Carvoeiro
Europa
Ramon Kuiters
Europa
02/07/2024
7 min

De 7 leukste steden en dorpen in de Algarve 2024

02/07/2024
7 min

De Algarve is een populaire vakantiestreek in Portugal ook voor de Belgische en Nederlandse toeristen. Waarom er wordt gekozen voor de Algarve is niet zo moeilijk. Met 300 dagen zon en de meeste zonuren is het klimaat fantastisch als je van zon en warmte houdt. De prijzen zijn nog betaalbaar, zeker als je het vergelijkt met andere Europese steden en landen.

Een lange kustlijn met prachtige schone stranden, meer dan 20 golfbanen, een prachtige natuur en vele bezienswaardigheden. En dan heb ik het nog niet eens over de interessant steden en pittoreske dorpen gehad. Maar daar komt nu verandering in, op deze pagina vind je de 7 leukste steden en dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken of om te verblijven voor een korte of langere vakantie.

Om je een goed beeld te geven van de dorpen en steden, heb ik een uitgebreid omschrijving geplaatst. Naast de omschrijving geef ik ook vele tips als het gaat om de dorpen en steden maar ook vakantietips voor de Algarve.

Albufeira

Albufeira staat bekend als een uitgaanswalhalla die vooral populair is bij jongeren. Naast de vele jongeren is er ook voor de rest genoeg te beleven en een leuke plaats om te bezoeken en voor je vakantie. Aan uitgaansgelegenheden geen gebrek ook niet aan de diversiteit in Albufeira. Het strand wordt gebruikt om rustig te ontwaken en langzaam weer fit genoeg te worden voor een nieuwe avond stappen.

Maar is ook een zeer goede plek om te ontspannen en te genieten van het weer en de zee. Wil je iets anders dan het strand en uitgaan? Dat kan ook zeker in Albufeira, je vind hier namelijk ook diverse bezienswaardigheden. De bekendste en de bezienswaardigheden die je eigenlijk niet over mag slaan zijn o.a.: Zoomarine Algarve, De haven van Albufeira, Museu Municipal de Arquelogia en de Igreja Matriz kerk. Zoo Marine is vooral erg leuk voor gezinnen met kinderen.

Wat ook zeker het vermelden waard is, is de oude binnenstad die je zeker eigenlijk verplicht bent om te bezoeken. Je vind hier namelijk prachtige smalle straten met hun typisch Portugese bestrating, die bestaan uit een kleurrijk mozaïek, deze straten brengen je bij de uitgaansgelegenheden, winkeltjes en de gezellige plein.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Albufeira

Carvoeiro 

Carvoerio is een bekende plek als het gaat om een goed vakantie adres. Het dorpje dat gelegen is op een rots heeft een leuk centrum met veel gezellige terrassen. Door de prachtige ligging die ook nog eens heel centraal is kun je niet alleen makkelijk de omgeving verkennen maar heb je ook een prachtig uitzicht.

De grote pluspunten zijn niet alleen de ligging en de gezelligheid maar het strand is door een ringetje te halen. Een goud geel strand met blauw water en grote kliffen op de achtergrond wat wil je nog meer.

Je hebt niet één strand maar meerdere stranden in Carvoeiro en ook in de omgeving vind je stranden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een echte aanrader om te bezoeken is Algar Seco en de Carvoeiro Boardwalk. Net naast Carvoeiro vind je de iconishe rode rotskliffen, die een kenmerk zijn van de kust van Algarve. Je vind hier niet alleen de rode rotskliffen maar je kunt via vlonderpaden langs de flikken naar de indrukwekkende Algar Seco Caves.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Carvoerio

Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve en is ook met de belangrijkste stad van de Algarve. De kans is groot dat ook jouw reis hier begint. Hoewel veel mensen vliegen op Faro is het niet de stad die iedereen bezoekt. Terwijl het een stad is met vele bezienswaardigheden waar je makkelijk een middag of een dag kunt vermaken.

De stadswandeling is echte een aanrader zo kom je op vele mooie plekken van Faro zoals de haven, het centrum met de vele straatjes en bezoekje het strand van Faro. Wat je in Faro gaat opvallen zijn de talloze sinaasappel bomen die je overal tegen gaat komen.

Faro is ook zeer geschikt om te winkelen en voor een hapje en een drankje. De grootste attracties van Faro is het natuurpark Ria Forma. Het behoort tot de 7 natuurlijke wonderen van Portugal en die beschermde gebied mag eigenlijk niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Algarve. In dit fantastische natuurgebied vind je meer dan 20.000 volgens die hier in de wintertijd verblijven.

Top bezienswaardigheden in Faro zelf zijn Palacio Belmarço (historische gebouw in beaux-artsstijl uit 1912), Capello dos Ossos, Stadspoort Arco da Vila en Kathedraal Sé.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Faro

Silves

In de binnenlanden van Algarve vind je Silves. Een bijzonder dorp met 2 prachtige bezienswaardigheden. Je vind hier een geweldig kasteel en een hele mooi kerk. Dit betekend niet dat er niet meer mooie plekken zijn, De straten en de natuur zijn ook zeker interessant

Als je in Silves bent mag je eigenlijk geen bezoekje overslaan aan het rode kasteel, Je kunt over de muur van het kasteel lopen en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Silves en de natuurlijke omgeving.

Wist je trouwens dat Silves één van de oudste dorpen is van de Algarve, de oudheid is gelukkig nog steeds terug te zien op vele plekken in Silves. Silves is dan ook zeker leuk om te bezoeken als je er niet ver vanaf bent. Het dorp laat goed zien hoeveel diversiteit en schoonheid de Algarve heeft.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Silves

Lagos

Lagos vind je in het zuidwesten van de Algarve en is een oude maritieme stad. De stad is tegenwoordig bekend door de mooie stranden, zandige baaien die worden gevormd door rotsformaties. De ideale plek als je wil genieten van de zon en op een relatief rustige plek je vakantie wil houden maar toch veel mogelijkheden hebt.

Lagos heeft je namelijk ondanks de rust en de prachtige stranden veel te bieden. Het centrum is gezellig en de moeite waard om eens te bezoeken. Naast de knusse straatjes vind je hier een mooie kerk, een plein en diverse andere bezienswaardigheden. Je een dag of middag vermaken in combinatie met het strand is geen probleem.

Overdag kan het lekker rust zijn, maar ´s avonds kan je hier wel een feestje bouwen, er zijn diverse barretjes en andere uitgaansgelegenheden. Een voordeel van Lagos is dat het ten opzichte van vele andere populaire steden en dorpen goed betaalbaar is zeker met de happy hours die hier met grote regelmaat zijn.

Niet ver van de stad vind je één van de mooiste plekjes van Portugal en de Algarve namelijk Ponta da Piedade. Een plek met één mooiste gele rotsen die er bestaan in combinatie met de kraakheldere blauw zee.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Lagos

Tavira

Tavira is een stad dat gelegen is in het oosten van de Algarve. Deze bijzondere stad is zeer geliefd bij kunstenaars. Dit zorgt ook voor de heerlijke sfeer die hier hangt. Tavira is een stad dat bestaat uit 2 delen. De stad wordt gescheiden door de rivier de Galâo.

Tavira staat ook wel bekend als het Venetië van de Algarve. Dit heeft te maken met de rivier de Galâo, die een grote rol speelt in Tavira. Leuk om te bezoeken zijn de restanten van de oude stadswal die nog steeds in Tavira te vinden zijn. In het midden van de stad vind je een vervallen kasteel, vanaf het kasteel dat je nog kunt beklimmen heb je een adembenemend uitzicht.

De kerken in Tavira zijn voor de liefhebber ook een pareltje. Je vind zeker voor de grote van de stad vele kerken en kloosters (20 stuks). In Tavira vind je veel Moorse invloeden. Als jij een keer iets anders wil en wil genieten van iets cultureels dan is Tavira echt een aanrader.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Tacvira

Loulé

Loulé is gelegen in het noord-westen en ligt op ongeveer een half uur van de hoofdstad Faro. De stad is een walhalla voor de liefhebber van de Portugese keuken. Loulé ademt eten en drinken en trekt dan ook vele liefhebbers. Op zaterdag vind je leuke weekmarkt, dit maakt het ook aantrekkelijk om Loulé op zaterdag te bezoeken. Maar de grootste trekker is de grote overdekte markthal. Deze markt heeft een overvloed aan lekker eten en drinken en vele lokale lekkernijen, het wordt dan ook lastig kiezen als je niet alles wil proeven.

Loulé is een oude stad en heeft zelfs één van de oudste cafés van de Algarve. Wist je trouwens dat Loulé is is gesticht door de Moren. Dit is nog steeds terug te zien als je door Loulé loopt of rijdt.

Naast de grote winkelstraat die leuk is om te bezoeken moet je eigenlijk ook de langs de smalle straatjes in het centrum deze zijn erg sfeervol en hebben verrassende winkels, plekjes en horeca. Over horeca gesproken een echte aanrader is de Food Tour door Loulé zeker is voor de culinaire liefhebber.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Loulé

Reacties
Categorieën