De 7 gouden tips om de mooiste natuurfoto’s te maken 2025
Als je de natuur in trekt weet je nooit wat voor moois en unieks je onderweg tegenkomt. Bij sommige foto’s heb je alle tijd maar bij een rennende wolf gaat het om secondes.
De mooiste natuurfoto’s worden met de camera gemaakt, maar de foto’s met de smartphones zijn ook zeker de moeite waard en kunnen ook kwaliteit erg goed worden. Op het knopje drukken om een foto te maken is makkelijk, maar om echt een mooie foto te maken kost best wel eens moeite en je hebt ook geluk nodig, vooral als je een hert of een ander wild dier tegen komt.
Om je een beetje te helpen om mooie natuurfoto’s te maken, heb ik op deze pagina veel informatie geplaatst en 7 waardevolle tips om de mooiste natuurfoto’s te maken.
Natuurfoto’s van (wilde) dieren.

Natuurfoto’s van wilde dieren zijn in de meeste gevallen lastiger dan een foto maken van een bloem of een landschap. Ten eerste moet je ze tegenkomen. Vogels en insecten zijn vaak makkelijker te spotten dan reeën, vossen, bevers etc. Daarnaast heb je ook nog te maken met bewegende dieren, dit maakt het ook niet makkelijker. Hieronder vind je een aantal tips hoe je de dieren perfect op de foto kan zetten.
Voordat ik tips geef wil ik eerste het volgende melden.
Respecteer de natuur. Verstoor geen dieren voor je foto. Kom niet te dicht bij jonge dieren of vogelnesten. Laat dieren niet schrikken.
Camera bij de hand: De dieren blijven niet wachten tot je zo ver bent, soms heb je maar heel kort de tijd voor een mooie foto.
Begin eenvoudig: Als je weinig of geen ervaring hebt met het maken van foto’s van dieren begin dan eens bij de kinderboerderij, de dierentuin of met de hond van je buren.
In de schemering: Veel dieren laten zich het meest zien op het moment dat het licht of juist donker gaat worden. Op deze momenten heb je vaak ook een prachtige lucht en inval van het licht.
Sluitertijd: Zet de instelling van je camera niet op automatisch, maar stel de sluitertijd zo kort mogelijk in. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte, zorg voor de juiste combinatie van de sluitertijd en het diafragma. Zo voorkom je bewegingsonscherpte, maar heb je wel de optimale scherptediepte. De ISO-waarde (lichtgevoeligheid) kan daarvoor op een hogere stand gezet worden.
Vaste plek: Uiteraard kun je door het bos lopen op zoek naar de dieren. Maar je kunt ook kiezen voor een vaste plek, bijvoorbeeld met een water of een open veld waar geregeld dieren komen. Zorg bij een vaste plek wel voor een goede camouflage voor jezelf en je camera.
Positie van de foto: De meeste dieren die je in de natuur tegen komt zijn kleiner dan jezelf. Pas daarom ook regelmatig je stand van fotografie aan. Ga ook eens liggen of op de knieën. Dus niet elke foto van bovenaf.
Macrofotografie: (op zeer korte afstand) Insecten zijn ook zeer geschikt voor macrofotografie. Kies hiervoor wel de macrostand, klein diafragma en een hoge sluitertijd.
De 7 onmisbare tips voor de mooiste natuurfoto’s.
De 7 onmisbare 10 tips gaan voornamelijk over landschap foto’s en foto’s van bloemen, planten en bomen. Uiteraard zijn ook veel tips geschikt voor (wilde) dieren fotografie.
Voorbereiding

Het beste kun je van tevoren bepalen welke soort foto’s je wilt maken, denk aan macrofotografie, wildfotografie of landschapsfotografie. Dan kun je van tevoren de belangrijkste instellingen al toepassen zodat je ook gelijk kunt beginnen als je iets moois treft. Met de keuze van fotografie kun je ook je locatie bepalen waar je het beste heen kunt gaan. Uiteraard kun je ook eerst de locatie kiezen en dan bepalen welke foto’s je hier het beste kunt maken.
Wil je vogels fotograferen, kies dan bijvoorbeeld voor een vogel kijkhut. Op de website van Natuurmonumenten en Staatsbosheer staat vaak ook uitgebreide informatie over de gebieden wat je kunt treffen als je nog niet precies weet waar je heen wilt gaan.
Apparatuur
Gebruik de juiste apparatuur die bij je fotografie past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lenzen, maar ook aan een statief. Een statief is erg geschikt voor landschappen je kunt zo een langere sluitertijd gebruiken en het zorgt voor meer stabiliteit. Verder op de pagina vind je meer tips over het juiste apparatuur
Neem de tijd en wees geduldig
Neem je tijd als je foto’s van de natuur wilt maken. Stop pas als je tevreden bent of als de vogel is gevlogen. Bij natuurfotografie is geduld erg belangrijk, je bent namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Deze heb je zelf niet in de hand. Denk hierbij aan het weer, het licht, de medewerking van de dieren etc. In de momenten dat je aan het wachten bent kun je uiteraard ook genieten van de buitenlucht en de natuur.
Compositie
Fotografeer vanuit verschillende hoeken maar ook van hoogtes. Maak niet alleen maar foto’s van bovenaf. Laag bij de grond, op de zelfde hoogte van het onderwerp kunnen verrassende foto’s op leveren. Denk ook eens aan foto’s van onderaf of juist van de zijkant. Als het mogelijk is kan macrofotografie ook erg mooi zijn. Een close-up van een bloem of een takje.
Oude kleren een een zeiltje meenemen waar je op kunt liggen kan een aanrader zijn. Als je foto’s in het water wilt maken hou dan wel rekening met de stroming.
Licht en beweging
Bij het fotograferen in de natuur ben je afhankelijk van het (dag)licht. Experimenteer met de lichtinval en het tegenlicht. Maar fotografeer ook eens in de eerste uren dat het licht wordt. Maak gebruik van het licht, dit kan de foto echt naar een hoger niveau brengen. Goed licht moet je zien en leren herkennen, oefening baart kunst.
Je kunt ook meer actie en dynamiek in de landschapsfoto’s krijgen door een beweging te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan de winter of bewegend water etc. Dit kan met het kiezen van de juiste belichtingstijd en een langere sluitertijd. Speel met de verschillende sluitertijden voor het beste resultaat. Zet je camera wel op een statief als je met de sluitertijd gaat werken.
Weersomstandigheden.

Fotografeer eens in verschillende weersomstandigheden en verschillende jaargetijden. In de lente bijvoorbeeld staat de zon nog laag, hierdoor heb je bijvoorbeeld mooie schaduwen. Maar je kunt ook prachtige foto’s maken met bewolkt weer, een mooie donkere achtergrond kan de foto ook ophalen. En wat denk je van de regen en sneeuw. Als je onder deze omstandigheden gaat fotograferen denk dan wel aan jezelf en je dure spullen dat deze ook goed beschermt zijn.
Analyseer wat je ziet
Voordat je wil gaan fotograferen bekijk dan eerst eens goed wat je ziet. Wat opvallend is of juist heel ongewoon. Hoe kun je het beste het onderwerp uitbeelden. Kies er dan voor hoe je gaat fotograferen met een sluitertijd of juist macrofotografie etc.
Ga gewoon lekker experimenteren, je kunt altijd de foto verwijderen. Ga spelen met het licht, de composities en standpunten.
Denk ook zeker out of the box. Maak ook gebruik van de voorgrond en achtergrond. Afwijkende foto’s kunnen wel eens een grote verrassing zijn. Want standaard foto’s maakt iedereen. Let ook op spannende dingen zoals dauwdruppels, acties van de dieren of juist een natuurverschijnsel.
Hulpmiddelen voor de mooiste natuurfoto’s.
De fotocamera’s van tegenwoordig hebben al veel mogelijkheden. Toch kunnen bepaalde aankopen jouw foto’s nog mooier maken of het fotograferen makkelijker maken.
Hieronder heb ik een aantal hulpmiddelen uitgelicht en de beste varianten van het moment toegevoegd voor jou via een link van Bol.com
Het statief.
Veel fotografen hebben een haat liefde verhouding met een statief, het is ook vervelend deze de hele tijd mee te moeten nemen. Ook de stabiliteit kan een probleem zijn, hieronder vind je een aantal statieven die zeer geschikt zijn voor natuurfotografie en met name de landschappen.
Telelens.
Wil je de mooiste dierenfoto’s maken, dan is een telelens een echte aanrader. Het is een pittige aankoop, maar je krijgt wel echt waar voor je geld. Voor zoogdieren is een lens aan te raden van minimaal 300mm voor vogels 500/600 mm.
Hieronder een aantal telelenzen. De lenzen die ik heb geselecteerd zijn voor Nikon, Canon en Sony.
Regenhoezen voor de camera.
Ook in de regen kun je goed fotograferen. Een goede uitrusting voor je camera is dan geen overbodige luxe. Hieronder een aantal goede hulpmiddelen en ook vaak nog eens universeel.
Cameratassen
Hieronder vind je speciale cameratassen die geschikt zijn voor wandelaars. Een makkelijke tas en niet te veel gewicht zijn een must voor een wandelaar, je moet het namelijk allemaal meeslepen.