|

De 7 mooiste wandel bossen en gebieden in de provincie Utrecht

Je verwacht het misschien niet meteen als je aan de provincie Utrecht denkt, maar deze provincie is zeer geschikt voor mooie wandeltochten. De provincie Utrecht bestaat uit 14% bos en open natuurlijk terrein. Een publiekstrekkers als het om de natuur en en wandelen gaat is het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Het Nationale Park heeft naast prachtige bossen ook één van de mooiste heidegebieden van Nederland. De heide wordt prachtig paars vanaf ongeveer half augustus tot eind september. Dan is heide op het mooist.

Maar ook in andere seizoenen en tijden van het jaar kun je prachtig wandelen in de bossen van de provincie Utrecht. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 mooiste bossen en wandelgebieden in de provincie Utrecht. De bossen worden uitgebreid beschreven.

Voordat ik met de mooiste wandelgebieden en bossen in Utrecht begint, laat ik je de beste wandelboeken voor de provincie Utrecht zien. De boeken worden aangeboden via een link van Bol.com.


De top 7 van mooiste bossen en wandelgebieden in de provincie Utrecht

Landgoed De Paltz

De Platz is een buitenplaats met een landgoed en een natuurgebied van circa 77 hectare. Het is gelegen op de Soester Berg, dit is tussen Soesterberg en Soestduinen.

Het landgoed bestaat uit een parkgedeelte en een gebied van oude zandafgravingen. De oude productiebossen zijn in de loop van de jaren vervangen door diverse bomen en struiken. De berceaus uit de 19e eeuw is bewaard gebleven. De oude zandafgraving zijn inmiddels ook weer volledig begroeid.

De statige beukenlanden, de bijzondere vallei en het prachtige uitzicht maken deze plaatst tot een heerlijk en verrassend wandelgebied. Het hele jaar kun je hier zeer goed wandelen, maar de herfst heeft iets magisch met de vele paddenstoelen en de vele dieren die dan goed zichtbaar zijn zoals vossen en reeën.

Een aanrader is de wandeling van 3,4 kilometer op het landgoed. Deze kun je via de gele markeringen volgen. Honden zijn niet toegestaan.


Wandelgebied Lage Vuursche

Het gebied van Lage Vuursche is erg divers. het bestaat uit verschillende stukken bossen met diverse bomen zoals de eik, de beuk, naald- en loofbomen en vele anderen. Qua natuurlandschap vind je er ook drassige gronden en heide. Niet alleen de natuur maakt het gebied zeer divers, dit komt ook door de voormalige landgoederen en de grafheuvel die je onderweg tegen kan komen.

Misschien nog wel het aantrekkelijkste en het leukste aan de Lage Vuursche is dat het een stilte gebied is, ondanks dat je tegen de drukte van de randstad aan zit. Een perfecte plek dus om eens goed te ontspannen.

Het kleine dorpje Lage Vuursche speelt een belangrijke rol bij de wandeltochten en fietstochten. Het beschermde stadsgezicht van het dorp met enkele achttiende- eeuwse huizen en rijksmonumenten is een prachtig gezicht dat je niet mag en kan missen tijdens de wandelingen. Daarnaast is het dorpje ook een perfecte plek om even tot rust te komen na je wandelingen. Het dorpje mag misschien wel klein zijn, maar aan horeca ontbreekt het zeker niet.

De (voormalige) landgoederen en gebouwen die je in het gebied tegen kan komen tijdens je wandeling zijn:

  • Kasteel Drakensteyn (ligt dicht tegen het dorp aan).
  • Paleis Soestdijk
  • Landgoed Pijnenburg
  • De Ewijckshoeve
  • Langoed Eyckenstein
  • Kasteel De Hooge Vuursche
  • Klooster St. Elisabeth (Sinds 1983 in gebruik als Verpleeghuis)

Bekijk onze blog over de Lage Vuursche voor de 7 mooiste wandelingen.


Zeisterbos

Het Zeisterbos is een eeuwenoude grove dennenbos. De oudste den staat er al ruim 200 jaar. Het bos is ooit aangelegd voor de houtproductie. Tegenwoordig is het een recreatiebos. Dit prachtige bos heeft statige lanen, kronkelige paden, vele houtenbruggetjes, een boswachtershuisje en nog veel meer.

Dit grote bos loopt naadloos over in een aantal natuurgebieden en is ook een uitstekend startpunt voor dagtochten door het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug. Het Zeisterbos is ook een zeer goede plek voor de vogelaar. veel voorkomende vogels zijn de bosuil, boomklever, boomvalk, de gekraagde roodstaart, de matkop en het goudhaantje.

In het Zeisterbos zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes uiteraard is het ook mogelijk zelf een mooie route te gaan lopen over de paden. De Boswerf in het Zeisterbos is een super leuke plek hier vind je exposities, een plaggenhut, landschapstuin, een horecagelegenheid met een verwarmd terras. Voor de kinderen is hier een natuurspeelbos, boerderijdieren en nog veel meer.


De Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen is een prachtig natuurgebed midden op de Utrechtse Heuvelrug. In het Kaapse bos kun je niet om de uitkijktoren heen. Deze uitkijktoren staat midden in het bos en heeft een hoogte van 25 meter. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de provincie. Je ziet zelfs de Utrechtse Domtoren bij goed weer.

Een ander leuke plek naast de Uitkijktoren de Kaap is het theehuis de Helenaheuvel. Een goede plek om even uit te rusten of te genieten van een kopje koffie of thee. Wat je zeker niet moet onderschatten is het natuurgebied zelf. Je wandelt door brede beukenlanen, of over slingerende bospaadjes. Dit allemaal in een glooiend prachtig bosgebied met een rijke cultuurhistorie.

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De ene nog mooier dan de andere. De wandelroutes die uit zijn gezet zitten tussen de 2 en 9 kilometer. Dus voor elke wandelaar wel een geschikte route of je kunt eenvoudig meerdere routes koppelen aan elkaar.


Zanderij Maarn

De Zanderij Maarn staat ook bekend als Zandgat Maarn. Dit is een voormalige zandafgraving aan de Bergweg in Maarn. Dit gebied ligt ten zuiden van de A12 en werd tot 2001 gebruikt door de NS voor zand winning. Sinds 2002 heeft het recreatieschap het erfpacht en is het ontwikkeld tot een zeer bijzonder natuurgebied.

Sinds 2013 is de Zanderij Maarn gedeeltelijk opgesteld als wandelgebied. Het westelijke gedeelte van de plas is afgesloten en een rustgebied voor wild. Ook buiten het rustgebied vind je vele dieren en zeldzame struiken en planten. Je vind hier onder andere zeldzame korstmossen, moeraswespenorchis, ringslangen en nog veel meer.

Mintens zo interessant en mooi is het Zwerfsteneneiland. De meeste van de 7000 zwerfstenen zijn door het landijs vanuit Scandinavië naar dit gebied gestuwd. Bij de zandafgravingen waren de stenen tot last en werd een groot deel kapotgeslagen en de rest bij elkaar geplaatst.

Er zijn verschillende wandelroutes waaronder de wandelroute die gemarkeerd is van 2,8 kilometer. Deze route laat je vele mooie plekjes aan de zuidzijde van de grote waterplas zien.


Amerongse Bos

Het Amerongse bos is een groot natuurgebied bij Amerongen van circa 94 hectare groot. Het bijzonder van het Amerongse Bos is dat dit bos het hoogste punt van de provincie Utrecht heeft. Het hoogste punt is 69,2 meter boven NAP.

Het bos heeft met de Amerongse Berg niet alleen het hoogste punt maar is ook één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De laan met beuken dateert uit de 18e eeuw ook sommige grove dennen zijn in deze tijd geplant.

Een bijzondere bezienswaardigheden is de replica van een prehistorische grafheuvel. Het informatiecentrum geeft veel informatie over het Amerongse bos en andere bijzondere plekken. Regelmatig worden er ook gegidste wandelingen aangeboden.

Je vind ook verschillende wandenroutes die gemarkeerd zijn in het Amerongse bos. Naast wandelroutes heb je hier ook een mountainbike parcours van 17 kilometer. In dit bos vind je ook een hondenlosloopgebied.


Gagelbos

Gagelbos is een bijzonder bos en en vormt samen met de Gagelpolder en Fort op de Ruigenhoeksedijk het recreatiegebied Noorderpark. Elke 5 minuten wandelen brengt je in een ander gebied / landschap.

Het Gagelbos is ook zeer geschikt voor de natuurliefhebber en de vogelaar. Je kunt hier verschillende dieren spotten. Zelfs met een beetje geluk de ijsvogel, kikkers, dassen en andere belangrijke insecten.

Niet dierenliefhebbers en natuurliefhebbers hebben hier de tijd van hun leven dit geldt ook zeker voor de kinderen met een prachtig speelbos. Een leuke combinatie met een wandeling en iets te leren van de natuur en een goede reden om de kinderen mee te krijgen naar het bos.


Vergelijkbare berichten