grootste gemeentes in de provincie.

In het vorige hoofdstuk is het woord natuur al een paar keer gevallen. Overijssel heeft 2 Nationale Natuurparken Het park Weerribben-Wieden en de Sallandse Heuvelrug. Ook hebben diverse plaatsen in Overijssel een prijs gewonnen voor Fiets / wandel gemeente.

Qua bezienswaardigheden is er ook genoeg te zien, de bekendste bezienswaardigheden zijn toch wel de 2 attractieparken Avonturenpark Hellendoorn en Attractie- & Vakantiepark Slagharen!

Naast de 7 dorpen die je hieronder vind heb ik ook nog 1 middelgrote stad toegevoegd. Deze stad hoorde echt in de lijst met leukste plaatsten van Overijssel thuis. Naast de dorpen is er altijd aandacht voor de Hanzesteden Deventer en Zwolle, maar deze stad wordt vaak vergeten, het is misschien wel een stuk kleiner maar zeker niet minder mooi.


Ootmarsum

Het sprookjesachtige Ootmarsum heeft veel te bieden. Naast het openluchtmuseum die het vroegere leven van Twente laat zien. Is het centrum zeker een bezoekje waard met zijn 30 rijksmonumenten.

Voor zowel de natuurliefhebber die prachtige fietsen tochten en wandelroutes vanuit Ootmarsum vind, kunstliefhebbers zijn ook helemaal op de juiste plek in Ootmarsum. Ootmarsum heeft met grote regelmaat een prachtige kunstmarkt, maar ook de ateliers en de galerijen trekken veel liefhebbers.

Op diverse donderdagen in de zomer wordt er een Siepelmarkt gehouden. In de pittoreske straatjes staan dan honderden kramen met bijzondere artikelen, kunst en oude ambachten. Ook is er een groot aanbod van muziek en optredens.


Giethoorn

Giethoorn, het Venetië van het Noorden, moet je eens in je leven gezien hebben. Dit idyllische dorpje heeft internationale bekendheid vergaard, vooral bij de Aziaten is Giethoorn erg geliefd. De tientallen kanalen verbinden kleine veeneilandjes met elkaar. De karakteristieke houten bruggetjes en de rietgedekte boerderijtjes maken het plaatje compleet.

Giethoorn is te voet te verkennen, maar nog mooier is het met een bootje. Laat je rondvaren door 1 van de vele rondvaartboten. Je kunt ook een fluisterboot en een Gieters bootje huren en eventueel doorvaren naar de Weerribben. Geniet van één van de vele restaurants, een echt dagje uit voor het hele gezien.

TIP: In de weekenden en vakantieperiodes wordt Giethoorn overspoeld door buitenlandse toeristen. Wees verstandig en boek een dagje giethoorn op een ander moment.


Borne

Borne wordt als kloppend hart van Twente gezien. Een dorp wat veel te bieden heeft voor zowel de liefhebber na de natuur, shoppen en cultureel. Vanuit het oude dorp kun je mooie routes wandelen en fietsen. Het buitengebied, het kloosterpad en de groene poort zijn daarbij echte aanraders.

Oud Borne heeft een beschermd dorpsgezicht met een rijke geschiedenis. Borne was vroeger jaren lang verbonden met de textiel net zoals vele andere dorpen en steden in Twente. In het Museum Bussemakerhuis in een tentoonstelling over de textielgeschiedenis.

Borne heeft diverse leuke restaurants maar de nummer 1 is wel Dorset. Dorset is gevestigd in monumentaal pand in het hartje centrum. Dit prachtige restaurant is in het bezit van een MICHELIN-ster.


Dalfsen

Dalfsen het dorp wat ook wel bekend staat om de blauwe bogen. De zomerse evenementen op de vrijdagen zijn hier ook na vernoemd. Het dorp Dalfsen is een oud dorp uit het begin van de dertiende eeuw. Het bijzondere is dat Dalfsen de enige grotere plaats in de regio is die geen stadsrechten heeft gekregen.

De oorzaak moeten de aanwezigheid van meerdere kastelen in de omgeving van Dalfsen zijn. De kern van het dorp wordt gevormd door de prachtige oude woningen en kerken. De Hervormde Kerken, de RK Cyracuskerk en de Westermolen zijn de meeste opvallende bouwwerken.

Buiten het gezellige centrum van het dorp komen er ook veel toeristen voor de prachtige natuur in de omgeving. De omgeving leent zich perfect voor wandelen en fietstochten. De aanwezigheid van de vecht heeft hier mede mee te maken. Dalfsen werd in 2016 gekroond tot Groenste kleinste stad van Europa.


Markelo

Markelo is een gemoedelijk en een rustig dorp in een prachtig landschap. Veel toeristen en dagjes mensen bezoeken Markelo per fiets. Markelo heeft nog 12 schaapskooien die in en om het dorp gevestigd zijn. Er is ook een speciale fietsroute langs al deze mooie schaapskooien. Uiteraard is er ook nog een schaapskudde aanwezig.

Het natuurgebied Borkeld net boven Markelo is ook een echte trekpleister. Het hele jaar door zijn er diverse terugkerende evenementen zoals openluchtvoorstellingen, de Midwinterwandeling en de Marrkelse Lente. Als je naar Markelo komt dan ontkomt je niet aan de grote televisietoren net buiten het dorpje. Gelukkig is dit niet de enige bezienswaardigheid in het dorp.

De molen met vele namen zoals Molen Buursink, De molen de Hoop, Mólle van Maarkel etc, is ook echt de moeite waard, als je de mogelijkheid hebt en de molen is open loop eens naar binnen het zal je verrassen. Ook de museumboerderij met nog veel ouderwetse klederdrachten en boerenkeukens is erg leuk om te bekijken.


Hellendoorn

Als je aan Hellendoorn denkt dan denk je waarschijnlijk het eerste aan het Avonturenpark Helledoorn. Dit prachtige attractiepark is vooral een aanrader met halloween. Dan draagt het tijdelijk de naam Heksendoorn. Veel roepen ook meteen ijs als ze aan Hellendoorn denken. Dit komt niet door de goede ijssalons in het dorp maar door de ijsfabriek. Hier wordt onder andere Ola en Ben & Jerry’s ijs gemaakt.

In het centrum vind je een bakkerij- en ijsmseum die de gereedschappen, voorwerpen en de oude machines uit de vroegere bakkerijen laat zien en hoe er vroeger ijs werd bereid. Naast dit museum vind je meerdere leuke (kleine) musea in het dorp. Naast de musea zijn ook “De Hoop en De Wippe” een echte bezienswaardigheid.

Hellendoorn is ook zeer geschikt voor natuurliefhebbers. Zowel wandelaars, fietsers en mountainbikers kunnen zich uitleven in de vele bossen in de omgeving. Het centrum heeft maar beperkt winkels, Nijverdal dat tegen Hellendoorn aan is gebouwd heeft een mooi centrum waar je goed kunt winkelen.

Hellendoorn heeft ook diverse evenementen waaronder een echte schapenmarkt en Dauwpop een groot festival met muziek en theater op Hemelvaartsdag.


Enter

Enter een klein en bijzonder dorpje in Twente. Het dorpje heeft een mooie ligging aan de rivier de Regge. De Klomp staat centraal in het dorp. Naast de levensgrote klomp in het centrum van Enter, vind je hier nog een Klompen- en Zompenmuseum en enkele Klompenmakers. Deze klompenmakers laten vaak hun ambachten zien tijdens de evenementen in Enter. De Paardenmarkten is z’n evenement dat bezoekers uit heel Nederland trekt.

De Regge wordt tegenwoordig gebruikt voor het vermaak vroeger was het de snelweg voor de handel. Vroeger werd de Regge gebruikt om de vele Klompen en andere handel te vervoeren. Dit gebeurde met platbodems ook wel Zompen genoemd. Vandaar ook dat het museum zicht zowel op de klompen als de Zompen heeft gericht.

Hoewel het maar een klein dorp is doen de winkels goede zaken in het dorp. Dit komt mede door het Modeketen Roetgerink. Dit trekt vele bezoekers uit de hele regio en verder weg.


Kampen

De eeuwenoude Hanzestad Kampen is een compact, maar bruisende stad aan de rivier de IJssel. Kampen was in de middeleeuwen een zeer welvarende handelsstad van vissers, kooplieden en ambachtslui. Deze rijke historie is nog steeds terug te zien aan de stadsmuren, monumenten, historische pakhuizen, kerken en poorten.

Naast de vele bezienswaardigheden zoals: De Kamper Kogge (replica van een handelsschip uit de 14e eeuw), de nieuwe toren en de bovenkerk. Er zijn ook vele evenementen zoals de Kamper uitdagen in de zomer en de stripbeurs in augustus.


Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

Vergelijkbare berichten