Alkmaar-kaasmarkt
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/21/2024
5 min

De top 7 van de leukste Jaarmarkten en braderieën 2024

01/21/2024
5 min

Een jaarmarkt of een braderie wordt doorgaans goed bezocht zowel door de bewoners van de stad of dorp als door de omgeving. Zomers en bij grote jaarmarkten zie je mensen uit het hele land naar een Jaarmarkt trekken.

Vele markten zijn tegenwoordig ook meer dan alleen een paar honderd kramen, er heerst veel gezellig, zijn diverse activiteiten en er is vaak straattheater en muziek aanwezig. Bijna elk dorp en stad heeft jaarlijkse markt en bij grote steden hebben vaak verschillende wijken of stadsdelen ook hun eigen markten.

De meeste jaarmarkten en braderieën begin rond Pasen en eindigen eind van het jaar op het moment dat de kerstmarkten beginnen. Zelf heb ik jarenlang op de markt gestaan en heb de meeste grote markten van Nederland ook wel bezocht als standhouder. Daarom was het voor mij ook niet lastig om de leukste jaarmarkten van Nederland in een top 7 te plaatsen.

De markten zijn verspreid over Nederland en worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven ook worden de rand activiteiten niet overgeslagen.

Jaarmarkt Alphen aan de Rijn

De Jaarmarkt in Alphen aan de Rijn is de grootste jaarmarkt van Nederland en wordt altijd op de derde woensdag in september gehouden. Dat is 18 september 2024 Van 10.00 tot 17.00 vind je door het hele centrum van Alphen aan de Rijn marktkramen en nog veel meer. Zoals standwerkers, foodtrucks, kermis en een tal van activiteiten.

Denk bij activiteiten aan een kinder rommelmarkt en een diverse kinder activiteiten zoals springkussens, workshops, knutselen, schminken etc. Ook aan entertainment ontbreekt het zeker niet denk hierbij aan: Dixielandband, Country band, Rock & Roll, Nederlandstalig en All-round bands. het muziek programma eindigt later dan de markt je kunt tot 19.00 uur genieten van al het muziek en entertainment.

Naar de jaarmarkt van Alphen aan de Rijn zie je standhouders en publiek uit heel Nederland en bij normale omstandigheden lopen hier meer dan 100.000 bezoekers.

Leiden Ontzet

Leiden ontzet is niet één 1 markt maar 3 dagen feest. Het Leiden ontzet is jaarlijks terugkerend feest en ter herdenking van de Spaanse belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574. Daarom wordt er op 3 oktober groot uitgepakt. Naast een kermis en een grote jaarmarkt zijn er ook veel tradities die leuk zijn mee te maken.

Je hebt de uitreiking van haring en wittebrood, de traditionele herdenkingsdienst, 3 oktober optocht, het eten van hutspot en nog veel meer.

Tijdens het leiden ontzet is er ook een kinderplein en veel optredens van artiesten zowel muzikaal als straattheater. Je vind de optreden van vele artiesten op de Garenmarkt.

Zuidlaarder Paardenmarkt

Op dinsdag 15 oktober 2024  is er weer een Zuildermarkt in het Drentse dorp Zuidlaren. Van oudheid is het een paardenmarkt tegenwoordig is het een combinatie van een paardenmarkten en een warenmarkt.

Het is nog steeds de grootste najaarsmarkt voor paarden van Europa en wordt niet alleen door Nederlanders bezocht maar je vind hier handelaren uit heel Europa om de handel te verkopen of te kopen.

Niet alleen de paardenmarkt is populair en groot dit geldt ook zeker voor de warenmarkt van ruim 4 kilometer met een groot aanbod van non-food en food producten. Ook wordt de lokale zuidlaarderbol verkocht een soort groot krentenbrood.

Naast de paardenmarkt en de warenmarkten zijn er nog een tal van activiteiten zoals een kermis en veel muziek en diverse feesttenten. In het noorden is de Zuidlaarder Paardenmarkt één van de grootste evenementen waar veel publiek op af komt.

Jaarmarkt Sint Joep Sittard

Sint Joep in Sittard is de eerste grote Jaarmarkt van het seizoen en 19 maart 2024 vind de 217de editie plaats. Door het hele centrum vind je een kraampjes en anders vermaak. Deze grote jaarmarkt trekt niet bezoekers uit Sittard en de omgeving maar uit heel Nederland. Dit geldt ook voor de standhouders.

De markt is één van de drukste locaties maar ook de andere straten is het gezellig druk met bezoekers die op zoek zijn naar de nieuwste mode en aantrekkelijke koopjes.

Lappenmarkt Alkmaar

De lappendag wordt samen met de landbouw gehuden op de laatst woensdag van september en in 2024 wordt de lappenmarkt gehouden op 25 september

Naast een grote warenmarkt in het centrum van Alkmaar met vele koopjes zijn er op de landbouw dagen ook diverse dieren te zien. Koeien, schapen, paarden en kippen. De dieren hebben allemaal een eigen plekje in het centrum.

Op klokslag 10.00 uur wordt op het waagplein het officiële startsein voor de lappenmarkt/landbouwdag.

De lappenmarkten in het Noorden van Nederland staan bekend om de vele koopjes niet alleen standhouders uit heel Nederland verkoopt hun koopjes, maar ook de winkeliers pakken groot uit en trakteren de bezoekers op hoge kortingen. De koopjes jagers zijn vaak al vroeg op de been voor de beste koopjes.

Tijdens de landbouwdag en de lappenmarkt is er ook een streekproductenmarkt. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan de diverse activiteiten

De zomerbraderieën in Ermelo

De Zomerbraderieën in Ermelo zijn veel meer dan alleen een braderie naast de 190 kramen is er ook veel muziek. Je vind een podium op het Molenplein.

De zomerbraderieën worden op dinsdagavond tijdens de zomervakanties gehouden vanaf 18.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.  Het aanbod van producten is erg groot zowel in de food als in de non-food. Het is één van de grootste en drukste markten op de Veluwe.

De Braderie loopt vanaf de Immanuelle Kerk tot het VVV-kantoor in Ermelo. Een goede tip is om al eerder na Ermelo te gaan zodat je een goed plekje voor je auto kan vinden en je laat verwennen in één van de leuk restaurants in Ermelo.

De braderieën worden gehouden op dinsdag in Juli en Augustus - 18.00-21.00 uur

Spakenburgse dagen

De Spakenburgse dag worden gehouden 24 juli, 31 juli, 7 augustus en 14 augustus 2023 gehouden.Het is veel meer dan alleen en markt kan gezien worden als een evenement. Naast veel klederdracht door zowel volwassenen en kinderen zijn er nog veel meer zaken waar van je kunt genieten tijdens de Spakenburgse dag. Diverse Shantykoren treden op, er is een kinderplein met vele spelmogelijkheden.

Ook bijzonder zijn de oude ambachten die laten onder andere zien hoe het vroeger ging in het huishouden Tijdens de Spakenburgse dagen is het ook mogelijk te varen in een autentieke botter.

De kinderen van de basisschool staan met leuke koopje op het zeilmaersplein. De kleedjesmarkt wordt net zoals de warenmarkt druk bezocht. De Spakenburgse dag is een leuk dagje uit met gezellige markt!

Reacties
Categorieën