Hiken
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/03/2024
8 min

De 7 beste plekken / routes in Nederland om te Hiken 2024

02/03/2024
8 min

Wandelen is bekend en zeer populair in Nederland, Hiken daarin tegen is zeker niet bij iedereen bekend, maar wint zeker aan populariteit. Een reden dat het niet zo bekend is dat Nederland ook niet het meest geschikte land is voor lange bergtochten op onbegaanbare paden, met bijvoorbeeld overnachten in het wild. 

Het hiken in Nederland zijn lange stevige wandelingen vaak op onverharde wegen, eventueel meerdere dagen achter elkaar, met hoogte meters voor Nederlandse begrippen. We hebben helaas geen bergen zoals de Alpen in ons kikkerland. Het hoogste punt om te bewandelen is de Vaalserberg, het wordt dan wel een berg genoemd maar officieel is het een uitdagende heuvel. 

Hieronder zie je een tabel met de hoogste punten per provincie is ons land. 

ProvincieHet Hoogste puntDe Hoogte
DrentheVAM-berg Wijster56 meter
FlevolandUrk8 meter
FrieslandVuurboetstuin - Vlieland45 meter
GelderlandSignaal Imbosch - Rheden110 meter
GroningenHasseberg - Vlagtwedde14 meter
LimburgVaalserbeg - Vaals323 meter
Noord-BrabantGulbergen - Mierlo75 meter
Noord-HollandSchoorlse Nok - Bergen57 meter
OverijsselTankenberg - Losser85 meter
UtrechtAmerongse Berg - Amerongen69 meter
ZeelandGroot-Valkenisse - Zouteland49 meter
Zuid-HollandVlaggeduin - Katwijk37 meter

Voor deze pagina heb ik diverse tips voor de hiker op een rij gezet en ben ik opzoek gaan naar 7 routes of gebieden waar je in Nederland zeer goed kunt hiken (uitdagende wandelingen). 

Hiken tips

Hieronder volgt een aantal tips de tips zijn geschikt voor beginners, maar niet alleen voor beginners. 

  • Bouw het rustig op: Begin niet gelijk met de zwaarste etappe en bereid je voor en bekijk de route goed die je wil gaat lopen. Kijk ook eventueel naar verkorte routes mocht de geplande route toch te zwaar zijn. 
  • Kies voor juiste schoenen: niet alle schoenen zijn geschikt voor beklimmen en onverharde paden. Comfortabele schoenen met een goed profiel zijn erg belangrijk. 
  • Neem een rugzak of heuptas mee: Zorg voor eten en drinken, eventueel extra kleding en EHBO setje of losse pleister, verband en tape. 
  • Begin rustig aan bij de start: Loop niet te snel voor dat je het weet ben je al uitgeput en moet nog een heel stuk. Kies een tempo die je prettig vind en goed kunt volhouden. 
  • Neem af en een pauze: Het is geen wedstrijd je moet er ook van genieten en een pauze af en toe is helemaal geen probleem. Diverse wandelaars kiezen voor een uur wandelen tien minuten uitrusten. 
  • Eet en drink voldoende: Ook als je geen dorst of honger hebt is het verstandig regelmatig te drinken en iets te eten. Zelf heb ik op lange afstanden altijd fruit mee. Veel wandelaar nemen alleen drinken mee bij warm weer maar ook bij koudere temperaturen verlies je veel vocht die moet je wel aanblijven vullen. 
  • Bescherm je tegen de weersinvloeden: Zowel tegen de wind, regen als de zon kun jij het beste beschermen. Regenkleding zoals een regenjas of poncho meenemen bij wisselvallig weer is verstandig. Een goede windjack houdt je warm. Ook als er weinig zon is en je bent gevoelig voor het verbranden is een pet, of zonnebrand een aanrader. 
  • Draag laagjes kleding: Verschillende lagen kleren zorgen voor een beter isolatie bij het vast houden de warmte maar ook tegen het beschermen van de kou. Bij warm weer kun je ook eenvoudig een jas of trui uit doen. Bij regen blijf je ook beter droog dan dat je maar 1 of 2 lagen aan hebt. 
  • Neem een Gps of wandelkaarten mee: Ondanks dat veel routes vaak goed worden aangegeven kan verdwalen altijd voor komen. Neem daarom een wandelkaart, gps of je mobiel mee zodat je de weg weer terug kan vinden naar je auto. Een telefoon is sowieso handig ook voor noodgevallen.
  • Respect voor de natuur: Dit geld voor elke wandeling, blijft op de paden, neem niets mee en maak niets stuk. Geen rommel achterlaten, geen dierenvoeren. Op de heuvels en in de bergen heeft omhoog gaat verkeer altijd voorrang. 

De beste boeken over Hiken

Hieronder zie je de beste boeken die direct en indirect te maken hebben met het Hiken. De boeken gaan niet alleen over Nederland, maar ook over Europa en buiten deze grenzen. 

De 7 beste en leukste plekken / routes om te hiken in Nederland. 

Voor deze blog heb ik gekozen om zowel locaties als wandelingen in de top 7 voor leukste, beste meest uitdagende en mooiste hiken wandeling. In sommige gebieden kun je zelf goed een route kiezen of zijn er meerdere lange routes beschikbaar, daarom is er naast routes ook voor gebieden gekozen.

De route en gebieden worden uitgebreid toegelicht om je een goed beeld te geven of deze hike wandeling voor jou geschikt is. 

De Vaalserberg

Uiteraard mag het hoogste punt niet ontbreken in de top 7 met hike routes in Nederland. Er zijn verschillende pittige wandelingen uitgezet op de Vaalserberg. De hike route van 12 kilometer is misschien niet zolang maar door de hoogtemeters en hoge stijgingspercentage is deze route zeker niet voor iedereen geschikt. 

De Hike wandeling van 12 kilometer begint bij Bergstraat 2 in Vaals en eindigt ook op deze locatie. Tijdens deze wandeling kom je ook door België en Duitsland heen. Ook kom je langs het drielandenpunt. Een goede locatie voor een pauze. Onderweg loop je door de bossen en heb je vele punten met mooie vergezichten. 

Deze geliefde route is één van de mogelijkheden op misschien wel de beste hike plek van Nederland. 

De Sprengenberg - Sallandse Heuvelrug. 

In het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug liggen ook vele uitdagingen. De heuvels zijn niet zo hoog als in Zuid-Limburg maar met 75,5 en 72,5 meter hoog is het voor veel wandelaars een flink kluif. De 18 kilometer route van de Sprengenberg is een mooie route met heuvels als de Grote en de Kleine Koningsbelten. 

Het begin en het einde van de wandeling is bij de Boerderij de Pas in Haarle (Dichtbij Nijverdal). Onderweg passeer je heide en akkers en loop je door bossen. De route zelf geeft aan dat er steile hellingen aanwezig zijn. Als niet geoefende klimmer is de kans op spierpijn groot de volgende dag. 

De Sallandse Heuvelrug is ook een prachtige locatie om zelf een route te kiezen of zonder route te wandelen. Je hebt vele hoogte verschillen dus aan hoogtemeters kun je hier wel komen. Vooral in Augustus is het hier mooi dan staat de paarse heide prachtig in bloei. 

De Zijpenberg

Dichtbij Reden ligt de Zijpenberg, de Zijpenberg is gelegen op de Veluwe. Dit is een prachtig gebied waar maar weinig vlakken stukken zijn. De heuvel zelf is ook niet mis met een hoogte van 106,5 meter. In deze omgeving zijn vele wandelroutes uitgezet de meeste wandelingen zijn tussen 5 en 15 kilometer. Misschien voor een Hike route te kort maar je kunt ze ook combineren en zelf verlengen. 

De heuvel is een flink kluif vergis je hier niet op. Het beste kun je starten bij het bezoekerscentrum in Rheden, hier kun je de auto ook goed parkeren. Als je voor deze beklimming kiest snap je al vrij snel waarom deze populair is bij de wandelaars en hikers. Je loopt in een prachtig natuurgebied. 

De Amerongse Berg

De Amerongse berg is niet het hoogste punt met 68 meter en vergeleken met de Vaalserberg is het maar een klein heuveltje. Toch is deze kleine heuvel een flinke uitdaging voor velen, de Amerongse Berg wordt onderschat, je hebt misschien niet veel hoogte maar wel zeer veel hoogte verschillen. Wat het ook zeker niet makkelijker maakt zijn de onverharde wegen waar over je loopt. 

Diverse wandelingen nemen je mee naar e top van de Amerongse Berg. Je hebt hier en onderweg mooie vergezichten over de Gelderse Vallei en het Rijndal,. Onderweg is er veel te zien zoals het Landgoed Zuylesteyn en oude tabaksschuren waar vroeger tabak werd geteeld. 

De wandelroute van 11 kilometer is de mooiste, als deze iets te kort is kun je deze altijd verlengen, mogelijkheden genoeg. 

Dutch Mountain Trail

Een echte Hike route voor meerdere dagen is de Dutch Mounain Trail. Het is misschien niet de langste route in Nederland maar wel de zwaarste met 7 hoge (berg) toppen. Deze ruige route in Zuid-Limburg is verdeeld over 4 etappes met een totale afstand van 101 meter. Je kunt uiteraard deze route in 4 opeenvolgende dagen lopen maar er ook voor kiezen om deze 4 etappes apart van elkaar te lopen. 

De route loopt vanaf het Station Eygelshoven (Kerkrade) naar het station in Maastricht. Deze wandeling is geschikt voor de geoefende wandelaar en niet aan te raden voor de beginner. 

Tijdens deze prachtige wandeling kom je als o.a. snel stromende beken, weides, rotswanden, spectaculaire vergezichten en nog veel meer om op te noemen.

De route wordt niet aangegeven op het internet is er wel een route te vinden makkelijker is het onderstaande boekje. Hier vind je ook veel informatie over de omgeving, de routes en tips. 

Montferlandse Toppentocht - Zeddam

Misschien wel de aller zwaarste dagtocht dus erg geschikt voor hikers is de Montferlandse Toppentocht. De route is maar liefst 42 kilometer lang en je komt over 18 heuvels heen. De hoogte meters is ruim 400 meter dus maak je borst maar nat. 

De Heuvels die je gaat beklimmen zijn o.a de Hettenheuvel, de Hulzenberg en de Kale Jacob. Dit is ook meteen de laatste heuvel tijdens je route. Vanaf de heuvels heb je prachtige vergezichten. Zowel over Montferland maar je ziet ook de Veluwezoom bij Arnhem. 

De landschappen zijn heel afwisselen waar je langs loopt zoals bossen, akkers, en heide. De route is goed aangegeven met speciale markeringen waardoor je de route ook eenvoudig kunt volgen. 

Je kunt starten in het centrum van 's-Heerenberg, maar ook bij parkeerplaats kustersland en Landgoed Montferland.

Natuurwandelroute N70 - Berg en Dal

Met 14,2 kilometer lijkt dit niet zo'n grote uitdaging, maar met 8 stevige heuvels en 375 hoogtemeters is het een route voor de geoefende wandelaar. Onderweg kom je ook circa 500 traptreden tegen. Deze route is erg populair ook onder hikers, hardlopers en wandelaars. 

De route is een ronde wandeling en je kunt op verschillende plekken starten met de route. De meeste wandelaars beginnen bij Beek-Ubbergen (het centrum) of bij Berg en Dal (Parkeerplaats Holdeurn).

Onderweg is veel te zien en te beleven. Zo kom je langs de eeuwenoude kastanjeboom en heb van één van de heuvels uitzicht op het kleinste kerkdorpje van Nederland. Naast het dorpje heb je ook uitzicht op polders, uiterwaarden en het rivierenlandschap van rivier de Waal en de Rijn.


Reacties
Categorieën