| |

De top 7 van de mooiste Nederlandse steden voor een stedentrip 2023

Nu de corona weer overal de kop op steekt wordt het plannen van een citytrip voor het najaar moeilijk in het buitenland. Gelukkig heeft Nederland ook veel mooie steden waar je heerlijk kunt genieten van de bezienswaardigheden, winkels, restaurantjes, barretjes en nog veel meer.

Daarom vertellen wij in deze blog over de 7 steden die het meest geschikt zijn in Nederland voor een citytrip.

Een heerlijk weekendje weg in één van de prachtige steden die Nederland rijk is, wie wil dat niet?

De 7 mooiste steden in Nederland voor een citytrip!

Voor de 7 steden hebben we bewust de 4 grote steden die je in elk lijstje vind er uit gelaten. Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam behoren zeker tot de mooiste steden, waar je je ook perfect een weekendje kunt vermaken, maar we hebben gekozen voor 7 verrassingen die zeker niet minder mooi zijn.

Elke stad die we geselecteerd hebben heeft iets speciaals. We hebben een beschrijving bij de stad geschreven. Zodat je een goede indruk krijgt hoe leuk de stad kan zijn. Ook heb ik de meest leuke en bekendste bezienswaardigheden van de stad toegelicht.

Bekijk snel de 7 leukste steden en laat je verassen.


Maastricht

Maastricht is één van de leukste, gezelligste en charmantse steden van ons land. Het bevind zich wel in het zuiden van Nederland, maar het voelt toch een beetje als het buitenland.

Maastricht is chique en bourgondisch tegelijk. Je hebt er namelijk veel leuke restaurantjes en barretjes waar je goed kunt vertoeven. En tegelijkertijd voelt het erg buitenlands aan.

1 van de mooiste bekendste plekken in Maastricht is het Vrijthof. Hier worden (onder normale omstandigheden) zomeravond concerten van André Rieu gehouden. In de winter vind je hier weer prachtige kerstactiviteiten, zoals een kerstmarkt en een schaatsbaan.

Aan het plein vind je ook de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek die je beide vrijwel het gehele jaar door kunt bezoeken. Uiteraard vind je hier ook gezellig terrassen. Maar Maastricht is meer dan alleen het Vrijthof.

Bijvoorbeeld de Dominicanenkerk, sinds 2006 zit er een boekhandel in de prachtige oude kerk. Het wordt niet voor niets één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd. Behalve de verkoop van boeken, worden hier regelmatig lezingen gegeven en exposities gehouden.

Het centrum is compact, je kunt eenvoudig de vele mooie straatjes en steegjes verkennen. Een stadswandeling is zeker een aanrader. Maastricht is ook erg geschikt om heerlijk te shoppen. Naast de vele mooie winkels mag een bezoekje aan de Helpoort ook niet ontbreken.

De Helpoort draagt de titel van oudste stadspoort in Nederland en dateert uit de 13e eeuw. Een prachtig plaatje voor de camera. Cultuur heeft Maastricht ook genoeg te bieden. Denk hierbij aan het Bonnefanten museum. Dit museum voor beeldende kunst ligt aan de Maas en is eenvoudig te herkennen aan de 28 meter hoge raketvormige toren.

Als je even rustig wil genieten van de rust en de stad kun je kiezen voor het Stadspark. Het park bestaat uit diverse deelparken. Elk park heeft zijn eigen sfeer en er valt genoeg te beleven.


Dordrecht

Dordrecht 1 van de 7 mooiste steden.

Niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Dordrecht is een onderdeel van de Randstad, maar is toch vaak het ondergeschoven kindje. Deze historische stad verwierf als één van de eersten in de regio de stadsrechten.

Dordrecht heeft verschillende stadsroutes o.a. kun je de prachtige gebouwen bekijken die al enkele eeuwen het hart van Dordrecht vormen. Ook zie je op veel andere plekken veel van de geschiedenis terug in de stad.

De Grote Kerk bijvoorbeeld is één van de meest herkenbare monumenten in het oude centrum. Deze kerk heeft een toren die je kunt beklimmen, het heeft 269 treden. Als je deze uitdaging aangaat heb je wel een prachtig uitzicht. Andere plekken die veel van de geschiedenis laten zien zijn Het Huis van Gijn, het museum van de voormalig bankier en verzamelaar Simon van Gijn. Maar ook in het Hof van Nederland neem je een kijkje in de geschiedenis. In dit voormalige klooster vond onder meer de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 plaats.

Naast historie en geschiedenis heeft Dordrecht nog meer te bieden. De stad is ook uitermate geschikt om te shoppen. Het heeft naast de grote winkelketens ook veel kleine en bijzondere winkels met een mooi en divers aanbod.

Eén van de bijzondere plekken in Dordrecht is Door. Het wordt ook wel een culturele broedplaats genoemd. Naast ateliers heeft het centrum ook regelmatig tentoonstellingen en concerten, workshops etc. Bekijk op de site de actuele agenda en de huidige mogelijkheden.

Dordrecht heeft ook prachtige plekken aan het water bijvoorbeeld de bij de Groothoofd. Hier komt 3 van de 4 rivieren die door Dordrecht gaan samen. Dit wordt ook wel het Drierivierenpunt genoemd. Wist je dat er met 150.000 passerende schepen per jaar dit het drukst bevaren knooppunt van Europa is?

Een weekendje Dordrecht moet met de nog veel meer andere bezienswaardigheden geen probleem zijn om je een weekend te vermaken. Want naast alle bezienswaardigheden en activiteiten kun je ook heerlijk eten en drinken in de vele restaurants en barretjes.


Groningen

Groningen is één van onze favoriete steden in Nederland. Wij bezoeken ook regelmatig deze prachtige stad. Groningen wordt als echte studentenstad gezien. De binnenstad is autovrij, de stad heeft veel fietsroutes die je op de mooiste plekken brengt van de stad Groningen.

Een trekpleister is de Grote Markt, hier vind je gezellige terrassen die zowel overdag als s’avonds goed bezocht zijn, dit komt door de gemoedelijke sfeer. Als je in hartje centrum bent, bezoek dan ook zeker de smalle straatjes, hier bevinden zich leuke boetiekwinkeltjes. Maar ook de hippe winkels ontbreken niet in Groningen.

Ook voor culturele- kunstliefhebbers heeft Groningen bezienswaardigheden en activiteiten. Groningen heeft diverse musea waaronder Groninger Museum die veel kunst herbergt. Alleen het ontwerp van het museum is al een kunst stuk. Als je door de stad wandelt zie je meer bijzondere architectonische hoogstandjes zoals de historische pakhuizen.

Van verre zie je de Martinitoren al. Het is het hoogste gebouw van de stad. Je kunt deze toren ook beklimmen. Vanuit de toren heb je het beste uitzicht over de hele stad Groningen en omgeving.

Zoals ik al vermeld heb zijn er diverse leuke terrassen in het centrum waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en drankje. De stad leent zich ook perfect voor een weekendje.


Den Bosch

Den Bosch wordt gezien als één van de leukste steden beneden de rivieren. De stad staat bekend om haar sfeervolle karakter en gezelligheid. Genieten kun je zeker in Den Bosch en dat komt niet alleen door het bourgondische leven en de vele cafeetjes.

Den Bosch heeft namelijk veel meer te bieden. Denk alleen maar aan het Carnaval. Tijdens deze periode wordt de stad Oeteldonk genoemd. Maar ook de Brabanthallen, één van de grootste evenementen hallen van Nederland met regelmatig grote evenementen die bezoekers uit heel Nederland en het buitenland trekt. Een andere publiekstrekker is Theaterfestival de Parade in het centrum

Qua bezienswaardigheden mag je het volgende zeker niet missen. De Sint Janskathedraal, een prachtige kathedraal aan de rand van het centrum. Wat de kathedraal bijzonder maakt zijn de dubbele luchtbogen en de bijna honderd luchtboogfiguren. (zoals de luchtboogstoelen).

Jheronimus Bosch Art Center, dit centrum is bedoeld als eerbetoon aan Jheronimus Bosch. In het centrum vind je onder andere het werk van de schilder met bijzondere kunst. Naast het werk is er meer te beleven in het centrum er zit een bibliotheek in, een auditorium en vinden regelmatig concerten en optredens plaats.

Een andere leuke activiteit is een boottochtje op de kronkelige Binnendieze. Je leest het al, Den Bosch heeft veel te bieden al hebben we maar een paar bezienswaardigheden en evenementen toegelicht.

Qua Lekkernijen mag je als je Den Bosch bezoekt de Bossche bol niet missen. Alleen al voor deze heerlijk specialiteit zou je Den Bosch al willen bezoeken.


Leiden

Leiden wordt gezien als één van de gezelligste steden in Nederland. De 800 jaar geschiedenis is goed voelbaar in de stad. Het centrum is levendig, dit komt mede door de leuke winkeltjes, de grachten en de terrassen.

3 Oktober is het jaarlijks feest in Leiden. Het Leids ontzet is al sinds 1574, op deze datum kwam er een einde aan de Spaanse belegering van Leiden. Naast een grote markt en kermis is er ook elk jaar een optocht in een ander thema.

Gelukkig valt er ook buiten 3 oktober veel te beleven in Leiden. Geen andere stad dan Leiden heeft zoveel musea op loopafstand van elkaar. De volgende museua zijn echt een bezoekje waard. Het Sieboldhuis geeft je een kijkje in de Japanse kunst. Het museum Volkenkunde is sinds 1837 een Nederlands rijksmuseum in Leiden. Het is vanaf 30 november 1937 gevestigd in een voormalig academisch ziekenhuis, een monumentaal gebouwencomplex binnen de singels aan de rand van het stadscentrum.

Mijn persoonlijk favoriet qua musea in Leiden is Naturalis. Naturalis heeft een verzameling van ruim 40 miljoen objecten! Die enorme hoeveelheid objecten uit de natuur is de basis voor onderzoek naar wereldwijde biodiversiteit en geologie. De collecties zijn onderverdeeld in botanie, geologie, gewervelden, ongewervelden, entomologie, boeken en type-catalogi.

Leiden is net zoals Groningen een echte studentenstad. Dit brengt ook altijd een bijzondere sfeer en veel fietsers. Om alles goed te bekijken raad ik een weekend aan.


Deventer

Deventer is een echte Hanzestad en staat onder andere bekend om de Deventerkoek. De Deventerkoek wordt al meer dan 425 jaar gemaakt door de koekfabriek van JB Bussink. Daarnaast zullen veel mensen Deventer kennen van het Dickens Festijn.

Elk jaar wordt in een weekend in December de stad omgebouwd tot het Dickens decor. De smalle straten waar de vele figuranten de verhalen van Dickes naspelen passen perfect in de entourage. Ook de grootste boekenmarkt tegenwoordig wordt het ook wel het boekenfestival van Europa genoemd trekt ook duizenden bezoekers. In het centrum zijn van zo’n 875 kramen vol boeken te vinden.

Deventer heeft ook een prachtig centrum met als blikvanger de Waag. De waag is een mooi museum en ligt aan de brink. Hier is zowel vrijdags als zaterdags een markt. Aan de rand van de Brink bevinden zich vele leuke terrassen waar je ook heerlijk kunt eten.

Het centrum heeft vele leuke kleine straatjes met nog bijzondere winkeltjes. Deze straten verbinden de grote kermis die altijd in Juni gehouden wordt over 3 pleinen door het hele centrum.

Door de vele straten en historiche gebouwen is een stadwandeling echt een aanrader. Je komt dan ook langs de vele mooie kerken die zich in Deventer bevinden. Deze kerken kun je al zien als je vanuit Apeldoorn over de A1 de brug overrijd richting Deventer.

Persoonijk vind ik het “Rijsterborgherpark” het park ligt tussen het centrum en het station is een heerlijk rustige plek waar je goed kunt picknicken. Het park heeft een prachtig water, mooie beelden, een muziekkoepel waar ook regelmatig activiteiten zijn en een diverse vogels te zien die in mooie verblijven leven.


Breda

Net zoals het Bradantse Den Bosch ademt ook Breda gezelligheid uit. Daarnaast heeft Breda een unieke sfeer, dit komt mede door het indrukwekkende oude historische centrum. Het heeft veel oude gebouwen en schitterende grachten.

Op culinair gebied zit je zeker goed in Breda. De Grote Markt heeft talloze cafés en restaurants. De grote markt wordt omringd door wordt omringd door de majestueuze Grote kerk, het uit de 18e eeuw daterende Stadhuis en het Kasteelplein.

Qua andere bezienswaardigheden heb je Museum of the Image (MOTI), het Begijnhof en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Maar Breda heeft zelfs een strand (Belcrum Beach) dit is gevestigd aan de veilingkade. Een andere locatie waar je heerlijk kunt uitrusten in het Park Valkenberg.

Het Valkenberg park, gelegen tussen het treinstation en het centrum, was vroeger de tuin van het Kasteel van Breda. Het park heeft een pond met een fontein, vele gekleurde bloemetjes en planten en is een favoriete hotspot voor de Bredanaars. Er vinden hier diverse evenementen plaats.

Over evenementen gesproken het grootste en bekendste evenement van Breda is het Breda Jazz Festival dat als sinds 1971 rond Hemelvaart gehouden word. Vier dagen lang staat de binnenstad in het teken van muziek, eten en drinken en een hoop gezelligheid. Een andere publiekstrekker is het Carnaval. Vier dagen lang heet Breda Kielegat.

Wat ik ook leuk vond in Breda is dat je hier heerlijk kunt varen. Er zijn op verschillende plekken een bootje te huren en ook vanaf het water is Breda prachtig.


.

Vergelijkbare berichten