Fietsen Veluwe
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/01/2024
7 min

De top 7 van de mooiste fietsgebieden in Nederland 2024

02/01/2024
7 min

Fietsen is nog nooit zo populair geweest als de laatste jaren. Dit komt mede door de corona beperkingen en de e-bikes. Met een e-bike kun je eenvoudiger grote afstanden afleggen en is het fietsen van routes voor meer mensen mogelijk geworden.

Daarnaast speelt uiteraard ook meer dat Nederland een perfect fietsland is met vele fietspaden en prachtige routes. Dit zie je ook terug in het grote aantal Fietsvakanties in Nederland. Ook gaat de fiets ook steeds vaker weer mee op vakantie om een middag of een dagje te fietsen.

Ook een dagje fietsen in een mooi gebied is veel populairder geworden daarom ook deze pagina met de 7 mooiste fietsgebieden in Nederland. De gebieden worden uitgebreid toegelicht en er worden vele tips gegeven.

De Veluwe

Bij mooie fietsen gebieden of aangeraden fietsroutes komt de Veluwe vaak voor en dit is niet zomaar, het is een prachtige gebied, goede fietspaden door de Veluwse bossen, langs vennetjes, heidevelden, zandverstuivingen en stuwwallen.

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en is gevestigd midden in het land. Je hebt veel mogelijkheden in het gebied, het is 91.200 hectare groot en heeft veel diversiteit als het gaat met gebied.

Het gebied is groot globaal ligt het tussen Hattem, Apeldoorn, Harderwijk, Barneveld, Ede, Wageningen en Ede. De Veluwe is goed te combineren met de vele bezienswaardigheden en de leuke dorpjes en steden in het gebied.

De Veluwe staat ook bekend om de vele mooie (wilde) dieren. Zo is hier zelfs de Nederland Big Five te spotten.

In het gebied zijn vele fietsroutes, VisitVeluwe heeft op de website vele fietsroutes. Van 10 kilometer tot dag routes van 75 kilometer. De routes zijn niet allen door het prachtige natuurgebied maar ook langs de dorpen met veel historie, cultuur en bezienswaardigheden.

Wil je liever de routes in op papier bekijk hieronder de fietsgidsen / fiets routeboeken van de Veluwe.

De Betuwe

Een ander prachtige fietsgebied in de provincie Gelderland is de Betuwe. De Betuwe is heel ander gebied dan de Veluwe maar zeker niet minder mooi.

De natuurgebied zijn heel anders in dit deel van Gelderland. Je hebt grote en kleine interssante natuurgebieden. Zoals de Komkleigronden van de Steendert, de Diefdijk, Tichtelterrein Buren en De Heuff-terrein.

Het Heuff-terrein is een gebied wat nog steeds in de ontwikkeling is maar zeker de moeite waard. Bij de oude steenfabriek vind je diverse eiken, iepen, essen. In dit bijzondere gebied kun je ook grazende runderen tegen komen.

In de Betuwe vind je veel fruitplantages, het is een prachtig gezicht om hier langs te fietsen. Ook kom je onderweg vele vogelsoorten tegen. Dit komt doordat de Betuwe een voedselrijk gebied is.

De Betuwe kent vele rivieren maar een aanrader om langsheen te fietsen is de Linge. De prachtige kronkelende rivier is een genot om langs te fietsen vooral als de fruitbomen in de bloei staan (in de voorjaar April en Mei). Als je de Linge volgt kun je langs het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en het plaatsje Buren komen. Niet ver van de Linge vind je ook vele leuke dorpjes en steden die je makkelijk kunt bezoeken.

De Betuwe heeft een rijke geschiedenis en vele forten en kastelen. Vele kastelen en forten zijn ook te bezoeken. Enkele interessante kastelen en forten zijn: kasteel Ammersoyen, kasteel Doornenburg, KunstFort Asperen, Geofort Herwijnen, kasteel Hernen en kasteel Wijenburg. Veel kastelen zijn goed te bereiken en te combineren met de knooppuntenroute.

Hieronder vind je een fietsgids met alle knooppunten van Nederland dus ook met de knooppunten in de Betuwe.

Twente

Als geboren Twentenaar weet ik hoe mooi deze omgeving kan zijn. Het is tevens een zeer fietsvriendelijke omgeving met ruim 1500 kilometer aan fietsroutes. De omgeving is heel divers met prachtige kleine dorpjes met als hoogtepunt Ootmarsum maar je vind er ook prachtige landgoederen, bossen, weilanden en nog veel meer.

Twente ligt in het oosten van de provincie Overijssel liggend tegen de Duitse grens aan. Het Twentse gebied grenst in het westen aan het Sallandse gebied. Dat het fietsen in Twente een aanrader is blijkt wel aan de prijzen die de gemeentes, dorpen en steden hebben gewonnen als het om fiets, en wandelprijzen gaat.

De mooiste bezienswaardigheden met de daarbij horende fietsroutes zijn Kasteel Warmelo uit 1339 in Diepenheim een leuke dorpje dat naast Ootmarsum ook zeker de moeite waard is. Een ander landgoed wat een bezoekje verdiend is het kasteel de Twickel een rijksbeschermde historische kasteel met een zeer indrukwekkende tuin.

Ook met kinderen is het fietsen in Twente leuk je vind hier veel buitenspeeltuinen, andere kinderactiviteiten en pannenkoekenrestaurants.

Er zijn verschillende fietsgidsen en routekaarten voor het fietsgebied Twente. Hieronder vind je een aantal leuke boeken.

De Bollenstreek

De Bollenstreek wordt ook wel de  Duin- en Bollenstreek. Het gebied de  Bollenstreek is ruw weg tussen het westen van Leiden en het westen van Haarlem. Dit prachtige fietsgebied is een combinatie van de kust, duinen, bollenvelden en mooiste steden en dorpjes. Het gebied is erg divers en echt de moeite waard ook omdat het anders is dan de andere gebieden.

Bollenvelden vind je in de omgeving van Lisse, Hillegom en Oegstgeest. De bloemen die je hier voornamelijk vind zijn Tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten. De Bollenvelden zijn  ook goed te combineren met de prachtige toeristische kustplaatsen. Je kunt dat het mooiste van de streek combineren. Denk dan aan plaatsen zoals Noordwijk en Katwijk.

Een prachtige route die dit samen combineert is de fietsroute Hillegom, Bennebroek en Noordwijk van 49,6 kilometer.

Eén van de grootste bezienswaardigheden en attracties van dit gebied is zonder twijfel de Keukenhof. De keukenhof is goed te combineren met de Keukenhof fietsroute. Een andere trekpleister zijn de verschillende bloemencorso's. Die je veel vind in deze regio.

Bekijk de website de Bollenstreek.nl voor de Keukenhof route en diverse andere mooie routes in de Bollenstreek.

Zuid-Limburg

Heel Limburg is zeer geschikt voor diverse fietstochten maar Zuid-Limburg springt er wel bovenuit. Zuid-Limburg is een zeer geliefd fietsparadijs voor zowel de recreatief fietsen als voor het  wielrennen en mountainbiken.

Zuid-Limburg bied je naast de prachtige natuur ook uitdagende heuvels met prachtige mooie vergezichten. Door de goede aangelegde fietsknooppunten is het eenvoudig om een mooie route samen te stellen. Want naast de heuvels heb je ook vlakke gedeeltes die je onder ander door bossen mee neemt maar ook als heide en het water. Je hoeft niet te klimmen maar mooie uitzichten heb je wel.

De fietstochten kun je eenvoudig combineren met de Maastricht en Valkenburg. Veel fietsers en vooral wielrennen willen graag de bekende Cauberg op fietsen. Zelf heb ik deze wel een aantal keer gelopen maar is een pittige klim maar zeker de moeite waard.

Een van de bekendste routes fietsroutes voor bij wielrenners en mountainbikers is de "Hel van Mergelland" een uitdagende beklimming. In de regio heb je nog veel meer leuke fietsroutes en bezienswaardigheden. Een Hotel overnachting om rustig te kunnen genieten van een fiets vakantie is in Zuid-Limburg wel aan te raden. Hotelspecials heeft regelmatig interessant aanbiedingen.

Hieronder vind je diverse fietsboeken van de regio Zuid-Limburg.

Waddeneilanden

Nederland heeft 5 bewoonde waddeneilanden. Deze wadden-eilanden vind je boven de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Van links tot rechts zijn het Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog

Alle 5 eiland zijn geschikt om te fietsen maar de mooiste is Vlieland mede omdat deze autoluw is. Op de waddeneilanden fiets je lang vuurtorens, de kust, natuurgebieden en diverse bezienswaardigheden. Je hebt tijdens je zoektocht voortdurend een schitterend zicht op de Noordzee en de Waddenzee. Ook kun je tijdens je fietstocht vele bijzondere vogels spotten. Ook vind je verschillende vogelhutten op de eialnden.

Vlieland is autoluw alleen bewoners van het eiland kunnen een vergunning krijgen om met de auto op het eiland te komen, Het eiland is niet zo groot dus is eenvoudig te verkennen met de fiets. Dit komt mede door de uitgebreide fietspaden.

Oost-Vlieland heeft een aantrekkelijk bos waar een fietspad door heen gaat. De bossen bevatten voornamelijk Oostenrijkse en Corsicaanse dennen, maar je vind je ook andere bomen zoals de els, eik, berk en de esdoorn. Buiten de bossen vind je de meeste fietspaden langs en door de duinen. Bepaalde stukken kunnen erg steil zijn maar daarvoor krijg je ook een prachtig uitzicht terug.

Uiteraard kun je ook goed fietsen op de andere eilanden. Elke eiland heeft zijn eigen sfeer en karakter. Net nadeel van de Waddeneilanden zijn wel dat je deze met de pond moet bereiken. Hier zitten kosten aan verbonden en je bent verbonden aan de tijden.

De Fietspaden op de eilanden zijn goed te nomen en bijna vooral vind je een duidelijk bewegwijzering. Dus wil je een keer iets anders en tevens genieten van de Waddeneilanden kies dan eens voor een dagje fietsen op een van onze bewoonde eilanden in de Waddenzee.

Hieronder vind je een aantal fietsboeken van de Waddeneilanden.

De Peel

De Peel gelegen op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het Het is grotendeels een afgegraven hoogveengebied. De Peel is een veelzijdig gebied met een ruig en deels ondoordringbaar landschap. Denk hierbij aan moerassen, heidevelden en bossen. Ondanks de ondoordringbare gebieden kun je perfect fietsen door de Peel.

De verschillende fietsroute leid je langs de mooiste plek van het gebied. Naast de prachtige natuur vind je hier ook historie en cultuur. De routes zijn eenvoudig te fietsen doormiddel van de knooppunten.

Het Nationale Park de Groote Peel vind ik ook in dit gebied. Dit is een Walhalla voor vogels. Die hier tientallen verschillende soorten zoals trekvogels. Ook andere dieren zijn hier te spotten zoals kleine reptielen, zoogdieren en knaagdieren. Mocht je van de natuur willen genieten is een rondje Nationaal Park de Groote Peel echt een aanrader.

Reacties
Categorieën