Zouteland
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/31/2024
7 min

De top 7 van de mooiste dorpen van Zeeland 2024

01/31/2024
7 min

Zeeland staat bekend als dé vakantie provincie van Nederland. Dit komt mede door de mooie stranden die er in overvloed te vinden zijn. Maar niet alleen de stranden zijn een trekpleister. Ook de dorpen trekken veel bezoekers mede door de gezellige barretjes, restaurants, winkeltjes en vele activiteiten.

Voor deze blog heb ik de 7 leukste dorpen voor je op een rij gezet. De dorpen worden uitgebreid beschreven en er is aandacht voor de vele bezienswaardigheden, activiteiten en vooral de gezelligheid.

De provincie Zeeland.

Zeeland ligt in het zuid-westen en tegen de Noordzee aan. De provincies waar Zeeland aan grenst is  Noord-Brabant en Zuid-Holland. Ook ligt het tegen België aan.

Zeeland telt 383.032 inwoners, de grootste plaats is Middelburg en de plaats met de meeste inwoners is Terneuzen.

De provincie Zeeland bestaat uit een aantal schiereilanden die ooit losse eilanden waren. Zo is de naam "Zeeland" ook ontstaan. De voormalige eilanden waren:

  • Tholen
  • Schouwen-Duiveland
  • Noord-Beveland
  • Walcheren

De 7 mooiste dorpen van Zeeland.

Naast de vele dorpen heeft Zeeland ook diverse aantrekkelijke steden met mooie bezienswaardigheden. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Goes: Stoomtrein Goes-Borsele of de Maria Magdalenakerk
  • Zierikzee: De oudste gevangenis van Zeeland is te bezoeken met een gids of bruinvissen spotten.
  • Middelburg: De Lange Jan of de Abdij van Middelburg
  • Vlissingen: Boulevard wandelpromenade of het Arsenaal (attractiepark)

Hier onder vind je de 7 gezelligste dorpen van Zeeland. Een aantal bekende toeristische dorpen, maar ook een paar minder bekende dorpen.

Bruinisse

Bruinisse is een gezellig dorp op het eiland Schouwen-Duivenland. Het dorp Bruinisse staat bekend om de mosselen en wordt ook wel het mosseldorp van Schouwen-Duivenland genoemd.

Het mosselseizoen wordt ook altijd groot gevierd met 3 dagen visserijdagen. Dit grote feest trekt vele toeristen uit het binnen en het buitenland. Vroeger was de grootste inkomsten bron de visserij en de mosselkweek, tegenwoordig is de toerisme de belangrijkste inkomstenbron. De ligging is 1 van de redenen dat Bruinisse erg in trek is bij de vakantiegangers.

In het dorp zijn 2 musea te vinden die zich gericht hebben op de mosselvangst en alles wat daar te maken heeft. De jachthaven is ook echt een blikvanger en behoort tot de grootste jachthavens van Nederland.

Veel faciliteiten zoals het  zwembad, midgetgolf, bowlen kan op het recreatiepark Aquadelta. Dit is een vakantiepark van Roompot en is bijna net zo groot als het dorp zelf en ook zeker een bezoekje waard als je niet op het park verblijft.

Renesse

Renesse is 1 van de bekendste badplaatsen in Zeeland. De badplaats Renesse is populair, mede door stranden, terrassen, winkels en de uitgaansmogelijkheden. Het toeristendorp is in trek bij zowel families als bij jongeren.

Strand en watersport is een belangrijke trekpleister voor Renesse. Het zandstrand is 17 kilometer lang. Het strand is bekroond met een blauwe vlag. Dit betekend dat ze behoren tot de schoonste stranden Europa. In Renesse zijn er veel watersport en strandactiviteiten mogelijkheden. Met een beetje geluk kun je regelmatig zelfs zeehonden spotten aan de kust van Renesse.

In het dorp zijn er zomers veel activiteiten en evenementen. Ook voor de natuur zit je goed in Renesse. Naast het strand vind je de bossen van Westerschouwen. Tussen Renesse en Burg-Haamstede vind je de  Vroongronden. Een prachtige natuur in de duingebieden. Ook kun je hier vele dieren  spotten zoals: kikkers, darmherten, reeën.

Hou je meer van cultuur? Dan is de Jacobuskerk en het Slot Moermond echt iets voor jou! Slot Moermond is een kasteel uit de 13e eeuw met een brede oprijlaan en een zeer mooie gracht. In het Slot zit tegenwoordig een restaurant en een congrescentrum.

Bekijk hier het aantrekkelijke vakantie aanbod voor Renesse

Burgh-Haamstede

Burg-Haamstede ligt dichtbij Renesse, maar is een stuk rustiger dan de badplaats Renesse. Burgh-Haamstede is een samensmelting van Burgh en Haamstede. Veel bewoners zijn het hier nog steeds niet mee eens en willen er ook niks van weten.

Het dorpje ligt aan het prachtige natuur duingebied Vroongrond met vele diersoorten. Maar ook de Zeepeduinen of het Slotbos zijn heerlijke gebieden om te fietsen of te wandelen. Een perfect dorpje voor de natuurliefhebber.

In het kleine dorp kun vind je een prachtig bakkerijtje met heerlijke Zeeuwse bolussen. Het lijkt net een museum als je er voor de eerste keer komt. Je kunt het niet missen er staat een Volkswagen busje voor de deur.

Voor de cultuur en geschiedenis liefhebber is de Plompe toren een mooie bezienswaardigheid. Het enige overblijfsel van het dorp nadat het eeuwen geleden in water verdween. Het Westerlicht is een bekende vuurtoren met de typische rood-witte strepen. Deze vuurtoren stond op het briefje van 250 gulden. Ook het kasteel slot Haamstede mag je niet missen. De oudste delen stammen uit van de 13de eeuw. Het slot is zomers regelmatig toegankelijk voor publiek.

Voor kinderen is er een avontuurlijk klimbos genaamd de Zeeuwse Helden. Je vind hier touwladers, wiebelbruggen, tokkelbanen en nog veel meer. In het centrum van het dorp vind je diverse winkeltjes en horeca.

Bekijk hier het aantrekkelijke vakantie aanbod voor Burgh-Haamstede

Cadzand

Het dorp Cadzand ligt in het zuidwesten van Zeeuw-Vlaanderen. Cadzand is opgedeeld in dorp Cadzand en Cadzand-bad. De 2 kernen liggen niet tegen elkaar aan er zit 2 kilometer tussen beide delen.

De stranden van Cadzand zijn bijzonder mooi en behoren tot de mooiste stranden van Nederland. In Cadzand-bad vind je een leuke kleine winkelpromenade. In het dorp zelf zijn diverse restaurants, winkeltjes en hotels.

Tegen dorp Cadzand aan ligt het natuurgebied Het Zwin. Hier zijn regelmatig prachtige vogels te vinden zoals de lepelaars, ooievaars en steltlopers.

Als het om bezienswaardigheden gaat moet je in het dorp zijn, hier vind je de mooie Maria Kerk deze is zomers geregeld open voor publiek en de molen Nooitgedacht.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor de hotels in Cadzand

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in Cadzand

Yerseke

Yerseke is wereldberoemd om de mosselen en de oesters. Het dorp Yerseke ligt op de Oosterschelde en is door de mossel echt een toeristische trekpleister geworden. Je kunt al excursie namelijk 1 van de oesterputten of 1 van de mosselwerkenbedrijven bezoeken.

Elk jaar is er op de derde zaterdag van augustus de traditionele Mosseldag. Dit is 1 van de drukste evenementen uit de regio met tienduizenden mensen. Zowel mensen uit heel Nederland maar ook andere Europese en zelf Aziatische landen.

De oesters worden sinds de tweede helft van de negentiende eeuw gekweekt in Yerseke. Deze zijn tegenwoordig verder uitgebreid om het eenvoudiger en grotere te maken.

De Oosterschelde museum is een aanrader. Hier komt de historie van Yerseke met zijn visserij en mossel- en oestercultuur tot leven. Vanuit Yerseke kun je ook met verschillende boten de zee om onder andere zeehonden te spotten.

In het dorp zijn leuke winkeltjes te vinden en goede restaurant waar je heerlijke oester en mosselen kunt eten.

Bekijk hier meer informatie over Bed and Breakfast Boezeneren

Zoutelande

Zoutelande is pas echt bekend geworden onder het grote publiek door de hit uit 2018 van de popgroep Bløf. Het is een klein plaatsje met prachtige stranden. Het wordt namelijk niet voor niets de Zeeuwse Rivèra genoemd.

Zoutelande heeft niet alleen maar mooie stranden. Het heeft ook een mooie geschiedenis, gezelligheid, cultuur en vele activiteiten. Een blikvanger is de Catharinakerk uit de 13de eeuw. Een andere leuke bezienswaardigheid is het Bunkermuseum Zoutelande.

Een van de mooiste en bekendste evenementen is de kustmarathon Zeeland. Ben je natuurliefhebber dan zit je ook goed in Zoutelande want je kunt heerlijk fietsen en wandelen via de duinpaden. Trouwens wist je dat Zoutelande de meeste zonuren van Nederland heeft?

Bekijk hier het aantrekkelijke vakantie aanbod voor Zoutelande

Groede

Groede is een verborgen parel. Midden in het artistieke dorp staat de Grote Kerk. Hier worden naast kerkdiensten ook veel evenementen gehouden, zowel godsdienstige en culturele evenementen.

De bouw van de huizen springen er wel uit door de schilderachtige gevels en de Vlaamse stijl. Groede ligt dichtbij de zee, in de duinen vind je paviljoens. De duinen zijn sowieso een bezoekje waard, je kunt er goed wandelen en er is veel te zien en te doen.

Groede heeft een leuk jaarlijks evenement met muziek, dans en theater, het evenement heeft de naam Groede Festival. Het grote voordeel van Groede is dat het ondanks dat het in de drukke Zeeuws-Vlaamse kunst gebied ligt er heerlijk rustig als je het met de andere kustplaatsen gaat vergelijken.

Het strand en het dorp is zeker niet minder mooi of gezellig. Zo vind je in het dorp nauwe steegjes, mooie oude huizen en een mooi marktplein met terrasjes, bomen, een kiosk en fontein. Ook vind je er nog een oude Herberg en een klein museum.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Groede


Reacties
Categorieën