De 7 leukste carnavalssteden in Nederland voor een weekendje carnaval!

Het Carnavals weekend zelf is in 2022 van vrijdag 25 februari t/m dinsdag 1 maart. Terwijl in Nederland het carnavalsseizoen begint op 11 november (de elfde van de elfde) om precies 11.11 uur. De reden dat de 11 zo belangrijk is met carnaval heeft te maken dat het getal 11 van oudsher het getal van de dwazen en gekken is.

Voor de feestvierders is het carnavals weekend het belangrijkste, ook voor het publiek die de optochten komen bezoeken. Voor de organisatie en de praalwagenbouwers en de loopgroepen etc. Is het seizoen een stuk langer dan alleen het carnavals weekend.

Oorspronkelijk is het carnaval een Katholiek eetfestijn. De laatste mogelijk om flink te eten voor de vastentijd. Door de jaren heen is het feest veranderd in een groot volksfeest en speelt voor veel mensen het geloof hierbij geen rol meer.

Carnaval wordt voornamelijk gehouden onder de Rivieren in de Provincies Noord-Brabant en Limburg. Toch zie je ook steeds meer plaatsen boven de Rivieren waar het carnaval steeds meer gaat leven. Ook in de top 7 van leukste Carnavalssteden vind je steden boven de rivieren.

Er is een grote categorie mensen die de Carnaval willen ontwijken en deze periode op vakantie gaan, naar een plek waar Carnaval niet gehouden wordt. Daarentegen komen ook veel feestgangers juist naar de dorpen en steden waar Carnaval groot gevierd wordt.

Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan naar de 7 leukste steden met carnaval en heb ik meteen een aantal overnachtingstips voor je genoteerd. Zodat je ook kunt genieten tot in de laatste uurtjes van de nacht.

Maastricht (Meestrech)

Carnaval wordt erg groot gevierd in Maastricht, tijdens carnaval wordt deze stad Meestrech genoemd. Maastricht staat bekend om de mooie en bijzondere kostuums en de schmink. Er is veel aandacht besteed aan beide. De gezichten worden secuur geschminkt en de kostuums worden zelf gemaakt door de creatieve Limburgers.

De Carnaval in Maastricht wordt voornamelijk buiten gehouden dus warme kleding kan handig zijn in februari / maart. Op zondagmiddag is er een grote optocht die je echt niet mag missen. De kostuums en de geschminkte gezichten bepalen deze zondag het straatbeeld van Maastricht. Dit is een andere optocht dan je in Brabant ziet waar het voornamelijk draait om de mooie grote praalwagens.

Dat Maastricht geliefd is merk je ook wel aan de hotels die zitten in het Carnavalsweekend vaak propvol. Wil jij overnachten tijdens de Carnaval in Maastricht wees dan op tijd met het reserveren van een hotel. Via Hotel Specials kun je bijvoorbeeld goedkoop het easyHotel Maastricht City Centre boeken. Dit is een 2 sterren hotel die er netjes uitziet en zeer geschikt is tijdens de carnaval, want het is gelegen op ongeveer 500 meter van het Vrijthof.


Eindhoven (Lampegat)

Eindhoven de Gekste! en niet alleen met carnaval. De lichtstad is het weekend van Carnaval omgedoopt tot Lampegat en staat een paar dagen helemaal op z’n kop. Vooral op de zaterdag is het gekke huis in Lampegat, als de optocht door de stad heen trekt. Op Zoalige zondag is het een echt familiefeest waar kinderen al kunnen proeven van het feestgebeuren met carnaval. (je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen).

Op de markt dat centraal staat tijdens de Carnaval in Eindhoven is een grote feesttent te vinden waar diverse artiesten optreden. Hoewel de markt het middelpunt is wordt er ook flink gefeest aan het Stratumseind tot in de late uurtjes wordt er gedanst en gefeest.

Lampegat is de plek voor vele Carnaval bezoekers, dit komt mede door dat er echt een groot feest is in de stad. Ook in Eindhoven zijn de hotels vaak snel vol geboekt. Dus ook in Eindhoven moet je er als de kippen bij zijn met Carnaval.

Het Mariënhage Kloosterhotel is een betaalbaar 4 sterren hotel. Dit voormalige klooster heeft een prachtige stadstuin en is gelegen in het centrum. Dit is met Carnaval ideaal kun je kruipend of rollend naar je hotel als lopen niet meer gaat.


Breda (Kielegat)

Tijdens de Carnaval is het geen Breda maar “Ut Kielegat”. De optocht van Kielegat is op de maandag en wordt vaak tot de mooiste optocht van Nederland geprezen. Dat de optocht van Breda als mooiste wordt gezien heeft zeker te maken met de indrukwekkende grote praalwagens die als een kleurrijk lint door het historisch centrum van de stad heen trekken.

Elk jaar staat er weer een ander thema centraal in de optocht, dus elk jaar is het weer opnieuw genieten van al het moois wat er langs komt. Een ander groot voordeel is dat het feest zowel binnen als buiten gevierd wordt. Breda wordt tijdens carnaval niet alleen bezocht door inwoners maar heeft echt een regio functie en is ook erg populair bij Rotterdammers.

Als je niks wilt missen van het feest is een hotel overnachting wel een aanrader. Wil je slapen midden in de stad en ook nog eens heerlijk verwend worden tijdens je verblijf, dan kun je het beste kiezen voor Golden Tulip Keyser Breda Centre. Dit 4 sterren hotel beschikt ook nog eens over zeer goed restaurant mocht je daar tijd voor hebben tijdens de carnaval.


Tilburg (Kruikenstad)

Kruikenstad, zo wordt Tilburg tijdens carnaval genoemd, De Tilburgers noemen zichzelf tijdens de carnaval de Kruikenzeikers. In Kruikenstad wordt een weekend lang gefeest wordt. Traditioneel wordt er vrijdag al begonnen met een kroegendwéeltocht. Met het doel om zoveel mogelijk kroegen te bezoeken op één avond, uiteraard moet overal minimaal één biertje of een ander drankje gedronken worden.

Zondags is de grote optocht die altijd zeer goed bezocht wordt. Deze optocht wordt “D’n Opstoet” genoemd. Op de maandag is er een carnavalsmis maar hierna kan er weer rustig gefeest worden. Want op de maandag staat de Kruikenstad in Koor centraal.

Een leuk weetje is dat er na de rellen in 1857 een eeuw Carnaval verboden was in Tilburg. Pas na 1965 mogen er weer openbare optochten gehouden worden. Wil jij ook een weekend lang feest in Kruikenstad? Waarom boek je dan geen hoteletje?

Bastion Hotel Tilburg is een betaalbaar 4 sterren hotel nabij het centrum van Tilburg. Wel zo handig als je lopend na je hotel wilt gaan.


Den Bosch (Oeteldonk)

Den Bosch wordt omgedoopt tot Oeteldonk tijdens carnaval. Oeteldonk is één van de populairste carnavalssteden. Het normale leven moet ook even wijken tijdens de carnaval, de meeste winkels zijn gesloten en restaurant worden feestzalen.

De naam Oeteldonk kwam voor het eerst voor in 1882. Het symbool voor het Oeteldonkse carnaval is Boer Knillis. Op zondag is er ook een onthulling van het standbeeld van boer Knillis.

Op maandag is d’n Grôten Optocht die door de binnenstad van Den Bosch trekt. Deze optocht is de drukst bezochte optocht van Nederland. Als bezoekers van de optocht kun je genieten van de grote praalwagens, muziekskes, loopgroepen en andere deelnemers. Carnaval wordt er afgesloten met de symbolische begrafenis van Knillis.

Slapen in Den Bosch is wel een aanrader als je alle dagen mee wil maken. Golden Tulip Hotel Central is veruit één van de beste hotels in de Brabantse hoofdstad. Het hotel is gelegen in het centrum van Oeteldonk, dus na een avond doorhalen is de weg na je hotelkamer niet heel ver meer.

Cuijk (Nölersriek)

Cuijk is niet de plek waar je meteen aan denkt als het gaat om Carnaval. Toch is Cuijk erg geliefd tijdens deze periode zowel bij de inwoners zelfs als in de wijde omgeving. De stad krijgt de naam Nölersriek. Cuijk is maar een klein plaatsje in noorden van Brabant maar staat het carnavalsweekend wel helemaal op zijn kop.

Tijdens carnaval is voor de Kuukse Elfkroegentocht populair iedereen wil hier aan mee doen. Gewapend met een kroegen stempelkaart ga je elk kroeg langs in Cuijk voor een stempel, deze krijg je uiteraard pas na een lekker drankje. Het leuke van deze kroegentocht is dat je deze op 2 manieren kunt volgen. Als recreant mag je de kroegen op eigen tempo bezoeken. Als wedstrijdrijder krijg je rolschaatsen onder en wordt je vast gebonden aan een teamgenoot. Kortom erg veel gezelligheid.

Uiteraard heeft Cuijk ook een optocht deze vindt plaats op carnavalszondag. Wil je alles meemaken van de Kuukse carnaval pak dan gewoon een hotelletje! Van der Valk Hotel Nijmegen Cuijk is een goede optie met ongeveer 2 kilometer van het centrum in Cuijk.

Oldenzaal (boeskoolstad)

Oldenzaal ligt in Overijssel en onder de rivieren. Carnaval leeft erg in Twente verschillende dorpen en steden hebben een carnavalsoptocht. De lichtjes optocht in tubbergen is erg populair maar de best bezocht optocht is de carnavalsoptocht op zondag in Oldenzaal.

De tientallen praalwagens uit de omgeving trekken elk jaar weer ruim 100.000 bezoekers. Op Rosenmontag trekt jaarlijks een bonte stoet van duizenden kinderen en hun ouders in de kinderoptocht door de Oldenzaalse binnenstad. Tijdens Carnaval wordt Oldenzaal omgedoopt tot Boeskoolstad.

Wil jij ook een keer carnaval vieren boven de rivieren dan raad ik echt Oldenzaal aan. Het is er misschien niet zo uitbundig dan in Limburg en Brabant. maar wel minstens zo gezellig. Wil je overnachten in Oldenzaal, dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen bij Trivago. Hier staan diverse leuke hotelletjes op in Oldenzaal en omgeving.

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *