Eindhoven
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/02/2024
9 min

De top 7 van de leukste fietssteden van Nederland voor 2024

02/02/2024
9 min

Nederland is een echt fietsland dit kan ook niet anders met 22,8 miljoen fietsen. (bij de laatste schatting de Bovag en Rai) Dit is ongeveer 1,3 fiets per inwoner van Nederland. Niet zijn er alleen veel fietsen ook de omstandigheden zijn uitstekend in Nederland denk alleen maar alleen de fietspaden. De parkeer mogelijkheden in de stad, steeds betere en steeds meer beveiligde fietsstal mogelijkheden. 

Bij verkenning in de stad wordt vaak aan het wandelen gedacht maar de Nederlandse steden kunnen groot zijn als je alles lopend wil zien. Een fiets is een uitstekend en in veel gevallen ook een beter alternatief voor de benen wagen. Het is niet alleen veel sneller maar je kunt ook makkelijker grotere afstanden afleggen. Vooral met de elektrische fietsen kost het fietsen weinig tot geen moeite. 

De fietsvierdaagse en ook fietsvakanties zijn erg populair vaak een combinatie van dorpen, eventuele steden en veel natuur. Fietsvakanties kan in Europa maar ook in Nederland heb je veel optie. Uiteraard kun je zelf ook een hotel reserveren en zelf mooie fietsroutes gaan zoeken en fietsen. 

Veel steden in Nederland (maar ook in Europa) zijn perfect voor een fiets verkenning. Er wordt niet voor niets door de fietsbond een fietsstad in Nederland uitgeroepen.. De fietssteden in de top 7  worden uitgebreid toegelicht en er is ook aandacht voor de bezienswaardigheden en andere extra's.

TIP: Wil jij een fietstour door een bepaalde stad in Nederland kijk dan eens bij Bajasbikes.eu. Deze organisatie verzorgd de mooiste fietstours in verschillende steden in zowel Nederland als het buitenland. 

Maastricht

In het uiterste zuiden van Nederland vind je Maastricht. Deze prachtige stad is zeker nog niet iedereen ontdekt, De fiets is een perfect vervoersmiddel voor Maastricht. Maastricht heeft meer dan 1650 rijksmonumenten verdeeld over de stad. Je vind oude stadspoorten, stadsmuren, bruggen en kerken niet te vergeten. Maastricht heeft de oudste brug en stadspoort van Nederland. 

Qua bezienswaardigheden mag je het Vrijthof,  Rode Sint-Janskerk, Sint-Servaasbrug, de markt met het stadhuis en de Sint-Servaasbasiliek niet missen. Deze bezienswaardigheden en vele andere zijn met de fiets goed te bereiken. 

Als je Maastricht fietsen wil bekijken is een toch langs de maas die Maastricht in feite in te delen deelt een echte aanrader. Ook buiten Maastricht kun je perfect fietsen het is er wel heuvelachtig. De Sintpietersberg is op een klein stukje fietsen vanaf het centrum maar dit mag je eigenlijk niet overslaan. 

De Sint Pietersberg is een 171 meter hoge heuvel en ligt in een schitterend natuurgebied. Ook vind je hier verschillende grotten. De grotten zijn te bezoeken met een gids. Je vind hier ook het prachtige Fort dat tot 1867 werd gebruikt en in 2007 helemaal is gerestaureerd. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Maastricht

Den Haag

Den Haag heeft je veel diversiteit te bieden en is ook nog eens erg goed met de fiets te verkennen. Ondanks dat de stad groot is zijn de afstanden op de fiets goed af te leggen, en het mooie is dat er zoveel te zien is onderweg. 

Den Haag is de politiek hoofdstad van Nederland met het Binnenhof was erg leuk is om een keer te bekijken, maar ook het Paleis Noordeinde mag niet worden over geslagen. In de historische binnenstad zijn nog veel meer mooie gebouwen en monumenten en het is ook een plek om even lekker uit te rusten en te genieten. 

Maar ook buiten het centrum is veel te beleven denk alleen maar aan Scheveningen en Kijkduin. Twee prachtige badplaatsen en met de gezellige, leuke boulevard bij Scheveningen is de dag zo voorbij. Ook voor kinderen en gezinnen is er veel te beleven denk alleen maar aan Seaworld, Mardurodam en het LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen. 

Als je toch de stad aan het verkennen bent mag je het Haagse bos niet overslaan en ook een perfect plek om van de natuur te genieten en tot rust te komen. Dit oude oerbos moet er al liggen sinds de  middeleeuwen. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Den Haag

Groningen

De studentenstad Groningen mag niet ontbreken in de mooiste fietssteden van Nederland. Het Centrum is autoluw en de fiets is een perfecte vervanger. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe fietspaden aangelegd en dit heeft niet alleen de bereikbaarheid vergroot ook de veiligheid. 

De Markt is één van de vele bezienswaardigheden. Uiteraard is de Martinitoren niet te missen. De Martinitoren is gebouwd in 1469, en heeft een hoogte van 96,8 meter. Je kunt regelmatig de toren beklimmen (255 tredes) met een prachtig uitzicht over de stad. 

De stad Groningen heeft ook 2 musea die echt de moeite waard zijn om te bezoeken dit is het Groningse Museum en de Scheepsvaart museum. Groningen heeft veel mooie plekjes om een langs te fietsen zoals de vele pakhuizen, de momumenten in de stad maar ook Reitdiephaven verdiend een bezoek. Prachtige gekleurde huisjes aan het water. 

Met een dagje door Groningen fietsen heb je al wel heel veel gezien, uiteraard kun je ook meerder dagen genieten van deze leuke en verrassende stad. Ook de omgeving is erg geliefd om te fietsen.

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Groningen

Rotterdam

Rotterdam hoort ook echt in de lijst van de 7 mooiste fietssteden van Nederland. Het heeft net zoals de stad Den Haag veel diversiteit te bieden. Het heeft misschien geen strand maar genoeg andere mooie dingen te bieden. Rotterdam heeft niet alleen oude gebouwen maar ook veel moderne architectuur zoals de Erasmusburg en de bijzondere kubuswoningen. 

Veel mensen denk meteen aan de Euromast, De Kuip (Het voetbalstadion van Feyenoord) en de Rotterdamse havens. De grootste zeehaven van Europa en één van de belangrijkste havens van de Wereld. Als je de havens hebt bezocht verwacht je niet dat Rotterdam naast deze drukte ook nog stille natuurgebieden heeft. Dit allemaal is zeer goed te ontdekken op de fiets. 

Rotterdam is een prachtige stad die je veel te bieden heeft waar je aan één dag zeker niet genoeg hebt als je veel wilt proeven en zien van deze stad. Want ik heb het nog helemaal niet over Blijdorp en de Markthal gehad. Blijdorp wordt vaak genoemd als mooiste dierentuin van ons land. Een leuke attractie voor het hele gezin. Een andere aan te raden activiteit is het bezoeken van de markthal. 

 De markthal staat er sinds 2014 en is één van de mooiste overdekte markten van Europa. In de Markthal kun je genieten van eten, drinken en ingrediënten van alle windstreken uit de wereld. De geuren en kleuren zorgen voor een explosie voor je zintuigen. Daarnaast is het pand ook nog eens een plaatje met de prachtige beschilderingen.  

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Rotterdam

Eindhoven

Designstad en lichtstad Eindhoven heeft altijd een belangrijke industriële rol gespeeld. Bij de stad Eindhoven wordt er ook vaak gedacht aan Philips. Maar Eindhoven heeft veel meer te bieden dan alleen Philips en de industrie. Strijp S is hier een goed voorbeeld van Oude fabrieken en kantoren doen tegenwoordig dienst als wooncomplex met hippe moderne lofts, als restaurant, als winkel, als hotel, als BMX park of als ontdekfabriek etc. Ook een zeer leuke plek om eens heen te fietsen als je met de fiets Eindhoven verkend. 

Zo heeft Eindhoven nog veel meer plekken buiten het centrum waar je gerust rustig heen kunt gaan. Zoals het stads wandelpark of een fietstocht naar de vliegveld Eindhoven om vliegtuigen te spotten. Andere bezienswaardigheden die er buiten uitspringen zijn de vele musea zoals het DAF-museum, Het PreHistorisch Dorp, en de Sint-Catharinakerk. 

Eindhoven is zeer geschikt voor een dagje maar uiteraard kun je er ook een lang weekend van maken wat er is genoeg te beleven in de lichtstad. Een pluspunt voor fietser is wel dat er vele fietsroutes en fietstochten door Eindhoven zijn. Een aanrader vind ik zelf de Van Gogh route. Je komt tijdens de fietstocht langs 14 punten die direct en indirect te maken heeft met Van Gogh.

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Eindhoven

Apeldoorn

Hoort Apeldoorn wel in het lijst van de 7 leukste fietssteden van Nederland. Als het om het fietsen gaat zeker. Als het om de titel stad gaat is er een vraagteken. Apeldoorn wordt door vele gezien als stad maar officieel is het nooit een stad geweest. 

Wist je dat Apeldoorn 466 kilometer aan fietspaden heeft? Een groot voordeel is dat Apeldoorn je veel heeft te bieden een goede mix van vermaak, cultuur en natuur. Apeldoorn ligt aan de rand van de Veluwe, diverse fietsroutes combineren Apeldoorn ook met de Veluwe. 

De Veluwe is prachtig zeker voor fietstochten maar in Apeldoorn is ook zeer veel te beleven. Je hebt namelijk Paleis Het Loo, met haar prachtige tuinen, de Apenheul, Julianatoren een klein attractiepark ideaal voor gezinnen met jongere kinderen. Maar ook het monument de punt is een mooie bezienswaardigheid. 

In de Zomer vind je in het centrum van Apeldoorn op het marktplein de grootste en mooiste antiek markt van Nederland, dit is zeker een bezoekje waard en is goed te combineren met een fietstocht in Apeldoorn of de omgeving. 

Mede door de omgeving raad ik je aan las je met de fiets Apeldoorn wil verkennen om een hotelletje of B&B te boeken. Er is gewoon te veel te beleven en te zien om alles in één dag te doen.

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Apeldoorn

Deventer

Misschien de laatste stad in het rijtje, maar zeker niet de minste als het gaat over fietssteden. Deventer prachtig gelegen aan de IJssel. Dit is niet alleen een plaatje maar ook een heerlijk stuk om langs te fietsen. Heerlijk uitwaaien langs het water en de natuur. 

Van veraf zie je de Lebuïnuskerk, een schitterende kerk en zeker de moeite waard om te bewonderen. De toren is ook regelmatig te beklimmen, vanaf hier heb je misschien wel het mooiste uitzicht over Deventer en de Ijssel. 

De Brink is een groot plein in het centrum van Deventer, hier is zowel de zaterdag- als de vrijdag markt. Ook zijn er diverse evenementen en festijnen op de brink. Het grootste festivals zijn de boekenmarkt Deventer en  het Dickens festijn in de Winter. De Winter niet de beste tijd voor je fietstochten maar wel de moeite waard om te bezoeken. Aan de Brink vind je ook de Waag. Ook een prachtig gebouw wat tegenwoordig een museum is met tentoonstellingen. 

Net is buiten het centrum tegen over het station is het vogeleiland een prachtig park waar veel te doen is, een super goede plek om helemaal tot rust te komen. 

Wist je dat Deventer ook speciale fietsevenementen heeft in en rondom de stad? Zoals het Fietstival Deventer en de Ronde van Vedett.

Deventer is uitermate geschikt voor een dag fietstocht, uiteraard is er ook genoeg te beleven om er een weekend van te maken. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van Hotels in Deventer


Reacties
Categorieën