| |

De 5 leukste carnavals bestemmingen in Belgie 2024

Carnaval vieren in Nederland is leuk, zowel in een aantal plaatsen boven de rivieren als in Brabant en Limburg. Maar wist je dat er ook leuke carnavalsfeesten worden gehouden in België. Het land is misschien niet zo bekend als Carnavalsland als Duitsland, maar wel erg gezellig en een echte aanrader als je een keer iets anders wil.

In België wordt niet overal Carnaval gevierd, maar op de plekken waar wel Carnaval gevierd wordt is het ook één groot feest van gezelligheid en plezier. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden van Carnaval in België heb ik de 5 leukste Carnavals bestemmingen in België voor je op een rij gezet. De Carnavalsplekken worden uitgebreid beschreven, aan de beschrijving heb ik ook een aantal tips toegevoegd.

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl
De 5 leukste Carnavals plaatsen in België

Binche

Het carnavalsfeest in Binche heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen en is een wereldberoemd Carnavalsfeest. Het staat ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoederenlijst. Hoewel de exacte oorsprong van het carnaval in Binche moeilijk te achterhalen is, wordt het beschouwd als één van de oudste bewaard gebleven straatcarnavals in Europa.

Het is echter bekend dat het carnaval van Binche bekendheid kreeg in de 16e eeuw toen er een extravagant feest werd gehouden in het paleis van Binche ter ere van Filips II van Spanje . Sindsdien is het carnaval niet meer weg te denken in Binche, dat zowel de lokale bevolking als bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Een van de meest iconische aspecten van het carnavalsfeest in Binche zijn de traditionele kostuums en maskers die door de deelnemers worden gedragen. De Gilles, anonieme folkloristische personages, spelen een centrale rol in de festiviteiten. De unieke kostuums en maskers dragen bij aan de allure en mystiek van het carnavalsfeest in Binche, waardoor het een werkelijk meeslepende ervaring wordt.

Het carnavalsfeest in Binche staat bekend om zijn unieke gewoonten en rituelen die het onderscheiden van andere carnavals over de hele wereld.Het driedaagse feest is gevuld met confetti, praalwagens, maskers en een uitbundige menigte. Een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het carnaval is het gooien van sinaasappels door de Gilles, het symbool van de verdrijving van de winter en de komst van de lente.

Bij een bezoek aan Binche is het ook leuk om het carnavalsmuseum (Musée International du Carnaval et du Masque) te bezoeken. Binche gelegen onder Brussel richting Franse grens is misschien wel een eindje rijden maar zeker de moeite waard


Blankenberge

De eerste officiële carnavalsoptocht, ook wel cavalcade genoemd, vond eind 19e eeuw plaats in Blankenberge. Sindsdien is het carnaval een geliefde traditie in de stad geworden, met verschillende evenementen en activiteiten die jaarlijks worden gehouden om de feestdagen te vieren. De Confrerie van de Leute, een lokale carnavalsorganisatie, speelt een belangrijke rol bij het organiseren en coördineren van de festiviteiten. Elk jaar selecteert de organisatie Carnavalsprinsen om de geest van het carnaval te vertegenwoordigen.

Het carnavalsseizoen in Blankenberge begint met de Zwijntjessessie in het najaar, gevolgd door het Prinsenbal, waar de Carnavalsprinsen worden aangekondigd. De vieringen culmineren in een grote carnavalsoptocht die plaatsvindt op de zondag, maandag en dinsdag voorafgaand aan de 40-daagse vastentijd.

Het Carnavalsfeest in Blankenberge staat bekend om zijn levendige en levendige sfeer, met verschillende kenmerken en tradities die het uniek maken. Het carnavalsweekend trapt af met een carnavalsbal, waarbij deelnemers zich verkleden in kleurrijke kostuums en genieten van muziek en dans. De straten van de stad komen tot leven met optochten, praalwagens en fanfares, waardoor een spektakel van kleuren en entertainment ontstaat.

Zowel deelnemers als toeschouwers doen mee aan de feeststemming, trekken uitgebreide kostuums en maskers aan en nemen deel aan traditionele carnavalsactiviteiten zoals het gooien van confetti en het zingen van carnavalsliederen.

De festiviteiten trekken zowel de lokale bevolking als toeristen aan, waardoor de lokale economie wordt gestimuleerd en het toerisme in de regio wordt bevorderd. Het carnavalsfeest in Blankenberge is niet zomaar een feest; het is een gekoesterde traditie die vreugde, gelach en gemeenschapsgevoel in de stad brengt.

Aalst

Carnaval in Aalst is een bijzondere ervaring, de mensen leven er al maanden naar toe, en steken veel tijd in de wagens en de kostuums. Op de Carnavalszondag trek er een grote stoet door de straten met helemaal vooraan de Aalsterse Giles.

Op maandag is er een kleinere stoet, na deze optocht is de raditionele bezemdans en -worp op de Grote Markt. Dinsdag is de Dag van de Voil Jeanetten, ’s avonds is er een popverbranding en de laatste feestnacht van het Carnaval.

Carnaval in Aalst stat op de UNESCO Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Het carnaval in Aalst heeft een grote culturele betekenis voor de stad. Het wordt gevierd vóór de vastentijd, ook bekend als Vastenavond.

Een van de belangrijkste kenmerken van Aalsters Carnaval is de aanwezigheid van “voil janets” of “dirty janets” – mannen die zich opzichtig en slordig kleden, vaak met een satirische of politieke twist.


Marche-en-Famenne

Marche-en-Famenne, een charmant stadje in België, staat bekend om zijn levendige en levendige carnavalsvieringen. De geschiedenis en traditie van carnaval in Marche-en-Famenne gaat vele jaren terug, met festiviteiten die diep geworteld zijn in de lokale cultuur.

De hoofdpersoon van het carnaval is La Grosse Biesse, een legendarische figuur uit de Famennestreek. Deze mix van pittoreske personages, waaronder de beroemde Grand Georges, de laatste openbare klokkenluider in Marche, draagt ​​bij aan de unieke charme van het carnaval. De machtsoverdracht, gesymboliseerd door het overhandigen van een sleutel, markeert traditiegetrouw het begin van het echte carnavalsfeest op de zondag voor de vastentijd.

Het carnaval in Marche-en-Famenne is een viering van traditie, folklore en entertainment, waarbij de stad tot leven komt met wandelingen, folkloristische optochten, verkleedpartijen en meer. De bonte stoet van folkloristische figuren en leuke activiteiten is een hoogtepunt van het carnaval. De stad komt tot leven met levendige optochten, met prachtig vervaardigde praalwagens, levendige muziek en uitbundige dansers.

Naast de optochten zijn er tijdens het carnaval nog diverse andere activiteiten te beleven, zoals liveoptredens, straatentertainment en nog veel meer.


Nijvel

De oorsprong van carnaval in Nijvel is terug te voeren op de gekerstende heidense volksfeesten die in de middeleeuwen werden gevierd. Dit festival vindt plaats op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan Aswoensdag Het is een tijd van vreugde en feest, waar de stad tot leven komt met levendige kleuren, levendige muziek en uitbundige processies.

Tijdens carnaval in Nijvel is de stad gevuld met traditionele gebruiken en activiteiten die bijdragen aan de feestelijke sfeer. Een van de hoogtepunten van het carnaval is de processie, waar ongeveer 700 deelnemers, gekleed in uitgebreide kostuums zoals Gilles, Boerinnen, Harlekijns en Pierrots, door de straten paraderen onder begeleiding van levendige muziek.

De deelnemers doen verschillende traditionele activiteiten, zoals hameren met houten stokken om boze geesten af ​​te weren. Het carnaval in Nijvel biedt een unieke en meeslepende ervaring van het culturele erfgoed van de stad.


Vergelijkbare berichten