|

Wandelen: De 7 mooiste bossen en wandelgebieden in Zuid-Holland

In de titel gaat het over wandelen in de mooiste bossen en gebieden in Zuid-Holland, maar deze gebieden zijn ook uitermate geschikt voor de fietser. Als je het over wandelen hebt wordt er niet snel aan Zuid-Holland gedacht, dit is zonde omdat Zuid-Holland qua natuur veel te bieden heeft.

Zuid-Holland is het dichtstbevolkte provincie, maar ondanks alle gebouwen en huizen wil het niet zeggen dat er geen natuur is of dat de natuur niet mooi kan zijn. Deze pagina beweert zeker het tegendeel.

Je vind hier de mooiste bossen, wandelgebieden en natuurgebieden in de provincie Zuid-Holland. De 7 mooiste plekken om te wandelen en te fietsen worden uitgebreid toegelicht om je een goed beeld te geven.

Voordat ik begin met de 7 mooiste wandelgebieden eerst nog een paar aanraders van boeken over het wandleen en fietsen in Zuid-Holland

Wandelen

De Voornes Duin

Het Voornes Duin is een prachtig stukje natuur op het eiland Voorne van ongeveer 1400 hectare groot. Dit natuurgebied met kalkrijke duinen is pas ontwikkeld in de Late Middeleeuwen. Naast Kalkrijke duinen je vind ook een duinbos en verschillende meertjes.

De Quackjes en Breede water zijn 2 meertjes die zeker de moeite waard zijn. Je vind bij deze meren veel vogels en andere dieren die je kunt spotten. De kuifeend, Bergeend en de Aalscholver zijn enkele van de vogels die je hier kunt treffen. Maar ook roofvogels zijn regelmatig te zien.

Naast dieren zijn er ook verschillende plantensoorten te vinden in de Voornes Duin bij het landschapspark vind je de meeste soorten. Het landschapspark is te vinden bij Het bezoekerscentrum Tennellaplas.

In dit mooie natuurgebied vind je diverse gemarkeerde wandelroutes. Ook vind je hier fietspaden langs het gebied. Paarden zijn ook welkom op de ruiterpaden en je vind vogelkijkschermen in de Voornes Duin. Het gebied is goed te bereiken met de bus, auto of per fiets.


Nationaal Park De Biesbosch

Het waterrijke natuurgebied de Biesbosch ligt op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandsche Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdegebied in Europa.

Het beste kun je het Nationaal Park de Biesbosch verkennen via het water. De kronkelende riviertjes en kreken en de groene oevers lenen zich perfect voor een dagje relaxed dobberen. Zelf geen bootje? Je kunt ook verschillende bootje huren zoals een kano of een fluisterbootje.

Misschien je de mooiste manier om de Biesbosch te verkennen de boot maar wandelen kun je ook erg goed in dit gebied. Je hebt verschillende verharde en onverharde paden, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Op deze paden kan ik je alleen geen droge voeten beloven. De getijen in het veelzijdige natuurgebied van de Biesbosch zijn niet altijd voorspelbaar en kunnen aardig verschillen. Laarzen of waterdichte schoenen zijn wel aanbevolen.

Het Biesbosch bestaat uit o.a. rivieren, moerassen, bossen, stukken polder en eilanden, in dit prachtige natuurgebied vind je ook vele dieren. Uiteraard zijn er verschillende vogelsoorten maar ook Schotse Hooglanders en bevers zijn te spotten in de Biesbosch. Museum Eiland is een mooie plek waar je ook meer te weten kunt komen over de Biesbosch.


Tiengemeten

Tiengemeten is een eiland dat is gelegen in de Hoeksche waard en ontstaan is als een zandplaat. Het is door de jaren heen uitgegroeid tot een eiland wat veel gebruikt wordt voor akkerbouw. Tot de jaren 50 woonden er nog zo’n 180 mensen, tegenwoordig zover bekend nog maar 11. Dit heeft mede te maken dat er in de jaren 90 is besloten om er een natuurgebied van te maken. sinds 1997 beheerd Natuurmonumenten het als nat natuurgebied.

Het eiland is te bezoeken met de veerpont en is zeer geschikt voor mooie wandelingen. Op het eiland is een pannenkoekenrestaurant aanwezig ook is er voor de kinderen een natuurspeelplaats van 4,5 hectare.

Op het eiland mag overal worden gewandeld. Er zijn drie verschillende wandelroutes uitgezet. Het informatiecentrum van Natuurmonumenten is gevestigd in de schuur Marguarithehoeve, Dit is gelegen bij de aanlegplaats van de veerpont. Je kunt ook overnachten op het eiland.

In het wandelboek de wandellust van Twan Huys wordt er uitgebreid gesproken over de Tiengemeten.


Het Staelduinse Bos

Het Staelduinse Bos is gelegen tussen Hoek van Holland en Dijk het bos is langgerekt en 95 hectare groot. Het bos heeft een rijke en lange geschiedenis en werd tijden lang gewoond in dit bos. Oorspronkelijk bestond dit gebied uit estuariumduinen.

Tijdens de Tweede Wereld oorlog heeft het bos ook een rol gespeeld. In het begin van de oorlog landden Duitse parachutisten nabij het bos en verschansten zich enige dagen in het bos. In het Staelduinse Bos vind je nog steeds bunkers helaas zijn deze niet toegankelijk omdat er vele vleermuizen wonen.

Ondanks dat je de bunkers niet kan betreden is het wel een prachtige bezienswaardigheid. In het bos kun je prachtig wandelen en er zijn 2 wandelroutes, beide zijn 3 kilometer lang en echt de moeite waard om te lopen.


Het Loetbos

Het loetbos is in 1950 aangelegd in de Krimpenerwaard en is een recreatiebos van ongeveer 170 hecare groot met een lengte van 10 kilometer en strek zich uit over de eeuwenoude rivier de Loet. Het bos wordt beheerd door Staatbosbeheer en heeft veel diversiteit op het gebied van flora en fauna.

Het loetbos heeft inheemse boomsoorten zoals de elzen, populieren en de wilgen. Je vind hier ook diverse moerassen gebieden, een deel van het bos mag je niet betreden en is een stiltegebied. In het stiltegebied broeden verschillende vogelsoorten waaronder de diverse watervogels, de bonte specht en de zwartkop.

Het bos is ook erg leuk voor de kinderen bij de ingang van het Loetbos vind je vele verschillende speelelementen. Ook zijn er diverse wandelroutes waaronder thema routes die erg leuk zijn voor gezinnen.


Meijendel

Meijendel is een mooi stukje natuur ten noorden van Den Haag (Scheveningen) en ten zuiden van Wassenaar.  Dit is een waterrijk duin- en natuurgebied wat onderdeel uitmaakt van het National Park Hollandse Duinen. Meijendel is ongeveer 200 hectare groot en wordt gekenmerkt door bossen, kleine watertjes, zandstranden en duinlandschap.

In het gebied is veel te zien en te beleven waarom de eikvaren en de eikenmos, maar ook aan dieren geen gebrek je vind hier vleermuizen, Galloway paarden, de roerdomp en met geluk kom je ook vossen tegen.

Dit prachtige natuurgebied net boven Den Haag leent zich perfect voor wandel- en fietstochten. Voor lange afstand fietsers is de langeafstandsfietsroute LF1 een echte aanrader. Het bezoekerscentrum vind je midden in het natuurgebied hier kun je onder andere op een interactieve manier alles leren over het drinkwater en hoe het drinkwater gewonnen wordt.


Bentwoud

Bentwoud mag misschien dan wel een jong bos zijn dat in 2016 is afgrond als natuurgebied, maar je kunt al wel spreken van een flink bos. Het bosgebied heeft een oppervlakte van 800 hectare met 80 kilometer aan wandel en fietspaden. Bentwoud is gelegen tussen Zoetermeer en Boskoop.

Tijdens de inrichting van dit bos zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant. Het bos is nog volop in de ontwikkeling en dat is juist leuk om te zien, ondanks dat het nog in de ontwikkeling zit is het wel het het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. 

Het gebied heeft een paar bijzonderheden Door het hele gebied mag je namelijk van de paden af en lekker struinen door het bos. In het bos kun je vele bijzondere vogels, vlinders en planten spotten.


Wandelen

Vergelijkbare berichten