|

De top 7 van leukste steden in Noord-Brabant 2023

De nachten zijn lang in het Brabantse land. Een regel uit één van de vele liedjes die er zijn geschreven over Noord-Brabant. De Brabander staat bekend als bourgondiër. Hoe van eten, drinken en veel gezelligheid. Dit is ook terug te vinden in de vele dorpen en steden die Noord-Brabant kent. Naast deze prachtige steden met veel bezienswaardigheden, heeft Noord-Brabant ook een prachtige natuur. Kijk alleen maar naar Het Nationale Park de Groote Peel. (en er zijn meer). Dit Nationaal park heeft een restant van de meeste ruige gebieden die Nederland heeft gekend. De Groote Peel is één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Ook vind je hier nog een moeras deze is via de knuppelpaden (houten paden van boomstammen) te bereiken.

Noord-Brabant ligt in het zuiden van het land, gelegen tegen de provincie: Limburg, Zeeland, Gelderland en Zuid-Holland. Het zuiden van de provincie ligt tegen de Belgische grens. De Provincie heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners en staat bekend om de Carnaval. Tijdens de Carnaval krijgen veel steden en dorpen ook een andere naam (leuzennaam). Zo wordt Tilburg: Kruikenstad, Eindhoven: Lampengat en Veghel: Kuussegat etc.

Ook naast de carnaval heeft Noord-Brabant je veel te bieden kijk alleen maar na bezienswaardigheden. Eentje wil ik er uitlichten dat is Kasteel Heeswijk. Dit kasteel dateert uit de 11e eeuw en kent een rijke geschiedenis. Het was zelfs ooit het hoofdkwartier tijdens de Franse Revolutie onder leiding van Napoleon. In 1835 werd het kasteel gekocht door een gouverneur, om zijn collectie van kunst en schilderijen te tentoonstellen. In 1900 is en deel van deze collectie geveild. Het kasteel is te bezoeken en ook zeker de moeite waard het ligt in Heeswijk-dinther.

Nu je het belangrijkste weer over de provincie is het tijd voor de 7 leukste steden van Noord-Brabant Voor dat ik met de top 7 begin wil ik je nog even wijzen dat ik na de top 7 nog paar vakantietips voor je op een tij heb gezet voor de provincie Noord-Brabant.

Den Bosch (s-Hertogenbosch)

‘s-Hertogenbosch de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Deze stad wordt vaak tot één van de mooiste steden van Nederland benoemd en niet alleen om het carnaval wat hier erg leeft. In februari heet den Bosch ook Oeteldonk. Het centrum is charmant en levendig. je kunt hier terecht bij de bourgondische restaurantjes, gezellige kroegen en zomerse terrasjes. In de zomer zijn er ook regelmatige leuke evenementen zoals de culturele festivals.

Een voordeel van Den Bosch is dat je door de binnenstad kunt varen over de eeuwenoude Binnendieze. Je komt onderweg vele mooie historische gebouwen tegen. Het centrum is niet alleen gezellig maar ook nog eens historische en prachtig. Kijk alleen maar na de De Sint Janskathedraal, een prachtige kathedraal aan de rand van het centrum. Wat deze kathedraal zo bijzonder maakt zijn de dubbele luchtbogen en de bijna honderd luchtboogfiguren.

Ook he tJheronimus Bosch Art Center is een bezoekje waard. Dit centrum is bedoeld als eerbetoon aan Jheronimus Bosch. In het centrum vind je onder andere het werk van de schilder met bijzondere kunst. Naast het werk is er meer te beleven in het centrum er zit een bibliotheek in, een auditorium en vinden regelmatig concerten en optredens plaats.

Als je Den Bosch bezoekt mag je de Bossche bol niet missen. Alleen al voor deze heerlijk specialiteit zou je Den Bosch al willen bezoeken.


Heusden

Heusden is een vestingstadje dat ten oosten van Den Bosch ligt. Het plaatsje heeft de vorm van een ster en wordt omringt door dikke vestingsmuren en een gracht. Het dorpje wordt ook niet voor niets erg fotogeniek genoemd. Buiten de prachtige prachtige gebouwen en bouwwerken waar je goed langs kunt wandelen heeft Heusden je ook mooi bezienswaardigheden te bieden.

Het Museum de Droomspiegel is zo’n prachtige bezienswaardigheid. De collectie bestaat uit de droomspiegels van Jan Jacob Henneman en is geheel gewijd aan de evolutiegedachte. Maar ook het Gouverneurshuis is iets bijzonders. Ook hier herbergt zich een museum en wordt ook veel als touwlocatie gebruikt. Als je in Heusden ben zou ik ook zeker naar de jachthaven lopen dit een prachtige plek die je ook graag op de foto wil zetten.

Heusden wordt vaak de parel van Noord-Brabant genoemd de ligging heeft hier ook zeker mee te maken het licht aan de Bergse maas. Deze vestingsstad heeft een rijke geschiedenis je op ademt als je in Heusden rond loopt. Hoewel er maar ruim 1300 inwoners wonen is het er zomers erg druk met toeristen, die je veelal in de gezellige hoofdstraat vind en bij de jachthaven. De leukste terrasjes vind je in de stadshaven en op de vismarkt. Als je op de vismarkt hebt het je een mooi doorkijkje op één van de 3 molens die je in Heusden vind.


Breda

Breda een unieke sfeer, dit komt mede door het indrukwekkende oude historische centrum. Het heeft veel oude gebouwen en schitterende grachten.

Op culinair gebied zit je zeker goed in Breda. De Grote Markt heeft talloze cafés en restaurants. De grote markt wordt omringd door de majestueuze Grote kerk, het uit de 18e eeuw daterende Stadhuis en het Kasteelplein.

Qua andere bezienswaardigheden heb je Museum of the Image (MOTI), het Begijnhof en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Maar Breda heeft zelfs een strand (Belcrum Beach) dit is gevestigd aan de veilingkade. Een andere locatie waar je heerlijk kunt uitrusten in het Park Valkenberg.

Het Valkenberg park, gelegen tussen het treinstation en het centrum, was vroeger de tuin van het Kasteel van Breda. Het park heeft een pond met een fontein, vele gekleurde bloemetjes en planten en is een favoriete hotspot voor de Bredanaars. Er vinden hier diverse evenementen plaats.

Over evenementen gesproken het grootste en bekendste evenement van Breda is het Breda Jazz Festival dat als sinds 1971 rond Hemelvaart gehouden word. Vier dagen lang staat de binnenstad in het teken van muziek, eten en drinken en een hoop gezelligheid.

Breda heeft je veel te bieden je kunt namelijk ook heerlijk varen in deze mooie stad. Op verschillende plekken een bootje te huren want ook vanaf het water is Breda prachtig.


Vught

Hoewel Vught officieel een dorp is mag deze niet ontbrekend als het om de leukste plaatsen gaat van de provincie Noord-Brabant. Vught ligt op steenworp afstand van Den Bosch. Het dorp heeft je veel te bieden naast de gezelligheid. Je vind hier verschillende winkels en galerieën, een prachtige natuur, musea en nog veel meer. In het dorp zijn ook regelmatig leuke evenementen. Ondanks de geringe grote kun jij je in Vught makkelijk meerdere dagen vermaken want er is geen gebrek aan cultuurhistorische bezienswaardigheden.

In het Nationaal Monument Kamp Vught krijg je een kijkje in de indrukkende gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Een heel anders verhaal is het Kasteel Maurick wat gelegen is op een Eiland of het imapsante Landgoed Bergen met een luxe congrescentrum in een prachtig gelegen park.

In het Centrum vind het raadhuis en voormalige kerk DePetrus dit zijn 2 prachtige gebouwen die zeker een foto waard zijn. Dit zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden van Vught. Als je in Vught ben en je houdt van de natuur dan zit je hier goed je hebt hier vele wandel- en fietsroutes. Maar ook de recreatieplas de ijzerman met het lange strand van Brabant is erg populair. Als je alles hebt bekeken is het tijd voor een hapje en een drankje bij één van de cafés en restaurants die het dorp rijk is.


Eindhoven

Designstad en lichtstad Eindhoven heeft altijd een belangrijke industriële rol gespeeld. Philips en Eindhoven zijn onafscheidelijk van elkaar.. Wil je meer over Philips te weten komen bezoek dan eens het museum, Eindhoven heeft meer musea zoals het DAF-Museum, en het Abbemuseum over de hedendaagse kunst.

Eindhoven heeft gelukkig ook nog veel meer te bieden het is een zeer dynamische stad met een groot en breed aanbod als het gaat om culturele en creatieve initiatieven. Strijp S is hier een goed voorbeeld van Oude fabrieken en kantoren doen tegenwoordig dienst als wooncomplex met hippe moderne lofts, als restaurant, als winkel, als hotel, als BMX park of als ontdekfabriek etc.

Het centrum is ook zeer uitnodigend voor zowel een avond door te zakken, om te eten als een dagje shoppen. Regelmatig zijn er leuke evenementen zoals de Dutch Design Week en het Glow Festival. Dus aan evermaak ook geen gebrek.

Qua bezienswaardigheden mag je het PreHistorisch Dorp, waar je 15.000 terug in de tijd gaat, Sint-Catharinakerk
een rooms-katholieke kerk en rijksmonument zeker niet missen. Ook het Stadswandelpark is een echt aanrader met een mooi radiomonument uit 1936. Eindhoven een bijzondere stad die zeker de moeite waard is ook goed te bezoeken als citytrip.


Bergen op Zoom

Bergen op zoom is één van de oudste steden in Nederland. Dit kun je wel zien aan de smalle straatjes, oude pleintjes en monumenten. Bergen op Zoom is niet zo groot als de vele steden hier boven maar dat betekend niet dat er ook minder te doen is.

Kijk alleen maar naar het oudste stadspaleis van Nederland de Markiezenhof met een prachtige tuin en de gevangenpoort. De gevangenpoort is een doorgang waar vroeger de gevangenis diende. Nu kun je hier gaan ontspannen uit de escaperoom. Een uiterst bijzondere bezienswaardigheid is het stadsriool De Grebbe.

Een stadswandeling is ook echt een aanrader in Bergen Op zoom zo kun je ook nog een stukje van de stadsmuren zien die ooit de stad omgeringd hebben. Tijdens of na de stadswandeling kun je goed aanschuiven bij één van de vele terrassen van de restaurants en cafeetjes. Ook leent bergen op zoom zich perfect voor een middag winkelen.


Willemstad

De laatste in de rij is het vestingsstadje Willemstad, gelegen aan het Hollands Diep en het Volkerak. De naam komt van Willems Stad oftewel van Willem van Oranje. Willemstad was één van zijn strategisch gelegen vestingsteden. Dit is nog steeds terug te zien, aan de oude stadsmuren, forten, bunkers, kruithuizen en stervormige dijken. Willemstad is ook zeer geschikt voor een stadswandeling zo kun je op je gemakje alle bijzondere plekken verkennen.

Bijzondere bezienswaardigheden zijn het Mauritshuis dat in 1623 is gebouwd door Prins Maurits, De korenmolen (d’Orangemolen) deze stamt uit 1734, Het oude Raadhuis en de Koepelkerk. Maar ook de jachthaven is een bijzondere plek wat niet gemist mag worden als je Willemstad bezoekt.


Vakantietips.

Veel van de bovenstaande steden zijn geschikt voor een meerdaagse reis. Een hotel of Bed & Breakfast is dan wel ideaal. Wil je een mooi en goedkoop hotel kijk dan eens bij Trivago. Een overzichtssite met de beste hotelaanbieders op een rij. Met Trivago betaal je nooit meer te veel voor je hotel overmachtig. En alle hotels in één overzicht.

Hieronder vind je nog 2 top vakantieparken in de provincie Noord-Brabant.

De Kempervennen

Center Parcs de Kempervennen is gelegen in Westerhoven in de provincie Noord-Brabant. Het is een ideale vakantieplek voor de actieve vakantieganger met 2 meren en een indoor sneeuwhal. Maar ook in de omgeving is er veel te beleven, je zit dichtbij Eindhoven en ook niet ver van de Belgische grens.

Met een Sneeuwhal en 2 meren is het logsch dat je zowel wintersport activiteiten als watersport activiteiten kunt beoefenen op het park. Vooral het snowboarden en het Aqua park zijn echte aanraders. Maar dit is zeker niet alles wat je kunt ondernemen in de Kempervennen. Aqua Mundo het subtropische zwembad heeft ook veel vermaak met het koraalbad, glijbanen, wellness, een wildwaterbaan en meer.

Andere faciliteiten die zeker de aandacht te verdienen zijn: Het animatie team met een zeer uitgebreid programma. Een escape room, speeltuinen, Adventure golf, klimparadijs, bowlen etc. Andere faciliteiten die zeker genoemd moeten worden zijn namelijk de winkeltjes en de 5 restaurants.

Qua accommodaties is er ook veel te kiezen. Naast de grootte van de accommodaties en met hoeveel personen je gaat is er ook keuze uit Comfort, Premium en Vip. Vooral Vip is een echte aanrader met heel veel luxe. Zoals gratis bezorging van de broodjes ’s morgens vroeg, maar ook de luxe badkamer met sauna. Ook hoef je niet meer aan je badhanddoeken denken, die liggen ook al voor je klaar. Er zijn verblijven van 2 tot 10 personen. Mijn persoonlijke favoriet zijn de woonboten, maar ook de kinderverblijven zijn uitmuntend.


Landal Het Vennenbos

Het Vennenbos is een walhalla als het om activiteiten en faciliteiten gaat. Vooral het subtropische zwembad is een parade paardje met de gave wildwaterbaan. Uiteraard is er veel meer te doen voor kinderen zoals de waterspeeltuin, indoorspeeltuin, maar ook buiten is er veel plezier mogelijk, er is een multifunctioneel sportveld, een doolhof met uitkijktoren, tokkelbaan, een pondje en nog veel meer.

Op het park is het hele jaar een animatieteam aanwezig die ook aan de ouders denken met leuke activiteiten. Dit echte kindervakantiepark heeft een mooie ligging tussen de Vennen en het bos, vandaar ook de toepasselijke naam het Vennenbos.

De faciliteiten zijn belangrijk vooral voor kinderen, maar er wordt ook steeds meer waarde gehecht aan een goede accommodatie. Bijna alle accommodaties zijn vernieuwd en zijn weer helemaal van deze tijd. De bungalows zijn geschikt tot 10 personen.

Wil je een dagje iets anders dan de vele faciliteiten of je prettige accommodatie, dan zit je in deze omgeving ook goed. De grootste attracties / bezienswaardigheden in de omgeving zijn toch echt de Efteling en dierentuin Safari Beeksebergen. Maar er zijn ook zeker andere prachtige activiteiten zoals een dagje Eindhoven over net over de grens Turnhout of Lommel.

Wil jij een heerlijk weekend, midweek of week genieten van een onbezorgde vakantie met veel faciliteiten dan zou ik gaan voor het Vennenbos.


Vergelijkbare berichten